Гафічні редактори: План уроку, презентація.

Про матеріал
Урок з прпередмту графічні редактори. Включає План уроку презентацію та тестове завдання на платформі "На уоок".
Перегляд файлу

Тема: Редактор для обробки фотозображень. Інтерфейс програми.

Мета:  Сформувати знання при рооті з графічнм редактором Photoshop;

Формувати в учнів практчні навики роботи в програмі;

Розвивати творчі підходи при роботі у растровоу графічному редакторі  Photoshop;

Виховувати  увагу та зібраність.

Тип уроку: комбінований.

Методичне забезпечення: мультимедіапроектор,  ПК з програмою Photoshop, Інтернет, роздатковий матеріал.

ХІД  УРОКУ

1.  Організаційний момент (2 хв.)

               перевірка присутності учнів;

               підготовка до уроку;

2. Актуалізація опорних знань (7 хвилин)3. Вивчення нового матеыалу

Які види комп’ютерної графіки ви знаєте?

Що таке растрова графіка?

Що таке векторна графіка?

Поясніть суть процусу пікселізації?

Назвіть програму для створення растрової графіки?

Назвіть прогами для обробки векторних зображень?

План вивчення теми уроку:

  1. Переглянути навчальну презентацію до уроку
  2. Первинне знайомство із середовищем графічного редактора Photoshop
  3. Прослухати відеоуроки викладача:
  • Створення і збереження зображень у Photoshop,
  1.      Практичні завдання (озвучені у відеоуроках)
  2.      Виконати тестове завдання

 

Растровий графічний редактор

Растровий графічний редактор спеціалізована програма для створення і обробки растрових зображень. Ці програмні продукти знайшли широке застосування в роботі художників-ілюстраторів, при підготовці зображень до друку або на фотопапері, публікації в інтернеті.

Растрові графічні редактори дозволяють користувачеві створювати і редагувати зображення на екрані комп'ютера (серед звичних інструментівдекілька типів ліній, стирання, копіювання об'єктів, додавання тексту, заповнення кольору фону…), а також зберігати їх в різних растрових форматах. Формати збереження зображень поділяються на такі, що дозволяють зберігати растрову графіку з незначним зниженням якості за рахунок використання алгоритмів стиснення з втратами (JPEG, PNG, GIF і TIFF), та такі, що також підтримують стиснення (RLE), але загалом є «попіксельним» описом зображення (BMP).

На противагу векторним редакторам, растрові використовують для утворення зображень матрицю точок (bitmap). При цьому, більшість сучасних растрових редакторів містять векторні інструменти редагування як допоміжні.

Найвідоміші растрові редактори:

  • Adobe Photoshopнайпопулярніший комерційний растровий графічний редактор
  • Adobe Fireworks
  • Corel Photo-Paint
  • Corel Painter
  • GIMPнайпопулярніший вільний редактор
  • Microsoft Paint
  • Microsoft Photo Editor

Растровий графічний редактор Photoshop

Photoshop головним чином призначений для редагування цифрових фотографій та створення растрової графіки. Особливості Adobe Photoshop полягають у багатому інструментарії для операції створення і обробки зображень, високій якості обробки графічних зображень, зручності й простоті в експлуатації, широких можливостях до автоматизації обробки растрових зображень, які базуються на використанні сценаріїв, механізмах роботи з кольоровими профілями, які допускають їх втілення в файли зображень з метою автоматичної корекції кольорових параметрів при виводі на друк для різних пристроїв, великому наборі команд фільтрації, за допомогою яких можна створювати найрізноманітніші художні ефекти.

Головний екран Photoshop

Векторний графічний редактор використовується в роботі художників і дизайнерів різних напрямків, конструкторів, мультиплікаторів, у сфері ділової графіки, для презентацій, публікації в Інтернеті і т.п.

Растрове зображення зберігається за допомогою крапок різного кольору (пикселей), які утворять рядки й стовпці. Будь-який пиксель має фіксоване положення й колір. Зберігання кожного пикселя вимагає деякої кількості біт інформації, що залежить від кількості квітів у зображенні.

Якість растрового зображення визначається розміром зображення (числом пикселей по горизонталі й вертикалі) і кількості квітів, які можуть приймати пиксели.

Растрові зображення дуже чутливі до масштабування (збільшенню або зменшенню). Коли растрове зображення зменшується, кілька сусідніх крапок перетворюються в одну, тому губиться розбірливість дрібних деталей зображення. При укрупненні зображення збільшується розмір кожної крапки й з'являється східчастий ефект, що видний неозброєним оком. Векторні графічні редактори. Векторні графічні зображення є оптимальним засобом для зберігання високоточних графічних об'єктів (креслення, схеми й т.д.), для яких має значення наявність чітких і ясних контурів. З векторною графікою ви зіштовхуєтеся, коли працюєте із системами комп'ютерного креслення й автоматизованого проектування, із програмами обробки тривимірної графіки.

https://lh5.googleusercontent.com/yG2I4ugpfx4ixzc4xLdmguJvuj8DkZbDWSqF-x0APgV_-j0aTiA7vHRRraeb2H6uwtv0Ou8obisaQ1GmEnVfcH-1yjrrG2z5KF5-PhhwM-ZIe3eQCOGc=w70Ознайомлення з робочим середовищем Photoshop

 

Інтерфейс Photoshop

Робоче середовищезручне та комфортне для роботи: у головному вікні програми ліворуч розташована панель інструментів, праворучпанель палітр, угоріменю, а під ним розміщено панель параметрів, в центріробочий простір

Огляд робочого середовища

  • Панель програми у верхній частині містить перемикач робочого середовища, меню (лише для Windows) та інші елементи керування програми. У Mac для певних продуктів її можна показувати або приховувати за допомогою меню «Вікно».
  • Панель інструментів містить інструменти для створення та редагування зображень, графіки, елементів сторінок і так далі. Пов’язані інструменти згруповано.
  • Панель параметрів Панель керування відображає параметри для вибраного інструмента. 
  • У вікні документа відображається назва файлу, з яким зараз виконується робота. Вікна документа можна групувати та, в окремих випадках, накладати одне на інше або закріплювати.
  • За допомогою панелей можна керувати проектом і змінювати його. Панелі можна групувати, накладати або закріплювати.
  •              У рамці Програма всі елементи робочого середовища групуються в одне інтегроване вікно, яке дозволяє працювати з програмою як з окремим елементом. Під час переміщення або зміни розміру рамки Програма або будь-яких з її елементів, усі вони залежать один від іншого, що попереджує накладання. Під час перемикання програм або якщо випадково закрити програму панелі не зникають. Працюючи з двома або більшою кількістю програм, кожну з них можна розмістити поряд на екрані або кількох моніторах.

Якщо ви працюєте на комп’ютері Мас і віддаєте перевагу традиційному вільному інтерфейсу користувача, вікно програми можна вимкнути.

Функції, що підвищують зручність використання

Робоче середовище Photoshop просте у використанні й містить кілька функцій, що підвищують зручність користування.

  • Різні рівні яскравості: виберіть «Редагувати» «Параметри» (Windows) або «Photoshop» «Параметри» (Mac OS) і в розділі «Інтерфейс» виберіть зразок для параметра «Колірна тема».

Примітка.

Щоб швидко зменшити яскравість, натисніть Shift+1, щоб збільшити, натисніть Shift+2. (Користувачам Mac OS потрібно також натиснути клавішу FN.)

  • Дані на зображенні: інформація про використання улюблених інструментів. Дані на зображенні відображають розміри виділення, кути трансформації тощо. Щоб змінити розміщення цих даних, у параметрах «Інтерфейс» виберіть параметр «Показати значення трансформації».
  • Максимальне збільшення екранного простору: натисніть кнопку внизу панелі інструментів, щоб переключити «Стандартний» режим відображення на «Повноекранний».
  • Налаштування кольору користувацького інтерфейсу. Ви можете використовувати в інтерфейсі одну із зазначених нижче колірних тем: «Чорний», «Темно-сірий», «Сірий середніх тонів» і «Світло-сірий». Для цього виконайте такі дії:
    1. Виберіть «Редагувати»  «Уподобання»  «Інтерфейс».
    2. Виберіть потрібну колірну тему.

Доступні варіанти колірних тем

Доступні варіанти колірних тем

Приховування або відображення всіх панелей

  • Щоб приховати або відобразити всі панелі (включно з панеллю інструментів і панеллю керування), натисніть клавішу Tab.
  • Щоб приховати або відобразити всі панелі (крім панелі інструментів і панелі керування), натисніть комбінацію клавіш Shift+Tab.

Якщо в параметрах інтерфейсу вибрано параметр «Автоматично показувати приховані панелі», ви можете тимчасово відобразити приховані панелі Перемістіть вказівник до краю вікна програми (Windows) або до краю монітора (Mac OS) та наведіть його на смугу, що з’явиться.

Відображення параметрів панелі

  • Натисніть значок меню панелі Значок меню панелі у верхньому правому куті панелі.

Меню панелі можна відкрити навіть тоді, коли її згорнуто.

У програмі Photoshop можна змінити розмір шрифту для тексту на панелях та в спливаючих підказках. У параметрах інтерфейсу виберіть розмір із меню Розмір шрифту інтерфейсу користувача. Щоб масштабувати весь інтерфейс Photoshop на основі вибраного розміру шрифту інтерфейсу, виберіть Масштабувати інтерфейс за шрифтом.

Змінення конфігурації панелі «Інструменти»

Можливе також відображення інструментів на панелі «Інструменти» у вигляді однієї колонки або у вигляді двох колонок, розміщених одна біля одної.

  • Натисніть на панелі «Інструменти» подвійну стрілку вгорі.

Налаштування вікон та панелей

Можна створити власне робоче середовище, переміщаючи та налаштовуючи вікна та панелі документа. Крім того, можна зберігати поточні робочі середовища та перемикатися між ними в процесі роботи.

Перевпорядкування, закріплення або відкріплення вікон документів

Під час відкриття кількох файлів вікна документів групуються на вкладках.

  • Щоб змінити порядок розташування вкладок із вікнами документів, перетягніть вкладку вікна в нове місце в групі.
  • Щоб відкріпити (від’єднати) вікно документа від групи вікон, перетягніть вкладку вікна від групи.

Щоб відкріпити одне вікно документа, виберіть «Вікно» «Впорядкувати» «Відобразити у вікні», а щоб відкріпити всі вікна документів одночасно, виберіть «Вікно» «Впорядкувати» «Відобразити все у вікнах».

  • Щоб закріпити вікно в окремій групі вікон документів, перетягніть вікно в потрібну групу.
  • Для створення груп документів з накладанням чи розбиванням панелей перетягніть вікно до однієї з зон скидання зверху, знизу чи збоку іншого вікна. Ви можете також вибрати будь-який макет для цієї групи, скориставшись кнопкою «Макет» на панелі «Програма».
  • Щоб перейти до іншого документа в групі вкладок, утримуючи виділення, перетягніть виділення на певний час на вкладку відповідного документа.

Закріплення та від’єднання панелей

Док – це сукупність панелей або груп панелей, які відображуються одночасно та, як правило, розміщені вертикально. Закріплення та від’єднання панелей здійснюється переміщенням їх у док або з нього.

  • Щоб закріпити панель, її потрібно перетягнути за ярлик у док, який знаходиться зверху, знизу або між іншими панелями.
  • Щоб закріпити групу панелей, її потрібно перетягнути в док за заголовок (суцільна пуста смуга, яка знаходиться над вкладками).
  • Для переміщення панелі або групи панелей перетягніть їх за ярлик або заголовок панелі із доку. Ви можете перетягнути панель у інший док або зробити її спливаючою.

Панель «Навігатор» перетягнули до нового доку

Синє вертикальне виділення панелі «Навігатор», яку перетягнули до нового доку

Панель «Навігатор» у власному доці

Панель «Навігатор» у власному доці

Ви можете запобігти заповненню всього місця у доці панелями. Перетягніть нижній край доку вверх таким чином, щоб він не торкався із краєм робочого середовища.

Переміщення панелей

Під час переміщення панелей ви бачите виділені синім кольором зони складання, це площі, куди ви можете переміщати панель. Наприклад, ви можете перемістити панель вверх або вниз всередині доку шляхом перетягування її у вузьку синю зону складання, яка знаходиться поверх або внизу іншої панелі. Якщо ви перетягуєте панелі не до зони складання, вона стає вільною у робочому середовищі.

Область складання активується положенням вказівника миші (а не положенням панелі). Тому, якщо ви не бачите зону складання, спробуйте перетягнути вказівник миші в те місце, де має бути зона складання.

  • Щоб перемістити панель, перетягніть її в потрібне місце за вкладку.
  • Щоб перемістити групу панелей, перетягніть її за рядок заголовка.

Вузька зона складання синього кольору вказує, що панель керування буде приєднано до неї поверх групи панелі «Шари».

Вузька зона складання синього кольору вказує, що панель керування буде приєднано до неї поверх групи панелі «Шари».

A. Рядок заголовка B. Tab C. Зона складання

Для запобігання закріпленню панелей під час переміщення натисніть та утримуйте клавішу Ctrl (Windows) або Command (Mac OS) під час переміщення панелі. Для скасування операції під час переміщення панелі натисніть клавішу Esc.

Додавання та видалення панелей

Якщо із доку перемістити всі панелі, він не буде відображатися. Ви можете створювати нові доки шляхом переміщення панелей у правий край робочого середовища до появи зони складання.

  • Щоб видалити панель, клацніть її вкладку правою кнопкою миші (Windows) або клацніть її, утримуючи натиснутою клавішу Control (Mac), а потім виберіть «Закрити» або скасуйте її вибір у меню «Вікно».
  • Щоб додати панель, виберіть її в меню «Вікно» та прикріпіть у потрібному місці.

Операції з групами панелей

  • Щоб перемістити панель до групи, перетягніть її вкладку до виділеної зони розміщення в групі.

Додавання панелі до групи панелей

Додавання панелі до групи панелей

  • Щоб перевпорядкувати панелі в групі, перетягніть вкладку потрібної панелі на нове місце в групі.
  • Щоб видалити панель із групи (для її вільного переміщення), перетягніть її за вкладку за межі групи.
  • Щоб перемістити групу, перетягніть рядок заголовка (область над вкладками).

Стекування плаваючих панелей

Під час перетягування панелі з її доку, але не у зону складання, вона перетягується вільно. Плаваючі панелі дозволяють розташовувати їх у будь-якому місці робочого середовища. Плаваючі панелі або групи панелей можна стекувати для можливості переміщення усього елемента, якщо потягнути за верхню панель заголовка.

Вільно спливаючі стековані панелі

Вільно спливаючі стековані панелі

  • Для складання в стос плаваючих панелей перетягніть панель у зону складання у нижній частині іншої панелі.
  • Щоб змінити порядок складання панелей, перетягніть потрібну панель угору або вниз.

Переконайтеся, що ви відпустили вкладку над вузькою зоною розміщення між панелями, а не над широкою зоною, яка знаходиться в заголовку панелі.

  • Щоб перемістити панель або групу панелей зі стосу так, щоб вона розташовувалася окремо, перетягніть її за вкладку або заголовок.

Зміна розмірів панелей

  • Для встановлення мінімального або максимального розміру панелі, групи панелей або стеку панелей двічі клацніть вкладку. Можна також двічі клацнути область вкладки (порожнє місце поряд із вкладками).
  • Для зміни розміру панелі потягніть за будь-яку її сторону. Розмір деяких панелей, наприклад панелі «Колір» не можна змінити, просто потягнувши за її сторону.

Згортання та розгортання значків панелі

Для зменшення кількості зайвих зображень на робочому середовищі панелі можна згорнути до значків. Іноді панелі згортаються до значків у встановленому за замовчуванням робочому середовищі.

Панелі, розгорнуті зі значківПанелі, згорнуті до значків

Панелі, згорнуті до значків                             Панелі, розгорнуті зі значків

  • Для згортання або розгортання всіх значків панелей у стовпці клацніть подвійну стрілку, яка знаходиться у верхній частині доку.
  • Щоб розгорнути значок однієї панелі, натисніть його.
  • Для зміни розміру значків панелі для відображення лише значків (без написів) налаштуйте ширину доку таким чином, щоб текст не відображався. Для відображення тексту значка збільште ширину доку.
  • Щоб згорнути розширену панель до розміру значка, натисніть її вкладку, значок або подвійну стрілку в заголовку панелі.
  • Для додавання плаваючої панелі або групи панелей до доку значків перетягніть їх за ярлик або панель заголовка. (Панелі автоматично згортаються до значків під час додавання до доку значків).
  • Для переміщення значка панелі (або групи значків) перетягніть його. Значки палітр/панелей можна перетягувати догори й донизу в межах одного доку, в інші доки (де значки відображатимуться в стилі палітр/панелей цього дока) або за межі доку (де вони стануть плаваючими значками).

Запобігання випадковому переміщенню панелі

за допомогою блокування робочого середовища

Використовуйте параметр Заблокувати робоче середовище для запобігання випадковому переміщенню панелей робочого середовища, особливо якщо ви використовуєте Photoshop на планшеті або працюєте за допомогою стилуса. Щоб отримати доступ до цього параметра, виберіть Вікно Робоче середовище Заблокувати робоче середовище.

Прості математичні операції в числових полях

Ви також можете виконувати прості математичні операції в будь-якому полі вводу, яке підтримує числові значення.

Наприклад, якщо вам потрібно збільшити розмір полотна на 50 пікселів, просто введіть «+50» поряд із поточним значенням у полі довжини або висоти в діалоговому вікні «Розмір полотна».

Щоб обчислити значення в будь-яких текстових полях, що підтримують числові значення:

  1. Виконайте одну з таких дій:
    • Для зміни всього поточного значення за допомогою математичного виразу виділіть усе поточне значення.
    • Щоб використати поточне значення як частину математичного виразу, клацніть кнопкою миші перед поточним значенням або після нього.
  1. Введіть простий математичний вираз за допомогою математичних операторів, таких як + (плюс), - (мінус), x (помножити), / (поділити) або % (відсоток).

Наприклад:

3 см * 50% – це 3 сантиметри, помножені на 50%, тобто 1,50 см.

50 пт + 25% – це 50 пунктів плюс 25% від 50 пунктів, тобто 62,5 пункту.

  1. Натисніть Enter або Return для виконання обчислень.

Комплексний пошук

Комплексний пошук

Photoshop має потужну функцію пошуку, яка дає змогу шукати серед елементів інтерфейсу, документів, статей довідки, навчального вмісту, ресурсів Stock тощо в одному діалоговому вікні. Шукати об’єкти можна як відразу після запуску програми Photoshop, так і відкривши один або кілька документів.

Створення документів

Тепер, створюючи документ у Photoshop, необов’язково починати з білого полотна. Ви можете вибирати різноманітні шаблони, зокрема шаблони зі служби Adobe Stock. До шаблонів входять стокові ресурси та ілюстрації, на основі яких можна побудувати власний проект. Відкривши шаблон у програмі Photoshop, з ним можна працювати так само, як і з іншими документами Photoshop (.psd).

Крім шаблонів, для створення документів можна використовувати численні стилі чистих документів із меню Photoshop.

Діалогове вікно «Новий документ»

Діалогове вікно «Новий документ» | Шаблони зі служби Adobe Stock і чисті стилі

Збереження та перемикання робочих середовищ

Зберігаючи поточний розмір та розташування панелей як робочих середовищ з іменами, ви можете відновити дане робоче середовище навіть тоді, коли ви переміщаєте або закриваєте панель. Назви збережених робочих середовищ відображаються у перемикачі робочих середовищ на панелі програми.

Збереження персоналізованого робочого середовища

  1. Відкривши робоче середовище в конфігурації, яку потрібно зберегти, виберіть «Вікно»  «Робоче середовище»  «Створити робоче середовище».
  2. Введіть назву робочого середовища.
  3. Під пунктом «Захоплення» виберіть один або кілька параметрів:

Комбінації клавіш

Зберігає поточний набір комбінацій клавіш (лише у Photoshop).

Меню чи налаштування меню

Зберігає поточний набір меню.

Відображення та перемикання робочих середовищ

Виберіть робочу область з перемикача робочих середовищ на панелі програми.

У Photoshop кожному робочому середовищу можна присвоїти комбінацію клавіш. Таким чином ви зможете швидко переходити між ними.

Видалення персоналізованого робочого середовища

  • Виберіть параметр «Керувати робочими середовищами» з перемикача на панелі програми, потім виберіть робоче середовище й натисніть «Видалити».
  • Виберіть команду Вилучити робоче середовище в перемикачі середовищ.
  • Виберіть «Вікно» «Робоче середовище» «Вилучити робоче середовище», виберіть робоче середовище та натисніть «Видалити».

Відновлення стандартного робочого середовища

  1. Виберіть робоче середовище «За замовчуванням» або «Основне» з перемикача робочих середовищ на панелі програм.
  2. Виберіть «Вікно»  «Робоче середовище»  «Скинути [назва робочого середовища]».

Відновлення порядку розміщення збережених робочих середовищ

У програмі Photoshop робочі середовища автоматично відображаються в такому порядку, в якому їх було розміщено востаннє, але можна відновити вихідне збережене розміщення панелей.

  • Щоб відновити окреме робоче середовище, виберіть пункт «Вікно» «Робоче середовище» «Скинути» [Назва робочого середовища].
  • Щоб відновити всі робочі середовища, установлені в програмі Photoshop, натисніть у параметрах інтерфейсу «Відновити стандартні робочі середовища».

Щоб змінити порядок розташування робочих середовищ на панелі програм, перетягуйте середовища на потрібні позиції.

Розширені підказки

Дізнатися про функції різних інструментів Photoshop зараз просто, як ніколи! Якщо навести вказівник миші на певні інструменти на панелі «Інструменти», у Photoshop відображається опис і коротке відео, що демонструє принцип дії відповідного елемента.

Показ розширених спливаючих підказок можна вимкнути. Для цього вимкніть відповідний параметр Уподобання Інструменти Використовувати розширені підказки.

           Інструмент для швидкого виділення                                       Інструмент «Кадрування»


Розширена спливаюча підказка:

інструмент для швидкого виділення

Розширена спливаюча підказка: інструмент «Кадрування»


Ховання підказок

За замовчуванням під час наведення вказівника на більшість параметрів та інструментів відображаються описи в спливаючих підказках. Якщо підказки відволікають, їх можна приховати.

У параметрах інтерфейсу зніміть прапорець Показувати підказки.

Підказки можуть бути недоступні в деяких діалогових вікнах.

4.      Контрольны запиання

  1. Як створити новий документ PhotoShop?
  2. Як додати текст на зображення та зробити ефекти? Які ефекти ви знаєте?
  3. Як працювати з покращенням якості зображення?
  4. Що таке режими зображення? Які режими ви знаєте?
  5. Як настроювати режими зображення?
  6. Як зробити новий Штамп?
  7. Як зробити нову Кість?
  8. Що таке Фільтри? Які Фільтри покращення різкості ви знаєте?
  9. Які Фільтри використовуються для видалення дрібних дефектів зображення?
  10. Як коректувати Яскравість, Тон, Насиченість зображення?
  11. Що таке Настройки змішування? Як ними користуватися?

Відеоурок 1. Створення і збереження зображень у Photoshop

5.      Підсуок уроку.

 

 

Завдання для домашнього опрацювання

  1. Виконати тестове авдання в класрумі    https://naurok.com.ua/test/gafichni-redaktori-278097.html
  2.  
  3. Виконати практичні завдання.
  4. Опрацювати опорний конспект в блозі викладача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач: Кучерук А. Л. Тема: Редактор для обробки фотозображень. Інтерфейс програми.

Номер слайду 2

Мета: Сформувати знання при рооті з графічнм редактором Photoshop;Формувати в учнів практчні навики роботи в програмі;Розвивати творчі підходи при роботі у растровоу графічному редакторі Photoshop;Виховувати увагу та зібраність.

Номер слайду 3

Поняття растрового редактора. Растровий графічний редактор — спеціалізована програма для створення і обробки растрових зображень. Ці програмні продукти знайшли широке застосування в роботі художників-ілюстраторів, при підготовці зображень до друку або на фотопапері, публікації в інтернеті.

Номер слайду 4

Найвідоміші растрові редактори: Adobe Photoshop — найпопулярніший комерційний растровий графічний редактор. Adobe Fireworks. Corel Photo-Paint. Corel Painter. GIMP — найпопулярніший вільний редактор. Microsoft Paint. Microsoft Photo Editor

Номер слайду 5

Растровий графічний редактор Photoshop. Прогма Photoshop призначена для редагування цифрових фотографій та створення растрової графіки. Особливості Adobe Photoshop полягають у багатому інструментарії для операції створення і обробки зображень, високій якості обробки графічних зображень, зручності й простоті в експлуатації.

Номер слайду 6

Інтерфейс Photoshop A. Панель інструментів  B. Панель «Історія»C. Панель «Колір»D. Панель бібліотек Creative Cloud E. Панель «Шари»

Номер слайду 7

Огляд робочого середовища

Номер слайду 8

Налаштування вікон та панелей. Перевпорядкування, закріплення або відкріплення вікон документів. Під час відкриття кількох файлів вікна документів групуються на вкладках. Щоб змінити порядок розташування вкладок із вікнами документів, перетягніть вкладку вікна в нове місце в групі. Щоб відкріпити (від’єднати) вікно документа від групи вікон, перетягніть вкладку вікна від групи. Щоб відкріпити одне вікно документа, виберіть «Вікно»  «Впорядкувати»   «Відобразити у вікні», а щоб відкріпити всі вікна документів одночасно, виберіть «Вікно»   «Впорядкувати»   «Відобразити все у вікнах». 

Номер слайду 9

Закріплення та від’єднання панелей. Док – це сукупність панелей або груп панелей, які відображуються одночасно та, як правило, розміщені вертикально. Закріплення та від’єднання панелей здійснюється переміщенням їх у док або з нього. Щоб закріпити панель, її потрібно перетягнути за ярлик у док, який знаходиться зверху, знизу або між іншими панелями. Щоб закріпити групу панелей, її потрібно перетягнути в док за заголовок (суцільна пуста смуга, яка знаходиться над вкладками). Для переміщення панелі або групи панелей перетягніть їх за ярлик або заголовок панелі із доку. Ви можете перетягнути панель у інший док або зробити її спливаючою. Синє вертикальне виділення панелі «Навігатор», яку перетягнули до нового доку. Панель «Навігатор» у власному доці

Номер слайду 10

Переміщення панелей. Під час переміщення панелей ви бачите виділені синім кольором зони складання, це площі, куди ви можете переміщати панель. Область складання активується положенням вказівника миші (а не положенням панелі). Тому, якщо ви не бачите зону складання, спробуйте перетягнути вказівник миші в те місце, де має бути зона складання. Щоб перемістити панель, перетягніть її в потрібне місце за вкладку. Щоб перемістити групу панелей, перетягніть її за рядок заголовка. Вузька зона складання синього кольору вказує, що панель керування буде приєднано до неї поверх групи панелі «Шари». A. Рядок заголовка B. Tab C. Зона складання 

Номер слайду 11

Для запобігання закріпленню панелей під час переміщення Натисніть та утримуйте клавішу Ctrl (Windows) або Command (Mac OS) під час переміщення панелі. Для скасування операції під час переміщення панелі натисніть клавішу Esc.

Номер слайду 12

Додавання та видалення панелей. Якщо із доку перемістити всі панелі, він не буде відображатися. Ви можете створювати нові доки шляхом переміщення панелей у правий край робочого середовища до появи зони складання. Щоб видалити панель, клацніть її вкладку правою кнопкою миші (Windows) або клацніть її, утримуючи натиснутою клавішу Control (Mac), а потім виберіть «Закрити» або скасуйте її вибір у меню «Вікно». Щоб додати панель, виберіть її в меню «Вікно» та прикріпіть у потрібному місці.

Номер слайду 13

Операції з групами панелей. Щоб перемістити панель до групи, перетягніть її вкладку до виділеної зони розміщення в групі. Щоб перевпорядкувати панелі в групі, перетягніть вкладку потрібної панелі на нове місце в групі. Щоб видалити панель із групи (для її вільного переміщення), перетягніть її за вкладку за межі групи. Щоб перемістити групу, перетягніть рядок заголовка (область над вкладками).                                         Додавання панелі до групи панелей

Номер слайду 14

Стекування плаваючих панелей. Під час перетягування панелі з її доку, але не у зону складання, вона перетягується вільно. Плаваючі панелі дозволяють розташовувати їх у будь-якому місці робочого середовища. Плаваючі панелі або групи панелей можна стекувати для можливості переміщення усього елемента, якщо потягнути за верхню панель заголовка. Для складання в стос плаваючих панелей перетягніть панель у зону складання у нижній частині іншої панелі. Щоб змінити порядок складання панелей, перетягніть потрібну панель угору або вниз. Щоб перемістити панель або групу панелей зі стосу так, щоб вона розташовувалася окремо, перетягніть її за вкладку або заголовок. Вільно спливаючі стековані панелі

Номер слайду 15

Зміна розмірів панелей. Для встановлення мінімального або максимального розміру панелі, групи панелей або стеку панелей двічі клацніть вкладку. Можна також двічі клацнути область вкладки (порожнє місце поряд із вкладками). Для зміни розміру панелі потягніть за будь-яку її сторону. Розмір деяких панелей, наприклад панелі «Колір» не можна змінити, просто потягнувши за її сторону.

Номер слайду 16

Згортання та розгортання значків панеліДля зменшення кількості зайвих зображень на робочому середовищі панелі можна згорнути до значків. Іноді панелі згортаються до значків у встановленому за замовчуванням робочому середовищі. Панелі, згорнуті до значків. Для згортання або розгортання всіх значків панелей у стовпці клацніть подвійну стрілку, яка знаходиться у верхній частині доку. Щоб розгорнути значок однієї панелі, натисніть його. Для зміни розміру значків панелі для відображення лише значків (без написів) налаштуйте ширину доку таким чином, щоб текст не відображався. Для відображення тексту значка збільште ширину доку. Щоб згорнути розширену панель до розміру значка, натисніть її вкладку, значок або подвійну стрілку в заголовку панелі. Для додавання плаваючої панелі або групи панелей до доку значків перетягніть їх за ярлик або панель заголовка. (Панелі автоматично згортаються до значків під час додавання до доку значків). Для переміщення значка панелі (або групи значків) перетягніть його. Значки палітр/панелей можна перетягувати догори й донизу в межах одного доку, в інші доки (де значки відображатимуться в стилі палітр/панелей цього дока) або за межі доку (де вони стануть плаваючими значками). Панелі, розгорнуті зі значків

Номер слайду 17

Створення документів. Діалогове вікно «Новий документ» | Шаблони зі служби Adobe Stock і чисті стилі

Номер слайду 18

Збереження персоналізованого робочого середовища

Номер слайду 19

Розширені підказки. Дізнатися про функції різних інструментів Photoshop зараз просто, як ніколи! Якщо навести вказівник миші на певні інструменти на панелі «Інструменти», у Photoshop відображається опис і коротке відео, що демонструє принцип дії відповідного елемента. Показ розширених спливаючих підказок можна вимкнути. Для цього вимкніть відповідний параметр Уподобання Інструменти  Використовувати розширені підказки.

Номер слайду 20

Контрольні запитання: Як створити новий документ Photo. Shop?Як додати текст на зображення та зробити ефекти? Які ефекти ви знаєте?Як працювати з покращенням якості зображення?Що таке режими зображення? Які режими ви знаєте?Як настроювати режими зображення?Як зробити новий Штамп?Як зробити нову Кість?Що таке Фільтри? Які Фільтри покращення різкості ви знаєте?Які Фільтри використовуються для видалення дрібних дефектів зображення?Як коректувати Яскравість, Тон, Насиченість зображення?

zip
Додано
24 вересня 2020
Переглядів
958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку