галерея кімнатні рослини. Квіти - джерело життя

Про матеріал
Озеленення, в тому числі і квіткове оформлення з давніх-давен є невід´ємною частиною організації побуту. Квіти і зелень відіграють важливу роль в естетичному вихованні дітей. Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники.
Перегляд файлу

Міністерство освіті та науки України

Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді

 


Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….3

  1. Історія розвитку кімнатного квітникарства…………………………….…..5
  2. Календар догляду за кімнатними рослинами………………………………7
  3. Умови життя та розвитку рослин…………………………………………..11
  4. Корисні рослини для дому………………………………………………….16
  5. Хвороби кімнатних рослин…………………………………………………21

Висновок……………………………………………………………………………22

Список використаної літератури………………………………………………….23

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото парад квытыв\DSCN5753.JPG

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото печать А4\DSCN5761.jpg

 

 

Вступ

Там, де зникають квіти, 

не може жити людина.
                                                                        ( Гегель)

 

Озеленення, в тому числі і квіткове оформлення з давніх-давен є  невід´ємною частиною організації побуту. Квіти і зелень відіграють важливу роль в естетичному вихованні дітей.

Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники.

Рослини приносять радість, спокій, чисте повітря. Доведено, що без рослин у людини спостерігаються неврози, втомлюваність, частішають стреси, посилюється зорова напруга. Природний зелений колір на тлі світлих стін приміщення створює враження чистоти, що добре впливає на світосприйняття, психіку, сприяє розумовій діяльності. Спостереження за живою рослиною, що розвивається, впливає на людину сильніше, ніж твори мистецтва, вони покращують мікроклімат у приміщеннях, виділяють леткі речовини – фітонциди, що згубно діють на хвороботворні мікроорганізми.

Але окрім цього кімнатні рослини використовуємо для того, щоб розвивати творчі здібності та інтереси учнів, прищеплювати любов до живого природного оточення. Вони були і залишаються провідними, тому що найбільше зацікавлення викликають в учнів ті факти і процеси, що є характерними для певного оточення і тому краще запам’ятовуються. Використання кімнатних рослин на уроках дає можливість переносити знання учнів з репродуктивного на творчий рівень – уміння застосовувати знання для пояснення явищ і процесів, усвідомлювати, узагальнювати та систематизувати їх. Саме через це пролягає шлях учнів у свідоме доросле життя.

Цікаві та змістовно підібрані кімнатні рослини є неоціненними помічниками  у вихованні потягу до набуття знань, у розвитку допитливості, у формуванні моральних і духовних якостей учнів. Вони стимулюють наполегливість, тренують увагу, збагачують пам'ять, викликають цікавість. Уміле використання рослин знімає втому, активізує увагу, як наслідок, сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.

Мета проекту:

  • Ознайомити учнів із представниками галереї кімнатних рослин, історією  виникнення кімнатних рослин;
  • розвивати вміння складати проекти,  доглядати за кімнатними рослинами та рослинами відкритого грунту, розширити кругозір учнів по озелененню та благоустрою покращити внутрішнє приміщення території школи;
  • виховувати любов до природи та праці, формувати в учнів екологічну культуру.

Завдання:

1. Створити колекції кімнатних рослин, забезпечити збагаченню їх видового складу.

2. Створити та реалізувати міні проект по озелененню шкільного приміщення.

3. Дослідити вплив кімнатних рослин на організм людини.

4. Активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльність учнів.

План виконання проекту:

1.Мотивація значущості проектної діяльності з даної теми.

2.Обговорення ідей, що до вирішення проблеми.

3.Формування завдань, які вирішуватимуться.

4.Визначення джерел потрібної інформації.

5.Оформлення роботи.

6.Аналіз та оцінювання роботи учасників  проекту.

7.Презентація матеріалів проекту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історія розвитку кімнатного квітникарства

 

Вважається, що історія кімнатних рослин починається з древнього Єгипту. Облаштування житла кімнатними кольорами і рослинами звичайно означало, що цей будинок населяють культурні люди. Відомо, що знати і володарі Єгипту вже перебували в міцних будинках, а одночасно з цим люди, що проживають на півночі від середземномор'я, всі ще мешкали в хатинах і печерах. На зображеннях, залишених нам древніми єгиптянами, відмінно переглядаються деревця і кущі, що знаходяться в кам'яних вазах. Історики вважають, що люди в останньому тисячолітті до нашої ери розміщували квіти у воді для прикраси житла. Особливо відомо про це з древніх цивілізацій, грецьке і римське, оскільки вони вже могли цінити красу і прикрашали свої будинки рослинами в діжках. Квіти і рослини знаходилися в самих будинках, а також і у внутрішніх двориках. У часи Великих географічних відкриттів, безліч завойовників з Європи, привозили додому разом з іншими знахідками екзотичні види рослин і різні цінності ботаніки. Але тільки небагато рослини виносили важке транспортування і небагато ж приживались в чужому кліматі. Ботаніка розуміла, що екзотичні рослини з Азії, Південної Америки, Європи, потребують спеціального захисту. У той час існували прагнучі знання дослідники, які вважалися мисливцями за рослинами і кольорами.

У цей же час стали думати, як зберегти і прищепити квіти і рослини в новому кліматі. Спочатку було прийняте рішення про будівництво спеціальних приміщень для рослин. Ближче до 19 віку у знатних людей почали з'являтися і обладнатися перші теплиці. Це були оранжереї, в яких в основному виростали апельсинові дерева і інші види цитрусових, пальми і фінікові пальми. Також теплиці стали з'являтися в багатьох ботанічних садах. Згодом багатим городянам також захотілося мати в своєму оточенні красиву рослинність і замість закритих теплиць стали популярними зимові сади і оранжереї.

Екзотичні рослини і квіти з чужоземних країн ставали все більш популярними, багато які бажали мати частинку незвіданих земель. Але їх перевезення і транспортування як і раніше було важке. Під час морських подорожей в забитих і задушливих ящиках рослини в'янули і сохнули, і тільки деякі примірники доставлялися в Європу цілим і непошкодженими. Їх ціна була дуже висока і берегли їх як скарб. І тільки на початку 19 століття вдалося створити спеціальну упаковку для перевезення, завдяки відкриттю, яке здійснив англійський лікар Натаніель Уорд. Уорд займався природними науками і встановив, що волога в теплі випаровується із землі і осідала на внутрішніх стінках закупореної судини, а після при охолоджуванні волога стікала в землю. Це означає, що рослині в землі буде досить вогкості, щоб розвиватися і не сохнути. Таким чином, відразу стали створювати спеціальні контейнери для перевезення рослин. А деякі, майстерно оброблені, великого розміру стали прикрасою світських салонів. І в цей час вітрини, де знаходяться квіти і рослини, діють по тій же технології

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар догляду за кімнатними рослинами

Вересень

Усі кімнатні рослини, які перебували під відкритим небом, потрібно перенести у приміщення. Перед цим всі рослини уважно оглядають і обливають теплою водою, краще під душем. Протягом вересня потрібно зменшити поливання рослин, які вступають у стан спокою. У цей період можна пересаджувати епіфіллум і зігокактус. Рекомендується продовжити заготівлю різних видів ґрунтів для весняного пересаджування рослин.

Жовтень

З початком опалювального сезону підживлювати рослини потрібно частіше. У приміщеннях з температурою вище 25° С підливати необхідно щодня, при 21-24° С — через день-два, при 15-20° С — через 4-6 днів, у прохолодних приміщеннях з температурою 10-14° С рослини підливають з інтервалом 7-8 днів. Якщо є можливість, субтропічні рослини потрібно перенести у прохолодні приміщення.

Листопад

Кімнатні рослини в листопаді потрібно підливати не дуже часто, краще їх збризкувати водою. Бульби глоксиній і бегоній потрібно звільнити від ґрунту, • вкласти в ящики, пересипати піском і зберігати при температурі 7-10° С. Горщики з амарилісами і ахіменесами розміщують у темних прохолодних місцях.

Грудень

У зимові місяці більшість кімнатних рослин перебувають у стані спокою. Але і в цей час вони вимагають догляду. Кімнатні

рослини бояться протягів. При провітрюванні приміщень елі: оберігати рослини від холодного повітря. Для більшості кімнатних рослин поливання потрібно зменшити. Необхідно регулярно розпушувати поверхневий шар ґрунту. Кактуси і сукуленти підливають рідко. Більшість з них у цей період вимагає зниження кімнатної температури.

 

Січень

Рекомендується регулярно оглядати рослини, не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Амариліси потрібно розмістити у теплому приміщенні, поставити на добре освітленому місці і  періодично поливати. При недостатньому освітленні кімнатним рослинам необхідне додаткове штучне освітлення. Потрібно підготувати ґрунтові суміші для пересаджування кімнатних рослин і посіву насіння

Лютий

Потрібно збільшувати полив рослин. Глоксинії, бульбові бегонії висаджують у горщики і виставляють на світло. При цьому рослини регулярно підливають. У лютому можна приступити до формування крон і пересаджування деяких кімнатних рослин.

Березень

Можна пересаджувати кімнатні рослини. Після пересаджу­вання ґрунт необхідно добре полити водою. Частину пагонів у пересаджених рослин потрібно відрізати або вкоротити. Обрізані пагони можна використовувати для розмноження рослин. У пеларгонії, фуксії, колеуса і деяких інших рослин вирослі на зиму пагони потрібно обрізати на 1/3 або 2/3 довжини за два тижні до пересаджування.

Квітень

Цього місяця продовжують пересаджувати і розмножувати кімнатні рослини. Один раз на 10 днів проводять підживлення рослин, які почали рости. Рослини, які стоять на південнихвікнах, потрібно притінювати. Якщо амариліс починає скидати листки, потрібно зменшити полив. Азалії, цикламени, зігокактуси, які відцвіли, вступають у стан спокою. Тому їхнє поливання  зменшують, або регулярно обприскують.

Травень

Більшість кімнатних рослин потрібно часто поливати. Однак необхідно слідкувати, щоб не закисав грунт. Рекомендується регулярне підживлення і обприскування рослин. У травні можна почати перше перелопачення буртів, у яких готують дернову, листяну і компостну землю.

Червень

Потрібно регулярно проводити поливання, обприскування і підживлення кімнатних рослин. Не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Кактуси та інші сукуленти потрібно переставити на сонячні місця і збільшити підливання.

Липень

Рекомендується дуже часто поливати і обприскувати кімнатні рослини, особливо в спеку притінювати їх від прямих сонячних променів. Слід регулярно підживлювати рослини. Періодично листки рослин миють і слідкують, щоб не з'явилися шкідники.

Серпень

У серпні продовжують часто поливати і обприскувати кімнатні рослини. Можна починати заносити в приміщення окремі рослини, які знаходилися на відкритому повітрі. Заго­товлюють всі види садових земель.

Правила догляду за кімнатними рослинами

  1.   Поливати квіти водою кімнатної температури.
  2.   Влітку поливати ввечері кожного дня, а взимку – вранці й рідше.
  3.   Паличкою потрібно розпушувати землю, щоб до коріння поступало повітря.
  4.   Пил з великих листків потрібно витирати вологою ганчіркою, дрібні рослинки краще обприскувати з пульверизатора.
  5.   Регулярно видаляти сухі гілки і листочки
  6.   З рослинами потрібно лагідно розмовляти, хвалити їх.
  7.   Високі рослини не повинні закривати нижчих, бо їм не поступатиме світло.

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото парад квытыв\DSCN5755.JPG

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото парад квытыв\DSCN5758.JPG

Умови життя та розвитку рослин

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото парад квытыв\DSCN5018.JPG

Дифенбахія

Сімейство ароїдних. Батьківщина Південна Америка. Прямоствольна деревоподібна рослина з великими видовжено-овальними листками. Сік рослин отруйний.. Диффенбахія може вирости  2 м, але поступово нижня частина стовбура оголяється і рослина втрачає свою декоративну привабливість. У кімнатних умовах цвіте рідко. Слід також зазначити, що багато видів диффенбахії вимагають досить частого оновлення - в середньому через три роки, якщо їх вирощувати в квартирі. Тому що через цей час вони зазвичай виростають до стелі.. Тоді верхівку зрізають і укорінюють, а те, що залишилося або викидають або залишають для розмноження.

Температура: Добре розвивається тільки в теплі, не нижче 18 ° C, краще вище. При температурі нижче 10°C рослини загнивають і гинуть. Не переносить протягів.

Полив: Рясний з весни до осені, взимку помірний. Грунт підтримується весь час в злегка вологому стані, але незанадто сирий. При поливі дуже жорсткою водою кінчики листя буріють.

Вологість повітря: Любить дуже вологе повітря, потрібно регулярне обприскування і обмивання листя. Перед обприскуванням переконайтеся, що в кімнаті тепло і не звідкись "не піддуває", інакше можна нашкодити рослині. Якщо ж в кімнаті близько 18 ° C, краще не обприскувати, а просто періодично протирати вологою губкою.

Вплив на людину: рослина нейтралізує такі шкідливі речовини як ксилол та толуол. Рослина підходить людям , які проводять життя за письмовим столом. Активізує обидві півкулі головного мозку та допомагає при порушеннях кровообігу. Особливість : всі частини цієї рослини отруйні, тому небезпечні для дітей та тварин. Диффенбахія – ідеальна рослина для офісів: вона добре очищає повітря від ядовитих речовин і випромінює енергію, яка сприяє кращій концентрації.

Фото036

Бегонія

Батьківщина- середня і Південна Америка, Південно-Східна Азія, Африка.

Температура: помірна, взимку – не нижче 15С, не переносить температури вище 20 С.

Освітлення: яскраве світло, але не прямі сонячні промені, взимку можна виставляти на освітлені місця.

Полив: щедрий в період цвітіння, але не настільки, щоб грунт був постійно вологий.

Вологість повітря: потребує високої вологості, повітря навколо рослини обприскують, але ні в якому разі не самі рослини.

Розмноження: стебловими живцями в будь – яку пору року.

Вплив на людину: бегонії допомагають розвивати впевненість у собі.

 

                     Гіппеаструм

C:\Users\Admin\Desktop\конкурси 2018-2019\фото парад квытыв\DSCN5768.JPGБатьківщина - тропічна Америка. У природі розповсюджено близько 75 видів. В даний час є велика кількість сортів ,які відрізняються формою і забарвленням квіток. Ця рослина має велику - до 20 см в діаметрі цибулину, яка заглиблюється в грунт лише наполовину. Листя  зібрані в прикореневу розетку, завдовжки близько 50 см. Квітки зібрані по 2-4 штуки в зонтикоподібне суцвіття на довгому (до 1 м) квітконосі. Оцвітини широкі, до 20 см діаметром, дзвоникоподібної  форми, найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, бордові, жовті, строкаті. Має великі тичинки з яскраво-жовтими пильовиками. Цвіте у лютому - на початку березня.

Температура: У період вегетації оптимально 17-23 ° С.  У період спокою цибулини зберігають при 10 ° С.

 Освітлення: Яскраве розсіяне світло.

 Полив рясний під час цвітіння - грунт весь час повинна бути вологим. У період спокою тримають в сухості

 Період спокою: Стебло зрізають, тільки коли воно  повністю засохне. Поступово полив скорочують, потім перестають поливати зовсім. Період спокою повинен тривати 6-8 тижнів в період з лютого.. Потім цибулину можна дістати з горщика, відокремлюють «діток» і пересаджують материнську рослину.

 Вологість повітря: Якщо рослина знаходиться в приміщенні з сухим повітрям, то можна злегка обприскувати  бутони зверху. Не можна обприскувати квітки або листя, а також цибулини в період спокою.

 Пересадка: Приблизно раз на 3-4 роки, під час періоду спокою.

Розмноження: Дочірніми цибулинки під час пересадки, насінням.. Відокремлені дітки садять в приготовлену грунтову суміш в окремі горщики діаметром близько 12 см, щоб третя частина висоти цибулини залишилася над поверхнею грунту. Вони при гарному догляді зацвітуть через 2-3 роки.

Вплив на людину: Свіжа, стимулююча енергія допомагає зберегти  духовну рівновагу і правильно прийняти рішення. Особливості: гіппеаструм не можна ставити в спальнях, ця рослина надає бадьорість.

 

                            Плющ звичайний

Батьківщина – Канарські острови, Ірландія, Японія.

Температура : нижче помірної, але не морозна, бажано, щоб приміщення не обігрівалося,нічна температура не повинна перевищувати 16°С.

Освітлення : яскраве світло взимку, влітку слід притіняти від прямого сонця.

Полив: щедрий влітку, грунт повинен бути весь час вологий,помірний взимку, але не можна, щоб грунт пересихав.

Вологість повітря : взимку вимагає частого обприскування, особливо, коли в кімнаті тепло і сухо

Пересаджування : кожні 2 роки пересаджувати в більший горщик.

Розмноження : час від часу кінці стебел слід прищіпувати, щоб відросли бічні пагони, а відрізані верхівки використовувати як живці.

Вплив на людину : дає відчуття впевненості

Кислиця кімнатна                                             Батьківщина -Південна Африка, Південна і Центральна Америка, і лише деякі види зустрічаються зрідка в Центральній Європі. Свою назву рослина одержала через кислуватий смак листів, які можна використовувати в їді, додаючи їх до салату. У народі рослина ще відома за назвою «заяча капуста».

Температура : досить невибаглива рослина до умов вирощування .

Освітлення:кислицю розташовують у приміщенні з яскравим, але розсіяним світлом. Рослина прекрасна переносить півтінь, однак довге перебування в густій тіні приводить до втрати декоративності листів. Прямий вплив сонячних променів може викликати опіки.

Полив: влітку кислиця потребує рясного поливу, однак необхідно стежити за тим, щоб волога не застоювалася в горщику. Рослина дуже чутлива до надлишку вологи, краще не долити воду в горщик, ніж перелити. Восени полив поступово скорочують, у зимовий час обмежуються підтримкою ґрунту в злегка вологому стані.

Вологість повітря: при утримуванні в кімнаті необхідно регулярно обприскувати листи кип'яченою водою. В осінньо-зимовий період без обприскування.

Пересаджування:Молоді рослини пересаджують щорічно, далі – раз в 2-3 року.

Розмноження: кислиця добре розмножується бульбинами, що утворюються навколо стрижневого кореня старих рослин.

 

                          Грошове дерево

Батьківщина: Південно-Західна та південна Африка.

В природі є майже 300 видів від трав’янистих до кущових форм.

Температура:  рослини розміщують в світлому приміщенні і притіняють від прямого сонячного проміння. На літо можна розмістити на балконі або в саду, але обов»язково захистити від сонця та дощу.

Полив: в літній період потребує обільного поливу на свіжому повітрі. В кімнатних умовах  не перезволожувати , але і не давати пересихати.

Пересаджування:при потребі.

Розмноження: насінням, листям, черешками.

Вплив на людину: очищає повітря , допомагає зняти фізичне та психічне напруження, заспокоює. В будинку рекомендується ставити в спальні.

Толстянка допомагає впоратися з фінансовими проблемами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корисні рослини для дому

Кімнатні рослини не тільки насичують атмосферу приміщення киснем, але і позбавляють від багатьох патогенних мікроорганізмів. Тому людина інтуїтивно прагнула перенести у своє житло шматочок живої природи. А в наш час вченими встановлено, що багато кімнатних рослин, якими прикрашені квартири та офіси, виконують функцію «чистильників» повітря.

Вони не тільки насичують атмосферу приміщення киснем, але і позбавляють від багатьох патогенних мікроорганізмів. Крім цього, тліючі речовини, що виділяються, роблять благотворний вплив на людський організм, а деякі кімнатні рослини здатні до нейтралізації шкідливих речовин і випромінювань.


 


Найкорисніші кімнатні квіти

Хлорофітум (Chlorophytum)

 

 

 

Однa з найбільш корисних кімнатних рослин. Для очищення повітря в кімнаті площею близько 20 квадратних метрів достатньо 6 екземплярів рослин.
Листя хлорофітума мають здатність поглинати токсичні речовини, що виділяються синтетичними оздоблювальними матеріалами, а також містяться в продуктах згоряння газу - формальдегіди, сірчані і азотні сполуки.


Тому ця кімнатна рослина буде дуже доречною і на кухні з газовою плитою, і в житловій кімнаті.

Здатністю до поглинання формальдегіду та інших отруйних речовин володіють також такі кімнатні рослини, як плющ звичайний, спатіфілліум, драцена, хамедорея.

 

 


 


Найкорисніші кімнатні квіти

Особливо рекомендована для будинків, розташованих поблизу шосейних доріг, оскільки Хамедорея нейтралізує випаровування шкідливих речовин, що містяться у вихлопних газах - бензолу, трихлоретилену.


Хамедорея (Chamaedorea)
 


Найкорисніші кімнатні квіти

        Фікус (Ficus)

Крім насичення повітря киснем, зволоження й очищення від токсинів, фікус виділяє фітонциди, що пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів. Глянець листя фікусу затримує багато пилу, а при митті або протиранні листя вона легко видаляється. Оскільки кисень фікус виробляє в денний час, а


поглинає - вночі, то ставити горщик з цією рослиною в спальню, а тим більше, в дитячу, не рекомендується.


Ідеальне місце проживання фікуса - кухня або кімнати з вікнами, що виходять на промзону або автостраду.



 


Найкорисніші кімнатні квіти

Сансевієрія (Sansevieria) Сансевієрія невибаглива рослина, звана в народі «тьощин язик» або «зміїна шкіра», по праву можна вважати генератором кисню.


Сансевієрія допомагає людському організму адаптуватися до умов, що змінилися, підвищуючи його імунітет.


Тим самим Сансевієрія вберігає від застуди, знижує шкідливий вплив перепадів атмосферного тиску, температури і вологості повітря. Захищає Сансевієрія і від токсинів, що виділяються синтетикою і лінолеумом.



 


Найкорисніші кімнатні квіти

Герань (Pelargonium) Пеларгонія

 

Пеларгонія виконує функцію «домашнього лікаря» при функціональних розладах нервової системи. Аромат герані знімає нервову напругу, допомагає при безсонні, неврозах, стресах, а також при онкології.


Виділювана нею речовина гераніол надає антивірусну та антибактеріальну дію, вбиває віруси стафілококів і стрептококів. А ще пеларгонія начебто «висмоктує» чадний газ і вогкість, відлякує мух, освіжає застояне повітря. Тому, крім спальні, вона добре підходить для кухні.


 


Найкорисніші кімнатні квіти

Листя лимону, що є джерелом 85 цілющих речовин, стерилізують повітря. У кімнаті, де виростає лимон, перестають розмножуватися хвороботворні організми.


Лимон (Citrus × limon)

Ефірні масла листя лимона, апельсина, грейпфрута, мурайя, помаранчі та інших цитрусових здатні знижувати підвищений артеріальний тиск, надавати відчуття бадьорості і покращувати загальний стан, підвищувати мозкову активність.



 


Найкорисніші кімнатні квіти

Алоє (Aloe)

Алоє серед багатьох народів славиться своїми цілющими властивостями, такими як антибактеріальний, протизапальний, жовчогінний, ранозагоювальний, і як засіб від опіку. А ще сік алоє сприяє поліпшенню апетиту, посилення секреції травного тракту і


нормалізації травлення, підвищенню захисних функцій організму, прискоренню відновних процесів при пошкодженні тканин. Виявляється, кисень алоє виділяє вночі, тому йому саме місце в спальні.


 



 


Найкорисніші кімнатні квіти

Аспарагус (Asparagus)

Аспарагус при наявності хронічних захворювань незамінний. Своєю присутністю аспарагус сприяє прискоренню загоєння переломів кісток і ушкоджень шкірних покривів, поліпшення еластичності шкіри. Корисний аспарагус при різних легеневих


захворюваннях, оскільки зміцнює легені. Аспарагус згубний для багатьох хвороботворних бактерій. До того ж аспарагус поглинає з повітря важкі метали.




 


Найкорисніші кімнатні квіти

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Для людей, які страждають на хронічний бронхіт, емфізему легенів, бронхіальну астму, катар верхніх дихальних шляхів, просто необхідно посадити у себе в будинку лікарський розмарин , фітонциди якого є лікувальною терапією при цих захворюваннях.



Найкорисніші кімнатні квіти 

 

Мірт Бересклет Евкаліпт Каланхое

 

Мірт Бересклет Евкаліпт Каланхое завдяки своїм антибактеріальним властивостям сприяють підвищенню імунітету і попереджають розвиток застуди. Ефективний вплив справляють групи з 4-5 цих рослин навіть на відстані близько 1,5 - 2-х метрів від них.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хвороби кімнатних рослин

1.Листя звиваються, темніють і обпадають – занадто низька температура;

2.Квіти швидко в’януть – занадто тепле повітря;

3.Витягнуті стебла і листки при гарному освітленні взимку або на весні – занадто тепле повітря;

4.Листя швидко жовтіє і обпадає – раптовий різкий стрибок температури;

Під час дослідження учні виявили хвороби кімнатних рослин за певними характеристиками, це були - китайська троянда, герань та фіалка. Причиною було те, що учні молодших класів не дотримувалися правил зволоження кімнатних рослин. І дослідницька група організували кілька демонстрацій щодо правил догляду за кімнатними рослинами. Одним із них був метод оприскування.

Оприскування – це метод використовують в основному для епіфіт них рослин, які ростуть зачепившись за шматок кори або волокна. Оприскування також надзвичайно корисне рослинам, коренева система яких перебуває в поганому стані або слабко розвинена (розсада, черешки).

       Правила оприскування:

Оприскують рослину чистою водою, температура якої дорівнює температурі повітря. Не малу роль відіграють правила пресадки рослин.

Способи пересадки залежності від кількості заміненої землі пересадку розділяють на декілька видів:

  • повна при якій відбувається заміна всієї землі, а коріння очищаються від старої;
  • неповна при якій частину старої землі залишають на коріннях старої рослини;
  • часткова при якій замінюється лише верхній шар землі.

На дно горщика обов’язково потрібно покласти керамзит або черепки для дренажу. У новий горщик на шар землі поміщають таким чином, щоб коренева шийка перебувала трохи нижче країв горщика.

 

 

Висновок

Ми ознайомилися із квітникарством та способами догляду за  кімнатними рослинами. Практично засвояли матеріал з допомогою відкритого виховного заходу. Виконали роботу над фотоматеріалами з теми проекту.

«Бажання» квітів та інших кімнатних рослин:

  • Квітам сумно, коли їх мало, а тому посадіть нові;
  • Квітам тісно у маленьких вазонах, тому пересадіть їх у більші;
  • Квітам подобаються гарні вазони, тому прикрасьте їх;
  • Квіти хочуть пити – поливайте їх;
  • Квітам важко дихати – протирайте листочки, розпушуйте землю.


Список використаної літератури:

  1. А. Ю. Лимаренко, Т. В. Палева. Анатомія кімнатних рослин. Санкт-Петербург «Сова». Москва. Ексмо. 2003 р.
  2. С. М. Приходько. Лікарня на підвіконні. «Наукова думка». Київ. 1971 р.
  3. Д-р Д. Г. Хессайон. Все про кімнатні рослини. Москва. «Кладезь-Букс». 2004 р.
  4. С. М. Приходько, М.В. Михайловская. «Цветы в квартире». Киев. «Урожай». 1989 г.
  5. Цветник. Календарь 2007 г.
  6. Галерея кімнатних рослин. Журнал «Біологія». Шкільний світ. №10 2006 р.
  7. Використання кімнатних рослин як натуральних навчально-наочних посібників у процесі викладання біології в школі. Журнал «Біологія». Основа. №10 2007 р.
  8. Кімнатні рослини в кабінеті біології. Журнал «Біологія». Шкільний світ. №68 2004 р.
  9. Н. П. Табунщиков. Аранжировка цветов. Киев. «Реклама» 1998 г.

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Сценарії
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
1622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку