Географічне положення та дослідження Антарктиди.

Про матеріал

Презентацію можно використовувати як самостійно,так, і як додаток для уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уявіть собі світ…. …Лише у 2 кольори : білий колір снігу та синій-льоду та неба… …у якому немає людей птахів,звірів… …у якому майже космічний холод у поєднані з недоліком кисню……в якому немає ніяких звуків, крім свисту вітра……це Антарктида

Номер слайду 2

Тема: Географічне положення та дослідження Антарктиди. Вчитель Бойко Олена. Дмитрівна

Номер слайду 3

ВІЗИТІВКА АНТАРКТИДИ – Площа – 14 млн. км2 . – Майже повністю розташована за Південним полярним колом.– Постійного населення немає.– Уперше невідома Південна земля з’явилася на карті як плід уяви голландського географа Г. Меркатора в XV ст – У 1806 р. біля її берегів розбилося норвезьке китобійне судно, екіпаж якого висадився на материк, проте подальша доля його невідома.– Офіційно відкрита 28 січня 1820 р. Ф. Беллінсґаузеном та М. Лазарєвим.– Антарктида є материком міжнародного спів-робітництва.– На її території та прилеглих островах постійно діють 48 наукових станцій та баз 18 держав.– З 6 лютого 1996 р. на о. Галіндез функціонує українська наукова станція «Академік Вернадський».

Номер слайду 4

Південна полярна область називається – Антарктида. Вона включає материк з прилеглими островами та південні частини омиваючих його океанів. Антарктика від грецької "анти" - проти і "арктос" - північний, що лежить проти північної полярної областіПлоща Антарктиди 13,6 млн км2 (Vмісце)В Антарктиді 5 полюсів:○географічний південний ○магнітний ○полюс холоду○полюс вітрівполюс недосяжності

Номер слайду 5

Антарктида –найпівденніший материк,територія якого майже повністю розташована в межах Південного полярного кола. І тільки довгий і вузький. Антарктичний півострів(північний край якого – мис Сіфре) - це найпівнічнішаточка Антарктиди.

Номер слайду 6

Середня висота над рівнем моря(з шельфовими льодовиками – 2040 м.. Середня висота підльодовикової поверхні – 410м.

Номер слайду 7

Максимальна температура -+15*С (бухта Надії);мінімальна температура- -92*С(японська наукова станція «Купол Фудзіями»)

Номер слайду 8

Береги Антарктиди омивають південні води Тихого,Атлантичного та Індійського океанів. Біля берегів утворилися моря – Росса,Амундсена,Беллінсгаузена,Уедела та інш.( на островах моря Росса є діючий вулкан- Еребус).

Номер слайду 9

Особливість Антарктиди-велика площа шельфових льодовиків (10% від площі.що лежить вище рівня моря). Ці льодовики є джерелами айсбергів рекордних розмірів.

Номер слайду 10

Протяжність материка за меридіаном 90* зх.д.-понад 4500км, за меридіаном 0*-180* понад 3500км.

Номер слайду 11

Дослідження Антарктиди. Антарктиду відкрито пізніше за інші материки. – аж у XIX ст. Та про ймовірність існуваня невідомого південного материка говорили ще стародавні греки. Але регулярні плавання в південні полярні широти почалися тільки наприкінці XVIII – на початку XIX ст.

Номер слайду 12

Під час навколосвітньої подорожі в 1772 – 1775 рр. вітрильники Кука зайшли дуже далеко на південь, перетнувши Південне полярне коло, але натрапивши на велику нездоланну кригу, повернули назад. Після безрезультатних спроб відшукати легендарний материк Кук вирішив, що відкрити його неможливо. Джеймс Кук«Я сміливо можу сказати, що жодна людина не наважиться проникнути на південь далі,аніж це вдалося мені. Землі , що розташовані південніше, ніколи не будуть досліджені...»

Номер слайду 13

16 січня 1820 року було відкрито Антарктиду – важкодоступний материк, що останнім знайшов своє місце на карті. На шлюпах «Восток» і «Мирний» експедиція вміло пройшла через кригу до невідомої «білої плями». Моряки йшли невідомими морськими просторами, лід намерзав на оснастці суден, сніг засипав палубу. Лазарєв. Михайло Петрович. Фадей Фадейович. Беллінсгаузен

Номер слайду 14

Норвезька експедиція Руаля Амундсена підкорила Південний Полюс 14 грудня 1911 р.

Номер слайду 15

Роберт Скотт Роберт Фалкон Скотт -один із першовідкривачів Південного полюса в 1912 році. Роберт Скотт був офіцером Королівських британських ВМС, проводив ряд досліджень Антарктики.

Номер слайду 16

Сучасні географічні дослідження В 1959р. підписаний міжнародний договір,згідно якому в Антарктиді забороняється - будувати промислові та військові об'єкти, - видобувати корисні копалини, - проводитивипробування зброї. Антарктида – материк міжнародного співробітництва, континент вчених.

Номер слайду 17

УКРАЇНСЬКА АНТАРКТИЧНА СТАНЦІЯ“АКАДЕМІК ВЕРНАДСЬКИЙ”(1996р.)

Номер слайду 18

Домашне завдання:параграф 31

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Дуже чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
2522
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку