ГЕОГРАФІЧНИЙ БРЕЙН-РИНГ (для учнів 6,7.8 класів)

Про матеріал
Розробка заходу "ГЕОГРАФІЧНИЙ БРЕЙН-РИНГ" містить правила гри і 65 запитань з відповідями для ведучого. Запитання розраховані на учнів 7,8, 9 Учні 6 класу можуть брати участь у грі за умови, що гра буде проводитися в кінці 3 - у 4 чверті навчального року.
Перегляд файлу

 

ГЕОГРАФІЧНИЙ БРЕЙН-РИНГ  (для учнів 6, 7, 8-х класів)

 

Мета: поглибити пізнавальний інтерес до географії; розвивати  логічне мислення, почуття колективізму, вміння відстоювати честь команди та розширювати світогляд учнів.

 

Обладнання: класна кімната, 60 карток-запитань, два ліхтарики-кнопки на батарейках, таймер (годинник), секундомір, два столи, стільці, цифри для жеребкування, музичний центр.

 

ПРАВИЛА ГРИ:

У грі можуть брати участь учні 6, 7, 8,-х класів, які об’єднуються в команди по 4 гравці.

Команда обирає зі свого складу КАПІТАНА  і визначається із НАЗВОЮ.  

Здійснює керівництво проведенням гри ВЕДУЧИЙ.  Гра триває 40 хвилин.

 

1.  ПІДГОТОВКА ДО ГРИ: команди, які вирішили взяти участь у грі , збираються у приміщення, визначеному  для проведення заходу.

 

2.  МУЗИЧНА ПАУЗА. Гравців піснею вітають учасники художньої самодіяльності. 

 

3.  ПОЧАТОК ГРИ:  КОНКУРС КАПІТАНІВ (ЖЕРЕБКУВАННЯ) 

Гра розпочинається із конкурсу капітанів. Капітани тягнуть жереб. Відповідно до номера за жеребом відповідають на запитання ВЕДУЧОГО. Перші дві правильні відповіді визначають команди, які розпочинають гру за двома ігровими столами.

 

4.  "ВЕЛИКА ГРА".

Ведучий на власний розсуд обирає одну із 65 карток-запитань та зачитує написане на картці запитання. Після слів ВЕДУЧОГО «Час пішов»  вмикається секундомір.  

Команда має 30 секунд для обговорення питання і пошуку правильної відповіді. Визначивши правильну відповідь, капітан команди (або визначений КАПІТАНОМ команди член команди)  вмикає кнопку-ліхтарик, який знаходиться на ігровому столі. Поява світла від ліхтарика є сигналом для ВЕДУЧОГО зупинити секундомір і надати команді право виголосити відповідь на запитання. КАПІТАН команди повідомляє ВЕДУЧОМУ і присутнім хто саме з членів команди буде давати відповідь на запитання. Після цього член команди (або сам КАПІТАН) виголошує відповідь на запитання. 

Якщо відповідь вірна, то команда забирає картку із запитанням собі. 

Якщо відповідь невірна, то ВЕДУЧИЙ поновлює роботу таймера і надає час, що лишився, другій команді для продовження пошуку відповіді на запитання. 

Після закінчення часу команда/команди мають дати відповідь на запитання обов’язково. Якщо відповідь на запитання не була дана жодною командою, запитання залишається у Ведучого і може бути виголошене під час гри наступних команд. Команди, які не дали правильної відповіді на ТРИ запитання підряд мусять разом залишити ігрові столи і перейти до ГЛЯДАЧІВ. На їхнє місце ВЕДУЧИЙ запрошує нові команди.

Команда, яка дала ТРИ правильні відповіді і забрала собі ТРИ картки-запитання  залишається за ігровим столом. Інша команда має залишити свій ігровий стіл і приєднатися до ГЛЯДАЧІВ.

Команда, що залишилася за ігровим столом, із команд, які ще не брали участі у «Великій грі»,  обирає собі команду-суперника. Обрана команда займає місце за ігровим столом команди, яка щойно вибула.  

 

5.  ЗАКІНЧЕНЯ ГРИ.

ВЕЛИКА ГРА триває 40 хвилин і закінчується за сигналом таймера, за роботою якого слідкує ВЕДУЧИЙ (або у випадку закінчення у ВЕДУЧОГО карток-запитань).

Після сигналу таймера ВЕДУЧИЙ оголошує про завершення "Великої гри" і пропонує КАПІТАНАМ команд підрахувати здобуті картки-запитання. Після завершення підрахунків (до 1 хвилини) КАПІТАНИ команд повідомляють ВЕДУЧОМУ кількість карток-запитань, які здобули команди під час гри. 

Переможцем стає команда (команди), яка дала більше правильних відповідей і

відповідно забрали собі більшу кількість карток.

ВЕДУЧИЙ запрошує у центр кімнати членів команди-переможця і здійснює

нагородження.  

 

6.  МУЗИЧНА ПАУЗА. Переможців вітають піснею учасники художньої самодіяльності

 

Картки із запитаннями:

 

1.  ПРАВДА/НЕПРАВДА: Найцікавіше застосування для бананів знайшли в Індії. Кому не доводилося ковзати або навіть падати, наступивши на бананову шкірку! В Індії цю неприємну властивість бананових шкірок донині використовують для того, щоб легше спускати на воду кораблі. Для цього спускову площину (сліп) просто намазують розчавленими бананами. Для спуску одного корабля середньої водотоннажності потрібно приблизно 20 тис. бананів. ПРАВДА

 

2.  Хто з європейських мореплавців вперше дістався островів Гренландії та Ісландії та досяг берегів Америки (острів Нью Фаунленд). ВІКІНГИ/НОРМАНИ

 

3.  У 1492 році Мартін Бегайм вперше створив щось, що зберглося до наших днів.

ПЕРШИЙ ГЛОБУС

 

4.  Він взяв участь у першій експедиції адмірала Алонсо де Охеда, який 20 травня 1499 року відплив з Пуерто Де-Санта-Марія поблизу Кадіса; після 24 днів плавання зійшов на берег Суринаму, під 3° пн. ш. (за 200 морських миль на південний схід від мису Парії); досліджував цей берег і, відвідавши острови Вест-Індії, в середині червня 1500 року повернувся до Кадіса.

   На запрошення короля Мануеля І в кінці 1500 року він відправився до Португалії і здійснив на португальських кораблях ще два плавання з Лісабону до берегів нового материка; перше продовжувалося з травня 1501 до вересеня 1502 року; друге - під командуванням адмірала Гонсалу Коелью - з 10 травня 1503 до 18 червня 1504 року. Свої подорожі він здійснював не стільки як начальник, скільки як космограф і керманич. В останнє своє плавання, під час якого була досліджена велика частина берегів Бразилії, він командував невеликим судном. Був відрекомендований Колумбом іспанському королеві Фердинанду II Арагонському, суперникові Мануеля І. У 1505 році знову поступив на іспанську службу. 22 березня 1508 року був призначений головним керманичем для подорожей, що відправляються до Індії. Помер 22 лютого 1512 року у Севільї від малярії. АМЕРІГО ВІСПУЧЧІ

5.  Із 5 каравел з експедиції повернулася лише одна – «Вікторія», а з 265 мореплавців - 18. Експедиція тривала 1080 днів. Як прізвище капітана, який керував «Вікторією»? (ХУАН д'ЕЛЬКАНО).

 

6.  Український Магеллан.  Юрій Федорович Лисянський - нащадок українського старшинського козацького роду - народився 2 (13) серпня 1773 року в місті Ніжині. В десятилітньому віці Юрія прийняли на навчання до Кронштадського морського кадетського корпусу. У 15 років Ю.Лисянський отримав свій перший офіцерський чин та був направлений до ескадри адмірала С.К.Грейга на фрегат «Подражіслав». Згодом його з групою молодих флотських офіцерів відрядили для проходження морської практики у Велику Британію. На британському флоті Лисянський прослужив добровольцем близько 5 років. 1797 року повернувся до Російської імперії, отримав чин капітан-лейтенанта.  У вересні 1802 року Лисянського було відряджено за кордон для придбання кораблів для майбутнього плавання. В Лондоні він придбав два шлюпи «Леандр» та «Темза», які на початку червня прибули до Кронштадту, де й отримали нові назви — «Надія» та «Нева». 7 серпня 1803 року о 10 годині «Надія» та «Нева» знялися з якоря і відбули з Кронштадтського рейду. Під час всього плавання Лисянський був капітаном шлюпа «Нева». Його команді доручили доставити вантаж у російські колонії на острові Кадьяк та на березі Аляски. Прибувши до берегів Аляски, команда «Неви» на чолі з капітаном взяла участь російсько-індіанській війні. Ю.Лисянський здійснив атаку на захоплений індіанцями форт на острові Сітка. Фортеця була захоплена за 4 дні (1-4 жовтня 1804 р.). Згодом команда шлюпу "Нева" під керівництвом Ю.Лисянського взяла участь у будівництві нового форту, що отримав назву "Ново-Архангельськ".

Під час півторарічного перебування на Алясці та у Тихому океані Лисянський склав докладний опис островів Кадьяк, Сітка, склав надзвичайно точні карти узбережжя Аляски. У вересні 1805 року «Нева» завантажила на борт хутро і вийшла у відкрите море, взявши курс на Маріанські острови. Через кілька днів шлюп «Нева» впритул підійшов до коралових рифів на Гаваях, де й сів на мілину. Таким чином, Ю.Лисянський відкрив раніше нікому невідомий безлюдний острів, який отримав назву "Острів Лисянського". Неподалік відкрили раніше не позначений на карті кораловий риф. Його Лисянський назвав «рифом Крузенштерна».

   3 грудня 1805 року на рейді Макао відбулася зустріч «Неви» та «Надії». Подальший їхній шлях проходив біля берегів Китаю, Індії, мису Доброї Надії. Відійшовши в лютому 1806 року від берегів Китаю, шлюпи до початку квітня наблизились до берегів Південної Африки. Тут вони потрапили у смугу густого туману і знову загубили один одного. Врахувавши, що запасів провіанту та питної води на судні лишилося лише на три місяці, Лисянський вирішив іти до Європи, не заходячи в жоден порт. Довгий шлях із Південного Китаю до Портсмута «Нева» пройшла за 142 дні, не отримавши при цьому жодних пошкоджень та втрат. До цього жоден корабель з Європи не ставив подібних рекордів у швидкості плавання.

   5 серпня 1806 року «Нева» увійшла до гавані Кронштадту. А ще за два тижні повернулася «Надія», очолювана А.І.Крузенштерном. Таким чином, Ю.Лисянський перший у російському флоті здійснив навколосвітнє плавання, здійснивши при цьому ряд географічних відкриттів, зробивши внесок у океанографію, етнографію та інші науки. Лисянський одержав чин капітана ІІ рангу, орден Святого Володимира ІІІ ступеня, премію та довічну пенсію. 

   Після завершення експедиції Ю.Лисянський деякий час служив на кораблях Балтійського флоту та готував до друку щоденники навколосвітньої подорожі. Але видання книги несподівано наштовхнулося на опір чиновників військового відомства та цензури, мотивуючи тим, що вона містить "чимало погрішностей проти правил російського нарєчія". (У той самий час аналогічна книга А.І.Крузенштерна була видана за державний кошт російською та німецькою мовою). У 1813 р. Ю.Лисянський їде у Лондон, де живе 1,5 роки. Він самотужки перекладає свою книгу англійською мовою, значно доповнивши її науковою інформацією, кольоровими картами та малюнками. Англійське видання «Подорожі» Ю.Лисянського, відоме під назвою "A Voyage round the world in the years 1803, 4, 5, & 6: performed, by order of His Imperial Majesty Alexander the First, Emperor of Russia, in the ship

Neva 1814", громадськість зустріла з більшим ентузіазмом: вже за два тижні розійшлася майже половина тиражу видання. https://uk.wikipedia.org/wiki/Лисянський_Юрій_Федорович.

 

7.  Прилад, за допомогою якого можна визначити сторони горизонту- КОМПАС

8.  Кут між напрямком на північ і напрямком на якийсь предмет має назву АЗИМУТ 9. Об'ємна модель Землі, яка дає змогу уявити форму і поверхню нашої Планети, має назву ГЛОБУС

10.  Сукупність карт, зібраних у певному порядку в одну книжку, має назву АТЛАС

11.  Найдовша паралель Землі - ЕКВАТОР

12.  Який географічний об'єкт знаходиться на перетині нульового меридіану та екватора? Гвінейська затока Атлантичного океану.

13.  Греки вважали, що це явище спричиняє бог моря Посейдон (у римлян - Нептун), який у гніві встромив свій тризуб у дно моря і намагається його витягти. Що це за явище?

ЗЕМЛЕТРУС.

14.  Чим осередок землетрусу відрізняється від епіцентру? (ОСЕРЕДОК - в надрах літосфери. ЕПІЦЕНТР - проекція осередку землетрусу на земній поверхні) 15. Як називають діючі у Криму, Азовському морі та на Кубані вулкани? ГРЯЗЬОВІ 16. Назва пристрою, яким сьогодні кораблі вимірюють глибину моря під кілем корабля, має назву ЕХОЛОТ

17.  Великий острів на межі Атлантичного океану та Північного Льодовитого океану, утворений вершинами вулканів, має назву ІСЛАНДІЯ

18.  Штучно створена людьми форма рельєфу, яка з французької мови перекладається як відвали пустої породи конічної форми (в Україні зустрічаються переважно на сході)-

ТЕРИКОНИ 

19.  Штучно створена людьми форма рельєфу під час видобутку корисних копалин, яка дуже часто має вигляд глибокої ями,  має назву КАР'ЄР    

20.  Суміш водяної пари і газів, основними з яких є азот і кисень, має назву

АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ.

21.  Де на нашій Планеті влітку була зафіксована найнижча температура майже -92 градуси за шкалою Цельсія? Антарктида. Полюс холоду. Наукова станція "Восток".

22.  Чому білі ведмеді не полюють на пінгвінів? Живуть на різних полюсах

23.  Песець (полярна лисиця) влітку інколи ласує яйцями птахів. Пінгвіни теж відкладають яйця. Що заважає песцю поласувати яйцями пінгвінів? Живуть на різних полюсах 24. Яка приблизна тривалість світового дня саме сьогодні на Північному полюсі? (21 березня)

25.  Де на Землі тривалість одного світового дня дорівнює 180 нашим дням? За полярним колом/На полюсах. Полярний день.

26.  НАй-най-най: найбільше озеро на Планеті - КАСПІЙСЬКЕ МОРЕ

27.  НАй-най-най: найвища гора на Планеті - Джомолунгма/Еверест

28.  НАй-най-най: найбільший острів на Планеті - Гренландія

29.  НАй-най-най: останній, шостий материк на Планеті, який у 1820 році відкрили російські мореплавці, - АНТАРКТИДА

30.  НАй-най-най: досить велике озеро з солоною водою, яке знаходиться на висоті приблизно 4,5 км., – ТІТІКАКА, Південна Америка.

31.  ХАРКІВЩИНА: найбільше озеро Харківської області - озеро ЛИМАН

32.  ХАРКІВЩИНА: найбільша штучна водойма на південь від станції Люботин -

ЧЕТВЕРТИЙ СТАВОК

33.  ХАРКІВЩИНА: частину ставка біля дамби називають "Гарячка", а сам ставок має назву КАРАВАНСЬКИЙ

34.  ХАРКІВЩИНА: через Люботин протікає дві річки. Одна з них - Люботинка, а друга - річка МЕРЕФА

35.  Де на нашій Планеті день і ніч протягом всього року триває близько 12 годин? НА ЕКВАТОРІ

36.  Що спільного мають дні 21 березня і 23 вересня? РІВНОДЕННЯ.

37.  НАй-най-най: найбільший океан на Землі - ТИХИЙ

38.  НАй-най-най: найменший океан на Землі - Північний Льодовитий океан

39.  Маса стовпа повітря, що тисне на 1 квадратний метр земної поверхні, становить приблизно 10 тонн. Чому нас ще не розчавило і ми досі живі? ТИСК всередині нас = ТИСКУ ЗЗОВНІ.

40.  Як називається прилад, яким вимірюють температуру повітря? ТЕРМОМЕТР

41.  Як називається прилад, яким вимірюють атмосферний тиск? БАРОМЕТР

42.  Як називається прилад, яким вимірюють швидкість вітру? АНЕМОМЕТР

43.  Як називається прилад, яким вимірюють вологість повітря? ГІГРОМЕТР

44.  Як називається прилад, який дозволяє визначити напрямок вітру? ФЛЮГЕР

45.  Що об'єднує назви: хамсін, зефір, борей, бриз, фен? Це назви ВІТРІВ

46.  Чому град випадає тільки влітку? У повітрі присутні ПИЛ і ПИЛОК та вертикальне переміщення повітряних мас. На великій висоті, при температурі нижче нуля, навколо плинки починає намерзати шар криги, що і призводить до утворення градини. 47. Як називається частина Атмосфери, у якій ми зараз знаходимось? ТРОПОСФЕРА 48. НАй-най-най: найбільше море на планеті має площу дзеркала 5,7 млн квадратних кілометра і має назву - ФІЛІППІНСЬКЕ

49.  Чим затока відрізняється від протоки? 

50.  Вони бувають вулканічні, материкові, коралові - ОСТРОВИ

51.  НАй-най-най: в якому морі Світового океану найсолоніша вода? ЧЕРВОНЕ МОРЕ 52. Чому море на півдні нашої країни має назву Чорне? Сірководень забарвлює предмети, опущені на глибину нижче 200 метрів, у чорний колір.

53.              НАй-най-най: море Світового океану, яке має найменшу солоність води - БАЛТІЙСЬКЕ

54.              Най-най-най: Море, яке отримало назву від водоростей, які досить часто зустрічаються на поверхні цього моря. Ці водорості виконують функцію інкубатора та ясел для мальків вугра. Це море знаходиться в районі антициклонічного кругообігу вод в центрі Північного Атлантичного океану, обмежений течіями: на заході - Гольфстрімом, на півночі - Північноатлантичною, на сході - Канарською, на півдні - Північною пасатною. Ця система течій формує Північноатлантичний субтропічний вир. САРГАСОВЕ МОРЕ.

 

55.              Норвезька тепла течія знаходиться в Норвезькому морі на глибині від 50 до 100 м. Вона є відгалудженням Північно-Атлантичного течії. Солоність води течії досягає 35,2 ‰.

Температура води влітку +10 ... + 12°C, взимку + 4 ... + 6°C. Середня швидкість течії 1,1 км / год.

Каліфорнійська холодна течія знаходиться в північній частині Тихого океану. Рухається з півночі на південний захід уздовж Каліфорнії як відгалуження ПівнічноТихоокеанського течії. 

Швидкість близько 1 - 2км/год, ширина 550-650 км, температура води від 15 до 26°C. Солоність на півночі - 33-34 ‰.

ЧОМУ Норвезька течія з температурою води влітку +10 ... + 12 ° C вважається теплою, а Каліфорнійська течія з температурою води від +15 до +26°C - холодною? 

ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТЕМПЕРАТУРИ ВОДИ поряд з течією: якщо температура навколишньої  води вища, за температуру води у течії, то течія холодна; якщо температура навколишньої води нижча за температуру води в течії – ця течія тепла.

56.  Що об'єднує ці назви: Бенгельська течія, Лабрадорська течія, Канарська течія, Течія

Західних Вітрів? ХОЛОДНІ ТЕЧІЇ

57.  НАй-най-най: насолоніше озеро в світі - МЕРТВЕ МОРЕ. 

58.  2,5 тисячі років тому грецький історик Геродот, описуючи територію сучасної України, зауважив: " ...там всі річки беруть свій початок з озер..." Сьогодні всі річки, про які розповідав Геродот, ми можемо знайти на карті України. А куди поділися озера? 

    За 2,5 років озера перетворилися на болота і заливні луки.

59.  "Батьком історії" називають Геродота. А кого називають "батьком Географії"?

ЕРАТОСФЕН

60.  У Гібралтарській протоці на різній глибині течія направлена в протилежні сторони. Поверхнева течія, направлена в Середземне море, (надходить в середньому за рік 55 198 км3 атлантичної води (середня температура +17° C, солоність вище 36‰). У глибинній течії, направленій в Атлантичний океан, протягом року проходить 51 886 км3 середземноморської води (середня температура +13,5° C, солоність 38‰). Різниця в 3 312 км3 обумовлена в основному випаровуванням з поверхні Середземного моря.

    Сьогодні Африканська плита прямує на північ зі швидкістю 2 см на рік, що врешті-решт призведе до закриття Гібралтарської протоки через декілька мільйонів років.

    Яка доля спіткає Середземне море у цьому випадку? 

    ВОНО ПОЧНЕ ВИСИХАТИ

61.  Що об'єднує ці назви: Гольфстрім, Куросіо, Ель Ніньо – ТЕПЛІ ТЕЧІЇ

62.  Що об’єднує міста: Берлін, Париж, Рим, Пекін, Ханой, Вашингтон, Луанда, Бразиліа? – СТОЛИЦІ КРАЇН СВІТУ

63.  ХАРКІВЩИНА: Пам'ятний знак в Харкові був споруджений восени 2010 року з ініціативи депутатів міської та обласної рад. Автори проекту - депутат міської ради Габріель Михайлов і дизайнер Сергій Фомічов. Пам'ятник являє собою двадцять бронзових і мідних табличок з написами, які розташовані на алеї у вигляді переривчастої лінії. У центрі встановлено опукле бронзове коло із зображенням земної кулі і зазначенням деяких найбільших міст світу. Пам'ятник був відкритий 10 жовтня 2010 року.

Пам’ятник встановлено в Міському саду ім. Т.Г.Шевченка. 

Пам'ятник 50-тій паралелі.

64.  ПРАВДА/НЕПРАВДА: чи можуть риби літати як птахи? ПРАВДА. Летючі риби здатні здійснювати нетривалий ширяючий політ. У більшості випадків стрибки складають близько 50 метрів, але в деяких випадках ці риби здатні користуватися потоками повітря над водою, що збільшує відстань польоту щонайменше до 400 м. Це дозволяє рибам уникати хижаків.

65.  ПРАВДА/НЕПРАВДА: найбільші ссавці на Землі мешкають в океані. 

ПРАВДА. У синього кита величезне, струнке і витягнуте тіло, довжиною 26 - 27 метрів, вага від 130 тонн і більше у дорослої особини; від 5 до 15 тонн - у новонародженої. Синій кит споживає переважно кріль, рідше - рачків, дрібну рибу і головоногих молюсків. Синій кит, можливо, є найбільшою твариною, яка коли-небудь існувала на Землі.

 

 

 

 

pdf
Додав(-ла)
Oleynik Alexander
Додано
5 квітня 2019
Переглядів
2555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку