"Географія Закарпаття"

Про матеріал
Презентація є додатковим матеріалом для детального вивчення Закарпатської області: визначні місця, особливості розташування та карти".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Бойко Анастасія. Закарпатська область. Закарпатська область

Номер слайду 2

ЗМІСТ

Номер слайду 3

Географічні дані Закарпаття01 Дивимось цікаві міста 02 Згадуємо історію Ужгорода, роздивляємось пам’ятки03 Дивимось відоси, проходимо вікторину04 Трошечки змісту

Номер слайду 4

Закарпаття01

Номер слайду 5

Історія Закарпаття Перша згадка про життя людей на території Закарпаття відноситься до періоду раннього палеоліту (близько 500 тис. років до н. е.). Сюди під тиском римлян з долин Серета і Прута переселилися карпи — одне з фракійських племен. За думкою багатьох вчених від назви цього племені і отримали назву гори Карпати. Займаючи важливе географічне положення на південних схилах Українських Карпат, Закарпаття, що в різні часи мало назву «Угорська Русь», «Карпатська Русь», «Руська Крайна», «Подкарпатська Русь», «Карпатська Україна», «Закарпатська Україна», а з 22 січня 1946 року — Закарпатська область у складі УРСР. З кінця 10 століття, регіон до середини XX століття входив до складу Угорського королівства, Австрійської Габсбурзької монархії, Чехословацької республіки, Угорщини, але, зберігаючи етноніми «русь», «русини», ніколи не втрачало своєї слов'янської сутності. Після розпаду Австро-Угорщини після Першої світової війни (1914—1918) Підкарпатська Русь. Ухвалою Всенародних Зборів 21.02.1919 прийняла рішення про злуку з Соборною Україною, якому не судилося збутися через військову агресію сусідніх держав, а тому на основі рішень Паризької мирної конференції, Сен-Жерменського мирного договору в 1919 році і Тріанонського договору в 1920 році Підкарпатська Русь одержала статус автономії у складі Чехословацької Республіки.

Номер слайду 6

Цікаві міста02 Canadian Family Day

Номер слайду 7

Мукачево (до 2017 року — Мукачеве) — місто в Закарпатській області України, центр Мукачівської міської громади та Мукачівського району. Один із центрів Ужгородсько-Мукачівської агломерації, важливий промисловий та культурний центр. Розташований на річці Латориця.

Номер слайду 8

Замок «Паланок»Мукачівська вуличка. Палац Шенборнів або зараз – Художній інститут. Мукачівський драматичний театр. Вечірня панорама

Номер слайду 9

Берегове (угор. Beregszász, словац. Berehovo, нім. Bergsaß) — місто в Закарпатській області України, центр Берегівської міської громади та Берегівського району.

Номер слайду 10

Залізнична станція. Центральна площа. Термальний басейн. Виноробня

Номер слайду 11

Місто Хуст – це мальовничий куточок, розташований у долині Карпат, омитий ріками Тиса, Ріка та Хустець. Містечко сховалось у Закарпатській області за годину їзди від Мукачево. Центральна частина міста – чудова, оповита Замковою горою, архітектурними будівлями та красою Карпат. Тут витає дух історії, тут завжди привітні люди.

Номер слайду 12

Реформаторська церква. Хустська вуличка. Вид зверху на Хуст. Хустський замок

Номер слайду 13

Ужгород03

Номер слайду 14

На території Ужгорода виявлено залишки поселень, найдавніші з яких налічують понад сто тисяч років. Упродовж давніх віків через територію сучасного міста пройшло чимало племен і народів: гуни, авари, бургунди даки, кельти, сармати. Одними з перших відомих засновників ужгородського поселення були білі хорвати, які у другій половині 1-го тисячоліття заселили територію сучасного Ужгорода. Поселення називалося Онґвар (або Унґвар, чи Гунґвар, чи Унґювар). Протягом століть історично склалися три центри міста: Горяни, Замкова гора і Радванка. Горяни — село, нині в складі міста Ужгород.

Номер слайду 15

У IX столітті більш укріплене городище-замок на Замковій горі перетворилося у ранньофеодальне місто-поселення. У 1241—1242 роках татаро-монгольські племена під керівництвом хана Батия спалили місто. Нове місто (Унгуйвар) — Новий Ужгород за наказом угорського короля Бели IV, 1248 року будують на новому місці, у сучасному мікрорайоні Горяни. Тут також збудували нову фортецю і поруч з нею церкву (Горянська ротонда).1290 року новим господарем міста стає канцлер Угорського королівства — Омодей Аба. Під час феодальних міжусобних війн на початку XIV століття, значних руйнувань зазнав і Ужгород.

Номер слайду 16

У 1318 році місто отримало нових господарів — італійських графів Другетів, які володіли ним протягом 360 років. Філіпп Другет будує нову кам'яну фортецю на місці сучасного замку.

Номер слайду 17

Найбільший вплив на Ужгород із політичних подій XIX століття справила Угорська революція 1848—1849 років. 27 березня 1848 року в місті офіційно було відзначено повалення монархії в Угорщині. Визвольна війна зазнала поразки. Монархія була знову відновлена. 1849 року Ужгород став центром Руського округу, нового територіального утворення в Австрійській імперії, але вже 1850 року воно було ліквідовано. У 1863 році в Ужгороді була відкрита перша друкарня з українським шрифтом, У 1869 — діяв перший на Закарпатті лісопильний завод, 28 серпня 1872 почала працювати ділянка Ужгород — Чоп Угорської Північно-Східної залізниці. 

Номер слайду 18

Перша світова війна сповільнила темп розвитку міста. А 10 вересня 1919 року Закарпаття офіційно увійшло до складу Чехословацької республіки, а Ужгород став адміністративним центром автономного округу. Саме в часи Чехословацької республіки місто отримало сучасну архітектурну довершеність. Але за Віденським арбітражем від 2 листопада 1938 року Ужгород передано Угорщині. У складі Угорщини (1939—1944)У 1941 році Угорська держава, до складу якої входило і Закарпаття, вступила у Другу світову війну. До кінця 1944 року бої підійшли до Ужгорода. Війна не принесла місту якихось істотних руйнувань, хоча призвела до значних змін у населенні міста. У боях за місто брали участь частини 4-го Українського фронту, які 27 жовтня 1944 року оволоділи Ужгородом.

Номер слайду 19

У 1941 році єврейське населення нараховувало 9576 осіб. 19 березня 1944 року в місто увійшли німецькі війська. Вони заснували юденрат (Єврейська рада) і створили 2 гетто, на цегляному заводі Московіц і на лісопилці Глюк. У травні 1944 року всі євреї були депортовані в Освенцим на 5 різних видах транспорту, згодом вбиті. Вижило лише кілька сотень євреїв.

Номер слайду 20

Дата офіційного передання зі складу ЧСР до складу СРСР — 26 червня 1945 року. Новий період приніс у життя краю значні зміни. Враховуючи близькість обласного центру — Ужгороду від держкордону (в деяких місцях міські будинки розміщувалися всього в 200-х метрах від чехословацького кордону), його з одного боку перетворили на закрите місто, а з другого вирішили перетворити на показову вітрину «радянського способу життя». Для цього місто піддалося індустріалізації. Потреба в спеціалістах на новостворених і перероблених підприємствах створила ще одну проблему — проблему житла. Тому нові житлові райони робилися з розмахом і змінили обличчя міста. Це були класичні для СРСР 60-х — 80-х років багатоповерхові панельні будинки, так звані «хрущовки» і «брежнєвкі». Саме вони сформували ту частину міста, яка займає близько 70 % його території й де проживає до 80 % його населення. Сьогодні ця частина міста відома під загальною назвою «Новий район». Також за радянських часів було відкрито Ужгородський державний університет, сучасний Уж. НУ.

Номер слайду 21

ЩЕЦІКАВИНКИ

Номер слайду 22

Карпатський біосферний заповідник. Долина нарцисів у ХустіСакури біля набережної в УжгородіРеабілітаційний центр «Синевир» для ведмедиків. Синевир

Номер слайду 23

Номер слайду 24

тести

Номер слайду 25

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку