Геть куріння - ми здорове покоління

Про матеріал

Переконати учнів у шкідливості куріння, інформування молоді про негативний вплив тютюну на здоров'я не лише того, хто палить, але й оточуючих; викликати негативне ставлення до цієї згубної звички, інформування про ризик розвитку залежності від тютюну, з'ясувати причини і наслідки вживання тютюнових виробів, аналіз існуючих у молодіжному середовищі міфів про них, формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.

Перегляд файлу

 

 

      Тема: «Геть паління! Ми – здорове покоління»

      Мета:  Переконати учнів у шкідливості куріння, інформування молоді про негативний вплив тютюну на здоров’я не лише того, хто  палить, але й оточуючих; викликати негативне ставлення до цієї згубної звички, інформування про ризик розвитку залежності від тютюну,  з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових виробів, аналіз існуючих у молодіжному середовищі міфів про них, формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.

    Тип заходу: комбінований

    Обладнання: презентація, відеофільми фотознімки та малюнки антитютюнового спрямування.

                                                  Хід уроку

1. Організаційний момент.

Зручне розміщення учнів та гостей.

2. Мотивація проведення заходу:

 

 Вчитель :    Міжнародний день відмови від куріння відзначається щороку в третій четвер листопада. Цю традицію започаткувало Американське онкологічне товариство ще в 1977 році, оцінивши згубний вплив куріння на організм людини та здатність регулярного куріння провокувати розвиток раку.

 

Цей день відзначають і в Україні. Це прекрасний привід задуматися над тим, що в цілому у нашій країні зараз курить десята частина жінок, більше половини всіх чоловіків, 53% старшокласників. Тому Міжнародний день відмови від куріння обов'язково пов'язаний з проведенням заходів, які сприяють боротьбі з цією згубною звичкою.

2-й ведучий.    Тютюнопалíння (або просто паління) — вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну.

      Що таке тютюн? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину.

 

    1-й ведучий.      Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

 

Трохи екскурсу в історію... (відео 1)

3-й ведучий.    За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, куріння, не рахуючи СНІДу, є єдиною причиною швидкого зростання смертності - щорічно більше п'яти мільйонів людей помирають через хвороб, викликаних вживанням тютюну. За прогнозом аналітиків, до 2020 року паління стане провідною причиною смерті людей. Одна з головних проблем, викликаних курінням - це яскраво виражена нікотинова залежність.

1-й ведучий. Сьогодні тютюнопаління в Україні стало епідемією, за поширеністю цієї поганої звички ми займаємо сьоме місце знизу з 132 держав світу. В нашій державі курить дві третини чоловіків і кожна пята жінка, що вдвічі більше ніж в цивілізованому суспільстві. Про шкідливість паління сказано і написано стільки, що можна не одну антитютюнову бібліотеку скласти. Але ще багато людей не вважають звичку  палити  шкідливою для здоров'я.

Вчитель : (Питання дітям). Звичка! Що це таке? (Відповіді учнів.)

Так, звичка — це коли людина виконує якісь дії постійно, підсвідомо у неї  виникає бажання робити їх знову і знову те, до чого звикаєшся і без чого потім, на жаль, буває важко обійтися.

Звички бувають корисні, а бувають і шкідливі. Назвіть, будь ласка, відомі вам хороші звички. (Заняття спортом, шанування старших, читання книг, звички вчасно лягати спати, бути ввічливим, не грубити, не ображати слабких і так далі).

А тепер назвіть погані звички. (Плювати на підлогу, колупати в носі, грубити вчителям і взагалі старшим, палити, лінуватися і робити все не вчасно...) Вірно?

Ви назвали одну із шкідливих звичок - куріння

Скажіть, до яких негативних наслідків приводить попадання в організм людини тютюнового диму? (Відповіді учнів  До негативних наслідків куріння відносяться: неприємний запах з рота, поява кашлю і хрипоти, жовтого нальоту на зубах, послаблення роботи легенів, задишка, серцебиття, передчасні зморшки, блідість, погіршення пам'яті)

2-й ведучий. Про наслідки куріння можна говорити і детальніше. Вас цікавить, наприклад, чому відбувається погіршення пам'яті? Відповідаю: речовини, що містяться в тютюні, діють ще і на нервову систему. Під його дією вона спочатку збуджується, а потім відбувається реакція гальмування і у людини притупляється свідомість. Крім того, в курців поступово розвиваються легеневі захворювання, які можуть перерости в хронічний бронхіт, астму і, нарешті, туберкульоз і рак легенів.

 

3-й ведучий В жінок, що палять, у декілька разів частіше народжуються хворі діти. Курцю важче висиджувати на уроках — потяг до сигарети заважає їм зосередитися...

Серед дівчат існує думка, що хлопці з тими з них, хто палить, починають поводитися більш розкуто, сміливо, легше з ними знайомляться... лише не подумайте, що завдяки сигареті можна знайти якусь особливу чарівливість. Все пояснюється набагато простіше. Сигарета робить дівчину в очах хлопців доступнішої. Більшість же з них не бажають мати супутницю життя, яка палить, і не дивляться на таких серйозно.

2-й ведучий. Але якщо куріння, як,  і багато інших шкідливих звичок, нічого, окрім проблем, не несуть, то треба подумати, що ми можемо цьому протиставити.

3-й ведучий. У нашій країні поки що надана свобода дій продавцям і виробникам сигарет. Реклама вселяє нам, що сигарети — це щось чудове, і пропонує пробувати то один їх сорт, то інший... Ціни на  сигарети низькі, як ніде в світі. Люди можуть палити навіть при найнижчих доходах, губити при цьому себе і тих, що їх оточують. Що маємо, не бережемо, втративши плачем...

1-й ведучий. Той, хто закликає нас до занять спортом, хто учить чистоті і ладу у всьому — ваш дійсний друг. Вчиться говорити «ні» тим, хто пропонує закурити...

 

Відео 2

2-й ведучий Отже куріння – одна з найпоширеніших звичок, які завдають шкоди здоров'ю людини і цілого суспільства.

 

У процес куріння залучені практично всі верстви населення, у тому числі жінки і підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для того хто палить, так і для некурящої частини. Для першої частини проблемою є кинути палити, для другої – не «заразитися» звичкою палити, уникнути впливу суспільства, що палить, і зберегти своє здоров'я.

А зараз міфи і факти про куріння.

 

1-й ведучий. Міф.

Якщо курити не “затягуючись”, можна уникнути негативних наслідків куріння.

Факт.

Правда полягає в тому, що курити “не затягуючись” також шкідливо для здоров’я, як і курити “затягуючись”

2-й ведучий Міф.

Сигарети з фільтром не шкодять здоров’ю.

Факт.

Правда полягає в тому, що будь-які тютюнові вироби шкодять здоров’ю

3-й ведучий. Міф.

Куріння “в міру” не шкодить здоров’ю.

Факт.

Правда полягає в тому, що курити мало або багато однаково шкідливо для здоров’я

1-й ведучий. Міф.

Куріння – це найкращий засіб схуднути.

Факт.

Правда полягає в тому, що куріння не вирішує проблему ваги

2-й ведучий Міф.

Деякі хлопчики-підлітки вважають, що якщо вони курять, то подобаються дівчатам.

Факт.

Правда полягає в тому, що дівчатам не подобається, коли молоді люди курять

3-й ведучий. Міф .

 Деякі дівчата-підлітки вважають, що якщо вони курять, то виглядають елегантно.

Факт.

 Правда полягає в тому, що красиві жінки “роблять” сигарети привабливими, але при цьому їх вплив на імідж та здоров’я людини не змінюється.

Курити – не модно. Курити – шкідливо для здоров’я

2-й ведучий Міф .

Дуже легко кинути курити.

Факт.

Правда полягає в тому, що кинути курити, якщо виникла залежність від нікотину, не легко!

 

1-й ведучий. Чому люди починають палити ?   Дехто помиляється коли думає, що курити це         

  • Модно                                                  
  • Це Виглядати  дорослим                  
  • Це Самоствердження за допомогою    цигарок
  • Що курять за компанію                                         
  • Або щоб бути «як усі»                                
  • Наслідують «авторитета»   
  • -деякі  бачать з дитинства як палять батьки   і вважають це за норму
  • А деякі просто не впевнені в собі

3-й ведучий. Чому люди не палять? Не палять для того -

  • Щоб зберегти здоров’я
  • Тому що знають про шкідливий вплив  тютюну
  • А ще вони мають сильну волю, характер

Вчитель:

- Ми переконались, що причини чому люди палять можуть бути різними.

Тож просто заборонити людям палити, напевно, ще не можливо, а ось переконати кинути палити можна.

І ми спробуємо це зробити.

Вчитель:

Отже, коли вам запропонують цигарку, запитайте себе: "Що я роблю? Для чого мені отруювати свій організм?.." Не бійтесь того, що, відмовившись від куріння, ви втратите повагу своїх ровесників. Навпаки, авторитету вам додасть сила волі, мужність протиставити себе тим, хто в полоні поганих звичок. Цим ви докажете, що ви особистість, а не ганчірка, у вас є своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтесь нікого наслідувати.

 

Спираючись на попередню інформацію, хочу зауважити, що зруйнувати значно легше, ніж створити. Дуже важливо зберегти те, що маємо. Від нас самих залежить, що ми оберемо - шлях до здоров'я чи навпаки - шлях від здоров'я.
 

Спасибі всім за участь в бесіді!

doc
Пов’язані теми
Хімія, Виховна робота
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку