Гідросфера. Багатства Світового океану

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання з теми «Багатства Світового океану» з розділу «Гідросфера», має презентацію, додаткову цікаву інформацію
Перегляд файлу

Урок 5. «Гідросфера. Багатства Світового океану»

 

 

На цьому уроці ви дізнаєтеся про багатство вод Світового океану, про біологічні, мінеральні та енергетичні ресурси та їх використання людиною; ви переконаєтесь у необхідності охорони Світового океану.

 

Рекомендації до вивчення теми:

Уважно ознайомтеся з теоретичним матеріалом, перегляньте  презентацію до теми уроку, дайте відповідь на тести для самоконтролю.

 

 

План

 

1. Життя в Океані

2. Мінеральні ресурси Океану

3. Енергетичні ресурси Океану

4. Океан та людина

 

 

Презентація до теми

 

Життя в Океані

 

Вчені вважають, що приблизно 3,5 млрд років тому в океані зародилося життя. Вода – ідеальне середовище існування рослин та тварин.

Світовий океан займає майже три чверті поверхні Земної кулі. Як не дивно, підводний світ менш вивчений, ніж космос, і на глибину понад 6 кілометрів ще ніхто не занурювався. Це спричинено величезними технічними труднощами, пов'язаними з великим тиском води, відсутністю світла та кисню у глибинних шарах океану. Тим не менш, життя в океані є і воно досить різноманітне.

 

Жизнь в океане. Фото: images.yandex.ua
 

Рис. 1. Життя в Океані.

 

Вчені стверджують, що у поверхневих, серединних та глибинних шарах океанічних вод мешкає понад 200 000 видів організмів. Життя в океані розподілене нерівномірно, найбільш насичені рослинами та тваринами прибережні місця з глибиною до 200 метрів, ці місця добре освітлюються та прогріваються сонячним світлом, яке необхідне водоростям для існування. Вдалині від прибережної зони водорості зустрічаються рідко, тому що промені сонця важко проникають через великий шар води. Тут панує планктон - дуже маленькі рослини і тварини, які не здатні протистояти течіям, що їх переносять на великі відстані.

 

Жизнь в океане. Фото: images.yandex.ua

 

Рис. 2. Риба – скат.

 

Більшість цих організмів (планктонів) можна побачити лише під мікроскопом. Планктон поділяється на фітопланктон та зоопланктон. Фітопланктон – це різноманітні водорості, зоопланктон – це дрібні рачки, а також одноклітинні тварини. У житті океану планктон є основною їжею більшості його мешканців, тому райони багаті на планктон, багаті і рибою. Тут же можна зустріти і вусатих китів.

 

Жизнь в океане. Фото: images.yandex.ua

 

Рис. 3. Морський ссавець – дельфін.

 

Життя в океані існує також і на його дні: тут мешкає бентос – це рослинні та тваринні організми, що мешкають на поверхні морського та океанічного дна. До бентосу відносяться: молюски, червоні та бурі водорості, ракоподібні та інші організми. Серед них важливе промислове значення мають омари, креветки, устриці, краби, морські гребінці. Бентос є чудовою харчовою базою для моржів та деяких видів риб.

 

Жизнь в океане. Фото: images.yandex.ua

 

Рис. 4. Морська черепаха.

 

Окрім планктону та бентосу в океані повсюдно мешкають і активно мігрують такі морські тварини, як дельфіни, кити, тюлені, моржі, морські змії, кальмари, черепахи та багато інших. Життя в океані завжди було також і їжею для людини. В океані ведеться промисел риб, ссавців, у ньому збирають водорості, а також видобувають речовини, які є сировиною для ліків.

Нектон - це сукупність водних активно плаваючих організмів, переважно хижих, що мешкають у товщі води і здатні протистояти силі течії і самостійно переміщатися на значні відстані. До нектону належить більше 20 000 різновидів риб, кальмари, китоподібні, ластоногі, водні змії, черепахи, пінгвіни та ін.

 

 

Жизнь в океане. Фото: images.yandex.ua

 

Рис. 5. Морський хижак – акула.

 

Життя в океані настільки багате, що здавалося людям невичерпним. Великі судна різних країн вирушали на промисел китів та риб. Найбільшими китами є сині кити, їхня маса може досягати 150 тон, внаслідок хижацького промислу людей сині кити опинилися під загрозою зникнення. Помітно скоротилася також кількість риб в океані. Проблеми Світового океану повинні бути турботою не тільки якоїсь однієї держави, а й усієї Земної кулі. Від того, наскільки раціонально людина їх вирішуватиме, залежить її майбутнє.

 

 

Мінеральні ресурси

 

Мінеральні ресурси Світового океану поділяються на три групи. Насамперед, це ресурси морських надр (природний газ, нафта, вугілля, залізняк, олово). Половина світових запасів нафти посідає морські родовища, які є продовженням материкових. Найбільш відомі шельфові родовища Північного моря, Перської та Мексиканської заток. Перспективним є шельф Баренцевого моря та Сахаліну. Вже сьогодні 1/3 нафти одержують із морських родовищ. На шельфі також видобувають вугілля (Велика Британія, Канада, Японія, Китай), сірку (США). Крім того, під дією хвиль та течій руйнується прибережна частина морського дна, яка є джерелом прибережних розсипів (розсипних родовищ), що містять алмази, олово, золото, платину, бурштин. Мінеральні ресурси можна видобувати на морському дні – будівельні матеріали, фосфорити, руди. У районах серединно-океанічних хребтів у місцях виходу гарячих джерел сконцентровано значні запаси руд цинку, свинцю, міді та інших металів.

 

 

Рис. 6. Видобуток корисних копалин з дна океану.

 

 

Рис. 7. Морські нафтогазовидобувні установки.

 

 

Енергетичні ресурси Океану

 

Води океанів здатні виробляти електроенергію. Величезні енергетичні ресурси мають припливи та відпливи, океанські течії та навіть хвилі. Енергія припливів і відпливів у кілька разів більша, ніж енергія води всіх річок планети разом узятих. Сьогодні людина використовує її замало. Приливні електростанції побудовані США, Франції, Росії, Японії, Китаї.

Океанські течії несуть у сотні разів більше води, ніж усі річки планети. Проект використання енергії течій розробляється США. Електростанцію планують встановити на Флоридській течії. Якщо цей проект вдасться втілити, то вона вироблятиме 25 млн. кіловат електроенергії (для порівняння: найбільша атомна електростанція України – Южно-Українська – виробляє лише 4 млн. кіловат).

У Японії електроенергію одержують за допомогою хвиль. Однак її вартість дуже висока. Якщо люди навчаться отримувати електроенергію на хвильових станціях дешевим способом, то людство матиме невичерпне джерело енергії

 

 

 

 

Глобальна енергетика: припливи та відпливи

 

Енергоресурси світового океану як невичерпні, а й дуже різноманітні. І якщо французькі інженери роблять ставку на теплові ефекти, то британці спеціалізуються на припливно-відпливних течіях.

 

 

 

Рис. 8. Приливна електростанція.

 

SeaGen - електростанція, що використовує енергію припливів та відпливів

3-я Міжнародна конференція з проблем енергетичних ресурсів світового океану, що пройшла в іспанському місті Більбао, з особливою наочністю продемонструвала, що ці ресурси не тільки величезні, але ще й дуже різноманітні. Як тут не згадати Жюля Верна, який уже в 1870 році бачив в океані невичерпне джерело електроенергії! Про проект електростанції, яка використовує перепад температур води на поверхні океану та в його глибині, ми вже розповідали.

Інша справа - електростанції, що використовують енергію припливів та відпливів. По-перше, технічно реалізувати цю ідею можна по-різному, що дозволяє гнучкіше використовувати особливості того чи іншого місця розміщення. А по-друге, такі установки вже реально існують, нехай поки що й у невеликій кількості. Найбільша на сьогоднішній день зветься SeaGen (Sea Generation) - вона була запущена в експлуатацію у Великій Британії влітку 2008 року.

 

 

Рис. 9. Проект приливної електростанції.

 

 

Океан та людина

 

Океан такий великий, рослин і тварин у ньому так багато, що людям його багатства здавалися невичерпними. Цілі флотилії судів різних країн вирушали на промисли риби, полювання за китами. Найбільші кити – сині, їхня маса від 30 до 150 тон (тільки маса однієї мови такого кита дорівнює масі невеликого слона!). Внаслідок хижацького промислу сині кити опинилися під загрозою винищення.

Помітно скоротилася кількість риби у океані. Деякі види морських тварин загалом зникли.

Сильно зріс видобуток водоростей - це цінний продукт харчування для людей, хороший корм для худоби, добрива, сировина для багатьох ліків. З них можна виготовляти папір, тканини, фарби, чорнило та багато іншого. Для того, що кількість рослин та тварин в океані не скорочувалася, не можна допускати їх необмежений промисел.

Величезна шкода океану завдає забруднення води. Небезпечний забруднювач - це нафта, яка потрапляє в океан при видобутку з дна морів, завантаженні та розвантаженні нафтоналивних суден, їх промиванні, при аваріях. Нафтова плівка, що утворюється на поверхні океану, спричиняє загибель планктону, отруєння риб і навіть китів. Потрапляючи в океан, ця чорна масляниста рідина створює на поверхні води плівку, яка ускладнює проникнення сонячного світла та кисню в поверхневий шар океану.

Сьогодні у відкритому океані нерідко плавають пластикові пляшки, поліетиленові пакети та інше сміття. Внаслідок цього багато районів Світового океану перетворюються на біологічну пустелю.

 

 

Словник термінів

 

Планктон - дуже маленькі рослини і тварини, які не здатні протистояти течії, що переносить їх на великі відстані.

Бентос – це рослинні та тваринні організми, що мешкають на поверхні морського та океанічного дна.

Нектон - це сукупність водних активно плаваючих організмів, переважно хижих, що мешкають у товщі води і здатні протистояти силі течії і самостійно переміщатися на значні відстані.

doc
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку