Гідросфера. Льодовики

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання з теми «Льодовики» з розділу «Гідросфера», має презентацію, додаткову цікаву інформацію
Перегляд файлу

Урок 8. «Гідросфера. Льодовики»

 

 

На цьому уроці ви дізнаєтесь, де і за яких умов утворюються льодовики, якими вони бувають, що таке айсберг.

 

Рекомендації до вивчення теми:

Уважно ознайомтеся з теоретичним матеріалом, прочитайте додаткову інформацію «Це цікаво прочитати», перегляньте  презентацію до теми уроку, дайте відповідь на тести для самоконтролю.

 

 

План

 

1. Що таке льодовики?

2. Як утворюються льодовики?

3. Типи льодовиків.

4. Як утворюються айсберги?

 

Презентація до теми

 

 

Льодовики – природне скупчення льоду атмосферного походження. На поверхні нашої планети льодовики займають понад 16 млн. км², тобто близько 11% усієї площі суші, а їх загальний обсяг сягає 30 млн. км³. Понад 99% усієї площі льодовиків Землі належить полярним областям. Проте льодовики можна побачити навіть поблизу екватора, але розташовуються вони на вершинах високих гір. Наприклад, найвища вершина Африки – гора Кіліманджаро – увінчана льодовиком, який розташовується не нижче 4500 м.

Льодовики утворюються на ділянках земної поверхні за умови, якщо кількість твердих атмосферних опадів, що випадають, протягом багатьох років перевищує кількість опадів, яка може розтанути або випаруватися.

Лінію, вище якої сніг, що випав протягом року, не встигає розтанути, називають сніговою лінією. Висота розташування залежить від кліматичних особливостей місцевості. У горах, розташованих в районі екватора, снігова лінія знаходиться на висоті 4,5-5 тисяч метрів, а до полюсів вона знижується до рівня океану. Вище снігової лінії з снігу, що накопичується там і ущільнюється, утворюються льодовики.

Залежно від місця їх утворення розрізняють покривні льодовики та гірські.

Льодовики грають велику роль у природі, а й у житті. Це найбільше сховище прісної води, яка так необхідна людині.

Покривні льодовики. Вони займають 98,5% усієї площі льодовиків на Землі та утворюються там, де снігова лінія знаходиться дуже низько. Ці льодовики мають форму щитів та куполів. Найбільший льодовиковий покрив Землі - Антарктичний. Товщина льоду тут досягає 4 км за середньої товщини 1,5 км. Інший найбільший льодовиковий покрив Землі - Гренландський, що покриває майже всю територію величезного острова. Значно менше за розмірами льодовики інших районів Арктики. Гренландські та антарктичні льодовики часто спускаються на прибережні частини океану. У цих випадках від них можуть відколюватися брили льоду, що перетворюються на плаваючі морські гори - айсберги. Покривні льодовики зустрічаються лежить на поверхні суші незалежно від її рельєфу, причому рельєф майже відбивається характері поверхні льодовика.

 

 

Рис. 1. Льодовики Гренландії.

 

 

Рис. 2. Айсберг.

 

Гірські льодовики. Вони відрізняються від покривних значно меншими розмірами та більшою різноманітністю форм, що визначається рельєфом місця їх виникнення. Якщо льодовики розташовуються на плоских вершинах, вони мають форму короваю; льодовики, що покривають вершини вулканічних гір, утворюють крижані шапки. Багато льодовиків мають вигляд чаші, заповнюючи поглиблення на схилах. Найбільш поширений тип гірських льодовиків – долинні, що заповнюють річкові долини. Гірські льодовики розташовуються на всіх широтах – від екватора до полярних країн. Найбільші гірські льодовики знаходяться на Алясці, Гімалаях, на Памірі, Тянь-Шані.

 

 

Рис. 3. Гірський льодовик.

 

Це цікаво прочитати

 

Морські льоди

 

При підході до високих широт кораблі зустрічаються з плавучими льодами. Морський лід широкою облямівкою обрамляє Антарктиду, покриває акваторію Північного Льодовитого океану. На відміну від материкових льодів, утворених з атмосферних опадів і покривають Антарктиду, Гренландію, острови полярних архіпелагів, ці льоди – морська вода, що замерзла. У полярних районах морські льоди багаторічні, тоді як у помірних широтах вода замерзає лише холодні сезони.

Як замерзає морська вода? Коли температура води опускається нижче нуля, її поверхні утворюється тонкий шар льоду, який ламається при вітровому хвилюванні. Він багаторазово змерзає в невеликі плитки, знову розколюється, поки не утворює так зване крижане сало - губчасті крижини, які потім зростаються один з одним. Такий лід називають млинцем за його подібність із округлими млинцями на поверхні води.

Ділянки такого льоду, змерзаючи, утворюють молодий лід – нілас. З кожним роком цей лід міцніє і потовщується. Він може стати багаторічним льодом товщиною понад 3 м, а може і розтанути, якщо течії віднесуть крижини в тепліші води.

Переміщення льоду називається дрейфом. Дрейфуючими (або паковими) льодами покритий простір навколо Канадського Арктичного архіпелагу, біля берегів Північної та Нової Землі. Арктичні льоди дрейфують зі швидкістю кілька кілометрів на день.

 

Лёд в океане

 

Рис. 4. Схема утворення айсбергу.

 

 

Айсберги

 

Від величезних крижаних покривів нерідко відколюються колосальні шматки льоду, які вирушають у плавання. Їх називають «крижаними горами» – айсбергами. Якби їх не було, льодовиковий покрив в Антарктиді постійно б розростався. По суті, айсберги компенсують танення та забезпечують баланс стану антарктичного покриву. Деякі айсберги досягають величезних розмірів.

Коли ми хочемо сказати, що якась подія чи явище в нашому житті може мати набагато серйозніші наслідки, ніж здається, ми говоримо «це лише верхівка айсберга». Чому? Виявляється, над водою знаходиться приблизно 1/7 частина айсберга. Вона буває стілоподібною, куполоподібною або конусоподібною. Підстава такого величезного шматка льодовика, що знаходиться під водою, може бути набагато більшим за площею.

 


Рис. 5. Крижані гори тануть, набуваючи химерних форм.

 

Морські течії забирають айсберги далеко від своїх місць народження. Зіткнення з таким айсбергом в Атлантичному океані спричинило катастрофу знаменитого корабля «Титанік» у квітні 1912 року.

Скільки живе айсберг? Крижані гори, що відкололися від крижаної Антарктиди, можуть проплавати у водах Південного океану більше 10 років. Поступово вони руйнуються, розколюються на дрібніші частини або з волі течій переміщаються в тепліші води та тануть.

Щоб дізнатися шлях льодів, що дрейфують, великий норвезький мандрівник Фрітьоф Нансен вирішив дрейфувати на своєму кораблі «Фрам» разом з ними. Ця смілива експедиція тривала три роки (1893–1896 р.р. - прим. від geoglobus.ru). Дозволивши "Фраму" вмерзнути в дрейфуючий паковий лід, Нансен розраховував рухатися з ним у район Північного полюса, а потім залишити корабель і продовжувати шлях на собачих упряжках та на лижах. Однак дрейф пройшов на південь, ніж передбачалося, і спроба Нансена досягти полюса на лижах не мала успіху. Пройшовши понад 3000 миль від Новосибірських островів до західного узбережжя Шпіцбергена, «Фрам» зібрав унікальну інформацію про льди, що дрейфують, і вплив на їх рух добового обертання Землі.

 

 

Словник термінів

 

Льодовики – природне скупчення льоду атмосферного походження.

Снігова лінія - це лінія, вище якої сніг, що випав протягом року, не встигає розтанути.

Айсберг - це великий вільно плаваючий шматок льоду в океані або морі.

doc
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
1226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку