Гідросфера – водна оболонка Землі

Про матеріал
Розробка презентації з географії для учнів 6 класу з теми: "Гідросфера – водна оболонка Землі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гідросфера – водна оболонка Землі

Номер слайду 2

1. Що таке гідросфера? Гідросфера – це водна оболонка Землі між атмосферою і земною корою, яка містить всю хімічно не зв’язану воду на земній поверхні в рідкому й твердому агрегатних станах і представлена сукупністю океанів, морів і континентальних водних мас. Загальний об’єм гідросфери дуже великий. Гідросфера займає 3/4 поверхні земної кулі. Солона вода – води Світового океану 97,5%Прісна вода3%1,7%підземні води1,9%льодовики0,02%поверхневі води. Гідросферарічкиозераболота. Вода має велике значення для всіх живих організмів на Землі.

Номер слайду 3

Світовий кругообіг води Усі води на Землі — океанічні, поверхневі та підземні води суходолу — завдяки енергії Сонця здійснюють єдиний кругообіг води в природі. Безперервний процес переміщення води під впливом сонячної енергії й сили тяжіння, який охоплює гідросферу, атмосферу, літосферу та організми, називається світовим вологообігом, або кругообігом води. На Землі водночас відбуваються великий і малий колообіги води. Спочатку вода випаровується з океанів, морів, річок тощо. Піднімаючись угору, водяна пара охолоджується і знову перетворюється на рідину. Потім ця рідина випадає на землю дощем, градом, а взимку – снігом. Будь-які атмосферні опади стікають по земній поверхні, приміром, у річки, озера, а частина їх просочується в землю. З часом вода знов повертається в океан. Процес переміщення води на земній кулі — великий (світовий) колообіг води в природі:океан – атмосфера – суходіл – океан

Номер слайду 4

Трапляється, що вода, яка випаровується з поверхні океану, повертається у вигляді атмосферних опадів одразу в той самий океан. Це малий колообіг води в природі:океан – атмосфера – океан. Світовий океан Океан – найбільша частина Світового океану, обмежена материками. Води океану заповнили великі заглиблення земної поверхні, та мають певні фізичні і хімічні властивості, які відрізняють їх від прісної води суші. На Землі умовно виділяють 4 океани:— Тихий океан найбільший, займає 1/3 площі Світового океану, тому його називають «Великим». Це найглибший океан, має 15 западин з глибиною більше 6 тис. м. У Тихому океані знаходиться і найбільша кількість морів (25) та островів – близько10 тисяч. Більшість островів розташовані в центральній частині океану та на його окраїнах на сході й особливо на заході. Ці острови утворюють єдину острівну частину світу – Океанію.— Атлантичний — складає приблизно 1/4 частину Світового океану за площею (91,6 млн км2) і об’ємом (330 млн км3) - 25%. Має S-подібну форму, він найдовший і має протяжність 15 000 км, середня глибина 3597 м, t води +160 С.— Індійський — складає дещо більше 1/5 частини Світового океану за площею (76,2 млн км2) і об’ємом (283 млн км3) - 21%. Середня t+180 С. Найбільша глибина Індійського 7729 м – Зондський жолоб (середня глибина 3711 м).

Номер слайду 5

— Північний Льодовитий — складає лише 1/25 частину Світового океану за площею (14,7 млн км2) і 1/75 його частину за об’ємом (18 млн км3) - 4%. Він найменший з усіх океанів неглибокий, середня глибина 1205м, найбільша 5449 м, найхолодніший. Кожний з чотирьох океанів, які складають Світовий океан, вдаючись у сушу, утворюють моря і затоки. Відтак у Світовому океані виділяються окремі частини: моря, протоки, затоки. Море — це більш-менш відокремлена ділянками суходолу або підводними підняттями частина океану. За розташуванням моря бувають: Окраїнними називають моря, які розташовані вздовж окраїн материків, як правило, наїхньому підводному продовженні (Баренцеве, Східнокитайське)Внутрішні моряце ті, які далеко врізаються в сушу одного чи двох материків. Тому серед нихвиділяють міжматерикові (Середземне, Червоне)Міжострівні моря оточені більш-менш щільним кільцем островів, підняття рельєфу між якими перешкоджають вільному водообміну цих морів з відкритою частиною океану. До міжострівних морів належать Яванське, Філіппінське Берегова лінія - межа суші і моря, може мати різну ступінь порізаності. Ускладнюють її затоки і півострови, а також острови і протоки. Затоки - частина моря, океану (річки, озера), що глибоко врізається у суходіл. Вони менше відокремлені від нього, ніж моря. Протоками називають порівняно вузьку смугу води, що розділяє частини суходолу і сполучає суміжні водні басейни. Найширша і найглибша- протока Дрейка - 1120 км, глибина - 5249 м. Найбільша, найдовша - Мозамбіцька протока - 1760 км. Півострів — частина суходолу, що вдається у водний простір. Найбільшим за площею є півострів Аравія — (2730 тис. км2).

Номер слайду 6

Невелику, порівняно з материками, ділянку суходолу, що з усіх сторін омивається водою, називають островом. Острови бувають за походженням: Материкові – частини материка, що відділилися внаслідок рухів земної кори (Ґренландія, Мадаґаскар). Коралові – створені вапняковими скелетами коралових поліпів, що живуть у тропічних частинах океанів (Великий Бар’єрний риф). Вулканічні -утворилися внаслідок виверження вулканів на дні океану (Курильські, Гавайські острови. Властивості вод Світового океану. Солоність вод Океану. Серед розчинених в океанічній воді солей переважають хлориди (89 %) і сульфати (майже 11 %), значно менше карбонатів (0,5 %). Кухонна сіль (Na. Cl) додає воді солоний смак, солі магнію (Ма. Сl) - гіркий. Загальна кількість всіх солей, розчинених у воді, називається солоністю. Вона вимірюється в тисячних частинах грама - проміле (°/оо).  Середня солоність Світового океану близько 35 °/оо, тобто в кожному кілограмі води міститься в середньому 35 г солей.  Помітно відрізняються за солоністю внутрішні моря. Солоність води в Балтійському морі до 11 °/оо, в Чорному - до 19 °/оо, а в Червоному - до 42 °/оо (найвища серед внутрішніх). Водні маси – великі об’єми води з певними властивостями: температурою та солоністю. Залежно від району утворення, розрізняють екваторіальні, тропічні, помірні, полярні.

Номер слайду 7

Вітрові хвилі — коливальні рухи водної поверхні. Звичайна висота вітрових хвиль — до 4 м, рідше — до 6-7 м. Відзначено випадки, коли штормові вітри піднімали у відкритому океані хвилі висотою 20-30 м і більше. Океанічні течії — горизонтальні переміщення величезних мас води у певному напрямку і на великі відстані. Причиною течій здебільшого бувають постійні вітри. Розрізняють теплі течії, температура води яких вища від температури оточуючих океанічних вод (Гольфстрім, Куросіо та ін.), і холодні течії — із температурою води, нижчою ніж у океанічних водах (Лабрадорська, Бенгельська та ін.). Рух води в океані. Води Світового океану перебувають в постійному русі. Види руху: вітрові хвилі, течії, припливи і відпливи, цунамі. Цунамі — хвилі, утворювані в океані внаслідок сильних підводних землетрусів! Швидкість цунамі — до 800 км/год, висота хвиль біля берегів може сягати 15-30 м. Припливи і відпливи — періодичні коливання рівня води в океанах і морях, що спричиняються силами тяжіння Місяця і Сонця. Максимальний приплив — 18 м (у затоці Фанді, біля берегів Північної Америки).

Номер слайду 8

Гідросфера – це водна оболонка Землі, яка має виключне значення для розвитку її природи. Вода одночасно перебуває у трьох агрегатних станах: рідкому, твердому та газоподібному. Найбільше води знаходиться у вигляді рідини. Основними складовими гідросфери є Світовий океан, води суходолу та вода в атмосфері. З загального обсягу гідросфери прісні води становлять лише 2,5%. Решта – солоні води. Світовий океан займає 71% площі земної поверхні. В ньому знаходиться 96,5% вод гідросфери. Безперервний процес переміщення води в природі називають світовим кругообігом води. Розрізняють мале та велике коло кругообігу води. Світовий океан єдиний. В його межах умовно виділяють Тихий, Атлантичний, Індійський та Північний Льодовитий океани. Меншими частинами Океану є моря, затоки та протоки. Властивостями вод Світового океану є колір, прозорість, температура, солоність, густина та інші. Океанічні води мають свій температурний режим. Температура поверхневих вод закономірно знижується від екватора до полюсів. Також відбувається зміни температур з глибиною. Солоність морської води визначається кількістю розчинених в ній хімічних речовин та вимірюється в г/л або ‰. Середня солоність води в Океані становить 35‰ та майже не змінюється з глибиною. Солоність поверхневих вод залежить від географічної широти місцевості. ВИСНОВОК:

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку