Гігієнічні вимоги до пакування

Про матеріал
Гігієнічні вимоги до пакування. Інформація про використання різних матеріалів для пакувальна, додерження правил пакування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гігієнісні вимоги до Пакувальних матеріалів , що використовуються для їжі на винос. Виконав студентІІ-курсу групи ХТ-15 Косовський Роман

Номер слайду 2

Види пакувальних матеріалів для харчової продукціїКартонна та паперова упаковка. Упаковка полімерна. Упаковка паперова. Пластикова упаковка. Пакувальна плівка. Санітарно-гігієнічні вимоги до пакувальних матеріалів для продуктів харчування. Санітарно-гігієнічні вимоги до пакувальних матеріалів для продуктів харчування. Зміст: Завершить

Номер слайду 3

До пакувальних матеріалів, призначеним для контакту з продукцією цієї групи, пред'являються найбільш жорсткі вимоги.  Обов'язковою умовою застосування пакувального матеріалу для зазначеної продукції повинне бути наявність гігієнічного сертифіката, що підтверджує фізіологічну нешкідливість упакування для людини. У торгівлі, з метою запобігання втрат маси продукції, збереження її якості, зниження небажаних змін хімічного складу та органолептичних властивостей використовується різна упаковка продуктів харчування. Вона створює необхідні санітарні умови, що попереджають забруднення продуктів, обсіменіння їх мікрофлорою, ураження шкідниками. Крім того, тара і різні матеріали аналогічного призначення створюють зручності при транспортуванні, зберіганні та реалізації. Вони обов'язково повинні відповідати специфічним вимогам з урахуванням властивостей харчового продукту, для якого призначені, бути легкими і міцними, добре оберігати його від деформації. У зовнішній тарі продукти перевозять і зберігають; це ящики, контейнери, бочки, мішки. Внутрішніми є коробки для цукру, чаю, пляшки для напоїв і т.д. З допоміжних матеріалів використовують папір, гофрований пресований картон, деревну і паперову стружку. Залежно від матеріалу, з якого виготовлено тару, вона буває дерев'яна, текстильна, скляна, металева, картонна, паперова і з полімерних матеріалів. Види пакувальних матеріалів для харчової продукціїНа Зміст

Номер слайду 4

Це короби, крафт-мішки, пакети, коробки. Їх виготовляють з деревної маси або продукту переробки деревної маси - целюлози. Короби з гладкого і гофрованого картону місткістю до 40 кг, пресовані з паперової маси ємністю до 32 кг поширені як більш легкі, зручні і дешеві, порівняно з дерев'яними ящиками. Вони добре протистоять механічним впливам, а просочені парафіном оберігають продукцію від зволоження. У них упаковують кондитерські та макаронні вироби, рафінований цукор, сири, вершкове масло, маргарин і сир, яйця та харчові концентрати, сіль, фрукти. Крафт-мішки виробляють з паперу, що містить до 10% лігніну. Дану упаковку продуктів харчування застосовують для короткорізаних макаронних виробів, бубликів, сухарів. Вони захищають товари від зволоження, втрати маси, забруднення і зараження шкідниками краще, ніж тканинні, але не забезпечують газообмін. Паперові одношарові пакети, різні за міцністю, ємністю до 3 кг використовуються для бакалійних і кондитерських товарів, плодів і овочів. Жиронепроникним пергамент, отриманий обробкою паперу міцної сірчаної кислотою, а також пергамін, виготовлені з різних видів целюлози, застосовують для пакування масла, маргарину, харчових концентратів та продуктів, у яких необхідно зберегти ароматичні речовини, - кави, чаю, прянощів. Крім того, виробляють парафінований упаковку продуктів харчування (її отримують нанесенням на папір тонкого шару харчового парафіну) з поліетиленовим покриттям або з поліетиленовим парафіновим покриттям. Її застосовують для кондитерських виробів і сиру. Папір, оброблена з зовнішнього боку парафіном, а з внутрішньої дубльована поліетиленом, використовується для тетра-і пюрпаков, в які розливають молоко, вершки. Картонна та паперова упаковка. На Зміст

Номер слайду 5

У зв'язку з розширенням торгівлі розфасованими продуктами, з кожним роком все ширше застосовується полімерна упаковка. До такої тари належать ящики і плівки товщиною не більше 250 мкм. Обов'язковою умовою для них є їх хімічна стійкість і нешкідливість для організму. Це пов'язано з тим, що вони безпосередньо стикаються з товаром. Целофан - прозора блискуча плівка товщиною 27 - 60 мкм, отримана з віскози, яку виробляють з целюлози. Його застосовують для виготовлення ковбасних оболонок, декоративної упаковки коробок з кондитерськими товарами, тютюновими виробами. Лакований целофан - це полімерна упаковка для прянощів, кондитерських виробів, сухарів, печива, м'ясних напівфабрикатів, сирів. Для зменшення паропроникності, збільшення вологостійкості і поліпшення зварюваності його дублюють з сополімерами. Поліетиленові плівки товщиною 20 - 200 мкм застосовують для багатьох товарів, за винятком багатих жиром продуктів. Така полімерна упаковка служить вкладишем у ящиках і бочках. Цей матеріал дублюють з целофаном, папером, картоном. Плівки з поліпропілену (продукту полімеризації пропілену-СН3 СН = СН2) термостійкі, тому їх застосовують для товарів, які необхідно пастеризувати, стерилізувати або підігрівати. Полістирол С6 Н5 СН = СН2, полівінілхлорид і його сополімери, поліетилентерефталат та інші матеріали також використовують як полімерної упаковки. Це пов'язано з тим, що вони задовольняють всім необхідним гігієнічним, естетичним та іншим вимогам. Втрати при зберіганні і транспортуванні дуже значні, особливо по сільськогосподарській продукції. У зв'язку з цим проблема зберігання виключно актуальна. Більш повне доведення їх до споживача є найважливішим народногосподарським завданням. Зберігання майже завжди супроводжується погіршенням якості, втратою маси, а іноді і розвитком мікробіологічних процесів. Проте якість деяких видів на початку зберігання в полімерній упаковці може навіть поліпшуватися, що спостерігається при дозріванні яблук і груш зимових сортів, помідорів, бананів. Повністю виключити зниження якості втрати при зберіганні не можливо. Однак, використання технічних і наукових досягнень у цій галузі, подальше вивчення проблеми дозволить створити такі умови, при яких зміни харчової цінності і втрати будуть мінімальними. Харчові продукти індивідуальні за складом, властивостями і тих змін, які відбуваються в них, і тому зберігання кожного з них в полімерній упаковці має свої особливості. Упаковка полімерна. На Зміст

Номер слайду 6

а вигідних умовах реалізується паперова упаковка. Це бітумований і непросочені мішки, які потрапляє в торгову мережу з гігроскопічними сипучими матеріалами, мінеральними добривами, отрутохімікатами. Температура цих матеріалів при затаривании не повинна перевищувати 65 ° С. Мішки бітумований (ГОСТ 2226-62) можуть бути зшитими або склеєними, з відкритою чи закритою клапаном горловиною. У залежності від цільового призначення даний вид паперової упаковки може виготовлятися трьох видів:1) складаються з двох або трьох шарів спеціального паперу і декількох шарів непросочені папери (БМ);2) дубльовані;3) вологостійкі. Готові мішки повинні мати з бічних сторін по три згину, причому відстань між зовнішніми рядками має бути не менше 8 см (± 1 см). Для зшивання повинні застосовуватися бавовняні нитки. Складки, дірки і надриви в даному вигляді паперової упаковки не допускаються. Ми пропонуємо Вам продукцію, яка пройшла суворий контроль якості і тільки після цього була допущена до реалізації. Непросочені мішки (ГОСТ 2227 - 51) по конструкції поділяються на кілька видів: відкриті і закриті (з клапаном для механічної засипки матеріалів). Випускаються шестишарові, п'ятишарові, чотиришарові відкриті та закриті види паперової упаковки, а також тришарові, двошарові і тільки відкриті вироби. По довжині і ширині вони бувають наступних розмірів (у см): Упаковка паперова. На Зміст

Номер слайду 7

В даний час випускається дуже красива і надійна упаковка з пластику. Сьогодні вона досить популярна, тому й асортимент її надзвичайно різноманітний. Важливим показником, який слід мати на увазі при оцінці естетичних достоїнств тари, є зручність користування для покупця і реалізатора. Це, в даному випадку, слід розглядати всебічно. Якщо продавцеві магазину серед безлічі коробок важко швидко знайти той або інший товар, то причина цього - погана упаковка з пластику. Якщо для того, щоб її відкрити, потрібен особливий навик, вміння або просто фізична сила, то винна в цьому теж неправильно виготовлена ​​тара. Тому дуже важливо, щоб всі види даних виробів проходили попереднє випробування на міцність, гігієнічність, практичність і інші параметри.Інформативність і виразність - наступний важливий показник. Наша харчова промисловість випускає, наприклад, багатий асортимент різної продукції. Але покупець далеко не завжди може визначити по коробці, що це за товар. Та й як це зробити, якщо він бачить зовсім не те, що хотілося б. Чи правильно це? Звичайно, упаковка з пластику повинна бути привабливою, але принцип «краса невіддільна від користі» і тут повинен знайти відображення. Якщо ж форма коробки нічого не говорить про вміст, тобто потрібна інформація про товар відсутній, то покупець змушений звертатися з питаннями до продавця. Хіба не стане подарункова упаковка з пластику по-своєму красивою і в той же час зручною, якщо на ній яких-небудь сучасним способом буде відображено її вміст? Гарної форми коробка, лаконічне, що запам'ятовується зображення або помітну назву - цього вже достатньо. Отже, оцінка естетичного рівня упаковки з пластику тісно пов'язана зі зручністю користування в широкому сенсі цього слова - споживчим комфортом як для покупця і продавця. Ще одним важливим показником її якості є технічна доцільність. Якість тари не можна істотно підвищити, не внісши змін до його конструювання. Економлячи на цьому, сфера торгівлі несе великі витрати через її нераціональність. Пластикова упаковка. На Зміст

Номер слайду 8

Сьогодні в торговельній мережі в основному використовується плівка пакувальна. Вона не тільки забезпечує збереження товару, а й виразність форми. Це дуже економічний матеріал, який і коштує дешево і повноцінно виконує свої експлуатаційні функції. Зазвичай він випускається в прозорому вигляді, але в даний час виробники стали експериментувати і барвисті забарвлення, та ще й з нанесенням малюнка. У тому, що покупець набуває тільки привабливий товар, немає нічого дивного. Нікому не хочеться витрачати гроші на продукцію, виробники якої не подбали про її естетичному зовнішньому вигляді. Плівка пакувальна дозволяє покупцям візуально оцінити всі достоїнства придбаних виробів. Це дуже зручно і не займає багато часу. Велике значення для підвищення споживчого рівня мають використане сировина і технологія її виробництва. Найголовніше, щоб до її складу не входили небезпечні для здоров'я людини речовини. У першу чергу необхідно перевірити матеріал на токсичність. Ми пропонуємо Вашій увазі екологічно чисту плівку пакувальну, яку можна використовувати навіть для харчових продуктів. Дуже часто пил, мікроорганізми й інші негативні впливи заподіюють товарах непоправної шкоди. Застосування плівки пакувальної дозволяє не тільки зберегти якість продукції, але і значно продовжити їх термін придатності. Вона відрізняється високим рівнем водостійкості і газонепроникність, створює надійний бар'єр від мікробів. Це надає їй додаткові переваги перед іншими видами. Пакувальна плівка. На Зміст

Номер слайду 9

Санітарно-гігієнічні вимоги, включає такі положення:- До складу пакувального матеріалу не повинні входити високотоксичні речовини, що володіють кумулятивними властивостями і специфічною дією на організм (канцерогенність, мутагенність, алергенність та ін);- Пакувальний матеріал не повинен змінювати органолептичні і фізіологічні властивості продукції, а також виділяти шкідливі речовини в кількостях, що перевищують допустимі з гігієнічної точки зору рівні міграції. У процесі санітарно-гігієнічного дослідження, проведеного спеціально сертифікованими для цієї мети організаціями, визначається, які з'єднання і в яких кількостях переходять (мігрують) з пакувального матеріалу в контактує з ним харчову або іншу продукцію, споживану людиною. Для спрощення випробувань, як правило, досліджують не конкретні харчові продукти, а штучні модельні середовища, що імітують властивості того чи іншого реального харчового продукту. Санітарно-гігієнічні вимоги до пакувальних матеріалів для продуктів харчування. Найменування продукту. Модельні розчини. М'ясо, риба свіжа. Дистильована вода, 0,3%-ний розчин молочної кислоти. М'ясо, риба солона і копчена. Дистильована вода, 0,5%-ний розчин молочної кислоти. Молоко, молочні продукти і молочні консерви. Дистильована вода, 0,3%-ний розчин молочної кислоти, 3%-ний розчин молочної кислоти. Ковбаса варена, м'ясні, рибні та овочеві консерви, мариновані і квашені овочі, пасти та ін. Дистильована вода, 2%-ний розчин оцтової кислоти, що містить 2% повареної солі; нерафіновану соняшникову олію. Фрукти, ягоди, фруктові та овочеві соки, безалкогольні напої, пиво. Дистильована вода, 2%-ний розчин лимонної кислоти. Алкогольні напої, вина. Дистильована вода, 20%-ний розчин етилового спирту, 2%-ний розчин лимонної кислоти. Горілки, коньяки. Дистильована вода, 40%-ний розчин етилового спирту. Спирт харчової, лікери, ром. Дистильована вода, 96%-ний розчин етилового спирту. Готові страви та гарячі напої (чай, кава,молоко та ін)Дистильована вода, 1%-ний розчин оцтової кислоти. На Зміст

Номер слайду 10

У Сертифікаті повинні бути вказані назва товару із зазначенням товарних кодів виробника, назву фірми-виробника і власника Сертифіката, перелік документів про якість товару, наданих виробником, висновок Органу охорони здоров'я, що видає Сертифікат, дата видачі Сертифіката і термін його дії. У висновку повинні бути перераховані області застосування й умови використання товару, які були підтверджені в результаті випробувань. Це особливо важливо у випадках, коли пакувальний матеріал використовується для контакту з продуктом харчування, температура якого набагато вище кімнатної чи коли продукт має жирову природу. Слід підкреслити, що в процесі отримання готових виробів, а також зберігання, тобто у разі тривалого контакту продукції з пакувальним матеріалом, можуть мати місце складні хімічні, фізико-хімічні і біохімічні перетворення, в результаті яких утворюються сполуки, несприятливо діють на організм людини. Так, матеріали на основі поліетилену низької щільності (ПЕНЩ) непридатні для упаковки жірсодержащей харчової продукції, оскільки присутні в ПЕНЩ окислені фракції (з молекулярною масою близько 600), мігруючи в контактує продукт, прискорюють процес прогоркания жиру. Відповідність санітарно-гігієнічним вимогам підтверджується Гігієнічним Сертифікатом на пакувальний матеріал (товар). На Зміст

pptx
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
2707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку