Гірка пам’ять Голокосту

Про матеріал
Захід підійде для проведення тематичної лінійки для старшокласників. Мета заходу : ознайомитиздобувачів освіти з сумними подіями Голокосту на Україні, розвивати бажання вивчати історію своєї країни, виховувати почуття патріотизму, лю¬бові до людей похилого віку
Перегляд файлу

 

Гірка  пам’ять Голокосту

Мета заходу : ознайомитиздобувачів освіти  з  сумними подіями Голокосту на Україні, розвивати   бажання вивчати історію своєї країни, виховувати почуття патріотизму, лю­бові до людей похилого віку.

1 ведучий:  . 27 січня   у всьому світі вшановується  Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту.

2 ведучий:

Голокост – у перекладі  з грецької означає «всеспалення, спалений цілком» - визначення масових вбивств (понад 6 млн.) євреїв у 1933 - 1945 гг. у Європі.

ВІДЕО  ГОЛОКОСТ(Цей день в історії … )

1 ведучий:

    Історію неможливо повернути назад. Але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, на жаль, має  й сумні сторінки. Україна – це країна пісні й краси, але  в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…

2 ведучий:

Хроніка Голокосту – це біль і жах українського народу.

1 ведучий:  Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

2 ведучий:

В Україні  єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму.

Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити  приблизно в 2  млн. чол. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення.

1 ведучий:  Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (м. Київ). Саме він став відправною точкою в історії Голокосту.

2 ведучий:Через кілька місяців після приходу на українську землю нацисти знищили велику частину євреїв, які жили в Києві: за 48 годин в Бабиному Яру були по-звірячому вбиті 33 тисячі дітей, жінок і чоловіків. Але і до самого закінчення німецької окупації в 1943 році в цьому місці життя були позбавлені десятки тисяч військовополонених і мирних жителів - українців, росіян, білорусів та багато інших.

1 ведучий:  Бабин Яр – один з найбільших у Києві ярів… Саме ця місцевість вважається першим місцем тотального знищення єврейського населення, першою спробою «остаточного вирішення єврейського питання».

2 ведучий:

Близько двох тисяч оголошень українською, російською та німецькою мовами з’явилось на вулицях Києва 28 вересня 1941 р. Підпису не було. Пояснень також. Мешканці міста могли отримати інформацію тільки з тексту: «Взяти з собою документи, гроші, коштовності, а також теплу білизну та інше». «Будуть кудись перевозити», -  вважали всі.  «Хто не підпорядкується цьому розпорядженню, буде розстріляний».

1 ведучий:  Отже «хто підпорядкується, розстріляний не буде», думали євреї Києва. Далі протягом 103 тижнів окупанти щовівторка і щоп'ятниці розстрілювали у Бабиному Яру людей різних національностей, переважно євреїв (від 100 до 150 тис. осіб).

 Учениця

                 Це саме  тут  навічно оселились  душі,

                 Прострелені по кілька раз,...

                 Це в них, в живих, кати байдужі

                 Стріляли, цілячись у нас.

                 Це саме  тут поранених вбивали,

                 Солдат, євреїв, малюків...

 

 

 2 ведучий: Свої "Бабині Яри" є практично в кожній з окупованих нацистами областей України. За такою ж схемою проходило знищення євреїв у більших і малих містах і містечках. Не оминуло це лихо і криворізьку землю.

1 ведучий:  Перші розстріли євреїв Криворіжжя розпочались одразу після приходу німців. У серпні 1941 р. у Кривому Розі було знищено декілька сотень євреїв. 12 вересня 1941 р.  Було розстріляно групу євреїв у районі с. Широке, а через два тижні (25 вересня 1941) розстріляли євреїв у районі Кривий Ріг – Нікополь.

2 ведучий:Кривий Ріг – шахтарський край. Але  шахти використовували не за призначенням.  Шурфи шахти № 5 упродовж 1942 р. були місцем масових страт єврейського населення.

Останній акт трагедії криворізьких євреїв відбувся у селі Інгу- лець. Під час нацистської окупації там було знищено дві школи, дитячий будинок, три молитовні будинки, млин, трикотажну фабрику. Німці чинили в селі справжній геноцид.

1 ведучий: Однією з перших жертв в Інгульці стала фельдшер Фіра Марківна Фінварб. Окупан- ти наказали їй отруїти воду в колодязях – аби менше було мороки з розстрілом. Вона відмовилась і поплатилась за це життям.

На пам’ятному монументі, який установлено в районі шахти № 5, викарбовано такі цифри: 6419 мирних мешкан- ців і 820 військовополонених.

2 ведучий:Справжніми катівнями для мільйонів українців, росіян, євреїв, інших громадян України були  концтабори на території України, які стали страхітливими «фабриками смерті». Українських в’язнів утримували також у  таборах на території Європи.

1 ведучий : Один із найвідоміших і найстрашніших – Освенцім (Аушвіц). До концентраційних таборів на території України належать концтабір у Львові (Янівський) та Києві (Сирецький).

 

ВІДЕО ( ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ Освенцім (Аушвіц))

 

1 ведучий : Вязнів  концтаборів  та жертв  Голокосту хвилиною мовчання вшановують у всьому світі. В Ізраїлі завмирає життя в країні: зупиняється транспорт, перестають працювати державні установи, люди залишають всі справи.

ВІДЕО (2 ХВ МОВЧАННЯ В ІЗРАЇЛІ)

2 ведучий:На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто став жертвами Голокосту ,увійшовши в безсмертя, схилімо голови і вшануймо їх ..

 

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

 

УЧНІ

Надходить час Добра.

Ніч розбрату минає.

Світанок провістить

Єднання всіх сердець:

«Є брат, і є сестра,

А ворога – немає».

Людина прагне жить

І Пам'ять промовляє:

«Ми тут, ми з Вами,

Ми живі!»

 

 

 

1 ведучий : Людство не забуває жертв Голокосту. На місцях масових розстрілів та поховань встановлюють пам’ятні знаки, вшановуючи їх пам'ять. 

 

Учень

Якщо спішиш кудись, додому

Побачиш пам’ятник в тіні.

Візьми собі за добру звичку

Вклонитись вбитим на цій землі.

 

 

2 ведучий: Єврейський народ з вдячністю згадує тих людей, хто їм допомагав врятувати життя ціною власного. Таких людей називають праведниками.

Це люди – не євреї, які боролися проти нацизму, рятуючи єврейське населення від геноциду.

1 ведучий: Серед них  існують такі люди, які не бажають розголосу про свої вчинки.

Зверніть увагу на екран.

 Ролік  (Николас Уинтон – низкий поклон от спасенных)

 

Учні

Голокост нам треба пам’ятати,

Адже пам'ять – то є  наша совість.

Помилок таких не допускати,

Не писати  геноциду повість.

 

1 ведучий: Забуті уроки, розмиті поняття

                  Кровавий терор піднімається вгору

                  Нехай  звуки  скорботи  пролунають закляттям

                  І ми не дозволим  такого  повторення знов.

 

Дякуємо за увагу!

 

docx
Додано
26 березня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку