Година цікавої хімії: "Чудеса своїми руками"

Про матеріал
Немає кращого способу дізнатися про навколишній світ, ніж шляхом практичного дослідження. Пропоную захопливі наукові експерименти та демонстрації, які зацікавлять учнів наукою хімія. До того ж, ці досліди легко виконати, тому для їхньої організації та проведення не потрібні великі витрати.
Перегляд файлу

Година цікавої хімії "Чудеса  своїми руками"

 

             Дорогі діти! Сьогодні тут зібрались учні 5-6 класів. Старшокласники приготували для вас цікаві досліди, покажуть різноманітні «чудеса» і розкриють секрет кожного «чуда». Ваша роль полягає у тому, щоб вирішити для себе одне питання: «Чи цікава наука хімія і чи хочеться вам її вивчати?».

          Звичайно, в хімії, як і в любій науці, крім цікавого буде зустрічатися і важке. Але важко і цікаво – це те, що мислячій людині якраз і необхідно, щоб мозок наш не перебував у стані лінощів, а постійно працював.

А зараз переходимо до чудес!

(Учні почергово показують досліди і дають коментарі кожному з даних хімічних явищ.)

Дослід №1. «Змії фараона»

На таблетку сухого пального помістимо 1-2 таблетки лікарського препарату «Стрептоцид» і підпалимо пальне. При цьому відбувається виділення блискучої «фараонової змії» сірого кольору.

У процесі окисного розкладання сульфаніламідних препаратів виділяється багато газоподібних продуктів реакції і формується пориста всередині «змія».

Дослід №2. «Хімічний хамелеон»

Насипаємо в пробірку небагато цинк оксиду. Це речовина білого кольору. Однак при нагріванні понад 500 С цинк  оксид стає жовтим. У процесі охолодження речовини колір відновлюється.

Дослід №3. «Сніг» влітку

У хімічну склянку ємністю 500 мл насипаємо кристали бензойної кислоти так, щоб вони вкрили дно і кладемо гілочку ялинки. Закриваємо склянку фарфоровою чашкою з холодною водою і нагріваємо над спиртівкою. Кислота спочатку плавиться, потім перетворюється на пару, і склянка заповнюється білим «снігом», що покриває гілочку ялинки.

Дослід №4. Хімічний сир

Наливаємо в пробірку 1 мл розчину барій хлориду і додаємо до нього кілька крапель розчину арґентум (І) нітрату. При цьому випадає білий сироподібний осад арґентум (І) хлориду.

Дослід №5. Силікатний сад. Наллємо в хімічну склянку силікатного клею і дистильованої води  в співвідношенні 1:1. До неї додамо кристалики солей різних кольорів. Через деякий час у склянці з’являються «зарості», що нагадують водорості.

Дослід №6. Змії з цукру

Давайте зробимо ще одну хімічну змію. Для цього змішаємо натрій гідроген карбонат (харчову соду) і цукрову пудру в співвідношенні 1:6 (за масою). Суміш просочимо 96%-м розчином етилового спирту. Запалимо. При нагріванні сахароза карамелізується і окислюється, а сода розкладається. Вуглекислий газ і водяна пара, що виділяється, спучують тверду масу, тому з неї починають виповзати темно-сірі змії.

Дослід №7. Гідроліз скла

У ступку помістимо невеликий шматочок скляної пластинки і розітремо її. Доллємо до подрібненого скла кілька крапель води і розчин індикатору фенолфталеїну. З’являється малинове забарвлення, що свідчить про лужну реакцію середовища.

Дослід №8. Дим без вогню

У фарфорову чашку насипаємо натрій тіосульфат (фотографічний фіксаж) і трохи втиснемо в нього намочену таблетку гідропериту. Практично одразу починається виділення густого білого диму. Це утворюється сірчистий газ і водяна пара. (Дослід потрібно проводити у витяжній шафі).

Дослід №9. Вулкан на столі

Давайте влаштуємо маленький «вулкан». Візьмемо амоній дихромат  насиплемо його на термостійку поверхню надавши йому форму гірки. Зверху зробимо «кратер», до якого покладемо невеликий шматочок змоченої спиртом вати. Спирт запалимо. Спостерігаємо «виверження вулкану».

Ось і закінчилась наша цікава година. Спасибі учням, які провели для вас цікаві досліди. Дякуємо за увагу. До зустрічі на уроках хімії!!!

C:\Users\Администратор\Desktop\Тиждень хімії  - 2019\тиждень хімії\IMG_20190225_114826.jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\Тиждень хімії  - 2019\тиждень хімії\IMG_20190225_114722.jpg                                      C:\Users\Администратор\Desktop\Тиждень хімії  - 2019\тиждень хімії\IMG_20190225_115031.jpg

 

docx
Додано
11 травня 2022
Переглядів
839
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку