Презентація. Рівні організації біологічних систем та їхній взаємозв'язок

Про матеріал

Ілюстрований матеріал до уроку за темою: "Рівні організації біологічних систем та їхній взаємозв'язок".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ БІОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ ТА ЇХНІЙ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК

Номер слайду 2

Розширити знання учнів про біологію як сукупність наук про живі істоти та загальні закономірності розвитку живої матерії; показати взаємодію живих істот між собою та з умовами навколишнього середовища; Переконати учнів в особливому значенні сучасної біології в житті людства, активізувати інтерес учнів до вивчення біології. Виховувати почуття національної гідності на життєвому і науковому подвигу вчених-біологів, що працювали в Україні. Здійснити профорієнтацію учнів на професії пов’язані з вивченням біології.

Номер слайду 3

БІОЛОГІЯ – (ВІД ГР. БІОС – ЖИТТЯ, ЛОГОС – НАУКА) – ЦЕ НАУКА ПРО ЖИТТЯ, ЙОГО ФОРМИ І ЗАКОНОМІРНОСТІ ІСНУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ. ТЕРМІН „БІОЛОГІЯ” ЗАПРОПОНУВАЛИ В 1802 РОЦІ НЕЗАЛЕЖНО ОДИН ВІД ОДНОГО Ж.Б.ЛАМАРК ТА Г.ТРЕВІРАНУС.

Номер слайду 4

УСІ БІОЛОГІЧНІ НАУКИ МОЖНА СИСТЕМАТИЗУВАТИ: За основними царствами живої природи (вірусологія — віруси,бактеріологія — бактерії, мікологія — гриби, ботаніка — рослини, зоологія — тварини). За окремими розділами об'єктів вивчення (віруси, бактерії і нижчі гриби — мікробіологія, водорості — альгологія, мохи — бріологія, найпростіші — протистологія, черви — гельмінтологія, комахи — ентомологія тощо).

Номер слайду 5

За рівнем організації живої природи (на молекулярному рівні — біохімія, молекулярна біологія; клітинному — цитологія; тканин­ному — гістологія; органному — морфологія, анатомія; організменному — мікробіологія, ботаніка, зоологія; біоценотичному та біосферному — екологія, біогеографія, біосфера). За процесами життєдіяльності: біохімія, біофізика, фізіологія, ембріологія, біологія розвитку. За господарським використанням живих організмів (рослин — рослинництво, овочівництво, плодівництво; тварин — бджільництво, шовківництво, рибництво, птахівництво, конярство, ВРХ, свинарство).

Номер слайду 6

БІОЛОГІЯ ЗАГАЛЬНІ НАУКИ БОТАНІКА ЗООЛОГІЯ СУМІЖНІ НАУКИ АНАТОМІЯ МОРФОЛОГІЯ ФІЗІОЛОГІЯ ЕМБРІОЛОГІЯ СИСТЕМАТИКА ПАЛЕОНТОЛОГІЯ ГЕНЕТИКА ЦИТОЛОГІЯ СЕЛЕКЦІЯ ЕКОЛОГІЯ МОЛЕКУЛЯРНА БІОЛОГІЯ АЛЬГОЛОГІЯ (водорості) БРІОЛОГІЯ (мохи) МІКОЛОГІЯ (гриби) ГЕОБОТАНІКА ПРОТИСТОЛОГІЯ (найпростіші) ГЕЛЬМІНТОЛОГІЯ (черви) КАРЦИНОЛОГІЯ АРАХНОЛОГІЯ ЕНТОМОЛОГІЯ МАЛАКОЛОГІЯ (молюски) БАТРАХОЛОГІЯ (земноводні) ГЕРПЕНТОЛОГІЯ ІХТОЛОГІЯ ОРНІТОЛОГІЯ ТЕРІОЛОГІЯ (ссавці) БІОХІМІЯ БІОФІЗИКА БІОМЕХАНІКА БІОГЕОГРАФІЯ БІОКОСМОНАВТИКА

Номер слайду 7

ЗООЛО Г І Я

Номер слайду 8

М І К О Л О Г І Я

Номер слайду 9

Б О Т А Н І К А

Номер слайду 10

РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЖИВИХ СИСТЕМ НА ЗЕМЛІ. А. Молекулярний. Б. Клітинний. В. Тканинний. Г. Органний. Д. Організмений. Е. Популяційно-видовий. Є. Біогеоценотичний. Ж. Біосферний рівень.

Номер слайду 11

МОЛЕКУЛЯРНИЙ РІВЕНЬ Будь-яка жива система складається з біологічних макромолекул — нуклеїнових кислот, білків, полісахаридів та інших органічних речовин. З цього рівня починаються різноманітні процеси життєдіяльності організмів: обмін речовин, перетворення енергії, передача спадкової інформації.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

КЛІТИННИЙ РІВЕНЬ Клітина є структурно-функціональною одиницею всіх живих організмів, які існують на Землі (виняток становлять віруси). На клітинному рівні поєднуються процеси передачі інформації і пере­творення речовин та енергії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ОРГАНІЗМЕНИЙ РІВЕНЬ Елементарною одиницею організменого рівня є особина (індивід), яка розглядається в розвитку,— від моменту зародження до припинення існування — як жива система. На цьому рівні вивчають особину і властиві їй як цілому риси будови та поведінки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ПОПУЛЯЦІЙНО-ВИДОВИЙ РІВЕНЬ Сукупність організмів одного виду, об'єднана загальним місцем проживання, в якій створюється популяція — надорганізмена система. У ній здійснюються елементарні еволюційні перетворення. На цьому рівні вивчають чинники, що впливають на чисельність популяцій, проблему збереження зникаючих видів, чинників мікроеволюції.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

БІОГЕОЦЕНОТИЧНИЙ РІВЕНЬ На цьому рівні здійснюється взаємодія організмів між собою і з чинниками неживої природи, що визначають їхню чисельність, видовий склад і продуктивність

Номер слайду 20

Номер слайду 21

БІОСФЕРНИЙ РІВЕНЬ Біосферний рівень — сукупність усіх біогеоценозів, система, що охоплює всі явища життя на нашій планеті. На цьому рівні відбувається колообіг речовин і перетворення енергії, пов'язані з життєдіяльністю всіх живих організмів. Біосферний рівень можна вважати найбільш інтегральним рівнем організації живого на планеті.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Короткий нарис історії біології А).Перші відомості про живі організми нагромаджені первісною людиною – поїдання здобичі, малюнки, фрески. Б). Описовий характер біології – Гіппократ, Аристотель, Теофраст, Гален. В). Розвиток біології в епоху Середньовіччя (в Київській Русі в «Руській правді» - правовому кодексі Ярослава Мудрого створеного на початку ХІ ст. йшлося про охорону довкілля та диких тварин). Г). Розвиток біології в епоху Відродження. Д). XVІІІ ст. – початок розвитку самостійних наук: ботаніки, зоології, анатомії. Е). Відкриття основних закономірностей в біології в кінці XІX на початку XX ст. Є). Сучасна біологія – генетика, біотехнологія, генна інженерія.

Номер слайду 24

Деякі вчені ділять на епохи розвиток біологічної думки І. Епоха практичних донаукових знань – від кам’яного віку до XV-XVI ст. (Гіпократ, Арістотель, Теофраст). ІІ. Епоха виникнення основних біологічних наук – з XV-XVI ст. до середини XІX ст. (Дж. Рей, К.Лінней, М.Мальпігі, Р.Декарт). ІІІ. Епоха синтезу наукових біологічних знань – з середини XІX ст. до середини XX ст. (Ч.Дарвін, Т.Морган, Г.Мендель, І.П.Павлов…) IV. Епоха проникнення в біологічний мікросвіт і розкриття суті життєвих процесів – теперішній і майбутній час (Д.Уотсон, Ф.Крік, Х.Коране).

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: §1, с. 3-15

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Урбанська Галина Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
4372
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку