Година спілкування " Дія нікотину на організм людини."

Про матеріал
довести учням шкідливість паління та його нега¬тивний вплив на організм людини.
Перегляд файлу

Тема.    Дія нікотину на організм людини.

Мета: довести учням шкідливість паління та його нега­тивний вплив на організм людини.

Обладнання:    плакат із назвою теми заняття.

Коментар:    учитель проводить заняття у формі диспута. До його підготовки він залучає учнів-читців. Перед початком заняття вчитель вивішує на класній дошці  плакат із назвою теми.

                            «Найбільша перемога –  це перемога над собою,
               а найганебніше - це бути переможеним

своїми пристрастями»

                                            Демокріт (Слайд1.)

 

Хід заняття

Слово вчителя

Паління — велике лихо. Доведено, що паління тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спри­чиняють передчасну смерть людей.

Кожні чотири хвилини помирає людина, смерть якої зумовлена курінням сигарет. Курець живе на 6—8 років менше, ніж його ровесник, який не палить. Висновок один: паління —- надзвичайне лихо і велика небезпека для здоров'я.

Сьогодні у нас диспут на тему: «Дія ні­котину на організм людини». (Учитель звертає увагу учнів на плакат, що висить на дошці.)  диспут проходить у вигляді усного журналу. Відкриваємо його першу сторінку — історичну (Слайд3,4,5)

1-ша учениця Легенда про “чортове зілля” -тютюн’

Летів якось чорт. Та кудись задивився

Й на вербу суху животом настромився.

І здох. Може, правда, а може брехня –

Посипалася з чорта того порохня.

 

Ішли мужики. Порохню найшли:

Вони недалечко там поле орали.

Кишені діряві були, як на зло,

Тож, чортове зілля повсюди зійшло.

 

Понюхали – листя духмяним здалося.

Комусь до смаку воно дуже прийшлося.

«Ти ба!» - мовив хтось, і від цього «ти ба»

З’явилася назва у зілля – ТАБАК.

 

Багато з тих пір табаку розвелося.

Пізніше курити його повелося.

А хтось, кажуть, сплюнув і вигукнув: «Тю!»

З’явилась у зілля ще й назва «ТЮТЮН»

. У Європі розповсюдження тютюну поча­лося після того, як 1496 року Колумб удруге прибув до Америки. Його супутник —іспанський монах Роман Пано, вивіз із провінції Рабачо на острові Гаїті насіння тютюну і вперше посіяв його в Іспанії як декоративну рослину.

А в 1560 році посол Франції і Португалії Жан Ніко вилікував нестерпний головний біль у королеви Франції Катерини Медичі. За ліки був порошок із листя тютюну. Так Жан Ніко зажив собі слави. З його ім'ям пов'язана бо­танічна назва тютюну — нікотіана. А ми звикли до більш простої назви — нікотин. У середньовіччі в Англії, Італії, Туреччині, Персії курців переслідували і часто карали на смерть. Олексій Романов заборонив увіз у Росію тютюну, а курців наказав карати на смерть. За часів Петра І було знято всі заборони, оскільки торгівля тютюном давала ве­ликі прибутки.

Перша тютюнова фабрика на території нинішньої Ук­раїни з'явилась у Криму в місті Акторці в першій половині XVIII століття.

Учень-читець сідає на своє місце.

Слово вчителя.

Відкриваємо другу сторінку нашого журналу — фізіо­логічну. (слайд6)

Нікотин — поширений соціальний наркотик. Паління завдає великої шкоди фізичному станові людини. Курці  шкодять не лише собі, ай людям, які перебувають поруч
і дихають отрутою — димом. :   ,

Імунна система курців дуже послаблена. Підвищується загроза виникнення раку легенів і горла, серцево-судинних, алергійних, інфекційних та багатьох інших захворювань, ураження плоду в утробі жінки-курця.(слайд7-9)

 Учень  При вдиханні нікотин потрапляє в легені, де він швидко проникає у кров та досягає мозку і серця людини

Учениця.  Нервова система. Паління викли­кає моє безперервне збудження, що ослаблює гальмівний процес, а це веде до мого виснаження. Англійське прислів'я каже: «Курець пускає ворога в свої уста, який викрадає його мозок». У мого господаря погіршилася пам'ять, він став робити в 1,5 рази помилок більше, ніж до паління. Те­пер він учиться погано, а в молодших класах вчився добре. Він став вразливий, нервовий, у нього знизилася працез­датність. Він конфліктує з учителями, сперечається з то­варишами. Він зовсім змінився, у нього порушився перебіг психічних процесів.

Учениця. Оопорно-рухова система. Мій гос­подар став втомлюватися під час бігу або навіть від трива­лої ходьби. З'явилися сильні болі в ногах. Йому загрожує облітеруючий ендартеріїт — ураження кровоносних судин, нижніх кінцівок.

Учениця.  Травна система. Мій господар ут­ратив апетит. Подивіться, як він схуд, як пожовк. Система­тично пропускає уроки, бо їздить до стоматолога лікувати зуби. А йому лише 15 років. А все через те, що нікотин із слиною попадає в організм. Після кожної викуреної сигаре­ти різко підвищується кислотність шлунку, їжа вчасно не перетравлюється, зростає загроза виникнення виразки два­надцятипалої кишки. Паління притуплює почуття голоду, бо порушується дія ферментів, їх розщеплення та всмок­тування в тонких кишках. Мій господар дуже погано їсть, через те так і відстав у розвитку від своїх ровесників.

 Учениця. Я — кровоносна система. Поки я не одержувала згубної, отрути нікотину, я була здоровою — могла скорочуватися 100 тисяч разів за добу і перекачу­вати 100 тонн крові* Мій серцевий м'яз працював легко, ритмічно, не втомлюючись, забезпечуючи клітини організ­му достатньою кількістю кисню, піддержуючи тиск крові 130/70 мм рт. ет. Але поганий хлопчисько почав курити. І в останній час я відчуваю* що число серцевих скорочені:
під впливом паління збільшилося на ЗО—40 ударів за хвилину. Це відбилося на моєму серцевому м'язі, він став гірше працювати. І тепер я за добу одержую на 2—3 тонни крові
менше. Я стала зношуватись, утомлюватися, старіти.

Учень. Я — слух. Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової та носової порожнин, дихальних шляхів. Мій господар став уранці кашляти, на уроках фіз­культури не може пробігти три кола. Через те що знижу­ються захисні властивості слизових оболонок, він часто хворіє на простудні захворювання. Подивіться у класний журнал, скільки він пропустив уроків, і ви відчуєте мою правоту.

Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, викли­кає запалення євстахієвої труби. Пошкоджуються слухові рецептори. У мого господаря з'явився біль у вусі, він став трохи недочувати, а товариші глузують, що він став глу­хий.

Учень. Я — зір. Нікотин пошкоджує органи чут­тя, знижується функція зорового нерва, порушується го­строта зору, здатність розпізнавати кольори.

Це приходить поступово: зникає сприймання зелено­го, червоного, жовтого, синього кольорів. А зовсім не­давно мій господар пересів на передню парту ближче до дошки —він став недобачати написане на дошці: пошко­дився зоровий нерв.(слайд11)

 Учениця(слайд12-13)

Паління виключно шкідливо впливає на стан серцево-судинної системи. Особливо чутливі до нікотину судини серця. У результаті звуження судин після кожної випадкової цигарки, які часто повторюються, може виникнути порушення кровопостачання, живлення міокарда – ішемічна хвороба серця

Під час паління тютюновий дим безпосередньо діє слизову оболонку рота і може стати причиною її запалення та раку. Аміак, що входить до складу тютюнового диму, спричиняє запалення ясен. Наявність у курців запальних процесів порожнини рота і каріозних зубів зумовлює неприємний запах із рота

Нікотин, який ковтає курець разом із слиною, подразнює слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, спричиняє її запалення

Учениця(слайд14)

Паління негативно впливає також на функцію паління негативно впливає також на функцію печінки. Посилене паління впливає і на вітамінний обмін, у результаті чого кількість деяких вітамінів в організмі суттєво зменшується, особливо вітаміну С. Дефіцит вітаміну С розвивається також і у пасивних курців.

Печінки. Посилене паління впливає і на вітамінний обмін, у результаті чого кількість деяких вітамінів в організмі суттєво зменшується, особливо вітаміну С. Дефіцит вітаміну С розвивається також і у пасивних курців.

Учениця(слайд15)

у жінок, що палять, в 2 - 3 рази частіше народжуються недоношені діти

  у 40% жінок, що викурюють більше 10 сигарет в день, маленькі діти мають схильність до судом і епілепсії

Учні-читці сідають на свої місця.

Слово вчителя

         Смертельна доза нікотину для людини — 50—75 мг. Ви­курюючи 20—25 сигарет на день, людина дістає смертель­ну дозу нікотину. У французькому курортному місті Ніцці 1934 року гурт молоді влаштував змагання: хто викурить Найбільше цигарок? Переможець мав одержати приз. Виг­рали двоє, але нагороду «переможці» не змогли одержати.

Викуривши по 60 цигарок, вони померли. Однорічна дитина отруїлась, з'ївши цигарку.      .

Унаслідок паління в організмі руйнується значна кількість вітаміну С. Установлено, що одна викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти. Така кіль­кість цієї кислоти є в одному апельсині. Отже, людина, яка викурює 20 цигарок на день, повинна з'їсти 4 кг апель­синів.

Підліток, який курить, невисокий на зріст, миршавий. У нього сіра шкіра, він часто хворіє й кашляє, швидко стомлюється* Лев Миколайович Толстой кинув курити, • коли був уже дорослим. Він писав: «Став зовсім іншою людиною. Просиджую по п'ять годин поспіль над роботою, встаю зовсім свіжим, а раніше, коли курив, відчував уто­му, нудоту, запаморочення, туман у голові. Куріння — це соціальне лихо».

Третя сторінка нашого журналу — природнича.Слайд16,17)

 Учень. Тютюн — трав'яниста рослина родини пасльонових. У світі його нараховується близько 60 видів. Тютюн використовується й у декоративному садівництві.

Із тютюну виготовляють хімічний продукт — нікотин-сульфат, який використовується в сільському господарстві для знищення шкідників. Господині іноді перекладають тютюновим листям бавовняні речі для захисту від молі.

Щоб зелений тютюновий листок набув жовтого кольору, для його дозрівання потрібна висока температура. За дани­ми ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я), для прогрівання 1 га землі, засіяної тютюном, потрібно спалити деревини такого об'єму, який одержують із 1 га.

Для сушіння тютюнового листя, необхідного для приго­тування 300 цигарок, потрібне одне зрубане дерево.

 Учень. Четверта сторінка нашого журналу — статистична.(слайд18-19)

Серед споживачів тютюнового наркотику 6—8 % станов­лять діти молодших класів і навіть дошкільнята. Палить кожний п'ятий п'ятикласник, майже половина восьмиклас­ників і майже 60 % випускників шкіл.

Учні-читці сідають на свої місця.

Слово вчителя (слайд20)

П'ята, остання сторінка нашого журналу — літературна.

Великий мислитель і лікар Стародавньої Греції Гіппок­рат, якого вважають батьком медицини, наставляв: «Якщо ви захворіли, змініть спосіб життя. Коли і це не допомогло, тоді звертайтеся до лікаря».

Схожі думки висловлював і геніальний лікар та філософ Авіценна: «Головним скарбом життя є здоров'я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати».

Ще з давніх часів до нас дійшов афоризм:«Здоров'я — це нічого, але все без здоров'я — ніщо».

Також загальновідомими є вислови народної мудрості: «Здоров'я маємо — не дбаємо, а втративши — плачемо», «Як я здоров, то мені і хрін за цукор».

Послухайте гумористичний вірш «Про Діму і дим».

 Учень

Діма, сівши коло хати, викурює цигарку.

 Випускає з рота дим, немов білу хмарку.

Пролітає хмарка диму, а за нею друга.

У цигарці Дмитрик вже побачив друга.

Низькорослий, невеличкий, блідолиций і худий,

Любить смог він тютюновий, хоч смердючий, але ж свій.

Все в курця болить, й дім йому не радий.

Діма буде інвалід першого розряду. , .   

У дітей сьогодні крос поміж трав і цвіту,

 їм не треба цигарок, їм би сонця й вітру,

їм над хвилею вітрило, м'яч вгорі над сіткою,

їм сьогодні дуб міцний салютує гілкою.

Всі на сонці загоряють, плавають під синню неба,

 Ніжним сонечком; зігріті, і цигарки їм не треба.

 Діма ж, треба думать так, в це спекотне літо

Буде з паличкою йти в валянках убитих.

 А в майбутньому тоді буде Діма бідкатись —

Рак і астма нападуть — пізно буде каятись.

Учень-читець сідає на своє місце.

 

Слово вчителя

А про відчуття людини, яка відмовилася від паління, чудово сказав В. Маяковський у вірші «Я щасливий». Пос­лухайте його.

 Учень 

Я дихаю нині, як слон.    

Хода у мене легка,

і ніч пролетіла, як дивний сон,

без кашлю і без плювка.

Я став дотепником, веселуном,

ну просто — душа товариства.

Я порожевів, поповніло лице, енергія так і кипить.

Громадяни, вас цікавить рецепт?

Відкрить? Чи не відкрить?

Повідомляю: віднині назавжди кинув курить.

Учень-читець сідає на своє місце.

Фільм про дію нікотину на організм людини

Заключне слово вчителя.      (слайд 21-23 ) 

Боротьба з палінням тютюну передбачає збереження здоров'я людини і забезпечення її довголіття. Будемо споді­ватися, що в майбутньому всі люди усвідомлять шкідливість тютюнового зілля і відмовляться від його вживання в ім'я цієї благодійної мети.

Пам'ятаймо слова китайського філософа Лао-то: «Той, хто може подолати іншого,- сильний, той, хто може по­долати себе,— дійсно могутній».

Висновок:

 - Що ми сьогодні дізнались нового?

 - Так чи може тютюн стати на заваді щастя людини?

 Обговорюємо вислови відомих особистостей (записані на дошці).

 «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації.» (О. де Бальзак).

 «Щастя – це питання порядку і дисципліни.» (К. Лагерфальд).

 «Щоб бути щасливим, необхідно прагнути щастя і розуміти його. Воно залежить не від обставин, а від тебе.» (Л. М. Толстой).

 - Діти, зараз ви перебуваєте на старті в доросле життя. І зустріти його ви маєте у всеозброєнні: добре підготовленими фізично і морально. Ваше життя у ваших руках. І завершити нашу розмову хочу притчею.

 Усе в твоїх руках

 В одного майстра було дуже багато учнів. Найбільш здібний із них одного разу задумався: «Чи є питання, на які наш учитель не зможе дати відповідь?» Він зловив на лузі найкращого метелика і заховав його в долонях. Потім прийшов до майстра і запита: «Скажи, учителю, якого метелика – живого, чи мертвого тримаю я в долонях?» Він був готовий у будь-яку мить стиснути їх заради своєї істини. Не дивлячись на учня, учитель сказав: «Усе в твоїх руках…»

 

doc
Додано
7 січня 2021
Переглядів
727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку