Година спілкування «Молодіжні субкультури: плюси і мінуси»

Про матеріал
Мета цього заходу: • ознайомити учнів з поняттям «субкультура», «молодіжна субкультура», «неформальний рух»; • виділити основні характеристики молодіжних субкультур; • проаналізувати плюси і мінуси кожної молодіжної субкультури; • виховувати в учнів неупереджене ставлення до представників молодіжних субкультур, здатність розуміти їх як людей;
Перегляд файлу

Тема: «Молодіжні субкультури: плюси і мінуси»

Мета:

  • ознайомити учнів з поняттям «субкультура», «молодіжна субкультура», «неформальний рух»;
  •  виділити основні характеристики молодіжних субкультур;
  • проаналізувати  плюси і мінуси кожної молодіжної субкультури;
  • виховувати в учнів  неупереджене ставлення до представників молодіжних субкультур, здатність розуміти їх як людей;
  • розвивати мову і мислення.

Джерела: енциклопедія, довідники, Інтернет, молодіжні журнали.

Висновки дослідження : інформаційний матеріал у вигляді презентації «Молодіжні субкультури: плюси і мінуси».

Етап.

1.Обмірковування шляхів розв’язання проблем.

2. Визначення джерел інформації.

3. Формування творчих груп. Розподіл доручень, отримання завдань.

«Дослідники». Дослідити поняття «субкультура», «молодіжна субкультура», неформальний рух».

Підготувати повідомлення про основні характеристики молодіжних субкультур.

«Практики». Дослідити плюси і мінуси кожної субкультури.

Упорядкувати класифікацію молодіжних субкультур.

«Художники». Підготувати і провести виставку «Зовнішній вигляд представників субкультур».

«Поети». Створити добірку загадок, віршів про субкультури.

1.Організаційний момент.

У ч и т е л ь. Підлітковий вік — надзвичайно складний і важливий пе-

ріод у житті кожної людини. Саме в цей час, коли ви вже не діти, але ще

й не дорослі, шукаєте свого місця в такій групі, яка може задовольнити

ваші потреби, єднає спільні інтереси, спільне ставлення до світу.

Молодіжні субкультури... Що це? Пристанище для однодумців

у океані суспільних догм, мікрореальність, яка повністю задовольняє

«его» індивідуума, чи просто маскарад? Одна з багатьох вистав, де в ма-

совці задіяна менша кількість акторів?

Спробуймо знайти відповіді на запитання.

Як приємно бачити людей, які посміхаються! Нехай наше життя на малесеньку краплиночку стане добрішим та радіснішим.

1.1 Вправа «Криголам» кожен з нас неповторний має  свої індивідуальні характерні риси притаманні тільки йому. Пропоную вам продовжити фразу «Не хочу хвалитися, але я вмію…»  

2. Мотивація пізнавальної діяльності.

– Сучасні школярі часто відпочивають, а  дозвілля сприймають як ведучу форму життєдіяльності, яка витісняє працю як найважливішу потребу. Від задоволеності проводження часу тепер залежить задоволення життям в цілому. Молодь дуже чутливо сприймає будь які нові форми розвитку у сфері дозвілля зі всіма позитивними і негативними явищами. Заради яких тільки інтересів не об’єднуються люди. Число різних об'єднань вимірюється десятками тисяч, а кількість їх учасників – мільйонами. В неформалів свій світ і  свої правила. Все більше підлітків кожен день у всіх країнах світу стають учасниками неформальних течій. Через це необхідно володіти інформацією про цю культуру й бути готовими до зіткнення з її представниками в реальному житті. Давайте разом звернемося до проблеми неформальних субкультур молоді.

3. Повідомлення теми і мети проекту

– А що ж робить нас людьми? Яка людина викликає повагу? Як зробити, щоб тебе поважали?

Щоб дати відповідь на ці питання, ми зайнялися вивченням «Молодіжна субкультура в сучасній Україні», ми вивчали поведінку, вчинки підлітків, їх мову, моду та захоплення.

 Працювали групи «Дослідники», «Поети», «Практики», «Художники».

4. До виступу запрошуємо дослідників.

Презентація групи «Дослідники».

Учень 1.

Загалом можна виділити 5 головних характеристик  молодіжних субкультур:

1. Специфічний стиль життя і поведінки.

2. Наявність власних норм, цінностей, картини світу, які відповідають вимогам певних соціальних категорій молоді.

3. Протиставлення себе решті суспільства.

4. Зовнішня атрибутика, яка має символічне значення.

5. Ініціативний центр, який генерує тексти.

Учень 2.

Таким чином можна вивести наступне означення:

Молодіжна субкультура – будь - яке об'єднання молоді, що має власні елементи культури, а саме: мову (сленг), символіку (зовнішня атрибутика), традиції, тексти, норми і цінності.

Учень 3.

Сучасна наука виводить навіть певну класифікацію молодіжних субкультур.

 В короткому викладі їхня типологія виглядає так:

– романтико-ескапітські субкультури (хіпі, емо, толкієністи, байкери );

– гедоністично-розважальні (мажори, рейвери, репери );

– кримінальні (гопники, скінхеди);

-  анархо-нігілістичні (панки та інші).

Учень 4.

Варто звернути увагу  на парадокс молодіжних субкультур: з одного боку вони культивують протест проти суспільства дорослих, його цінностей і авторитетів, а з іншого – покликані сприяти адаптації молоді до цього дорослого суспільства.

До виступу запрошуємо практиків.

Презентація групи «Практики».

Учень 1.

Кожному з нас доводилося йти по вулиці, їхати в транспорті або просто дивитись телевізор і бачити людей, які у чомусь не схожі на інших. У когось на голові ірокез, хтось увесь в металі, а хтось у чорній шкірі проноситься повз вас на мотоциклі. Найчастіше це і є представники сучасних субкультур.

 Учень 2.

    Представники різноманітних субкультур намагаються показати свою індивідуальність, сказати сірій масі: “Я — особистість ”, кинути виклик світу з його нескінченними буднями та вистроюванням усіх в один рядок. Все більше підлітків кожного дня у всіх країнах світу приймають ту чи іншу субкультуру. Тому необхідно знати про це культурне явище, розуміти його та бути готовим зустрітися з представниками у реальному житті.

Учень 3.

  Ми  поставили перед собою завдання з’ясувати, чи знають учні нашої школи, що ж таке «Молодіжна субкультура». Пропонуємо вашій увазі сюжет з інтерв’ю.

По телевізору демонструється інтерв’ю з учнями різного віку.

– Як бачите, школярі мають певне уявлення про молодіжну субкультуру.

Учень 4.

 Неформалів у нас чомусь не люблять, не розуміють (і навіть не намагаються зрозуміти) і часто побоюються. Вони відверто ігнорують суспільну думку і живуть за власними правилами. То хто ж вони - прогресивна генерація чи руйнатори суспільства?

Після численних дискусій з приводу молодіжних субкультур нарешті настав час розібратися.

Учень 5.

   На даний час існує дуже багато неформальних організацій та субкультур. Навіть порахувати їх дуже складно. На відміну від загальної думки, у більшості неформалів рівень інтелекту вище середнього, вони зазвичай багато читають, добре розуміються на музиці, і серед них чимало творчих людей.

Свою роботу презентують наші  поети.

Презентація групи «Поети».

Група поетів  творчо попрацювала і пропонує вашій увазі  демонстрацію  усного журналу зі сторінками :  вислови відомих людей , сторінка фразеологічних характеристик представників деяких груп молодіжної субкультури. Міні-твори з даної теми.

А художники  охарактеризують ці групи.

Презентація групи «Художники».

Учень 1.

Людина може і повинна бути красивою своїми справами, душевними якостями, зовнішністю і одягом. Одяг супроводжує людину скрізь і постійно здійснює значний вплив на її настрій, працездатність, може надавати почуття впевненості, оптимізму, або, навпаки, створювати пригнічений настрій. Навряд чи можна знайти людину, яка не хотіла б бути зодягнена красиво.

    Учень 2.

Субкультура ЕМО

      Є думка, що Емо - це лише перехідний період в життя підлітків, а не стиль життя. Емо швидше за інших вчаться любити і виживати. Вони сильніші, ніж люди багатьох інших субкультур. Вони не ріжуть собі вени, не кидаються з будівлі. Вони просто віддаються своїм відчуттям і емоціям. Вони  живуть  і люблять життя. Одягають щільно сидячі олімпійки, ніяких мішкуватих речей. Светри в ромб з V-образним вирізом. Смугасті і клітчасті речі. Основні кольори для  Емо - чорний, білий, червоний і рожевий.

Аксесуари.

Емо носять сумки через плече часто із зображеннями персонажів мультфільмів. Ремені з клепками, краще всього білі, ланцюги. Дуже важливою частиною образу є окуляри. На шиї  емо носять арафатки, чорні з білим або червоні з білим. І, звичайно ж, значки.

Розглянемо докладніше деякі атрибути Емо.

Вибілена особа, бліді губи майже в тон шкірі і дуже яскраво підведені очі. Іноді Емо зображають на своїх личках чорні доріжки нібито від розмитої сльозами косметики і малюють чорним олівцем сльозинки. На нігтях чорний лак.

Емо (скорочення від «Емоційний»)

Образне зображення Емо. 

Сьогодні ця субкультура набула широкого поширення. Головна риса Емо — це вираження та нестриймання своїх емоцій, найважливіше — бути собою і не заганяти себе у якісь певні рамки. У Емо свої погляди на життя, яке складається з двох основних кольорів: чорного (символізує несправедливість, жорстокість світу) та яскравих кольорів (щасливі емоції, кохання, приємне переживання).

    Учень 3.

Хіп-хоп – молодіжна субкультура

встановлено типовий “прикид” хіп-хопера – як правило, це були спортивні костюми, дуті болонієві безрукавки, несиметрично натягнуті на голову бейсболки і обов’язковий елемент – величезні кросівки (бажано білі) зі ще більшими “язиками ”. Аксесуарами до цього всього слугували золоті ланцюги, медальйони на шиї та вузькі затемнені окуляри. Найважливіші елементи хіп-хопу: 

Читка (читання репу) – при видимій простоті цього уміння, воно вимагає від майстра значно більше старань, аніж може здатися на перший погляд. Читання текстів повинно бути не монотонним, а таким, щоб запам’ятовувалося. Тому величезна увага приділяється правильному підборові рим, інтонацій, і велика увага приділяється алітерації.

Брейк (бі-боїнг) танцювальний елемент даної субкультури. Описувати його надзвичайно складно. Це точно той випадок, коли краще один раз побачити . а побачити можна майже у всіх кліпах реперів, а останнім часом і не тільки у їхніх кліпах.

Графіті оригінальні малюнки на стінах та інших поверхнях міста, які зроблені балончиками з фарбою. Для графіті майже обов’язковою є присутність тексту в малюнку, хоча останнім часом спостерігається поступовий відхід від цього канону і перехід до просто живопису.

Ді-джеїнг музичний супровід для репу і брейку, хоча, діджеїнг може існувати і окремо. Традиційно для нього використовуються вінілові платівки, які крутять ді-джеї. Як один з підвидів ді-джеїнгу існує «скретчінг» (від англ. Scratch – подряпина). В цьому випадку з платівок видобувають специфічний звук який виникає від контакту вінілу та звукознімальної голки.

    Хіп-хоп субкультура, яка сформувалася і перебуває зараз у стадії свого найбільшого впливу на молодь у всьому світі.

Учень 4.

Субкультура Анімешники.

   Сучасне суспільство не може прожити ані дня без видовищ, тому постійно виникають все нові його види, апогеєм чого є “видовище не виходячи з хати ” (сидячи за компом чи телевізором). І на одвічне питання: що б таке подивитись? в 1/3 молоді відразу спливає лише 1 слово, а саме АНІМЕ.

Аніме (від англ. animation [анімейшн] — анімація) — японська мультиплікація, головна відмінність від мультиплікації інших країн полягає в тому, що аніме в основному робиться з розрахунку на підліткову та дорослу аудиторію.

Вважається, що всесвітньої слави та визнання аніме набуло після отримання премії Оскар в 2003 році аніме “Віднесені духами ”.

Розповідаючи про аніме не можна не згадати про мангу, такий собі різновид коміксу, зазвичай на основі якої знімається аніме, хоча буває і навпаки, коли після виходу в світ аніме і набуття популярності твориться манга.

В 90-х рр. аніме культура характеризується для нас лише Покемонами, Трансофрерами, Евангеліоном та Сейлор мун. Створюються клуби, влаштовуються фестивалі, скачуються величезні кількості аніме та манги зі всесвітньої мережі, перекладаються, дублюються... На території України значущість даної культури можна підтвердити фактом святкування в жовтні 11-ої річниці першого українського аніме клубу Crystal Power. Для чого ж отаку або пошановувачі аніме об’єднуються в клуби? Все дуже просто, для обміну аніме та розповсюдження його в маси, хоча не виключається така вагома частка діяльності клубу як аніме фестиваль та косплей.

Отже, косплей це буквально переодягання в персонаж з манги чи аніме, часто з розігруванням сценок з них же. Розпочалось звичайно все в Китаї та Японії, але як і усе цікаве перейшло до нас. Народ витрачає не малі гроші на пошиття костюмів, адже чим більше деталей в самому костюмі тим більше грошей на тканини, прикраси та парик. Згодом з даним косплеєм їздять по різних фестах та отримують призи.

На теренах України аніме фестивалі мають вже більш ніж 6-річчну історію. Цього року було проведено 5 масштабних аніме фестивалів, що збирали анімешників з різних куточків України та інших держав, наприклад, у вересні на фесті в Дніпропетровську було приблизно 2000 гостей.

    Як виглядає анімефест? А дуже просто, збирається кілька купок людей, які і так один одного знають і починають розігрувати косплей сценки, співати ости  (оригінальний саун трек аніме) або опенінги (ендінги) з улюбленого серіалу.

5. Систематизація набутих знань і вмінь.

 Гра в групах «Збери пазли» ( діти відновлюють фотографії різних представників субкультур).

 Гра «Добери назву до мого малюнка» захист стіннівок групою «Художники».

6. Підсумок Рефлексія.

 Інтерактивна гра «Мікрофон»

1. Можливо вам відомі інші молодіжні субкультури. Поділіться інформацією.

2. Молодіжні субкультури – це данина моді чи …?

3. Які позитивні і негативні сторони приналежності до тієї чи іншої молодіжної субкультури?

4. Чи знаєте ви представників субкультур в нашому селищі?

5. У більшості людей особи з пірсенгом, дредами, ірокезами та іншими предметами самовираження викликають як мінімум непорозуміння… А як ви ставитесь до цього?

Ознайомилися   з поняттям «субкультура», «молодіжна субкультура», «неформальний рух», проаналізували  основні характеристики молодіжних субкультур,    плюси і мінуси кожної молодіжної субкультури, і дійшли висновку:   молодіжні субкультури — особлива частина суспільної культури. Багато людей упереджено ставляться до представників молодіжних субкультур, зовсім не знаючи, що більшість з них не мають ні найменшого відношення до криміналу, сексуальної розбещеності, сатанізму. А навпаки — це звичайні у спілкуванні підлітки, більшість з яких початківці - музиканти, письменники, художники та досить обдаровані люди. Вони виступають проти деяких чинних правил і для цього збираються в групи, створюючи тим самим свою маленьку систему (зі своїм одягом та законами) на противагу системі великій. Кожен має право бути індивідуальним. 

 

 

docx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
4048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку