Година спілкування "Моя земля - земля моїх батьків"

Про матеріал

Година спілкування у 7 класі

МОЯ ЗЕМЛЯ – ЗЕМЛЯ МОЇХ БАТЬКІВ

Мета: виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю, до Батьківщини.

Перегляд файлу

Година спілкування у 7 класі

МОЯ ЗЕМЛЯ – ЗЕМЛЯ МОЇХ БАТЬКІВ

Мета: виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю, до Батьківщини.

Місце проведення: бібліотека.

Хід заходу:

Учитель: Дорогі діти! У світі нема нічого вищого, дорожчого, як рідна Вітчизна, бо вона дала нам крила для польоту, відкрила цей чарівний дивосвіт, вона, як мати, у світі – одна.

Україна – це наш рідний край, наша дорога і мила Вітчизна, земля, де ми народились, уперше побачили і пізнали світ, почули колискову пісню, рідну мову, відчули любов і ласку - це наша найдорожча у світі Батьківщина. Вона для кожного з нас одна, як і мама, бо –

Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Так писав відданий син України Василь Симоненко, поет, патріот і мужній громадянин. Як і рідну матір ми не вибираємо, так і Батьківщину людина не вибирає, але прикипає до неї всім серцем, як і до рідної неньки, проймається великою і світлою любов’ю на все своє життя.

Учень: Мій край чудовий – Україна!

Тут народились ти і я.

Тут над ставком верба й калина,

Чарівна пісня соловя.

Все найдорожче в цілім світі,

Бо тут почався наш політ.

Цвітуть волошки сині в житі,

Звідсіль веде дорога в світ.

І найдорожча рідна мова

Джерельцем радісно дзвенить,

І мила пісня колискова,

Чумацький шлях кудись зорить…

Усе найкраще і єдине,

І радощі всі, і жалі…

Мій рідний краю, Україно!

Найкраще місце на Землі!

Бібліотекар-1: Де б ти не жив: біля високих гір чи синього моря, серед безкрайнього степу чи в оточенні віковічних лісів, у місті чи в селі, у багатоповерховому будинку чи в маленькій хатинці, що потопає в зелені мальовничого саду, все це зветься одним словом – Україна. Україна – це твоя Батьківщина. Тут живуть твої батько, мати, дідусь, бабуся, сестри і брати. Усі вони – громадяни незалежної країни. Ти теж громадянин України, бо живеш на цій землі, знаєш співучу українську мову. Любиш і шануєш своїх батьків, свою землю, рідний край.

Пригадуєш, як погожого ранку до твого віконечка зазирає лагідний сонячний промінчик? Цей промінчик – маленька золота частинка великого щедрого сонця. Так і ти є невідємною частинкою славного народу України.

На квітучій українській землі живуть українці і росіяни, білоруси і татари, молдавани і греки, євреї і болгари, а також представники багатьох інших національностей. Усі вони – народ України.

Коли ти виростеш і мандруватимеш по світу, то зрозумієш, як кожний народ любить свою Батьківщину, пишається нею, дбає про її добробут. Ти на власному досвіді переконаєшся, що нема у світі нічого милішого за рідну землю. І ще зрозумієш: де б ти не був, рідна земля, ніби рідна ненька, завжди кликатиме тебе додому.

Бібліотекар-2: Для народу України є глибоко природними такі риси характеру, як доброзичливість, чутливе, дружнє ставлення до людей, прагнення завжди прийти на допомогу. Коли ж людині для цього бракує сил, вона звертається до Бога. Слова, які вона при цьому промовляє, називаються молитвою.

Понад сто років тому український письменник Олександр Кониський написав слова молитви, яку і сьогодні знають у всій Україні. У цій молитві втілені споконвічні прагнення українського народу бути вільним, щасливим, жити в любові, мирі й злагоді, а свій розум, знання і вміння направляти на благо неньки-України. Український композитор Микола Лисенко написав музику на ці слова, і тепер молитва за Україну звучить під час урочистих заходів і церковного богослужіння.

Учні виконують пісню «Молитва за Україну»:

Боже Великий, єдиний,

Нам Україну храни,

Волі і світу промінням

Ти її осіни.

Світлом науки і знання

Нас усіх просвіти,

В чистій любові до краю

Ти нас. Боже, зрости.

Молимось, Боже Єдиний,

Нам Україну храни,

Всі свої ласки-щедроти

Ти на люд наш зверни.

Дай йому волю, дай йому долю,

Дай доброго світа,

Щастя дай, Боже, народу

І многая, многая літа.

Бібліотекар-1: Споконвічна мрія народу України – жити в самостійній незалежній державі – збулася. І тепер ми стоїмо на початку ще не звіданого шляху розбудови мирного, міцного, стабільного, економічно розвинутого суспільства.

Що має Україна сьогодні?

Досить велику і вигідно розташовану територію. Родючу землю і значні природні ресурси. Потужну економічну базу, основи якої були закладені в радянські часи. Багатовікову історію і самобутню культуру. Як суверенна і незалежна держава, Україна має органи влади, зовнішні атрибути державності – герб, прапор, гімн.

А головним багатством України є її працьовитий волелюбний народ. Його нинішнім поколінням випала особлива честь – закласти підвалини незалежної України. А вам, юні друзі, доведеться розвивати і примножувати все те, що буде створено руками і розумом ваших батьків.

Ми віримо, що ви зростаєте справжніми патріотами України, сповненими власної гідності та великої гордості за рідну Батьківщину. Що ви любите свою країну, рідну українську мову. А тому, коли станете дорослими, ви обов’язково будете дбати про добробут свого народу, берегти і примножувати багатства рідної землі, зміцнювати престиж і могутність України.

А для цього вам потрібно вже зараз зрозуміти, що таке держава, як вона функціонує, хто і як нею керує, за якими законами вона живе і як ці закони створюються.

Бібліотекар-2: Як у кожної сімї існують певні традиції, правила і норми поведінки, так і в кожній державі є багато правил, за якими живуть люди. Ці правила називаються законами. Всі існуючі в країні закони підпорядковуються Конституції, тому що Конституція – це Основний закон держави.

Держава – це велика сімя. В сімї про все і про всіх піклуються батьки. А хто ж піклується про добробут держави? Той, хто нею керує. Ви вже знаєте, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Як же він керує державою? Народ обирає народних депутатів. Для цього в Україні відбуваються вибори до парламенту – Верховної Ради України. Президент України є главою держави і виступає від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Кожен народ любить свою батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи, незалежності. А ми живемо в Україні, волелюбній, мирній державі, і теж усім серцем любимо нашу милу, дорогу країну, хочемо, щоб вона стала процвітаючою, сильною, завжди була вільною і незалежною, бо всі ми громадяни нашої Вітчизни, патріоти, люблячі сини і дочки України.

Учень-1: Бо рідний край – це наша України,

Найкраща в світі, дорога земля.

Для нас вона, як матінка – єдина.

Її ліси, озера і поля,

Степи і гори, ріки і долини

Відчути прагнуть теплоту долонь…

Я все віддам для блага України –

Тепло душі і серденька вогонь!

Учень-2: Я буду вчитись, щоб знання здобути,

Нові зробити в світі відкриття.

Щоб корисним своїй державі бути,

І щоб прекрасним в нас було життя.

Учень-3: Тепло долонь і розуму, і серця

Я Україні милій віддаю.

Люблю твої поля, річки й джерельця,

Люблю Вітчизну дорогу мою!

Бібліотекар-1: Провідне місце в українській духовній спадщині належить святам, обрядам, звичаям, народній творчості, мистецтву. Яскрава самобутня культура народу України має багатовікову історію. Вона тісно пов’язана з природними умовами, історичним буттям народу, способом його життя, діяльністю, характером і психологією. Кожен обряд приваблює своєю чарівністю і неповторністю.

Найпочесніше місце на всіх святах відводилося хлібу. З ним зустрічали і проводжали гостей, приходили на весілля, переступали поріг нової оселі. Хліб на вишитому рушнику – неповторний символ України.

Ми хлібом-сіллю друзів зустрічаєм,

Хай буде в світі більше в нас братів!

Хай в кожній хаті будуть короваї,

Щоб люд ніколи хліба не просив.

Звичаї і обряди виникають разом з народом і передаються з покоління у покоління. І доки снується ця золота нитка памяті, доти існує і сам народ.

Бібліотекар-2: Ось і скінчилася наша подорож по рідній Україні. По країні, яка розташована у самісінькому центрі Європи, яка замиловує кожного своєю неповторною природою, зачаровує співучою мовою і мелодійними щемливими піснями, яка має багатовікову історію, а найголовніше – яка є твоєю Батьківщиною.

Поняття «Батьківщина» - святе. Це – як мати і батько, як хліб на столі, як вода і повітря, без яких людина просто не може жити. А якою бути Батьківщині – заможною чи бідною, квітучою чи знедоленою, залежить від людей, які у ній живуть, тобто від кожного з нас. Піклуватися про свою Батьківщину, берегти її, дбати про її добробут – священний обов’язок кожного громадянина, яким є і ти, юний друже.

Бібліотекар-1: Ти – творець майбутнього України, яке починається вже сьогодні. Тому думай про те, яку сторінку ти сам впишеш у велику історію рідної країни. Невпинно примножуй свої знання, сміливо кроку уперед, будь відкритим для всього нового.

І яки би не змінювався світ, куди б не закинула тебе доля, завжди зберігай у серці всі ті духовні скарби, які дісталися тобі у спадок від попередніх поколінь. Крізь час і простір, крізь терни і привади донеси їх до поколінь майбутніх.

У цьому – твоє велике покликання!

Учитель: Ось і пройшов Перший у цьому навчальному році урок. Дорослішають діти, сивіють батьки – такий закон життя, але не старішає наша квітуча українська земля. Вона є рідною для мільйонів українців і для нас з вами також. Це наша доля, яка випадає раз на віку, це наша мати, яку не обирають, це наша радість і пісня, які вічні на цій землі.

Любіть рідну землю, плекайте і примножуйте її багатства. Будьте гідними своєї Батьківщини!

Учень-1: Любити Вітчизну, любити завжди,

Поля її росні, зелені сади,

І їй не жаліти за дні молоді

Ні крові у битві, ні поту в труді.

Учень-2: Любити Вітчизну, любити завжди,

І села її, і городи,

І їй всі бажання, пориви й думки

На світлій дорозі у світлі віки.

 

 

 

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глотова Татьяна Василівна
    Дуже цікавий, оригінальній і актуальний захід. Спасибі автору.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
25 січня 2018
Переглядів
3700
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку