Година спілкування на тему «Безпека руху. Правила дорожнього руху»

Про матеріал
Година спілкування на тему «Безпека руху. Правила дорожнього руху» Мета: поглибити знання учнів з правил дорожнього руху; продовжити формування уяви школярів про безпеку дорожнього руху та пішоходів; ознайомити учнів з дорожніми знаками, з правилами переходу вулиць та доріг; сприяти розвитку мислення, мовлення, пам’яті, навичок поведінки на дорозі; виховувати повагу до оточуючих, увагу, правила ввічливості, спостережливість, дисциплінованість, відповідальність за збереження власного життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година спілкування на тему «Безпека руху. Правила дорожнього руху»Роботу виконала Студентка 3 курсу МІ20 Б групи. Факультету математики, природничих наук та технологій. Спеціальності: 014 Середня освіта (Математика)Шевченко Олена Олександрівна. ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання учнів з правил дорожнього руху; продовжити формування уяви школярів про безпеку дорожнього руху та пішоходів; ознайомити учнів з дорожніми знаками, з правилами переходу вулиць та доріг; сприяти розвитку мислення, мовлення, пам’яті, навичок поведінки на дорозі; виховувати повагу до оточуючих, увагу, правила ввічливості, спостережливість, дисциплінованість, відповідальність за збереження власного життя. Гасло: « Щоб не трапилось біди – обережним будь завжди! »

Номер слайду 3

Пра́вила доро́жнього ру́ху (скорочено: ПДР) — перелік правил, що регулюють обов'язки водіїв транспортних засобів та пішоходів, а також технічні вимоги, визначені до транспортних засобів для забезпечення безпеки дорожнього руху. Ці правила дотримуватися обов’язково, адже можуть трапитися ДТП. На автомобільних дорогах будь-якої країни можна побачити різ­номанітний транспорт, який різниться маневреністю, швидкістю руху, що створює перешкоди і незручності на їхньому шляху, а отже й не­безпечні ситуації. Обстановку ускладнюють і пішоходи. Всі вони є учасниками дорожнього руху (особа, яка бере безпосередню участь на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин) і кожен з нас може створити аварійну ситуацію, щоб такого не трапилося, потрібно просто виконувати вимоги правил дорожнього руху та дотримуватися культури сустпільства. Вступ:

Номер слайду 4

За статистикою, приблизно три чверті всіх ДТП з участю дітей відбуваються як результат їх непродуманих дій. Найчастіше трапляються: Перехід через дорогу в недозволеному місці – 35 – 40 %. Несподіваний вихід із-за транспорту, що стоїть або рухається – 25 – 30%. Недотримання сигналів світлофора – 10 – 15%Гра на дорозі або рух по ній при наявності тротуару – 5 – 10%.

Номер слайду 5

Вікторина:1. Як називається людина, яка їде у транспорті, проте не керує ним?а) Пасажирб) Водійв) Пішохід2. Особа, яка керує транспортним засобом…? а) Пасажирб) Пішохідв) Водій

Номер слайду 6

3. Транспорт, який стоїть обходити можна…?Вікторина:а) Попередуб) Позадув) З обох сторін4. Загальною ознакою заборонних знаків є…?а) Трикутник з червоною облямівкою та білим фономб) Коло з червоною облямівкою та білим фономв) Коло з синім фоном

Номер слайду 7

Вікторина:5. Як називається частина дороги, призначена для пішоходів?а) Проїзна частинаб) Тротуарв) Газон6. Як називається місце, де пішоходи переходять дорогу?а) Проїзна частинаб) Острівець безпекив) Пішохідний перехід 7. Хто регулює дорожній рух за відсутності світлофора?а) Регулювальникб) Будь-хто в) Пішохід

Номер слайду 8

10 основних правил для пішохода:4. Не можна обходити стоячий автобус – це небезпечно. Треба почекати, поки автобус від’їде від зупинки.5. Якщо немає тротуару, треба рухатися узбіччям дороги назустріч транспорту. (тобто по лівій стороні дороги). Ходити потрібно по тротуарах, тільки з правого боку. Переходити вулицю необхідно тільки по пішохідному (або підземному) переходу.  Якщо збираєшся переходити - спочатку дивимося наліво, доходимо до середини і дивимося направо, тільки тоді продовжуємо шлях. Переходити вулицю можна тільки на зелене світло світлофора. Червоний і жовтий сигнали світлофора означають, що йти заборонено.

Номер слайду 9

10 основних правил для пішохода:6. Не переходити дорогу, якщо їде машина зі звуковим сигналом і ввімкненим світлом. 7. На багатосмуговій дорозі є острівець безпеки, де треба зачекати, щоб проїхали машини, і тоді переходити далі. 8. Якщо вийшов з автобуса, не обходь його спереду, бо водій іншої машини не побачить. 9. Якщо на перехресті працюють світлофор і регулювальник, то виконують сигнали регулювальника, бо вони головні.10. Велосипедисти теж є учасниками дорожнього руху та повинні виконувати такі ж правила, як водії автомобілів.

Номер слайду 10

Регулювальник — це людина, яка стоїть на перехресті для того щоб допомогти водіям безпечно роз'їхатися. Якщо на перехресті працюють і світлофор і регулювальник – сигнали регулювальника головні. Для того щоб жести регулювальника у вечірній час було добре видно, всередині жезла поміщають лампочку. Регулювальник натискає на кнопку, загоряється лампочка, і всі бачать, який сигнал він подає. Їх виконують усі учасники руху: і пішоходи, і водії. Хто такий регулювальник та для чого він потрібен?

Номер слайду 11

Показати положення регулювальника, яке відповідає:=

Номер слайду 12

Показати положення регулювальника, яке відповідає:=

Номер слайду 13

Показати положення регулювальника, яке відповідає:=

Номер слайду 14

Зелений. Пішохід. Тротуар. Водій. Знак. Машина. Зебра. ДТПЗнайти слова зашифровані в таблиці:

Номер слайду 15

Пішохідний перехід. Автобусна зупинка. Доріжка для велосипедистів. Підземний пішохідний перехід. Встанови відповідність:

Номер слайду 16

Висновок: В підсумку цієї години спілкування, ми згадали та поглибили знання про правила дорожнього руху. Наша небайдужість до свого і чужого життя, особиста дисциплінованість може змінити ситуацію на наших дорогах. Розумна поведінка водіїв, пасажирів і пішоходів, ввічливість один до одного, культура і взаємопорозуміння забезпечуватимуть досягнення зниження правопорушень як водіями так і пішоходами, зберігатимуть тисячі людських життів.  Щоб зберегти життя та уникнути неприємних ситуацій на дорозі, слід знати правила дорожнього руху й завжди їх дотримуватися, а іноді навіть нагадувати про них рідним. Діти! Не забувайте про дотримання найважливіших правил вашого життя – Правил дорожнього руху. Життя- найцінніший скарб- бережіть його!

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
2739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку