Година спілкування на тему "Безпека вдома"

Про матеріал
Година спілкування для учнів 2 класу. Проводиться в позашкільний час, містить різноманітні ігри та конкурси.
Перегляд файлу

«Безпека вдома»

(година спілкування)

Мета: виявити та проаналізувати ті випадки та ситуації, коли побут може бути небезпечним; навчити дітей правильно поводитись в екстремальних ситуаціях; формувати навички безпечних розваг  удома; розвивати увагу, спостережливість; виховувати бережне ставлення до особистого життя та життя оточуючих; повагу до людей тих професій, які дбають про нашу безпеку.

Учитель.

Діти! Ми сьогодні  будемо подорожувати. А подорож буде незвичайна – нас може підстерігати підступна і хитра небезпека. Оминути її нам допоможуть набуті раніше знання, дружна робота і взаємовиручка.

І. Організаційний момент.

В цьому класі друзі всі. ( Тричі плескають у долоні )

Я і ти, і ми, і ви.

Добрий день тому, хто зліва

Добрий день тому, хто справа

Ми – шкільна сім'я.

В цьому класі друзі всі.

Посміхнись тому, хто зліва

Посміхнись, тому, хто справа

        Ми – одна сім'я.

- Як приємно, коли люди знайомляться, коли вітають один одного, посміхаються. Це прекрасно, коли люди хочуть бути друзями.

ІІ. Робота по темі.

Вчитель.

-Під час нашої мандрівки ми поміркуємо, як уникнути небезпеки, пригадаємо, що потрібно робити , щоб побут був безпечним.

Учень.

Всім малятам треба знати:                                                                                                                              Щоб не трапилось біди,                                                                                                                                                          Якщо сам ти у квартирі,                                                                                                                                                       Обережним будь завжди…

Вчитель

  • Отже, залишились вдома одні. Яка небезпека нас підстерігає вдома? ( показ презентації)

) D:\100CASIO\Новая папка\CIMG0009.JPG

 

- Де найчастіше ви граєтесь вдома? ( Краще гратись у своїй кімнаті або в загальній кімнаті у своєму куточку)

- Що ви робите, щоб на місці ваших розваг було чисто і прибрано? ( Після кожної гри іграшки прибираємо на місце, під час ігор не розкидаємо дрібні предмети, не смітимо)

- Чи можете ви в будь-який момент сказати, де знаходиться та чи інша ваша іграшка? Якщо так, ви справжні господарі в своїй кімнаті.

- Дуже зручним місцем для розваг  та ігор є ваш робочий стіл. За ним зручно малювати, клеїти, ліпити, грати в настільні ігри.

Вчитель

  • C:\Users\Мороз\Desktop\images.jpgА зараз уявіть собі таку ситуацію…

Інсценізація

В їжачка дзвінок лунає –                                                                                                                                          Він у вічко заглядає.                                                                                                                                                             – Хазяї, допоможіть,                                                                                                                                                       Двері хутко відчиніть,                                                                                                                                                      Бо на східцях я упав,                                                                                                                                                       Руку, начебто, зламав…                                                                                                                                             - Ні. Дверей не відчиню,                                                                                                                                          До  «швидкої» подзвоню.                                                                                                                                         Користь з мене невелика -                                                                                                                                                                                             Зараз вас огляне лікар!                  

Діти роблять висновок – « Ніколи не відчиняйте двері незнайомим людям!»

( перегляд презентації)

Учитель

  • Незнайомця ми не впустили, а небезпека все ще десь поруч.

Відгадування загадки

Лишає він страшні сліди,                                                                                                                                            Усе він пожирає.                                                                                                                                                       А як дали йому води,                                                                                                                                                                         Відразу помирає. (Вогонь)   

Учень

Сірники ти в руки взяв,                                                                                                                                          Небезпечним зразу став -                                                                                                                                   Бо вогонь, що в них живе                                                                                                                              Багато горя принесе.

Вчитель

  • А звідки може взятись вогонь? (Мозковий штурм)

Учні                   

На вогні готують їжу,                                                                                                                                      Він нам світить уночі.                                                                                                                                     Як на вулиці морози,                                                                                                                                                                            Він працює у печі.

Якщо холоди настали -                                                                                                                                   Допоможе нам вогонь.                                                                                                                                                        Він затопить піч у хаті,                                                                                                                                                                                                                                                   Але ти його не тронь!

Якщо мама на роботі,                                                                                                                                   Сірників не треба брати,                                                                                                                                 Краще книжку почитати,                                                                                                                                         Краще іграшками грати.

Сірники – це не розвага,                                                                                                                                     Щоб не трапилось біди,                                                                                                                                     Як з вогнем ти маєш справу,                                                                                                                 Обережним будь завжди!

Учень

Погляньте, малята, на цей сірничок                                                                                                                              Червона голівка, жовтенький бочок                                                                                                                       На вигляд – звичайний: тонкий і малий.                                                                                                                  Буває він добрий, буває і злий.                                                                                                                                                            Він може зігріти, зварити обід.                                                                                                                                             Він плавить метал і розтоплює лід.                                                                                                                            А може і ліс велетенський спалити,                                                                                                                                                                                                                Майно, і будинок, і все спопелити.

Вчитель
- Отже, сірники можуть бути корисними, а можуть принести велику біду.                                        – А тепер поговоримо про ліки. Скажіть, чи можуть вони бути небезпечними?                                                За своїм призначенням вони мають допомагати людині лікуватись від хвороб, але неправильне використання чи вживання може спричинити отруєння чи інші негативні наслідки.

Правило 1

Ніколи не пробуй на смак невідомі тобі ліки.

Правило 2

Вживай тільки ті, що рекомендував лікар.

Вчитель

-Побутова хімія теж може бути небезпечною. А що входить до побутової хімії? ( пральні порошки, миючі засоби, засоби знищення тарганів, пацюків, мишей)

Правило 1

Забороняється відкривати будь-які коробочки, пакуночки з побутовою хімією.

Правило 2

Забороняється змішувати різні побутові хімічні засоби, тому що вони можуть утворювати речовини, які негативно вплинуть на твоє здоров’я.

Вчитель

-Вогонь може виникнути з причин неправильного користування електрикою. Нас оточують наші домашні помічники – електроприлади. Без яких ми в сучасному світі не уявляємо свого життя. Які ж електроприлади вам відомі і ви ними користуєтесь?

Учні

Сміття все попідбирає,                                   Суп, морозиво, ковбаси,                                                                                                    До пилинки позбирає.                                    Сало, мясо, яйця, кваси…                                                                                                                                 Нам надійний помічник,                                 Все в животику ховає                                                                                    Працьовитий робітник.                                   І свіженьким зберігає.

                          (Пилосос) (Холодильник)

Може моркву покришити,                           Всю білизну позбирає,                                                                                      Свіжий сік для нас зробити.                        І старанно покупає.                                                                                     Непотрібно йому рук -                                 Буде знову вся чистенька,                                                                                          Має функцій безліч штук.                            Незабруднена, гарненька.

     (Кухонний комбайн)                                            (Пральна машина)

Кілобайти, гігабайти,                                    Розморожувати вміє.                                                                                           Папки, файли, блоги, сайти.                       Що потрібно – розігріє.                                                                                 Знань чимало різних має,                            Піцу зробить за хвилину,                                                            Цілий світ про нього знає.                           Нагодує всю родину.

          (Компютер)                                                        (Мікрохвильова піч)   

D:\100CASIO\Новая папка\CIMG0021.JPG

Бесіда   

-Чи можна використовувати електроприлади без дозволу дорослих?                                                                -Чи можна користуватися несправними елекроприладами?                                                                                         -За яким номером треба дзвонити, щоб викликати пожежників?

Перегляд мультфільму                

 Учень   

Плаче бурий клишоніг -                                                                                                                                                Запалав його барліг!                                                                                                                                                                                                                                              Поспішає вовк з відром                                                                                                                                            Та єнот з гачком-багром!                                                                                                                                                                     А сорока вмить збагнула -                                                                                                                                                           Дзьоба в телефон ввіткнула:                                                                                                                                                                       - 101! Мерщій сюди,                                                                                                                                                                             Визволяйте із біди!                                                                                                                                                    Бо лишить вогонь барлога                                                                                                                                                    Ведмежатка – клишонога!                                                                                                                                                                                              Всі:

-Будь обережний! Не грайся з вогнем!                                                                                                                                                           Якщо пожежа – 101 викликай!                                                                                                                                    Вчитель  

- Різні випадки можуть статися: і пожежа, і хвороба, і зустріч з грабіжниками. А чи знаєте ви, до яких служб потрібно звертатися?

Діти

Якщо зявивсь вогонь і дим,                                                                                                                                      То дзвони  101.

В хату вдерся злодій. Біда!                                                                                                                                             Треба набирати  102.

Якщо потрібні лікарі,                                                                                                                                                  Швидше викликай  103.

Якщо пахне газ в квартирі,                                                                                                                                               Ти дзвони  104.

Гра «Хвостик» (робота в групах)

єднайте частини прислівїв

Сірничок малий,                  будь обережний з вогнем.                                                                                                                                  З малої іскри                         а біда з нього велика.                                                                                                                                                         Вранці, ввечері і вдень      але поганий хазяїн.                                                                                                    Вогонь – добрий слуга,      великий вогонь буває.D:\100CASIO\Новая папка\CIMG0028.JPG

Висновок. Ніколи не залишайте без нагляду електроприлади! Виконуйте правила користування побутовими приладами.

Учні

Правила ми знаємо-                                                                                                                                                   Небезпеку не впускаємо.                                                                                                                         Про здоровя і життя                                                                                                                                             Ми своє подбаємо!

                                                                                                                                                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 листопада 2019
Переглядів
1620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку