Година спілкування на тему: “Туберкульоз – чума ХХІ століття”.

Про матеріал

Вчитель ставить мету познайомити учнів із симптомами та причинами захворювання на туберкульоз; розвивати пізнавальний інтерес до інфекційної хвороби та способів запобігання її; виховувати почуття відповідальності за здоровий спосіб життя.

Перегляд файлу

Година спілкування на тему: Туберкульоз – чума ХХІ століття.

 

Мета: Познайомити учнів з симптомами та причинами захворювання туберкульозом ; розвивати пізнавальний інтерес  до інфекційних хвороби та способам запобігання її; виховувати почуття відповідальності за здоровий спосіб життя.

Обладнання: інформаційна література,лекція учителя.

Хід години спілкування.

Вступне слово вчителя.

Чахотка, тяжкий спадок минулого, що повернувся в сучасний світ у вигляді суперінфекції, проти якої  виявились безсилими сучасні ліки та вакцина.

Зміст лекції.

Ні від однієї інфекції не помирає стільки людей, скільки від туберкульозу. За даними Всесвітньої організації охорони здоровя, щорічно в світі на туберкульоз захворюють 10 млн. чоловік, з них 3 млн. помирає.

 В Росії та Україні  за останнє десятиріччя т туберкульоз набув характеру епідемії. На 100 тис. населення приходиться 205 хворих туберкульозом. В Україні кожну годину захворюють 4 і помирають від туберкульозу 5 чоловік.

Як відбувається зараження.

Збудник туберкульозу - паличка Коха – передається  повітряно-крапельним шляхом. При чому особистий контакт з хворим не обов’язковий.  Отримати паличку Коха можна і в престижному ресторані, якщо випити кофе з погано вимитої чашки. Або в дорогому магазині – провівши по губам пробником губної помади, яким до вас користувалась хвора на туберкульоз.

Туберкульоз стійкий до холоду, тепла, вологи та світла. У вуличному пилу, на сторінках книг палички Коха зберігаються живими на протязі трьох місяців. Перенощиками туберкульозу можуть бути мухи і таргани, а також мясо і молоко хворих тварин.

Симптоми;

Різка втрата ваги ( 5-10 і більше кг ):

Слабкість, пітливість (особливо вночі ), зниження працездатності, відсутність апетиту;

Можливе підвищення температури тіла.

На ранній стадії симптоми майже відсутні. Лише при подальшому розвитку хвороби хворих мучить кашель, біль у грудній клітці, а на пізній стадії кровохаркання.

Діагностика:

Реакція Манту – проба з туберкуліном ( мертвим и паличками Коха 0

Мазок мокроти – виявляє туберкульоз на ранній стадії

Рентгенівське обслідування – виявляє туберкульоз на пізніх стадіях, коли почався розпад легень;

Висів мокроти – єдине обстеження, яке показує до яких ліків чуйна різновидність палички Коха.

Як лікують туберкульоз

Головний метод лікування – хіміотерапія. Лікування довге – займає від 6 місяців до 2 років. Проводиться одночасно  4-5 видами протитуберкульозних препаратів. Головні принципи лікування хвороби – контроль  та непереривність. Якщо приймати ліки нерегулярно, лікуватись не повним набором  препаратів або раніше часу перервати лікування – високий шанс  отримати  лікарняно-стійкий туберкульоз. Від нього повністю виліковуються  лише 65% хворих.   

Профілактика

Вакцинація

Харчування

Продукти багаті на білок ( м'ясо, молоко, сир, яйця ),тваринні жири ( масло ) та вітаміни в усі часи використовувалися як для профілактики, так і для лікування туберкульозу.

Свіже повітря

Відмова від куріння

 Курці в 4 рази частіше, а ніж некурящі,, помирають від туберкульозу.

docx
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
1692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку