Година спілкування на тему: «Твоє здоров'я в твоїх руках»

Про матеріал
Година спілкування на тему: «Твоє здоров'я в твоїх руках» Можна використовувати для учнів 5-11 класів.Слова стародавнього філософа Сенеки про те, що люди не вмирають, а вбивають себе самі, пройшли через віки і, на жаль, залишаються актуальними в сучасному світі. Рівень здоров'я залежить від багатьох чинників, але основну роль у цьому процесі відіграє сама людина, її знання і вміння, спосіб її життя та стан навколишнього середовища. Часто говорять: буде здоров'я - буде і все інше. Але піклуються про нього лише тоді, коли втрачають.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували: учні 7 класу. Чернівський ЗЗСО І-ІІІст.ім. Т. Г. Шевченка. Вч. Федевич. М. П7 квітня – Всесвітній день здоров'я. Година спілкування на тему: «Твоє здоров'я в твоїх руках»

Номер слайду 2

Притча про мудреця та метелика. Колись давно, в одному місті, жив мудрець. Слава про його мудрість рознеслась далеко навколо його рідного міста, люди здалеку приходили до нього за порадою. Але був у місті чоловік, який заздрив його славі. Вийшов він якось у поле, спіймав метелика, посадив його між долонями і подумав: – Піду я до мудреця і спитаю у нього: скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках: живий або мертвий?  Якщо він скаже «мертвий», я відкрию долоні, метелик полетить.  Якщо він скаже «живий» – я здавлю долоні, і метелик помре. От тоді всі й зрозуміють, хто з нас розумніший. Так все і сталось. Заздрісник прийшов у місто і спитав у мудреця:– Скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках: живий чи мертвий?Пильно дивлячись в очі, мудрець сказав:– Все в твоїх руках. Все в наших руках - і здоров'я, і навчання, і повага друзів, і любов у сім'ї...І майбутнє життя! Хочете жити надалі добре? Додайте до цього зусилля вже зараз і ви про це не пошкодуєте в майбутньому. Потрібно лише любити себе, вміти приймати рішення, які вам ж підуть на користь, якими б важкими вони не були для вас. Не завжди те, що потрібно виявляється приємним. Хтось не любить мити посуд, прибирати в будинку, але ж це потрібно! Батькам допомога. .. Хтось не любить вчитися, але ж без професії в житті буде сутужно в наш час! Хтось завжди грубить, лається як з друзями, так і з усіма іншими, але ж коли - то ця грубість повернеться йому ж. Це доведено часом!Здоров'я - це головна цінність людини. Здоров'я не купиш ні за які гроші. Будучи хворим, ви не зможете втілити в життя свої мрії, не зможете повністю реалізуватися в сучасному світі ... І саме про здоров'я, про те, як його зберегти, ми і поговоримо сьогодні.- здоров’я - багатство на всі часи. А воно закладається в дитинстві. Ваше здоров'я, як скарб, який знаходиться глибоко в землі. Та щоб знайти скарб, потрібно докласти великі зусилля.

Номер слайду 3

7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров'я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ).

Номер слайду 4

Мета – підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства у цілому. У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Свято відмічають для того, щоб суспільство задумалось, наскільки це питання важливе, а також про те, що потрібно піклуватись не тільки про своє здоров’я, але й навколишніх.

Номер слайду 5

Модель здоров’я

Номер слайду 6

Прислів’я. Веселий сміх - це здоров'я. Доки здоров'я служить, то людина не тужить. Було б здоров'я, а все інше наживемо. Бережи одежу знова, а здоров'я змолоду. Вартість здоров'я знає лише той, хто його втратив. Весела думка - половина здоров'я. Без здоров'я ніщо чоловікові не миле. Було б здоров'я, а все інше наживем. Вартість здоров'я знає лише той, хто його втратив. В здоровому тілі — здоровий дух. Все можна купити, тільки здоров'я ні. Горе стихає, а здоров'я зникає — і радість минає. Добре здоровому вчити хворого. Здоровий злидар щасливіший від хворого багача. Здоровий хворого не розуміє. Здоровий, як циганова коняка: день біжить, а три лежить. Здорова, як вода. Здоровому все здорово. Здоровому пір’я, а хворому каміння. Здоров'я більше варте, як багатство. Здоров'я входить золотниками, а виходить пудами. Здоров'я — всьому голова. Здоров'я за гроші не купиш. Здоров'я маємо — не дбаємо, а погубивши — плачемо. Здоров’я мати – вік біди не знати. Здоров'я — над маєток. Здоров'я — найдорожчий ска. РБ.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Здоров'я - одна з основних цінностей людини, головна умова для задоволення її матеріальних та духовних потреб. Від рівня здоров'я громадян залежить розв'язання соціально-економічних, демографічних та інших проблем у державі.    Рівень здоров'я залежить від багатьох чинників, але основну роль у цьому процесі відіграє сама людина, її знання і вміння, спосіб її життя та стан навколишнього середовища. Часто говорять: буде здоров'я - буде і все інше. Але піклуються про нього лише тоді, коли хворіють.

Номер слайду 9

Здоров'я це велика цінність. Здоров'я це скарб це щастя яке ми не дооцінюємо коли маємо…

Номер слайду 10

Здоров'я за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я- це стан повного фізичного ,психічного ,духовного ,соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад.

Номер слайду 11

Поняття “здоров’я “ включає такі складові: Фізична — складова, що визначає фізичний (тілесний) стан людини, її розвиток. Це можливість виконувати певні дії: рухатися, працювати, пристосовуватися до змін довкілля. Соціальна — складова, що окреслює ефективну взаємодію людини із соціальним середовищем (сім'я; колектив учнів у класі, гуртку; суспільство). Відповідний соціальний статус людини, вміння спілкуватися з навколишніми дає змогу створити належні умови для формування і зміцнення здоров'я. Емоційна — здатність розуміти почуття, висловлювати і контро­лювати їх. Важливо комфортно почуватися, беручи до уваги емоції людей, що тебе оточують.Інтелектуальна — здатність сприймати, засвоювати та аналізува­ти інформацію, творчо її використовувати для прийняття відповідних рішень щодо поліпшення стану свого організму. Духовна складова — основа здоров'я, що показує самовдосконалення і духовний розвиток особистості, який виявляється у розумінні сутності довкілля, набутті унікальної властивості вибору власної віри.

Номер слайду 12

 Аве  А́ве (лат. Ave або Aue) — латинська фраза, яку стародавні римляни вживали як привітання. У перекладі з латини означає «будь здоровий» або «прощавай». Фраза є наказовою формою дієслова aveo, avere (бути здоровим). Слово вживали для привітання Цезаря або інших чиновників. Ґай Светоній Транквілл писав, що римські гладіатори перед боєм зверталися до Цезаря зі словами «Ave Caesar! Morituri te salutant!»(«Аве Цезарю, приречені на смерть вітають тебе!»). Текст католицької молитви до Діви Марії починається зі слів «Аве Марія». У православ'ї цій молитві відповідає Пісня Пресвятій Богородиці, що починається зі слів «Богородице Діво, радуйся», за грецьким православним зразком «Θεοτόκε Παρθένε, χαῖρε, κεχαριτωμένη Μαρία», взятим із євангельського тексту «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою».

Номер слайду 13

Твоє здоров'я - в твоїх руках! Згідно зданими вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 20% — соціальними й природними умовами життя, 20% становить спадковість. 10%- від рівня медицини

Номер слайду 14

На здоров’я людини впливає:

Номер слайду 15

Гіппократ —геніальний лікар і філософ Давнього світу, який жив у III—IV столітті до нашої ери (бл. 460—376 рр. до н. є.), стверджував, що яка  діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби.  Він учив, що, коли людина живе і розвивається у гармонії з природою, вона буде здоровою, а порушення законів природи призводить до хвороб: «Якщо ви захворіли, змініть харчування. Якщо це не допомогло, змініть спосіб життя. Коли і це не допомогло, тоді зверніться до лікаря».

Номер слайду 16

Ніщо так не виснажує і не руйнує людину, як тривала фізична бездіяльність. Арістотель. Для гармонійного розвитку потрібно:

Номер слайду 17

підраховано, що у 70% людей виникнення хвороб залежить від них самих: від шкідливих звичок; порушення санітарно -гігієнічних норм,Неправильне харчування; відсутність режимупраці та відпочинку;Забруднення довкілля

Номер слайду 18

Найпоширенішими шкідливими звичками є … Найпоширенішими шкідливими звичками є алкоголь, тютюн та наркотичні речовини. Нікотин, як і алкоголь, не може бути другом людини. Смертність серед курців на 30-80 % вища у порівнянні з людьми, які не мають таких звичок.  Затягуючись цигаркою курець вдихає суміш із 4 000 хімічних сполук. Шкідливі звички впливають на мозок , втрачається самоконтроль, а з часом виникає залежність, різноманітні захворювання печінки, мозку, шлунку, серця, кишкового тракту.

Номер слайду 19

Шкідливість куріння

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Шкідливість алкоголю

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Більша частина наших хвороб – це справа наших рук, ми могли б їх майже всіх уникнути, якби зберегли спосіб життя простим, одноманітним і усамітненим, визначеним нам природою. Ж. Ж. Руссо

Номер слайду 25

Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти (Сократ)... Міцне здоров’я дуже залежить від правильного харчування. Адже, правильне харчування - це основа тривалого життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних хвороб

Номер слайду 26

Денний раціон людини має містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів, які містяться у овочах і фруктах. Намагайтеся не зловживати цукерками, шоколадом, чіпсами, жувальними гумками, солодкими газованими напоями, ковбасними виробами, майонезом, стравами швидкого приготування.

Номер слайду 27

Піраміда харчування.

Номер слайду 28

Правильне харчування Вимоги до харчування: Повноцінність; Різноманітність; Помірність. Вітамінна абетка: Білки. Жири. Вуглеводи. Мінеральні речовини. Вода. Вітаміни

Номер слайду 29

Поживні речовини.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Принципи здорового харчування. Харчуватися регулярно — означає вживати їжу 5–6 разів на день з інтервалом 2–3 години. Регулярне харчування покращує обмін речовин, позитивно позначається на роботі системи травлення і може сприяти зниженню ваги. Контролювати розмір порцій — означає вживати їжу невеликими порціями — не більшими за розмір стиснутого кулака. Обов’язково снідати — означає не пропускати ранкового прийому їжі. Вранці обмін речовин швидший, ніж удень та ввечері, тому їжа швидко перетравлюється і забезпечує організм енергією, яка ефективно витрачається впродовж дня. Збільшити вживання фруктів і овочів — означає забезпечити організм вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Збільшити споживання молочних продуктів — означає вживати достатню кількість молочних продуктів середньої і низької калорійності, обов’язково збагачувати свій раціон сиром твердих сортів із невисоким відсотком жирності. Вживати достатню кількість води — означає підтримувати нормальний водний баланс в організмі.

Номер слайду 33

Стародавні греки особливу увагу приділяли збереженню здоров'я за допомогою бігу. На стіні Форуму в Елладі було написано: “Хочеш бути здоровим – бігай, хочеш бути розумним – бігай, хочеш бути щасливим – бігай,” – так, здається, говорили стародавні греки. 

Номер слайду 34

Народна мудрість говорить, що здоров'я прибуває краплинами, а зникає пудами Спорт - сприяє продовженню людського життя, укріплює здоров'я і дуже позитивно діє на всіх нас. Займаючись бігом, плаванням, стрибками, тенісом, бадмінтоном, гімнастикою, спортивними іграми (футбол, волейбол, хокей) ми поліпшуємо функції м'язів, дихальної, серцево-судинної, нервової та травної систем.«РУХ – ЦЕ ЖИТТЯ»

Номер слайду 35

Покращення здорового сну. Поліпшення розумової активності і концентраціїоптимізація засвоєння нового матеріалу;поліпшення концентрації;сприяння генерації нових ідей;посилення здатності зосередження;сприяння збереженню спогадів (покращення пам’яті). Зменшення рівня стресу, тривоги та депресії підвищення стійкості до стресу;зменшення рівня тривоги;профілактика депресії. Зміцнення імунітетусерцево-судинної системи;нервової системи;опорно-рухового апарату;системи травлення. Заняття спортом заряджає енергією. Підвищення самооцінки, впевненості в собіПокращення стану шкіри. Користь спорту для здоров’я, молодості та краси

Номер слайду 36

Щоб зберегти бадьорість духу, потрібно підтримувати бадьорість тіла. Л. Вовенарг Чергуй види діяльності

Номер слайду 37

Прогулянки на свіжому повітрі – користь від природи. Якщо при голодуванні людина може жити більше місяця, без води – декілька днів, то без повітря можна протриматися лише кілька хвилин. Здоровий спосіб життя можливий тільки в присутності свіжого повітря. Ми отримуємо користь від звичайних неспішних прогулянок по вулиці. Свіже повітря необхідний для хорошого сну, а повноцінний сон – запорука психічного здоров’я.

Номер слайду 38

Здоровий сон – запорука здоров’я. Відомо, що без їжі людина може прожити близько двох місяців, без води – максимум до 14 – ти днів, а ось без сну – лише 4 доби, і то з неймовірними зусиллями. Дотримуватися щоденного графіка сну: лягати і вставати в один і той час. Навіть на вихідних. Лягати спати краще до настання півночі (пік синтезу мелатоніну о 02.00 – 04.00 год.). Створити приємні умови спальні. Матрац має бути середньої жорсткості, а подушки м’якими з природними наповнювачами (пір’я, пух). Вимкнути світло. Зменшення освітленості надвечір призводить до відчуття сонливості. Темрява стимулює виділення седативного гормону мелатоніну, який допомагає людям спати. Прибрати девайси. Телевізор та смартфон, як і світло, можуть порушувати ритм вироблення мелатоніну. Приберіть електронні пристрої зі спальні, або принаймні вимикайте їх за годину до сну. Вечеряти рано. Важка їжа може переривати сон протягом ночі, якщо ви їсте занадто пізно. Вечеря має бути, принаймні, за три години перед сном. Уникайте вживання алкоголю (протягом 4 годин) і кофеїну (протягом 6 годин) перед сном. Провітріть кімнату. Для повноцінного сну повітря в приміщенні має бути свіжим та трохи прохолодним. Оптимальною вважається температура 17-21 С°.

Номер слайду 39

Піраміда особистої гігієни.

Номер слайду 40

Піраміда відпочинку.

Номер слайду 41

Дотримуйся режиму дня

Номер слайду 42

Вплив навколишнього середовища на здоров’я людини. Здоров’я людини багато в чому залежить від стану навколишнього природного середовища. Чиста вода, свіже повітря і родючий грунт – все це необхідно людям. Забруднення навколишнього природного середовища негативно позначається на здоров’ї. Забруднене атмосферне повітря може стати джерелом проникнення в організм шкідливих речовин через органи дихання. Забруднена вода може містити хвороботворні мікроорганізми і небезпечні для здоров’я речовини. Забруднена грунт і грунтові води погіршують якість сільськогосподарських продуктів харчування.

Номер слайду 43

Забруднення повітря Забруднення повітря.

Номер слайду 44

Забруднення водойм. Забруднення вод.

Номер слайду 45

Внесення в ґрунт хімічних речовин,шкідливих для здоров’я. Чим небезпечне вживання продуктів, вирощених на забруднених ґрунтах?Забруднення грунтів

Номер слайду 46

Здоровя людини може залежати від спадковості

Номер слайду 47

Люди у всьому світі приймають певні заходи по зменшенню шкідливих промислових викидів у навколишнє природне середовище, але цього покищо недостатньо. Кожна людина повинна і сама піклуватися про довкілля і своє здоров’я. Турбота про довкілля починається з власного будинку, вулиці, парку і т. д. Необхідно змінити своє споживацьке, агресивне ставлення до природи, замінити його турботою про збереження всього живого, брати участь в озелененні рідного міста чи населеного пункту.

Номер слайду 48

Вислови відомих людей: Люди не помирають, вони вбивають самі себе. Сенека

Номер слайду 49

"Ми обираємо здоровий спосіб життя".

Номер слайду 50

У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім нам – бути здоровими і життєрадісними!  

Номер слайду 51

всі справи намагатися робити із задоволенням і насолодою, “зі смаком”, навіть нудні і нецікаві; бути завжди в гарному настрої. “навчитися любити дощ, коли він йде, темряву і жару, коли вони є”. Не бурчати і не скаржитися, радіти всьому оточуючому; намагатися уникати спілкування з людьми похмурими, песимістичними, озлобленими, що незадоволені всім.

Номер слайду 52

Бережіть здоров’я з молодих літ, зміцнюйте і примножуйте його! Не розтринькуйте даремно цей безцінний скарб, дарований вам, Природою і вашими предками. Ваше здоров'я значною мірою залежить від кожного з вас Зі святом Вас!  

Номер слайду 53

Дякую за увагу!Тож будьте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
1020
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку