Година спілкування на тему: "Як стати найкращим другом"

Про матеріал
“Для вашого успіху і щастя велике значення має порада: “Обережно обирайте друзів”. Ми схильні ставати схожими на тих, ким захоплюємося, а, як правило, це наші друзі. Ми повинні спілкуватися з тими, хто, як і ми, не будує плани задля тимчасового комфорту, досягнення дрібних цілей чи задоволення ницих амбіцій, а цінує найважливіше, хто прагне вічних цілей”. (Томас С. Монсон. «Будь взірцем». Ліягона. Трав. 2005, с. 113.
Перегляд файлу

 

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ

 

 

 

 

 

Як бути найкращим другом

для 6-7 класів


Тема. Як стати найкращим другом

Мета:  продовжувати знайомити учнів із людськими чеснотами; довести що справжніх друзів потрібно мати і можливо знайти;

Обладнання:  фломастери, чисті аркуші паперу.

Хід заняття

Слово вчителя.

Дивовижно, але факт. Далеко не кожен уміє бути хорошим другом. І, на жаль, навчитися цьому буває не так-то просто. Але ось кілька простих і дієвих порад, які допоможуть тобі з легкістю знаходити нових друзів і підтримувати найкращі стосунки із друзями давніми.

Як казав Арістотель «Друг – це одна душа, яка живе у двох тілах».

Творче завдання «Сонечко- друг».

Учитель просить учнів сказати, які якості вони би хотіли бачити у своєму найкращому другові. Потім малює на дошці сонце і на кожному промінчику записує відповіді  учнів.

Учитель: кожна людина повинна робити добрі вчинки, чи робите ви їх? Для чого робити добрі вчинки? Які добрі вчинки робили для Вас ваші друзі?

Творче завдання «Добрий вчинок».

Учитель поділяє учнів на групи і записує на дошці низку ситуацій:

  людина постійно запізнюється;

  людина часто хворіє;

  людина не вміє готувати;

  людина не хоче вчитися;

  людина обманює близьких;

  людина не може знайти роботу;

  людина мріє мати домашню тварину.

Кожна група обирає ситуацію і пропонує два способи допомоги людині: перший — справжня допомога, що є дійсно добрим вчинком, другий —
удавана допомога, що може спричинити людині шкоду.

Бесіда.

Що сталося б зі світом, якби в ньому раптом всі люди були би одинокі?

Чи траплялися у вашому житті випадки, коли Ви відчували себе самотнім?

Як ви гадаєте, чи важко бути добрим другом? Які якості повинні бути у справжнього друга? ( учні відповідають)

Учитель: отож, я склала список якостей, які мають відповідати друзям.

(Вчитель викликає 2 учнів до дошки- зачитують.)

Учень 1:  Будь відкритим до товаришування з новою людиною. Іноді, знайомлячись із новими людьми, ми поспішаємо з висновками, вирішуючи, що нам ця людина з тієї іншої причини не цікава. Але ж кожен з нас абсолютно унікальний, у кожного є свій склад і своя історія, навіть якщо це не помітно під час першого знайомства. Дати можливість новому знайомому або знайомій продемонструвати свої особливості – означає зробити перший крок до дружніх стосунків.

Учень 2:  Проявляй доброту і повагу. Доброзичливість у ставленні до друзів – це не винагорода за те, що вони роблять щось хороше, а просто знак, що ти сам(а) – хороша людина.

Учень 1: Звільняйся від негативу. Погодься, що проводити час із дотепними, доброзичливими, «легкими на підйом» людьми набагато приємніше, ніж постійно(!) вислуховувати нескінченні скарги, ниття і розмови про те, що життя жахливе. Твої друзі – це ті, хто викликає повагу, захоплення і гордість, роблять твоє життя яскравішим і цікавішим. Не дозволяй втягувати себе у відчай і безпросвітну тугу!

Учень 2: Вчися відпускати людей. Якщо ти бачиш, що твоє спілкування з другом або подругою поступово сходить нанівець, що вам вже не хочеться разом проводити час, швидше за все це означає, що прийшов час припиняти ваші стосунки. Так буває, і зовсім необов’язково, що хтось із вас у чомусь провинився, просто у будь-якої історії людських стосунків, як правило, є початок і є кінець.

Учень 1:  Підтримуй своїх друзів. У важких ситуаціях друзі, зазвичай, стають одне для одного рятівним колом. Але твоя увага, добрі слова, похвала не менш важливі для зміцнення дружби, навіть у тих випадках, коли привід для похвали здається тобі зовсім незначним. Підтримка близької людини – цей той чарівний вітамін, який дає сили жити.

Учень 2: Не будь перфекціоністом. Людина – це унікальна комбінація найрізноманітніших якостей, як хороших так і поганих. Недоліки твоїх друзів – це теж частина їх характеру, без яких вони, можливо, були б зовсім інакшими, так що навчися сприймати і приймати не тільки сильні, але й їхні слабкі сторони.

Учитель: Чи знаєте Ви що означає перфекціоніст? ( Якщо учні відповідають «НІ»)

Учитель: Прагнення людини до досконалості в усьому психологи називають перфекціонізмом, що у перекладі з латини означає „довершеність”. Перфекціоністи є серед наших друзів, рідних, знайомих, а можливо ми й самі є такими. Головна їхня прикмета — всепоглинаюча пристрасть до досконалості. Вони не можуть робити щось гірше за інших і переконані, що все треба робити бездоганно, або не робити зовсім. 

Продовжуймо!

Учень 1: Пробачай, щоб рухатися далі. Якщо твої друзі зробили тобі боляче, якщо образа настільки глибока, що ти не можеш більше з ними зустрічатися, то все одно знайди в собі сили позбутися почуття образи чи ненависті. Це потрібно зробити, в першу чергу, заради самого/самої себе, щоб не жити під тягарем негативних почуттів, адже вони можуть завдати серйозної шкоди твоєму здоров’ю. Кожна образа супроводжується прихованою м’язовою напругою, а вона, у свою чергу, блокує вільний потік крові, що є причиною безлічі захворювань. Виходить, що образа б’є саме по тій людині, яка ображається.

Учень 2:  Прагни до якості, а не кількості. Бути хорошим другом для всіх абсолютно неможливо (перевірено багаторазово!). Серед сотень людей, з якими ти зустрічаєшся, тільки декілька зможуть стати для тебе незамінними.

Учень 1:  Умій вислухати товариша. У більшості випадків, коли твої друзі хочуть обговорити з тобою свої проблеми, їм потрібні не поради, а просто твоя присутність і здатність вислухати. Дай можливість близькій людині виговоритися, не поспішай із осудом, критикою і рекомендаціями. Можливо, зараз від тебе вимагається тільки це.

Учень 2:  Віддавай те саме, що хочеш отримувати навзаєм. Дружні стосунки будуються на взаємності. Хочеш відданості? Будь відданим/ою. Хочеш поваги? Поважай. Хочеш уваги? Будь уважним/ою. І не чекай від друзів того, що сам/а не готовий/а їм дати.

 

Учитель: Сьогодні новітні технології дозволяють нам набувати в соціальних мережах сотні, а то й тисячі «друзів», просто додаючи їхні імена до списку контактів. Якщо ж ми бажаємо покласти край якійсь «дружбі», то просто видаляємо ім’я особи з того списку. Однак згадана на початку статті трагедія свідчить про приголомшливу реальність: і досі багато людей не мають справжніх друзів. Згідно з результатами одного недавнього опитування, близьких друзів стає дедалі менше, попри те що сьогодні люди більше спілкуються.

Зазвичай люди погоджуються з тим, що важливо мати добрих друзів. Ви, мабуть, теж так думаєте. Також ви, можливо, вважаєте, що бути другом — це не лише переходити за посиланнями у комп’ютері чи смартфоні.

Творче завдання: ОБЕРИ СВОЮ ЦИТАТУ

 Учитель роздає листівки з цитатами про дружбу, кожен зачитує і висловлює власну думку ( чи дійсно важливим є цей факт, чи згідний він/вона з цитатою тощо)

Після того учитель дарує листівку кожному і промовляє заключне слово.

Цитати :

  • Коли я зрозумів, що не знайду людини, схожого на мене, я просто перестав заводити дружбу з людьми. Курт Кобейн
     
  • Непогано, якщо дружба починається сміхом, і краще всього, якщо вона ним же закінчується. Оскар Уайльд. Портрет Доріана Грея
     
  • Друзі як окуляри: спочатку додають тобі розумний вигляд, потім стомлюють. На щастя, іноді трапляються класні окуляри. «Закохайся в мене, якщо наважишся | Jeux d'enfants»
     
  • Знайти кращого друга — найбільша удача в житті... Сесілія Агерн
     
  • Товариші виховують набагато краще, ніж батьки, бо їм не властива жалість. Андре Моруа
     
  • Всі друзі хочуть мене одружити, тому що люди не виносять, коли кому-небудь добре. Жванецький Михайло Михайлович
     
  • Недовіра до друзів — вершина безчестя. Джоан Роулінг
     
  • Любов може обійтися без взаємності, але дружба — ніколи. Омар Хайям
     
  • Не бійтеся ворогів, бійтеся друзів. Зраджують друзі, а не вороги! Джонні Депп
     
  • Вибирай собі друзів ретельніше, а вороги виберуть тебе самі. Роберт Лінн Аспрін
     
  • Де б ти не був, тобі завжди потрібен кращий друг. Сесілія Агерн. Подивися на мене
     

 

Заключне слово вчителя.

“Для вашого успіху і щастя велике значення має порада: “Обережно обирайте друзів”. Ми схильні ставати схожими на тих, ким захоплюємося, а, як правило, це наші друзі. Ми повинні спілкуватися з тими, хто, як і ми, не будує плани задля тимчасового комфорту, досягнення дрібних цілей чи задоволення ницих амбіцій, а цінує найважливіше, хто прагне вічних цілей”. (Томас С. Монсон. «Будь взірцем». Ліягона. Трав. 2005, с. 113.

docx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку