Година спілкування "Про чай та чаювання"

Про матеріал
Ілюстрована розповідь про історію походження чаю, його види та властивості.
Перегляд файлу

Година спілкування «Про чай та чаювання»

Мета:

- ознайомити з історією походження чаю та правильним його приготуванням;

- охарактеризувати лікувальні властивості чаю;

- вчити правильно накривати стіл до чаю, культурно поводитися за чаюванням.

                          Хід години спілкування:

1.Організаційна частина

  • Діти, хто з вас любить пити чай? Цей напій є улюбленим для більшості людей Землі. Тому сьогодні ми поговоримо детальніше про нього.

 Запрошую всіх вас на розмову про чай. На «декілька чашечок чаю»

2.Основна частина

Отже, перша чашка:

 

біла.jpg

(вчитель чіпляє малюнок на дошку).

У кожного з вас є також схожі чашки – записнички. Вони вам згодяться. Отже, слухайте першу розповідь. Чай був відкритий китайським мандрівником – цілителем Шень – Нуном.

00114320def10f8a3ccc01.jpg

Він подорожував Китаєм в пошуках цілющих трав. Відпочиваючи, мандрівник поставив казанок з водою для кип’ятіння, бо ще з давніх пір було заведено кип’ятити воду перед питтям. І ось, в цей казанок з водою впало декілька листочків з чайного дерева. Вода від цього злегка змінила колір, а сама виявилась смачною і зняла втому. З тих пір чай – бажаний гість у кожному домі. В Китайській мові знаки-ієрогліфи означають ціле слово. Ось цей - означає чай :

 

 

 

 

 

 

Tea_(Chinese_characters).svg.png

 

Діти, запишіть до себе на чашечки – записнички цей ієрогліф, і початок засвоєння китайської мови буде покладено.

зелена2.jpg

(вчитель чіпляє малюнок на дошку).

Друга чашка:

 

Слухайте другу розповідь. Чай виготовляють з листя. Листя росте на чайних деревах та кущах – вічнозелених рослинах. Перед вами – цілі плантації чаю.

fooon.jpeg

 

Які ж кроки проходить листя до чаю?

1.  спочатку листочки слід зібрати, а збирають лише молоді листочки з чайних рослин, на кожній з них їх лише 3-4;

2. зібрані листочки розкладають тонким шаром на спеціальні піддони, ставлять їх в тінь. Тут відбувається процес зав’ялювання. Листки при цьому стають еластичними;

DSC_0356.jpg

 

 

3. далі іде скручування ( раніше відбувалось вручну, тепер механізовано)

fermentaciya-listev-800x480.jpg

4. потім листки потрапляють у прохолодні, затемнені приміщення. Вони також розкладені рівним шаром. Тут проходить ферментація. Вона триває від 35 хв. до 5 год. . Листя під час ферментації темніє, в ньому з’являються характерні чайні аромати;

5. наступний крок – сушка – в спеціальних печах, при дуже високій температурі;

viet_nam_tea_08.jpg

 

6. завершальний крок – сортування.

aa5bd541b1fd053eb87cc6b601fb5a17.gif

 

Отримують ось такі чаїнки. (Вчитель роздає на маленьких тарілочках чай для заварювання)

Спробуйте розгледіти в лупу і впізнати в них листочки.

Третя чашечка чаю:червона.jpg

Найпопулярніший серед чаїв – чорний. Є ще зелений – його листочки не проходять ферментацію. Є білий чай – для нього слід встигнути зібрати листочки, які розкрились наполовину. Для жовтого чаю збирають лише бруньки – нерозкриті листочки. Є ще оранжевий, блакитний, червоний чаї.

Найдорожчим у світі чаєм є чай, який збирають з шести стародавніх чайних кущів, що зростають у Китаї. Вік цих кущів становить приблизно 450 років.

440.jpeg

 

Щороку з них збирають дуже мало листочків, тому і чаю виходить мало. А називають цей чай Да Хун Пао (в перекладі з китайської – Великий червоний халат).

945113534_w640_h640_tb24drxxvxxxxc___229849430.jpg

Може тому, що його пили лише імператори – правителі країни. Вартість невеликої кількості цього чаю висока. Коштує стільки, що за ці гроші можна купити, приміром, шубу чи автомобіль.

Руханка:

Чай дуже поважають в Китаї. Одним з улюблених танців є танець з чашками. Зараз спробуємо відтворити деякі рухи з цього танцю. Візьміть свої чашечки – записники і повторюйте рухи за мною (під китайську музику вчитель з дітьми танцюють танець з чашками).

А ось і четверта чашка чаю:

жовта.jpg

Чай недарма в такій любові. Він зміцнює наш моторчик – серце, захищає зуби від псування, має здатність поборювати мікроби, є профілактичним засобом від страшної хвороби – раку. Чай зміцнює імунітет – здатність організму не хворіти, забезпечує довголіття. Запишіть до записничків букви ЧП-ДЖ, що скорочено: чай пити – довго жити.

Та не слід вважати, що чим більше чаю пити, тим краще. Дітям вашого віку в день можна випити не більше 3 чашок (запишіть цифру 3).

П’ята чашка чаю:

блакитна.jpg

Залишилась остання розповідь. Приготування і пиття чаю мають свої правила:

  • стіл до чаю накривають кольоровою скатертиною;
  • ставлять паперові серветки для рук та губ;
  • серветки з тканини, щоб застелитись;
  • весь процес приготування чаю проходить на очах у присутніх: у чайничок засипають чай з розрахунку одна чайна ложечка на одну чашку. Заливають гарячою водою. Через 5 хвилин чай готовий.
  • господиня сама наливає чай, зібравши чашки гостей біля себе, потім передає гостям;
  • цукор з цукерниці беруть чистою ложечкою;
  • чашку з чаєм тримають правою рукою;
  • п’ють, не поспішаючи та не сьорбаючи;
  • різні солодощі з тарілок беруть руками;
  • коли необхідно кашлянути, слід відвернутися, закривши ротик рукою;
  • при чаюванні говорять про щось приємне;
  • саме чаювання передбачає перебування в гостях до двох годин.

 

 

 

3.Заключна частина

 

(робота в парах)

Розкажіть, про що ви записали на своїх чашечках – записничках.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білас Ірина Мирославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 січня 2023
Переглядів
1193
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку