Година спілкування "Студент - це майбутнє твоє, Україно!"

Про матеріал
Студент – це особистість унікальна! Це фундамент майбутнього суспільства, який має великий потенціал та прагне розкрити його з усіх боків. Студент - це статус, який зобов’язує бути відповідальним за майбутнє країни і його населення. Матеріали відкритої години спілкування на тему «Студент – це майбутнє твоє, Україно!» дозволять поринути в сторінки історії українського студентства, познайомитися із сучасними яскравими прикладами талановитих студентів; у формі інтерактивних форм роботи знайти відповіді на питання: «Без чого не може жити справжній студент?», «Які особливості студентського характеру?», «З чого складається студентське життя?»; а також спробувати дізнатися про себе як студента за допомогою тестів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Відкрита година спілкування

«СТУДЕНТ – ЦЕ МАЙБУТНЄ ТВОЄ, УКРАЇНО»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: поглибити знання студентів про походження слова «студент», ознайомити з історичними подіями України за участю студентства та з видатними досягненнями студентів українського походження; розвивати спостережливість і критичне мислення, навички творчо-пошукового характеру; виховувати патріотичне ставлення до своєї країни, навчального закладу, повагу до однолітків та  педагогів.

Обладнання: презентація, аудіозапис гімну студентів Гаудеа́мус, студентські проєктні роботи, онлайн ресурси Learningapps, Jamboard (інтерактивна дошка), тестові завдання.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Привітання. Ознайомлення із темою години спілкування
  2. Розповідь про походження поняття «студент»

Звучить пісня «Гаудеа́мус».

Ведучий: Доброго дня всім присутнім! А що це за дивна пісня лунає? Так, ви впізнали її! Це гімн всіх студентів скликає сюди! Гаудеа́мус «Гаудеа́мус» або «Гаудеа́мус ігітур» (лат. gaudeāmus — веселімося) — середньовічна студентська пісня, студентський гімн.

Пісня з'явилася в XIII ст.. в Паризькому університеті (Сорбонні). Протягом кількох століть пісня передавалася усно і тому має багато варіантів. Друком текст «Гаудеамуса» вперше з'явився в 1776 році, а в 1781 мандрівний письменник К.В. Кіндлебен надав йому форми, що збереглася дотепер. Цю пісню тепер співають на святах і зустрічах студенти усього світу. Це своєрідний символ студентства, молодості.

Так хто ж це такий - студент? Чим він відрізняється від інших людей? З цього приводу можна прочитати у Вікіпедії: слово «Студент» латинського походження, і означає той, хто наполегливо працює, займається) – учень навчального закладу. Студенти відпочивають тоді, коли всі інші працюють; і працюють тоді, коли всі вже відпочивають. Це основні споживачі ручок і зошитів, гамбургерів і чіпсів, кілобайтів інформації. Студенти це особливі люди. Крім того що вони посилено ходять на пари і гризуть граніт науки вони мають ряд особливостей. Вони зажди умудряються поснідати-пообідати-повечеряти за 10 грн., погуляти за «5 грн.», здати сесію маючи купу «хвостів».

Отже, студент – особистість унікальна. І цілком заслужено має право на те, щоб відзначати своє офіційне свято. День студента в наші дні — це веселе і безтурботне свято, і не всі знають, що історія його виникнення аж ніяк не радісна, адже передували цьому трагічні події. Весь світ зобов’язаний Європі створенням Міжнародного дня студента, який має легендарну історію.

Історію студентства пригадаємо.

Воно з’явилося у нелегкі часи.

Тож будьмо гідними його ми слави.

Сьогодні, завтра і на всі роки.

 

Студент 1:  Міжнародний день студента традиційно відзначається щороку 17 листопада, починаючи з 1941 року. Ця дата вибрана невипадково: 28 жовтня 1939 року в окуповані фашистами Чехословаччині студенти відзначали День республіки. Демонстрація була придушена, і багато студентів зазнали травм. Один з них, Ян Ополітал, від одержаних ран помер. У день його похорону, 17 листопада, знову відбувся виступ студентів проти фашистської окупації. Маніфестація була розігнана, близько 2 тис. студентів заарештовано, 9 організаторів демонстращії розстріляно, у цей же день гуртожитки розгромлено, вищі навчальні заклади закрито.  Отже, в знак пам'яті про трагічні події 17 листопада 1939 року, і враховуючи велику суспільну роль студентства, в 1941 році на Міжнародному молодіжному форумі прийнято рішення про святкування 17 листопада Міжнародного дня студента.

Студент 2: Так, в Україні святкують практично два Дні студента — перший як і Міжнародний (17 листопада), а ще інколи другий (25 січня) — «Тетянин день», день великомучениці Татіани, святої покровительки всіх студентів. Вийшло так, що один День студента святкується напередодні сесії, а інший — після її закінчення.

17 листопада в 1946 році в Празі за рішенням Всесвітнього конгресу був проголошений міжнародний День студента.

Ведучий: Дякую! Наша історія має багато свідчень того, що студентство в різні часи мало величезний вплив на розвиток держави, боротьбу за незалежність, за права і свободи студентської молоді. Університетська молодь завжди мала активну громадянську позицію і вирізнялася загостреним почуттям справедливості. У процесі навчання студенти не тільки гризли граніт науки, a й намагалися змінити дійсність навколо себе. Лише в українській історії є чимало прикладів, коли студентський голос мав силу. Тож згадаємо, які важливі події відбулися.

Студент 3: Бій під Крутами

Січень 1918-го року. На Київ наступають підрозділи Червоної армії на чолі колишнього генерала царської армії Михайла Муравйова. Київські студенти та гімназисти, прагнучи захистити Українську державу, організували Курінь січових стрільців, щоб дати гідну відсіч загарбникам. Студентська бригада налічувала 300 осіб. Вона складалася зі студентів Українського народного університету, Університету Святого Володимира та учнів старших класів Української Кирило-Мефодіївської гімназії.

Після тижневого військового вишколу молодь вирушила в похід на зустріч добре озброєній 4-тисячній російській армії на станцію Крути. Саме тут на залізничній лінії Москва – Бахмач – Київ відбувся бій між дітьми та професійними солдатами.

П'ять годин під кулями та гранатами студенти стримували наступ червоних. Історики кажуть, що солдати багнетами проколювали юнакам груди, рушницями розбивали голови та добивали поранених. Майже 30 хлопців, які втрапили y полон, вночі мордували, a зранку повели на розстріл. Саме тоді один гімназист Григорій Пипський завів "Ще не вмерла Україна".

Більшовики заборонили місцевим мешканцям ховати тіла захисників, залишивши їх посеред засипаного снігом поля. Лише y березні, коли Київ було звільнено, за наказом глави УНР Михайла Грушевського їхні тіла почали розшукувати. Вдалося знайти лише 30 скалічених тіл юнаків. Більшість з них урочисто поховали у братській могилі у Києві на Аскольдовому цвинтарі.

Студент 4: Революція на Граніті

Жовтень 1990-го року. Студентське голодування 26 років тому можна назвати першим українським Майданом. Тоді сотня студентів із Києва, Львова та Дніпропетровська y центрі столиці поставила наметове містечко і висунула вимоги тодішній владі. (8) Серед яких недопущення підписання нового союзного договору, перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі, націоналізація майна Компартії України, відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

Координаторами "Революції на граніті" було чимало нинішніх українських політиків. Це Олесь Доній, Олег Тягнибок, Павло Розенко, В'ячеслав Кириленко. За кілька днів революції на підтримку голодуючих застрайкували інші вищі навчальні заклади Києва. Мітингувальники перекривали рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету імені Тараса Шевченка. Голодуючих студентів активно підтримали депутати Народної Ради. Так, одного разу y наметовому містечку відбулася зустріч тодішнього Голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука із лідерами студентського голодування. A за допомогою ЗМІ, які активно висвітлювали протести, про українських студентів дізналися y світі.

Розуміючи, що народний протест стрімко поширюється, влада нарешті капітулювала. 17 жовтня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві з 2 жовтня 1990 року". Вимоги студентів було виконано. Так студентська молодь довела, що може впливати на владу й відстоювати національні інтереси.

Студент 5: Помаранчева революція

Листопад 2004-го року. "Свободу не спинити!", "Ющенко, ТАК" – такими гаслами розпочиналися революційні події 12 років тому. Масова фальсифікація виборів президента України, яка стала найбруднішою за всю історію державної незалежності, вивела на вулиці країни мільйони небайдужих громадян. Головною рушійною силою і найактивнішим учасником революції була молодь, передусім студентська, ідеологом – інтелігенція, а соціальною базою – середній клас.

Події цього історичного часу розвивались y кожному населеному пункті країни. Одним з багатьох центрів масового і став Кам'янець- Подільський, a точніше місцевий педагогічний університет. Тут студенти історичного факультету започаткували рух за перевибори і стали одними з перших активістів в місті. Кілька студентів 23-го листопада прийшли до входу в навчальний корпус із розгорнутим національним прапором. Навчальний процес того дня було припинено. Активісти вирушили до центру міста, де збирався мітинг на підтримку Віктора Ющенка.

За суттю протести стали революцією духу, кампанією загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків, інших акцій громадянської непокори мільйонів людей проти антидемократичного режиму, який, сфальсифікувавши вибори, намагався нав'язати суспільству на найвищу державну посаду свого кандидата.

Студент 6: Революція Гідності

Листопад 2013-го року. Студенти першими дев’ять  років тому вийшли на столичний Майдан Незалежності з вимогою відновити процес підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. A все почалося із повідомлення журналіста Мустафи Найєма на його сторінці y соціальній мережі. "Зустрічаємось о 22:30 під монументом Незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів", – закликав журналіст. Тієї ночі у центрі української столиці зібралося близько тисячі людей, а вже наступного дня подібні акції пройшли чи не в кожному обласному центрі країни. Протягом 25–27 листопада в Києві відбулися перші страйки київських студентів. Подібні мітинги пройшли й y інших українських містах. Уже 28 листопада відбувся загальностудентський страйк. Декілька колон студентів з десятків різних вишів Києва об'єдналися у парку Шевченка, після чого рушили на Майдан Незалежності.

Ведучий: Так, це були досить яскраві моменти в житті студентства, про які маємо пам’ятати.

У наш час, коли почалося повномасштабне вторгнення російської федерації на територію нашої країни, багато студентів вийшли на захист України. І роблять вони це різними способами – організовують акції протестів проти війни, влаштовують благодійні концерти, виставки, ярмарки, волонтерять на потреби військовослужбовців, навіть служать у лавах Збройних Сил України.

Отже, молодь – надія суспільства. Без чого не може жити справжній студент.

У всі часи студентство вважалося передовою верствою населення із прогресивними поглядами та рішучими вчинками. Прагнення до знань і активна життєва позиція роблять цих молодих людей несхожими на інших членів суспільства. Що ж відрізняє сучасних студентів?

 https://learningapps.org/watch?v=pney3bm9j22  (інтерактивна вправа)

Серйозне ставлення до навчання. Головне завдання студента – вчитися. У сучасному світі всі повинні розуміти, що освіта – фундамент для майбутньої роботи і тільки від тебе самого залежить, наскільки грамотним фахівцем ти вийдеш. Відвідування пар, робота із літературою, пошук варіантів практичного застосування отриманих знань, участь в наукових конференціях – обов’язкові заходи для кожного студента. Якщо людина не знає, навіщо вона вступила, і розглядає ВНЗ виключно як місце для просиджування штанів, світ може пошкодувати про втрату майбутнього гарного професіонала та привітати ще одного авантюриста-неука.

Високий інтелектуальний рівень. Студентство – золота молодь. У них світла голова та допитливий розум. Вони багато читають та дивляться, вбираючи подібно до губки, знання та інформацію. Не дивно, що відмітною ознакою студентства вважається інтелектуальність та ерудованість. В останнє десятиліття студенти також визнані найбільш «технологічно підкованою» частиною населення – адже вони розбираються в комп’ютерах та інших гаджетах набагато краще, ніж старше покоління.

Широкий кругозір. Незважаючи на зайнятість навчанням, студенти завжди знаходять час для подорожей та поїздок. Поступаючи до ВНЗ, хлопці та дівчата зустрічають друзів, знаходять другу половинку, заводять нові знайомства – так і збирається компанія для спільних заходів. Кожні вихідні зайняті відвідуванням культурних місць, зустріччю з цікавими людьми або участю в громадських акціях. Легкі на підйом і не обтяжені родиною та господарськими справами, вони встигають скрізь і всюди, набираючись нових вражень, та дізнаючись багато нових, невідомих раніше речей.

Інтерес до новинок. Старше покоління часто консервативно, зациклилося на формулах: «Ось в мій час було правильно, а зараз повна нісенітниця» та «Навіщо воно мені, все життя без нього жили». Молоді хочеться спробувати життя з усіх боків, тому вона завжди відкрита до експериментів і новацій. Студенти уважно вивчають та намагаються спробувати все нове – як добре, так і в погане (адже не буває зла без добра, а позитиву без негативу). Єдине застереження юним експериментаторам – будьте обережні та не робіть того, про що згодом доведеться пошкодувати.

Повага культури особистості. Студент – це не просто учень в навчальному закладі. Це статус, який зобов’язує бути відповідальним за майбутнє країни і його населення. Студент – це особистість, яка бачить в інших людях таких же особистостей, і уособлює собою культуру поваги до свободи вибору та ціннісних орієнтацій.

Студент – не просто вчорашній школяр. Він – особистість з великої літери, фундамент майбутнього суспільства, який має великий потенціал та прагне розкрити його з усіх боків.

І що ж там «всередині»? Особливості студентського характеру.

Кожна людина індивідуальна і за типом темпераменту, і за характером. Але все ж кожної соціальної групи притаманні свої особливі та неповторні «внутрішні» риси. Давайте заглянемо, що у студента всередині!

Оптимізм. Молоді властиво думати, що світ можна змінити на краще, а добро неминуче переможе зло. Бюрократична тяганина викликає щире обурення, а поганий вчинок близької людини сприймається як світова трагедія. Студенти – найактивніші учасники акцій протесту та волонтерських проектів, їх можна зустріти саме в тих місцях, де люди найбільше потребують допомоги. Шановні «бачивші життя» песимісти»! Не будемо розчаровувати наших ентузіастів, адже оптимісти крутять земну кулю!

Енергійність. Не спати всю ніч і поїхати на пари? Випити чашку кави та піти гуляти? Підготувати домашнє завдання  відправитися в нічний клуб? Це про студентів! Час для них біжить швидко, і вони бояться пропустити щось важливе, витративши час на сон або їжу. Після тижня навчання в обов’язковому порядку плануються бурхливі веселощі, якщо, звичайно, не потрібно поспішати на потяг для поїздки до якого-небудь мальовничого куточку нашої країни. Студентська енергія б’є через край, дозволяючи молоді встигати скрізь і всюди.

Креативність. Студенти творчо підходять до вирішення будь-якої задачі. Вечірка, день народження, романтична прогулянка, групова поїздка – будь-яка подія перетворюється на справжнє свято життя з безліччю несподіваних сюрпризів. Серед студентської молоді також популярні ігри в квест, інтелектуальні лабіринти та інші види розваг, що розвивають творче начало і нестандартне мислення.

Цілеспрямованість. Сучасна молодь чітко знає, чого вона хоче. Починаючи із першого курсу, студент замислюється про майбутню роботу та розписує життєвий план. Він може трохи відрізнятися від навчального в окремих деталях (поверхневе вивчення окремих предметів), але збігатися із ним в головній меті – стати справжнім професіоналом у своїй справі та зробити добру кар’єру. День у день студент кидає всі сили на виконання свого життєвого завдання, намагаючись не звертати з наміченого шляху. А якщо така спокуса і виникає, слід пам’ятати, що теперішня нажива за допомогою некваліфікованої праці ніколи не зрівняється із гідною зарплатою фахівця екстра-класу.

Самостійність. Практично всім першокурсникам здається, що вони вилетіли із рідного гнізда та відірвалися від материнської турботи, навіть якщо вони продовжують жити з батьками в одній квартирі. Настає дике бажання робити все самому – вчитися, працювати, прибирати, готувати, гуляти, та нікому не звітувати у своїх вчинках. Прагнення стати самостійним завжди похвально, але потрібно пам’ятати, що все повинно бути в міру. Не варто доводити, що ти самостійний, тікаючи з дому, подібно безпритульному тільки тому, що тобі сказали помити посуд або обмежили у кишенькових витратах.

Молоді і гарячі студентські серця здатні перевернути гори, вірити в високі ідеали та нещадно боротися з будь-якою несправедливістю – такою є бурхлива студентська натура.

  • Яким ви бачите сучасного студента? Що вкладаєте у це поняття?

(відповіді студентів – дошка Jamboard)

Не навчанням єдиним … З чого складається студентське життя.

Студентське життя – не тільки відвідування пар та «зубріння», а й соціалізація особистості. Навчання у ВНЗ робить людину дорослішою у всіх сенсах та розвиває здатність до комунікації. Чим займаються студенти, крім студентського життя?

Участь в наукових конференціях. У кожному вищому навчальному закладі проводяться наукові заходи – конференції, семінари, круглі столи, хакатони. Викладачі ВНЗ стимулюють студентів на проведення наукових досліджень. Вибір теми, постановка проблеми, збір фактичного матеріалу та його аналіз завершується написанням наукової роботи, що публікується в збірнику тез, присвячених конференції. Головне для студента – захистити свою тему в науковій доповіді та відповісти на поставлені запитання. У сучасних навчальних закладах (у тому числі і в КІБіТ) доповіді робляться у формі презентацій, що допомагає студентам набувати навичок роботи з Power Point.

Громадська діяльність. Студенти – є не тільки майбутні ми професіоналами, але і певною соціальною силою. У всьому світі існують спеціальні органи, які стежать за захистом прав студентів та займаються організацією громадських та культурно-мистецьких заходів. В Україні подібні органи мають форму Студентського Парламенту або Студентської Ради.

Культурна активність. Молоді не є чужим почуття «прекрасного». Вони часто відвідують театри та художні виставки, де знайомляться із творами класичного та світового мистецтва. Популярна тема для студентських бесід – прочитані книги, а спільне проведення часу часто означає похід в кіно або перегляд цікавого фільму в домашній обстановці.

Поєднання роботи та навчання. Багато студентів хочуть уникнути стандартного сценарію пошуку роботи після випуску – складання резюме та втомлюючих походів на  співбесіди. З цією метою вони починають шукати роботу за фахом набагато раніше – починаючи з другого-третього курсу. Часто робота знаходить майбутніх випускників в особі компаній, які набирають практикантів, що б після закінчення запропонувати їм працевлаштування із офіційним оформленням.

Навіть поза навчанням студент завжди залишається студентом – цікавою та захопливою особистістю, здатною виявити себе в науковому, громадському та культурному житті.

Сучасні студенти можуть похвалитися чималими успіхами і досягненнями. Чи знаєте ви такі яскраві приклади?

Студент 7: Студент КПІ імені Ігоря Сікорського Ігор Клименко вийшов до фіналу Всесвітньої студентської премії Global Student Prize та став одним із претендентів на нагороду у 100 000 доларів, яку отримає найкращий студент планети. Нещодавно світова премія Global Student Prize оголосила ТОП-10 найкращих студентів з усього світу. До них увійшов і українець Ігор Клименко. У 5-му класі, коли почалася війна в Україні, він зрозумів, що хоче допомогти своїй країні, і почав розробляти роботів для розмінування. Останні два роки активно працює над своїм дослідженням Quadcopter Mines Detector, яке успішно презентує на численних конкурсах та виставках.

Нагороду Global Student Prize заснував Санні Варкі та організація Varkey Foundation. Окрім студентів, вони відзначають ще й найкращих вчителів світу в межах премії Global Teacher Prize.

 Ігор планує реалізувати свій винахід і почати масове виробництво. Якщо він виграє Global Student Prize, планує використати кошти для залучення нових компаній і організацій, щоб отримати якомога швидше готовий продукт.

Студент 8: Львівські студенти запустили інтерактивну онлайн платформу для волонтерства “ВолонтерЮ”. Вона має ігрову форму: за виконані завдання користувач отримує бали, які підвищують його рейтинг, що дає доступ до топових волонтерств та унікальних призів. Завдяки платформі студенти хочуть зробити волонтерство популярним, доступним і цікавим, а також налагодити комунікацію між громадськими організаціями та волонтерами. Платформа має вигляд сайту, для користування яким потрібно зареєструватись в ролі волонтера або організації. Олександра Верлинська, проєктна менеджерка “ВолонтерЮ”, розповідає, що на платформі громадські організації можуть знайти волонтерів для вирішення своїх конкретних завдань. Більшість команди ВолонтерЮ — студенти та студентки Українського Католицького Університету. Власне, ідея проєкту з’явилась у друзів під час навчання.

Студенти нашого навчального закладу також здійснюють  волонтерський рух не тільки на рівні міста, а й на рівні області. Більшість координаторів Центру Волонтеріату працюють в таких напрямках:

- профілактика туберкульозу;

- робота з внутрішньо переміщеними особами;

- зоозахист; - робота з демобілізованими військовослужбовцями;

- робота з дітьми в дитячих будинках;

- робота з дітьми та дорослими з особливими потребами;

- робота з онкохворими;

- популяризація здорового способу життя та безоплатного донорства;

- екологія;

- навчання населення наданню першої допомоги;

- робота Загону швидкого реагування;

- популяризація волонтерства.

Студент 9:  Президент України Володимир Зеленський нагородив 17-річного ліцеїста криворізького ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою Олександра Гаркушу орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Юнак влітку 2019 року врятував життя п’ятьох дітей.

Сашко Гаркуша проводив літні канікули в селищі Пашена Балка на Дніпропетровщині. Одного дня він під час прогулянки помітив, як поруч малюки на дитячому майданчику граються предметом, схожим на боєприпас, і підпалюють його. Дорослих не було поруч. 16-річний хлопець не розгубився – швидко зреагував на небезпеку та кинувся на допомогу дітям. Олександр схопив “знахідку”, що палала, та намагався відкинути її якнайдалі. Однак пролунав вибух. Хлопець закрив собою дітей, отримав важкі поранення від металевих уламків. Сашко понад два тижні перебував у реанімації, переніс декілька операцій, лікувався та проходив реабілітацію.  Попри важкі травми та тривале відновлення свого здоров’я, Олександр Гаркуша успішно закінчив навчання в ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою. Надзвичайно пишаємося його вчинком!

Студент 10:  На початку червня відбувся фінальний етап V Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.

Попри всі складнощі воєнного часу, керівництво університету вирішило провести захід, підтримати інтерес студентства до науки та сприяти розширенню міжнародних зв’язків.

У 2022 році на конкурс надійшла рекордна кількість робіт – 437 наукових праць із 28 країн світу, серед яких і Україна. До заходу долучився 141 заклад вищої освіти.

За результатами було визначено 160 робіт-переможців. Авторів нагородили дипломами І-ІІІ ступенів.

Засновником і організатором конкурсу є Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства освіти і науки України та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».  А на Міжнародному конкурсі комп’ютерних проєктів команда з України виборола 14 нагород.

Студент 11: Українські Cтуденти за Cвободу – так називається громадська організація в Україні, заснована молоддю на засадах захисту, популяризації та лобіювання принципів вільного суспільства. Її місією є об’єднання, навчання та мобілізація української молоді, яка прихильна ідеям свободи. Пріоритетним завданням організації є розбудова всеукраїнської мережі молодих лідерів. Проводиться  детальний відбір тих, хто може стати частиною організації і сумлінно дотримуватиметься принципів громадської організації.

Ведучий:

Тест «Який ти студент?»

https://thegard.city/tests/51468/test-student

https://life.pravda.com.ua/society/2021/11/17/246526/

Пам’ятка для студентів «Як стати успішним студентом»

  1. Перше і найголовніше - це бути самостійним

Ніколи не зупиняйтеся на пройденому  матеріалі. Навчайтеся самостійно, знаходьте різні додаткові джерела, тренуйте пам'ять і увагу. На заняттях будьте сумлінні й активні, викладачі це дуже цінують. Будьте допитливі!

  1. Знайдіть свій індивідуальний стиль навчання

На заняттях уважно слухайте викладача та ведіть конспекти чи записуйте лише ключові моменти. Включайте різні види пам'яті - зорову, слухову, емоційну. Деяким підходить командний стиль роботи, можна зібратися з одногрупниками й розібрати матеріал, деяким самостійний. Кожен з безлічі стилів навчання є унікальним, тому просто адаптуйте більш відповідний, щоб навчання відбувалось максимально ефективно.

  1. Самодисципліна

Існує два головних способи змусити себе щось робити. Перший, найвживаніший та помилковий, — спробувати мотивувати себе. Другий, не такий популярний, однак правильний, — розвивати самодисципліну.  Якщо ви хочете досягнути поставлених цілей, вашим другом має стати дисципліна, а не мотивація. Мотивація - дуже швидкоплинна та мінлива і залежить від багатьох зовнішніх факторів. А ось самодисципліна  - залежить лише від вас. Простіше кажучи, не чекайте натхнення, коли ви захочете виконати домашнє завдання чи підготувати реферат, а чітко організуйте свою роботу, не жалійте себе і не шкодуйте своїх сил та часу. Результат не забариться!

  1. Ніколи не сумнівайтеся у своїх силах

Дуже часто студенти стикаються з проблемою невпевненості, що предмет або курс для них занадто складний і вони не зможуть що-небудь вивчити або здати. Якщо ви один з таких студентів, то постарайтеся абстрагуватися і подумайте: ніхто не ідеальний, у кожного студента є складнощі, але на то воно і навчання. В університетах навчаються звичайні люди, такі ж, як і ви. Але якщо вам складно і ви щось не розумієте - підійдіть до викладача або зберіться з одногрупниками після занять, вам завжди допоможуть. Кожен викладач проводить додаткові години, де можна розібрати всі незрозумілі моменти.

  1. Дозволяйте собі відпочивати!

Тут потрібен баланс, оскільки навчання без відпочинку є малоефективним. Коли ви постійно вчитеся, втома накопичується і загальмовує розумову діяльність. Знаходьте час для відпочинку, щоб відновлюватися і з новими силами приступати до навчання. Оточуйте себе успішними, цілеспрямованими та позитивними людьми, які будуть розділяти ваші прагнення, допомагати своїм прикладом йти вперед до досягнення позитивних результатів. Проаналізуйте своє оточення. Може воно зараз таке, яке не дає вам рухатися далі, а тільки тягне назад?

  1. Збалансовано харчуйтеся (а для цього, вчіться швидко готувати просту і корисну їжу) і займайтеся фізичною активністю. Фізичні вправи допомагають чітко мислити, а здорова їжа - дає силу.
  2. І найголовніше - ставте цілі, не зациклюйтеся на невдачах і вірте в себе!

 

Заключне слово

Ведучий: Кожен визначає успіх по-своєму: для одних – це певні досягнення, для інших – визнання, хтось вважає за успіх не кінцеву мету, а рух до неї, коли сам шлях приносить задоволення та дарує відчуття успіху. Останні цінують процес більше, ніж нагороду. Але очевидно: аби досягти успіху, потрібно  щось робити. За дослідженнями, розвитку студента найкраще сприяють постійна робота над собою та слідування за своєю мрією.

А мрія у сучасного студента сьогодні одна – мати можливість здобувати ефективну і якісну освіту у вільній і незалежній Україні. Сьогодні ви,  наш студентський фронт, маєте працювати на благо держави, допомагати наближати день нашої перемоги і примножувати цінності рідної землі, адже ви, сьогоднішні студенти, - наше майбутнє, майбутнє України!

Сподіваюся, наша зустріч була для вас цікавою і корисною. Дякую усім за увагу!

 

docx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку