Виховний захід " Україна - нація незламних!

Про матеріал
Сценарій усного журналу " Україна - нація назламних!! розроблений до річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, демонструє героїчний опір українського народу проти російської агресії. Рекомендовано для учнів 10-11 класів у виховній роботі.
Перегляд файлу

Усний журнал « Україна - нація незламних!»

Мета: формувати почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок – готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності, долучення до волонтерського руху, допомога армії; -глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних сил України й усіх причетних до справи захисту нашої Вітчизни і вдячності їм.

Хід заходу.

Вчитель. 

    Доброго дня. Минув рік з початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. Ворог намагався захопити нашу країну за три дні, але  всупереч усім перешкодам і похмурим сценаріям Україна не впала. Україна жива та б’ється.

 Сьогодні ми проводимо виховний захід Україна нація незламних!» Адже саме сила духу та прагнення зберегти нашу державу згуртувала всіх нас у протистоянні з агресором.

    Війна, яка почалась у 2014 році із захоплення Криму та Донбасу продемонструвала на скільки українці здатні героїчно боронити власну державу.

    Давайте пригадаємо деякі події героїчного протистояння українців у війні з рашистами.

  ( « Кіборги» Донецького аеропорту)

  Як відомо, оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

    Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високо мобільних десантних військ, завдали удару по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

   На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником. Бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. В ці дні, в результаті підриву терміналу, загинули 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули близько 100 військових.

   За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

Вчитель: Насупна розповідь про героїчну оборону міста Маріуполь.  82 дні чинили опір українські захисники на заводі « Азовсталь», знищивши  близько 20 тисяч окупантів.

Азовсталь-цитадель опору Маріуполя.

   З перших днів вторгнення 24 лютого російські військові та бойовики "ДНР" зосередили свою основну увагу на захопленні Маріуполя. Це місто з майже півмільйонним населенням не лише важливий порт на Азовському морі. У травні - червні 2014 року, під час АТО, військові ЗСУ та добровольчі батальйони змогли відбити місто. З того часу, навіть попри обстріли житлових кварталів у січні 2015 року, Маріуполь жив мирним життям і стрімко розвивався. Наявність у місті двох металургійних гігантів та одного машинобудівного цьому сприяла.

   Вже на початку березня росіянам вдалося оточити Маріуполь з усіх боків і заблокувати з моря. Оборону міста тримали сили "Азова", 36-й бригади морської піхоти, а також прикордонники, поліцейські і співробітники Служби безпеки України. Штурмуючи населений пункт, військові РФ і бойовики "ДНР" до середини квітня змогли витіснити українців з майже усіх осередків спротиву - морського порту і заводу імені Ілліча. При цьому наступальні дії Кремль вів з максимально руйнівним ефектом. За даними української влади, від обстрілів і бомбардувань знищено близько 90% міста, загинули близько 20 тисяч цивільних.

     Основний осередок українського опору в оточеному Маріуполі - це металургійний завод "Азовсталь". Бойові дії, що тривали з 18 березня до 20 травня 2022 року на території маріупольського металургійного комбінату «Азовсталь» і на прилеглій території та відбувалися в рамках боїв за Маріуполь під час російського вторгнення в Україну.

   Тут перебувало більше тисячі цивільних і військових. Росіяни щоденно бомбардували і штурмувати цю територію. Азовсталь став одним із символів мужності і супротиву українського народу російській агресії, що 82 дні чинили опір в оточеному Маріуполі.

 

 Вчитель: Наступна розповідь про Бахмут — місто-фортецю нескорених воїнів зі сталевим духом .

 Фортеця Бахмут.

Битва за Бахмут (оборона Бахмута, «Бахмутська м'ясорубка», «фортеця Бахмут» — серія боїв між ЗСУ і ЗС РФ в ході російсько-української війни, що розгорнулися навколо міста Бахмут із серпня 2022 року.

Битва за Бахмут — найкровопролитніша битва з початку російського вторгнення в Україну 2022 року.

 Від початку серпня 2022 року Росія активно штурмує Бахмут та населені пункти на підступах до нього. У грудні наступ посилився – передусім за рахунок частин, які відступили з правобережжя Херсонської області. Крім того, місто стало головною ціллю ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, відомого як «кухар Путіна».

За оцінками аналітиків, з військової точки зору захоплення Бахмуту не має сенсу. Це укріплене та вигідно розташоване для оборони місто, тож оточити його практично неможливо.

Напочатку 2023 року значно посилились атаки на Соледар – містечко на північному сході від Бахмуту, на відстані близько 20 км., розраховуючи саме так прорватись до Бахмуту. Оцінюючи ситуацію на Східному фронті Володимир Зеленський зазначив наступне: "Ситуація у Бахмуті найскладніша з усіх ситуацій, які є на території нашої держави. Найскладніше та найгарячіше саме у тому напрямку. В принципі, на сході непросто нашим людям".

"На жаль, фортеця жива. Жива - я маю на увазі з живих людей. Така жива стіна. Отака дороговартісна ця війна для історії нашої держави. Але люди міцні. Захищаються, міцно стоять і розуміють, що вони фортеця для того, щоб Україна готувалася до деокупації усіх територій. І вони стоять міцно і виконують свої завдання, і знищують - це найголовніше сьогодні - по максимуму сили ворога. Тому ми всі підтримуємо фортецю Бахмут, підтримуємо воїнів", - сказав Зеленський.

Згідно звітів Генштабу ЗСУ, в даний час Бахмут знаходиться в напівохваті ворожих сил. Однак наявність шляхів постачання не дозволяє говорити про оперативне оточення. Загалом Бахмутський напрямок є найважчою ділянкою фронту через безперервні атаки ворога як на саме місто, так і в його околицях.

Вчитель

    Вже  рік український народ боронить свою державу і Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є засвідченням справжнього  подвигу.

   Давайте вшануємо  світлу пам'ять  захисників і захисниць полеглих під час виконання бойових завдань, а також мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

 ( відео) хвилина мовчання.

https://www.youtube.com/watch?v=HWQJaKHrhKw

Вчитель

    Війна, як ніколи, згуртувала українську націю, мобілізувавши весь її потенціал на відсіч ворогу. Вона торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній стала спільною метою всього українського народу. Кожен з нас наближає перемогу.

-Честь і слава незламним Збройним Силам України та Національній гвардії України, які звільняють нашу землю від російських окупантів!  За цей час звільнено від окупантів Київську, Чернігівську, Житомирську, Сумську, Миколаївську, майже всю Харківську, частину Запорізької та правобережну Херсонської областей.

Ліквідовано: особового складу ‒

близько 145850 осіб

танків ‒ 3350 бойових

 броньованих машин ‒ 6593

артилерійських систем – 2352

РСЗВ – 471 засоби ППО ‒ 244  од.,

літаків – 299

гелікоптерів – 287

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2029

-Честь і слава незламним волонтерам!

Повномасштабна війна змусила багатьох людей опинитись у скрутній ситуації. Окрім допомоги держави, на поміч прийшли волонтери. Відтак сотні тисяч людей приєдналися до волонтерського руху: допомагають у гуманітарних штабах, плетуть маскувальні сітки, закуповують амуніцію тощо.

 Сьогодні волонтери — це найпотужніша частина громадянського суспільства України.

- Честь і слава незламним рятувальникам- героям без зброї, готових завжди прийти на допомогу тим, хто чекає захисту: ліквідовують на слідки обстрілів, відновлюють критичну інфраструктуру, гасять пожежі та розміновують нашу землю.

 - Честь і слава незламним медикам!

Україну підтримує весь цивілізований світ

https://www.youtube.com/watch?v=a3p0kOGoXuY

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тихонова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василькова Ірина
    Дякую за наданий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
10510
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку