Година спiлкування "ТА ЗЕМЛЯ МИЛА, ДЕ МАТИ НАРОДИЛА"

Про матеріал

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, розуміння причетності до історії нашого народу; формувати переконаність у нетлінності духовних скарбів народу, глибоку повагу до батьків, до минувшини і сьогодення рідної України.

Перегляд файлу

ТА ЗЕМЛЯ МИЛА,

ДЕ МАТИ НАРОДИЛА

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, розуміння причетності до історії нашого народу; формувати переконаність у нетлінності духовних скарбів народу, глибоку повагу до батьків, до минувшини і сьогодення рідної України.

 

Є багато країн на землі

В них озера, річки і долини,

Є країни великі й малі.

Та найкраща завжди Батьківщина!

 

Вихователь Чи здогадались ви, про що піде мова сьогодні? (Відповіді дітей.)

Так, діти, сьогодні ми поговоримо про нашу рідну, милу Батьківщину. Кожна людина завжди з великою любов'ю і душевним трепетом згадує місця, де минуло її дитинство.

 

Учень

Маленька крапелька величної держави -

Моє село, багато є таких.

Зазнало лиха, будувань і слави

Воно живе і вічно  буде жити.

 

Вихователь. Батьківський дім, рідний край, Вітчизна, Батьківщина – слова, якими ми визначаємо місця свого народження, шматочок планети Земля, де проживаємо зі своєю родиною.

Якщо запитати будь-яку людину: «Чи любить вона свій рідний край?», то у відповідь почуєш: «Так, звісно!» Любов до місця, де ти народився, не можна пояснити, вона просто існує у твоєму серці.

Ми  народилася у селі Круподеринці, в наймальовничішому для нас куточку України. Наші Круподеринці прекрасні в будь-яку пору року. Навесні усе зеленіє і квітне, усе прокидається від довгого зимового сну й радіє новому життю.

Влітку, під променем сонця, повітря наповнюється ароматом духмяних трав, а навколо кружляє тополиний пух.

Восени всі вулиці наповнюються золотом дерев. Ну, а взимку все вкривають гори срібла. Всю цю красу ми не проміняю ні за які багатства світу…

Слухання пісні «Круподеринці рідне село»

 

Учень

Краю мій рідний, моя сторона.

Ти для мене — найкраща у світі!

Україно моя, ти у серці — одна!

Як в віночку, в барвистому цвіті.

Учениця

Україно, ми дочки твої і сини.

Ти всіх нас любов'ю зігріла,

І шумлять кучеряві твої ясени,

Кличуть в мрію нас їхні вітрила.

 

Інтерактивна вправа. Асоціативний кущ.

 

 

Інтерактивна гра .  «Що віддаси Землі рідній».

Діти стають парами, беруться за руки, шикуються ланцюжком один за одним. Один учень – ведучий. Перша пара звертається до нього із словами: «Якщо хочеш бути зі мною, що віддаси Землі рідній?»

Ведучий повинен сказати, що він зробить для Вітчизни, коли виросте, наприклад: посадить сад, збудує гарний будинок, буде пекти смачний хліб, намалює багато чудових картин тощо. Після його відповіді всі піднімають руки, і ведучий проходить під піднятими руками. Проходячи, він вибирає кого-небудь із будь-якої пари і веде його за собою. В кінці ланцюжка вони утворюють нову пару. Той, хто залишився без пари, стає ведучим, і гра продовжується далі.

 

Учитель. Мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, рушник, калина біля вікна, барвінок — все це наші народні символи. Рідна хата! Оспівана в піснях, сповита легендами, переказами, вона завжди буде символом добра і надії, віри у краще. Як мовиться в пісні. Батьківщина починається з рідного порога, а отже, з отчого дому. Гордістю кожної оселі з давніх часів є вишитий рушник. Від сивої давнини і до наших днів і у радості, і в горі рушник був незмінною частиною нашого побуту. Без рушника не обходилась жодна подія в людському житті. По всій Україні поширений звичай перев'язувати рушником сватів у разі згоди дівчини на одруження. А коли син вирушав у далеку дорогу, мати дарувала йому рушник, як оберіг від лиха, і бажала, щоб рушником йому стелилася дорога в житті. Поки живе чоловік.

Бесіда

- Чому людині такий дорогий той край, де вона народилася і виросла?

- Якби ви вибирали місце для життя, чому б ви надали перевагу: сільській місцевості, лісу, берегу річки, місту тощо? Поясніть чому.

- Як любов до Батьківщини може допомогти людині в її праці і житті?

- Чи може Батьківщина бути нещасливою, страждати, хворіти, і чому це відбувається?

- Як ви думаєте, що потрібно для щастя народу?

- Що діти можуть зробити для того, щоб рідний край став кращим?

- Чи знаєте ви людей, які віддали своє життя за щастя Батьківщини? Розкажіть про них.

- Чим ви найбільше гордитесь у своїй Вітчизні?

- Що значить – зрадити Батьківщину? Якщо людина переїжджає в іншу країну, то чи означає це, що вона зраджує свою Батьківщину чи ні?

- Чи може вся планета Земля бути Батьківщиною людини?

- Як Батьківщина може нагородити людину за її любов?

 

Вихователь. Любі діти! Батьки, вчителі вас люблять і думають про те, якими ви виростите, ким станете; Ви — наша надія, майбутнє України. І багато зусиль спрямовано на те, щоб майбутнє це було добрим і щасливим, щоб росли ви справжніми українця-' ми із гарячими серцями, розумними головами, чистими помислами. Тож даваймо складемо обіцянку нашій Батьківщині.

 

Учні

Щоб цвіла Україна моя,

Ми даємо обіцянку нині.

Вчитись так, щоб набуті знання

Пригодились моїй Батьківщині.

Присягаємо наш край рідний

Над усе любити.

Рідний народ шанувати

І для нього жити.

 

 

 

docx
Додано
30 березня 2018
Переглядів
2619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку