ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ Тема: «Туберкульоз, дифтерія, правець»

Про матеріал

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ

Тема: «Туберкульоз, дифтерія, правець»

Мета: Ознайомити учнів з причинами інфекційних захворювань, їх ознаками, з респіраторними захворюваннями і шляхами їх розповсюдження. Навчити дітей піклуватися про своє здоров'я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій, повідомляти дорослих про хворобу.

Обладнання: ілюстрації

Словник: щеплення, вакцинація, інфекційні захворювання, туберкульоз, дифтерія, правець, імунітет, цілителі, народна медицина.

Перегляд файлу

 

Дата ______________

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ

Тема: «Туберкульоз, дифтерія, правець»

Мета: Ознайомити учнів з причинами інфекційних захворювань, їх ознаками, з респіраторними захворюваннями і шляхами їх розповсюдження. Навчити дітей піклуватися про своє здоров'я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій, повідомляти дорослих про хворобу.

Обладнання: ілюстрації

Словник: щеплення, вакцинація, інфекційні захворювання, туберкульоз, дифтерія, правець, імунітет, цілителі, народна медицина.

Хід заняття

1.Організаційний момент

2. Хвилинка опитування

- Які ви знаєте інфекційні захворювання?

-Як передаються інфекції від здорової людини до хворої?

 

3. Повідомлення теми заняття

- Сьогодні на занятті ми ознайомимось з інфекційними хворобами, з їхніми причинами та ознаками. Навчимося піклуватися про своє здоров'я, використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій.

 

4. Вступна бесіда+розгляд ілюстрацій

Раніше лікарні й медицини не було. Люди самостійно лікувалися травами, виготовляли мазі, настойки, чаї. Коли людина тяжко хворіла й не допомагала народна медицина, вони помирали. Лікарів також не було, були так звані «цілителі», але й вони не змогли вилікувати тяжкі хвороби, бо не мали досвіду й знань.

Зараз сучасна медицина пішла стрімко вперед й лікарі вже досвідчені, деякі винайшли нові препарати від невиліковної хвороби й допомагають більшості одужати жити повноцінним життям.

Всім вам ще з малечку робити щеплення, можете подивитися на своїх руках (залишилися сліди). Як ви думаєте навіщо вам робити щеплення?

Щеплення роблять для того, щоб захистити ваш організм від «тяжких» захворювань. Але це не просто щеплення, а вакцинація.

Вакцинація – це введення в організм лікарської речовини, після чого у людини виробляється імунітет відповідного інфекційного захворювання.

Всі ви знаєте таке захворювання як ГРИП? А чи чули ви про таку хворобу як туберкульоз? Дифтерія? Правець? Зараз розглянемо про них більш детально.

Туберкульоз. Захворювання викликає бактерія. В цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки (смерть). Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі). Вакцинація від туберкульозу не захищає на все життя. Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, хто своєчасно отримав щеплення. Імунітет зберігається впродовж 7–10 років. Повторна вакцинація дорослих не проводиться, оскільки ефективність її не доведено.

Дифтерія. Захворювання викликає бактерія. В основному, дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що іноді утруднюють дихання. Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Передається повітряно-крапельним шляхом. Вакцинація проти дифтерії є дуже ефективною, попереджає розвиток захворювання та ускладнення. Для підтримки імунітету проти дифтерії необхідне повторне введення вакцини.

Правець. Захворювання викликає бактерія, яка виробляє токсин, що вражає нервову систему. Проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток. Хвора людина відчуває сильні болі. Від 5 до 10% хворих помирають. При тяжких формах правця смертність сягає понад 50%. Передається при потраплянні забрудненого ґрунту до рани, через заражені предмети (цвях у землі). Вакцинація проти правця є дуже ефективною і попереджає розвиток захворювання.

 

4.1. Опрацювання пам'ятки для учнів.                                                                  

Інфекційні захворювання.

1. Запам'ятай! Чистота — твоя головна зброя у боротьбі з інфекційними хворобами!

2. Ніколи не уникай щеплення від небезпечних інфекційних захворювань.

3. Пам'ятай, що марлева пов'язка допоможе тобі вберегтися від вірусних інфекцій. Пов'язку треба щоденно прати в гарячій воді з милом

 

4.2. Ознаки захворювання.

- Ознак захворювання багато. Одна з найголовніших — біль. Це досить важливий сигнал. Біль попереджає: організм не в порядку, потрібно лікуватись! Боліти може голова, живіт, зуби.

Ще однією ознакою хвороби є підвищення температури. Треба знати, що більшість хвороботворних бактерій та вірусів гинуть при підвищеній температурі. Тому не слід поспішати «збивати» температуру ліками, тим більше, якщо вона не досить висока.

Також зустрічаються такі ознаки захворювання, як запаморочення, нудота, блювота, поганий сон, роздратованість та інші.

 

4.3. Повідомлення дорослих про хворобу. 

- Якщо у тебе з'явились ознаки захворювання: болить голова, ти відчуваєш холод або жар, у тебе раптом зіпсувався настрій, пропав апетит, не хочеться ні гуляти, ні гратися, то швидше за все, ти справді захворів.
- А що робити, якщо нікого немає вдома? 

- Намагайся покликати на допомогу старших; зателефонувати мамі на роботу, татові, бабусі. Не панікуй і не плач, а розкажи їм, що в тебе болить. Зміряй температуру.

- А що робити, коли ти захворів у школі? 

-Обов’язково треба повідомити про це вчителя чи вихователя. У супроводі дорослого чи однокласника відвідати медпункт.

 

 

5. Підсумок заняття

- Ви розглянули ілюстрації що ви відчули?

-Чи хочте ви хворіти й лежати в лікарні чи краще бути здоровим й вчитися?

-Як можна зберегти себе від цих захворювань? Що потрібно робити?

 

 

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Виховна робота
Інкл
Додано
19 березня 2018
Переглядів
1094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку