Гольниця 5 клас урок 2

Про матеріал
Конструкторський етап відбувається у переході від ідеї до практичного втілення проекту. Етап включає розробку та виконання деталей, останню для виготовлення капелюха-гольника. 1. Розробка конструкції капелюха Оберіть форму капелюха: Розмір функціональність 2. Тканина для капелюха: Підбирається наповнювач Декор Кріплення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТ: Гольниця(Конструкторський етап)

Номер слайду 2

Технологія обробки текстильних матеріалів. Основні характеристики тканин. Поняття про тестильні матеріали. Слово «текстиль» походить від латинського textus, що означає «тканина». Текстильні матеріали являють собою щільне переплетення природних або штучних волокон (ниток чи пряжі). Пряжу виготовляють у процесі прядіння сировини з волокон вовни, льону, бавовнику або іншого матеріалу на ткацькому верстаті. Текстиль виготовляють у процесі ткацтва, в’язання або пресування волокон (повсть, фетр). Окрім терміна «текстиль», використовують термін «тканина». У тканині переплітаються між собою поздовжні й поперечні нитки. Нитку, що йде вздовж тканини, називають ниткою основи, а ту, яка йде впоперек тканини,— ниткою піткання (або уток). У процесі виготовлення тканини нитка утоку в кінці кожного ряду повертає та йде в протилежному напрямку. Завдяки цьому повороту утворюються краї, що не обсипаються. Вони щільніші, ніж сама тканина. Край тканини називають пругом. Пруг — щільний край тканини, утворений уздовж нитки основи, завдяки якому тканина не обсипається. Обрізаний край тканини називають зрізом. Від нього відміряють довжину тканини, необхідну для пошиття виробу.

Номер слайду 3

Ширина та довжина тканини. Важливими характеристиками тканини є її ширина та довжина. Ширина тканини — це відстань від пруга до пруга. Текстильна промисловість виготовляє тканини завширшки від 35 см до 280 см. Довжина тканини — довжина ниток основи в рулоні тканини. Тканини виготовляють різної довжини — від 10 до 150 м. Нитка піткання йде вздовж ширини тканини від пруга до пруга. У цьому напрямку тканина може розтягуватися. Це зумовлено тим, що під час ткання нитки піткання вільніші, ніж нитки основи, більш об’ємні, пухкі. Важливо враховувати напрямок нитки основи. У разі перекосу напрямку нитки основи деталі виробу можуть викривитися, перекрутитися. Технологія обробки текстильних матеріалів

Номер слайду 4

Технологія обробки текстильних матеріалів

Номер слайду 5

Тканина має два боки: лицьовий і виворітний. Порівнюючи їхній вигляд, усі тканини можна поділити на однобічні та двобічні. У двобічних тканин поверхні лицьового й виворітного боків мають однаковий вигляд. Ці тканини переважно є гладкофарбованими. В однобічних тканинах лицьовий бік яскравий, а виворітний — блідий. Технологія обробки текстильних матеріалів

Номер слайду 6

Технологія обробки текстильних матеріалів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

https://www.youtube.com/watch?v=BBv06j. Sl. UGEВПРАВА ДЛЯ ОЧЕЙ

Номер слайду 9

А зараз…Відпочиваємо!

Номер слайду 10

Конструкторський етап. Обладнання, інструменти для обробки текстильних матеріалів. Зручне якісне обладнання, інструменти та пристосування — надійні помічники у виготовленні виробів із текстильних матеріалів. Для нанесення на тканину контурних ліній викрійки та інших міток використовують маркувальні інструменти і пристосування. Різець (копіювальний ролик) являє собою коліщатко із зубчастим краєм на рукоятці, його використовують для нанесення міток на тканини (мал. а). Копіювальний папір необхідний для перенесення ліній крою на тканину копіювальним роликом (різцем). Копіювальний папір слід добирати в тон тканини, але так, щоб колір ліній не зливався з фоном (мал. б). Кравецька крейда дозволяє наносити на тканину чіткі лінії (мал. в). Недолік цього інструмента в тому, що сліди від крейди потрібно видаляти після пошиття виробу. Іноді це зробити непросто. Замість крейди можна використовувати плаский шматочок високоякісного мила (краще білого кольору). Змилок можна додатково заточити ножем і наносити на тканину тонкі чіткі лінії, які легко зникають під час прасування виробу.

Номер слайду 11

Конструкторський етап

Номер слайду 12

Конструкторський етап. До вимірювальних інструментів належать: сантиметрова стрічка, широка дерев’яна лінійка, прозора лінійка, косинець тощо. Неможливо виготовляти вироби з текстильних виробів без інструментів для розрізання — ножиць. Це кравецькі ножиці для тканини, ножиці для паперу, ножиці із зубчастими лезами («зигзаг») та ножиці для обрізування ниток. Їх застосовують для розкроювання та в процесі виготовлення виробу. Ножиці мають бути гострими та легкими. Зверніть увагу! У жод-ному разі не вирізайте кравецькими ножиця-ми папір!

Номер слайду 13

Конструкторський етап. Для ручних робіт необхідно мати інструменти для ручного шиття — голки, кравецькі шпильки, наперсток, нитковтягувач. Швейна машина є головним обладнанням для виготовлення виробів із текстильних матеріалів машинним способом. А спеціальні швейні машини допомагають виконати роботу якісніше. Наприклад, оверлок призначений для обробки країв тканини. На проміжних та завершальному етапах виготовлення будь-якого виробу з текстильних матеріалів необхідно виконувати волого-теплову обробку виробу. Для цього застосовують праску, розпилювач для води та прасувальну дошку.

Номер слайду 14

Конструкторський етап. Правила безпечної праці під час роботи з ножицями1. Працювати можна тільки добре відрегульованими й заточеними ножицями.2. Використовуйте різні види ножиць за призначенням. 3. Під час розрізання тканини вузьке лезо ножиць розміщуйте під тканиною, пальці вільної руки тримайте на безпечній відстані, притримуючи тканину.4. Різати матеріал необхідно в напрямку від себе.5. Під час роботи кладіть ножиці на робочому столі із зімкнутими лезами праворуч від себе (якщо працюєте лівою рукою — ліворуч).6. Передавайте ножиці кільцями вперед.7. Зберігайте ножиці із зімкнутими лезами в спеціально відведеному місці (або футлярі).

Номер слайду 15

Конструкторський етап

Номер слайду 16

Визнач, які інструменти та матеріали потрібні тобі для роботи. Заповни таблицю.

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯЗробити ескіз гольниці «капелюшок».

Номер слайду 18

Фантазуйте! Створюйте нові й корисні речі. Здобувайте знання та вміння й застосовуйте їх у житті. Змінюйте довколишній світ на краще!

pptx
Додано
13 жовтня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку