Говоримо про корупцію на уроках географії

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю на уроках географії говорити про корупцію.Це допоможе у вихованні нової генерації українців, які чітко стоять на позиції продії корупції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Говоримо про корупцію на уроках географії

Номер слайду 2

Корупція (від лат. corrumpere — псувати) — негативне суспільне явище, яке проявляється в злочинному використанні службовими особами, громадськими і політичними діячами їх прав і посадових можливостей з метою особистого збагачення. Як і будь-яке суспільне явище, корупція в певних суспільних відносинах пронизує все суспільство, а в інших існувати не може

Номер слайду 3

Уроки географії у 9 і 10 класах. Теми: Країни. Типологія країн

Номер слайду 4

Втрати світової економіки від корупціїЦе одна з головних проблем сучасності, адже щорічні втрати світової економіки від хабарів, відповідно до оцінок Міжнародного валютного фонду, становлять близько $ 1,5–2,0 трлн, або 2 % світового ВВП . Проте загальний економічний та соціальний ефекти від впливу цього фактору є навіть більшими, оскільки хабарництво є тільки однією з частин корупції. Корупція є однією з найбільших перешкод на шляху економічного зростання і розвитку. Економічні наслідки цього явища полягають у щорічних втратах мільярдів, що могли бути спрямовані на розвиток освіти, медицини та загалом соціального забезпечення населення. Вона руйнує ринки та перешкоджає якісним соціально-економічним змінам. Отже, в макроекономічному плані корупція призводить до економічного дисбалансу в економіках різних країн

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Негативні наслідки корупції Корупція: • зменшує загальний обсяг інвестицій і, як наслідок, знижує швидкість економічного зростання.. Таке скорочення інвестицій відбувається через завищені виробничі витрати та невизначеність, яку корупція створює. Зниження темпів зростання є прямим наслідком зниження темпів притоку інвестицій; • скорочує витрати на освіту й охорону здоров’я через легкість проведення бюджетних маніпуляцій у цих сферах, збільшення частки державних інвестицій через легкість отримання чиновниками вигоди з державних інвестиційних проектів; • погіршення інфраструктури країни та державних інвестиційних проектів; • зменшує податкові надходження через корумпованість податкових адміністрацій та митниць.

Номер слайду 7

Рівень життя і корупція. У країнах з низьким рівнем життя характерний високий рівень корупції, який негативно впливає на добробут населення: • спостерігається сильний взаємозв’язок між індексом сприяння корупції і ВВП на душу населення; Вплив корупції на економічне зростання • у групах з середнім та високим рівнем ВВП на душу населення спостерігається менший вплив корупції на цей показник.

Номер слайду 8

Вплив корупції на економіку Наслідок: збільшує видатки державного бюджету та скорочує його доходи сприяє зростанню дефіциту бюджету та спотворює цілі фіскальної політики збільшує нерівність у доходах населення сприяє зростанню соціальної нерівності спотворює ринки та негативно впливає на розподіл ресурсів дестабілізація ринкових механізмів знижує якість суспільних послуг держава незадовільно виконує свою роль в економічній політиці, освітній, медичній сферах тощо спотворює стимули для господарської діяльності неефективне використання здібностей індивідів, і, як наслідок, особи витрачають час на непродуктивний пошук ренти руйнує права власності знижує ефективність і справедливість розподілу та перерозподілу ресурсів у суспільстві Корупція негативно впливає на довгострокове економічне зростання через вплив на: • інвестиції; • оподаткування; • державні витрати; • розвиток людських ресурсів. А соціально-економічні наслідки корупції такі: • вплив корупції на економічну активність індивідів; • вплив корупції на суспільні фінанси; • вплив на людський розвиток (через нерівномірний розподіл доходів).

Номер слайду 9

Рівень корупції в УкраїніУкраїна є однією з найкорумпованіших держав Європи. Через готовність сприйняття українським суспільством корумпованого типу поведінки і відсутність реальної протидії корупція стає нормою поведінки на державному, регіональних і місцевих рівнях.80 % українців сприймають корупцію як норму життя.

Номер слайду 10

Індекс сприйняття корупції в Україні33 бали зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2022 рік. Наш показник зріс на один бал, і тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн у СРІ.

Номер слайду 11

Інші країни з таким же індексом. Так само 33 бали мають Алжир, Ангола, Замбія, Монголія, Сальвадор та Філіппіни. На один бал нас випереджають Боснія і Герцеговина, Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне — всі вони мають по 34 бали. А на бал менше, ніж Україна, — Домініканська Республіка, Кенія та Нігер.

Номер слайду 12

Країни з найнижчими показниками корупціїСвітові лідери та аутсайдери Індексу сприйняття корупції 2022 майже не змінилися. Очолює список Данія із 90 балами, за нею йдуть Нова Зеландія та Фінляндія — обидві країни набрали по 87 балів. Аутсайдери теж залишилися незмінними: Сомалі із 12 балами посідає 180 місце, а Південний Судан та Сирія, набравши по 13 балів, посідають 178 сходинку.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку