Польща. Країни Європи

Про матеріал
Презентація для вивчення однієї з Європейських країн. Її промисловість, туризм, поклади корисних копалин та інше
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польща Підготував: учень 10-Б класу ЗШ №21 Лутчин А.В. м.Івано-Франківськ 2017

Номер слайду 2

По́льща, Респу́бліка По́льща, Річ Посполи́та По́льська (пол. Polska, Rzeczpospolita Polska) — держава у Центральній Європі, унітарна парламентська республіка, що має в своєму складі 16 воєводств. 

Номер слайду 3

Офіційною мовою є польська. Прапор Герб

Номер слайду 4

Грошовою одиницею є злотий.

Номер слайду 5

Складається із 16 воєводств (пол. wojewуdztwo). Воєводства, в свою чергу, поділяються на 308 повітів (пол. powiat), які розділено на 2489 гмін (пол. gmina), включно з 65 містами, що мають статус міських повітів. (Новий адміністративний розподіл введено 1 січня 1999р.)

Номер слайду 6

Географічні координати крайніх точок Польщі: 49°00' крайня південна точка — пік Ополонек 54°50' крайня північна точка — Ястребова гора в ґміні Владиславово 14°07' крайня західна точка — вигин ріки Одер поблизу Осінова Долішнього 24°09' крайня східна точка — коліно Західного Бугу поблизу Зосіна Геометричний центр Польщі знаходиться в селі Пйонтек однойменної ґміни, в Ленчицькому повіті Лодзинського воєводства.

Номер слайду 7

Площа Польщі становить 312 679 кмІ, населення становить близько 38 млн осіб, вона є дев'ятою державою Європи за площею та восьмою за населенням. Близько 61% населення проживає у містах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Польща межує з такими державами: на заході з Німеччиною — 467 км на півдні з Чехією — 796 км та Словаччиною — 541 км на сході з Україною — 535 км і Білоруссю — 418 км на півночі з Литвою — 104 км і Росією (Калінінградська область) — 210 км

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ООН,  НАТО, ЄС,   ОБСЄ,  ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ,  ВООЗ, ЦЄІ, Організація економічного співробітництва та розвитку,  СОТ,  МВФ, Європейський Інвестиційний Банк,  МБРР,  ЄБРР, Рада Балтійських Держав, Європейська Асоціація Вільної Торгівлі, Центрально-Європейське Об'єднання Вільної Торгівлі (CEFTA). 

Номер слайду 12

Польща — індустріально-аграрна країна. Основою польської економіки є промисловість. Основні галузі промисловості — машинобудування, металургійна, гірнича (вугільна, сірчана тощо), хімічна, суднобудування, харчова, текстильна та легка промисловість.

Номер слайду 13

Значна частка економічного потенціалу країни базується на переробці мінеральної сировини. Переважають галузі важкої промисловості. Провідну роль відіграють машинобудування, чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість. Також добре розвинені текстильна та швейна промисловість. У паливній промисловості головною галуззю є вугільна. В електроенергетиці провідну роль відіграють теплові електростанції. Чорна металургія працює на власному коксівному вугіллі та переважно імпортних рудах. Кольорова металургія з власної сировини виплавляє мідь, свинець і цинк; з імпортованої — алюміній. У Верхній Сілезії переважає металомістке важке та залізничне машинобудування. Хімічна промисловість Польщі спеціалізується на виробництві різноманітних мінеральних добрив, соди, полімерів, парфумів, ліків, фотохімії. Текстильна промисловість країни виробляє переважно бавовняні тканини. Швейна промисловість працює на експорт.

Номер слайду 14

Вагому роль відіграє й сільське господарство: країна є великим виробником картоплі, пшениці, яблук та хмелю.

Номер слайду 15

Розвинене свинарство, птахівництво та скотарство.

Номер слайду 16

Імпортом є нафта і нафтопродукти, прокат чорних металів і сталь, залізняк, металообробні верстати, пшениця, бавовна — $ 34,3 млрд. (г. ч. Німеччина — 19,0%; Італія — 7,9%; Франція — 6,5%; Росія — 5,4%; Великобританія — 4,7%). Експортом є паливо, сировина і напівфабрикати, станки і машини, промислове і транспортне обладнання, одяг і господарські товари — $ 28,6 млрд. (г. ч. Німеччина — 36,0%; Італія — 5,8%; Росія — 5,6%; Нідерланди — 4,7%; Франція — 4,6%).

ppt
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку