Гра «Козацькі розваги»

Про матеріал
ГРА «КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ»до ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ для учнів 5-6 класів МЕТА: сприяти патріотичному вихованню учнів; розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність; виховувати моральні, естетичні якості, почуття патріотизму; сприяти створенню міцного класного колективу; виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.
Перегляд файлу

ГРА «КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ»

до

ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

 

 

МЕТА: сприяти патріотичному вихованню учнів; розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність; виховувати моральні, естетичні якості, почуття патріотизму; сприяти створенню міцного класного колективу; виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

 

Відео про Україну

І Ведучий : Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

 

ІІ Ведучий: Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Тобі в небі зорею світити

І волю і долю знайти.

 

ІІІ Ведучий. Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов'язок народів.

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров'ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

 

І Ведучий. 14 жовтня є особливим днем для українців, він поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну.

Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці - старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі. Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре звичайно жінки носили навколо шиї), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

 

ІІ Ведучий. 14 жовтня відзначається також День Українського козацтва. Це свято встановлено Указом Президента України від 07.08.1999 № 966, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили. На Покрову козаки проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину.

 

ІІІ Вед. 14 жовтня 1942 року вважається днем створення Української повстанської армії, метою якої було звільнення України від німецького, польського та радянського панування задля відновлення незалежної держави. Воїни УПА обрали свято Покрови за день заснування, віддавшись під опіку Божої Матері.

Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська армія від часу її створення в 1991 році почала активно запроваджувати козацькі символи. На прапорах українських частин з'явилися козацькі хрести і національний герб - тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

 

І  Вед. Сучасна незалежна Україна - держава і народ - є нащадками Київської Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.

Саме з огляду на традиції та глибокий історичний зміст цього дня вирішено встановити 14 жовтня державне свято - День захисника України.

 

ГІМН

 

 

ІІ Вед. Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині. Захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

 

ІІІ Вед. Які вони — українські воїни?  Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

 

Відео (про укр. воїнів)

 Учитель Вед. За незалежність України багато вже загинуло людей, давайте їх хвилиною мовчання пом’янемо. Прошу всіх встати.

Хвилина мовчання.

Прошу зайняти свої місця.

 

Моя Україна (учні розповідають вірші)

1 учень

Моя Україно! Сади забуяли, 
В озерах пливуть голубі небеса. 
Печаль і тривога у серці зів'яли, 
Квітує навколо чарівна краса. 
 

2 учень
Як гарно вдихати повітря духмяне, 
Дивитись на стиглі, квітучі поля, 
І знати, що ти, моя ненько кохана, 
Уже незалежна і вільна земля. 
 

3 учень

Моя Україно! Ти сильна й багата, 
У тебе мільйони найкращих синів, 
І мова твоя, солов'їна й крилата, 
Ще світу покаже величний мотив. 

4 учень

Я вірю, Вітчизно, ти станеш на ноги, 
Махнуть золотистим крилом рушники, 
І щастя затмить всі печалі й тривоги 
На вічні роки і прийдешні віки! 

5 учень

Єднаймося, браття! Хай чиста іскрина 
Запалить любов'ю гарячі серця, 
Й піснями наповниться вся Україна 
Від щастя, якому не буде кінця!

 

І Вед.:   Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодні ми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого.

 

ІІ Вед.:   Запорізька Січ! Козацтво – легендарне минуле українського народу, його святиня. Синонім свободи, людської та національної гідності і талановитості.

ІІІ Вед.:      Сьогодні козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

Отож, запрошуємо наших славних козаків!   

  

Звучить пісня «Козацький марш» (В.Білоножко)

 

 

Учасники: «Нащадки козаків»

Ваш девіз?

Наш девіз: За синє небо, за жовте колосся,

          Боротися треба, щоб краще жилося

 

Учасники: «Козацьке братство»

Ваш девіз?

Наш девіз: Тому роду не буде переводу,

                     В котрому браття милують згоду.

 

Учасники:  «Хортиця»

Ваш девіз?

Наш девіз:  Славних предків ми діти,

                      Будем вірно Вітчизні служити!”

 

 

 Учитель Вед. На вас чекають складні випробування. Сьогодні ви проявите силу, спритність, швидкість, спритність, кмітливість, уважність, витривалість.

 

Судити конкурс будуть

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Учитель Вед. Ну що ж, давайте і ми сьогодні постараємося бути як наші славні предки - козаки

 

Конкурси. (Кожен конкурс оцінюється в 5 балів)

 

Конкурс №1. «Чи вміють козаки мовчати?» Ведучий. Умови конкурсу: за мотивами української народної пісні «Несе Галя воду» створити пантоміму.

 

Конкурс №2 «Кухар»

(Кожній команді лунає завдання, записане на картках)

 

ом. Кожному учаснику команди необхідно назвати по одному інгредієнту манної каші.(молоко, манка, вода, цукор, сіль, масло)

 

ом. Кожному учаснику команди необхідно назвати по одному продукту, необхідного для приготування супу. (вода, картопля, цибуля, морква, м'ясо, сіль, крупа, спеції .)

 

3 ком. Кожному учаснику команди необхідно назвати по одному продукту, необхідного для приготування борщу. (вода, картопля, цибуля, морква, м'ясо, сіль, буряк ,томати,капуста, спеції .)

 

Конкурс №3 «Хто швидше і сильніше» «Конкурс капітанів»

Представник команди повинен швидше всіх надути повітряну кульку.

 

Конкурс №4 «Хто кого перетанцює»
Козацький танець був не просто танцем для душі. Це були спеціальні акробатичні вправи, які допомагали козаку навіть у бою.
Козак, як вихор, міг із шаблею в руках, вистрибуючи, виконувати спеціальні елементи танцю. Самі вороги говорили, що важко битися з козаком, в якого вселився ніби сам біс. Це козаку допомагав танок.

Отож, спробуйте і ви свої сили в танці. Умови конкурсу: за бажанням вибираються два учасники із різних команд. Хто довше танцюватиме навприсядки, той – переможець.
 

Конкурс №5 «Глядач»

 

Умови конкурсу: глядачі правильно відповідають на запитання і свій бал віддають ті команді, за яку вболівають.

 

1. Національний символ України. Його дарують, ним обмінюються у Великоднє свято. (Писанка)

2. Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Пасхою, як засіб від злих сил. (Верба)

3. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. (Калина)

4. Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат.(Тополя)

5. Чим прикрашають голову українські дівчата. (Вінок)

6. Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу. (Рушник)

7. Яка назва гімну України. (Ще не вмерла Україна)

8. Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

9. Як називається основний закон України? (Конституція)

Як звали сестру Кия, Щека, Хорива? (Либідь)

10.. Які кольори державного прапора України? (Синій, жовтий)

11.Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. (Гімн)

12.Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. (Кобзар)

13. Назвіть композитора, який поклав вірші Чубинського, що стали гімном, на музику? (Вербицький)

14. Хто стояв на чолі козацького війська? (Гетьман).

15.Кого називали козаком? (Вільну людину).

16.Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ).

17.Автор слів гімну України. (П. Чубинський)

 

Конкурс  № 6 «У кого сильніша рука?»
В Україні з давніх-давен козаки мірялися силою. А зараз учасники змагань, не відриваючи ліктя від столу, намагатимуться відхилити і притиснути руку суперника до поверхні.

 

Конкурс №7 «Конкурс майстерних художників»
На прикріплених аркушах паперу кожна команда повинна намалювати козака на повний зріст. Один учасник біжить – малює голову, повертається, тоді наступний – тулуб і т.д. Виграє команда, яка швидко, згуртовано, акуратно і точно намалює козака.

 

Конкурс №8 «Джентльмен»

Учасники (по одному з команди) по черзі називають компліменти, звертаючись (уявно чи наяву) мамі, однокласниці, улюбленій вчительці тощо. Перемагає той, хто назве більше ніжних та приємних слів.    

 

Підведення підсумків. Слово журі.

 

Учитель Вед. Ось і закінчилися змагання. Наші команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки.

Навчайтеся бути здоровими! І навчайте цього інших людей, що оточують вас.
Успіхів вам і здоров`я!

 

1 учень


В молитві я звертаюся до Бога,
За Україну я його прошу.
Пошли народові, Небесний Отче, долі,
Надії й віри , відверни біду.
Ти збережи нам Боже, Україну,
Вона одна, а ми – її сини,
Не допусти руїни Ти її.

2 учень


Наш рідний край у світі наймиліший,
Країна наша краща на землі.
Не дай її розбити, розчинити
Отче Небесний! Захисти її!
Я до небес звертаюсь у молитві,
За Батьківщину молюсь до творця.
Дай Боже , Україні відродитись,
Нехай живе свята моя земля!

 

3 учень

 

Хай буде небо голубе.
Хай буде сонечко ясне.
Хай буде спокій у родині.
Хай буде мир на Україні.

 

 

Пісня про Україну

(флешмоб)

 

 

docx
Додав(-ла)
Пеєва Наталя
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку