Гра-квест «Часничок-цибулька»

Про матеріал
Мета:ознайомитися із харчуванням українського народу; поглибити знання з технології приготування їжі; виховувати у дітей зацікавленість до традиційних страв української кухні, повагу до культури й спадщини українського народу, патріотизм; розвивати творчі здібності учнів.
Перегляд файлу

 

 Гра-квест «Часничок-цибулька»

Мета:ознайомитися із харчуванням українського народу; поглибити знання з технології приготування їжі; виховувати у дітей зацікавленість до традиційних страв української кухні, повагу до культури й спадщини українського народу, патріотизм; розвивати творчі здібності учнів.

Обладнання: картки з назвами страв,картки-пазли, українські костюми для дітей, аудіозаписи українських пісень та танців, сорочки-вишиванки, рушники, фрукти та овочі,  мультимедійні засоби.

 

 

Українська кухня – дивина,
Фантазії та мрії...
Її витворюють, кують
Маги, чародії…

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (на дошці записано тему й епіграф заходу)

Вихователь:

- Діти, а чи ви знаєте українські традиційні  страви?

Перевіримо? (Відповіді дітей) 

- Молодці!

Вчитель пропонує для подальшої роботи об’єднатися у команди. Для цього учні по черзі витягають картки із зображенням часничку або цибулинки.

Одягають кепки та хусточки.(хто витяг часничок вдягає кепку,цибульку-хустку)

Вчитель: От ми і готові до подорожі у цікавий світ української кухні.

Станція№1 «Впізнай овоч»

Команди-квестери  відповідають на запитання. За правильну відповідь – 1 бал.

1. Він буває гірким і солодким, а його плоди мають різну форму і колір. Славиться не лише як своєрідна їжа, але ще як ароматичний і лікарський продукт. Вітаміну С в ній в п’ять разів більше, ніж у лимоні. (Перець).

2. Цей овоч «прийшов» до нас з Америки двісті років тому і спочатку зовсім не сподобався на смак. Просто люди не відразу розібралися в тому, то треба їсти – їли навіть квіти та зелені ягоди. Якийсь час його кущі з незвичайними для Росії квітами і плодами служили прикрасою для дамських капелюшків на балах і в театрах. З нього в даний час роблять багато смачних страв і соусів. (Помідори або томат).

3. Цей овоч був відомий в Індії вже 3 тисячі років тому і звідти розповсюдився по всіх континентах. З тих пір люди навчилися робити з нього безліч салатів і солінь. А іноді їх вирощують у садах заради красивих жовтих квітів і листя. Відомий дикорослий вид цієї рослини, плід якого «вистрілює» насінням на кілька метрів. (Огірок, «скажений» огірок).

4. Цей овоч, завжди цінували за солодку соковитість і цілющі властивості. Адже в ньому дуже багато вітаміну А (бета-каротину), дуже важливого для здоров’я і росту людини. Цей вітамін покращує зір. Тому всім дітям (а не тільки зайців) потрібно їсти якомога частіше. (Морква).

5. Цей овоч – давній символ здоров’я і благополуччя. Не випадково в багатьох будинках, овочевих магазинах, на ринках і донині вивішують коси і вінки, сплетені з нього. Він, і зелений, і ріпчаста, – «захисник» від шкідливих мікробів. (Цибуля).

6. Цей овоч у зелених стручках – одне з найулюбленіших дитячих ласощів на дачній грядці. Здавна його вирощували не тільки для смачних супів і каш, але і для дуже поживною борошна, яку змішували з пшеничного або житнього борошном і випікали хліб, млинці, пиріжки. (Горох).

7. Цей овоч давно відомий на всіх континентах. Навіть на півночі нашої країни та Америки він дає хороший урожай і годує людей цілий рік. Всього відомо 35 видів. Їдять у свіжому вигляді, роблячи різні салати, голубці, котлети. А в квашеному вигляді – комора різних вітамінів. (Капуста).

8. Один з найбільших овочів. А люди завжди мають схильність до величезного – воно будить уяву. Тому і до цього овочу ставляться з особливою повагою. За примхою людини цей овоч досягає неймовірних розмірів і може важити до 100 кг. Його зручно вирощувати: він невибагливий, росте навіть без догляду, а з-за своєї величини не користується популярністю у злодіїв. (Гарбуз).

9. Найближчі родичі самої звичайної гарбуза. Їх смажать або тушкують з іншими овочами, консервують як огірки, а іноді їдять сирими і навіть варять варення. (Кабачки).

10. Ці овочі дуже красиві, схожі на зірки або квіти. Ними прикрашають новорічні ялинки прикрашають кухні і дачі, роблять з них забавні іграшки, декоративні вази та кошики. (Патисони).

 

Станція№2 «Український традиційний посуд»

Команди отримують картки із зображенням українського національного посуду, а також його назви. Завдання: правильно з’єднати назву посуду із його зображенням.

https://madeheart.com/media/productphoto/588/1538790261/078_-Artur_20131019_195324_1500_result.jpg   МИСКАhttp://vistovytska-keramika.com.ua/images/stories/virtuemart/product/IMG_3705111.jpg     ГОРЩИК
http://goncharyk.com.ua/images/detailed/1/12.jpgГЛЕЧИКhttp://goncharyk.com.ua/images/detailed/1/1_c7l5-gh.jpgМАКІТРА

 

http://os1.i.ua/3/1/4021619_19f0ede.jpg КУМАНЕЦЬ http://www.kosivart.net/albums/userpics/10001/dviynyata~0.jpg ДВІЙНЯТА

https://cdn2.static1-sima-land.com/items/788637/0/700-nw.jpgКУХОЛЬ http://bibl.com.ua/pars_docs/refs/18/17816/17816_html_m5236dce9.jpg БУЛЬКА

 

 Стація№3: «Прибери зайву страву» (виконується по колу, учні по черзі підходять до столу на якому розташовані картки з назвами страв української та інших національних кухонь та прибирають картки з назвами страв не українських кухонь): Борщ, плов, вареники, суп харчо, пельмені, пампушки, куліш,  гречана каша зі шкварками,   гарбуз,  спагеті.  Перевіряємо, (вихователь коментує перевірку: плов – узбецька страва, суп харчо – грузинська, пельмені – російська, спагеті – італійська). Тож, як бачите кожен народ має свої традиційні страви та кулінарні уподобання, які подобаються і нам.

Станція№4 

 А яку страву ваша мама найчастіше готує вдома: плов, юшка, борщ.(Відповіді дітей)   Так, дійсно, борщ і сьогодні є однією із улюблених страв українців. Мами готують вам смачний борщ?  А ви бачили як вони це роблять? Давайте і ми сьогодні спробуємо «зварити» борщ!

Командам необхідно обрати із запропонованих інгредієнтів ті, які потрібні для приготування борщу та  «покласти»  їх у каструльку. (під час виконання завдання звучить пісня-жарт про борщ)

-Які ж  ви молодці! Думаю, що ваш борщ буде дуже смачним!

Станці№5 «Вгадай страву»

Учасники отримують картки - пазли із зображенням українських страв.

Завдання№1: скласти пазл, назвати страву, що на ньому зображена.

 

https://attuale.ru/wp-content/uploads/2018/09/maxresdefault-1-47.jpg БОРЩ https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/101122/pub_5bcdc0aa51f7df00aca6b989_5bcdddcd5e9ba600af1c121f/scale_1200ВАРЕНИКИ

 

http://ideireceptov.ru/wp-content/uploads/2017/07/golubci-s-risom-i-farshem-3.jpgГОЛУБЦІ https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/33827/52b5e11a-7bda-47ca-8aa0-509d2c4303ff/s1200?webp=falseДЕРУНИ

 

https://img1.hochu.ua/images/articles/57826_0.jpgМЛИНЦІ http://alldeserts.ru/wp-content/uploads/2015/11/081.jpgПИРІЖКИ

https://4.bp.blogspot.com/-svLs20mLG9g/Wo7y_YbDFRI/AAAAAAAANDc/-ptpklqCFL8IOsBvdF4x6cqEOw_iEF4kQCLcBGAs/s1600/J59Du4IcEkc%2B%25281%2529.jpgПАМПУШКИ https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=0985139587343c3ba1982de1de07af1c&n=13САЛО

  Завдання №2«Вгадай та приготуй»:

   - Для приготування цієї страви використовують борошно…

- Ця страва може мати різноманітні начинки…

- Цю страву варять….

Вірно! Вареники! А ви любите вареники? А хотіли б спробувати самі їх зліпити?

Практична частина: діти ліплять вареники з тіста. (Лунає українська народна пісня «А мій милий вареничків хоче»)

Підбиття підсумків

За результатами всіх завдань обирається команда – переможець та отримує свою нагороду.

 

 

docx
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку