Гра-вікторина для учнів 8-11 класів "Видатні українці" + презентація

Про матеріал
Гра-вікторина сприятиме активізації пізнавальної діяльності учнів. Допоможе підтримувати цікавість до вивчення історії України та застосувати вже наявні знання.
Перегляд файлу

Гра-вікторина для учнів 8 – 11 класів

«Видатні українці». (Слайд 1)

Мета: продовжувати поглиблювати  знання учнів з історії України, про визначних особистостей  минулого та сучасності;  формувати розуміння того, що історія України твориться діяннями її громадян та поняття належності до українського народу; підвищувати пізнавальний інтерес учнів, розвивати вміння працювати в групі, кмітливість, увагу; виховувати толерантне ставлення до соціокультурних надбань українців, виховувати відповідальність, товариськість, повагу до думок інших.

Обладнання: ноутбук, мультимедійне обладнання, презентація, два капелюхи.

Епіграф:

 «Історія світу – це біографія великих людей».                                                            Карлейль

Правила гри:

Учні формують команди  -  по 2-є від 8, 9, 10, 11 класу, називають команди та вибирають капітанів.

Гра складається з трьох конкурсів:

  1. «Хто я?»: капітани команд одягають капелюхи, на яких написано прізвища відомих українських діячів минулого чи сучасності та намагаються відгадати цю особу, задаючи іншим гравцям команди запитання. Команда на запитання може відповідати лише «так» або «ні». Цей конкурс доцільно проводити на швидкість , час для змагання – 5 хвилин для команди. Правильна відповідь – 1 бал.
  2. «Вікторина». Команди по черзі відповідають на запитання. Кожна правильна відповідь додає 1 бал. Капітани команд самі призначають того, хто буде відповідати на запитання та можуть дати остаточну відповідь, якщо вважають, що гравець неправий. Коли  команда дає неправильну відповідь або не знає відповіді, то суперники можуть отримати цей бал, якщо їхня відповідь буде правильною.
  3. «Логічний ланцюжок» : командам пропонується у «ланцюжку» осіб , згрупованому за певною спільною ознакою, відшукати «зайвого». Свій вибір потрібно аргументувати.

Правильна відповідь – 1 бал.

 

                             Хід гри

І. 1-ий конкурс «Хто я?». (Слайд 2)

Команда №1 – Володимир Зеленський.

Команда № 2 – Михайло Грушевський.

 

ІІ. 2-ий конкурс «Вікторина». (Слайд 3)

Запитання:

  1. Вони зробили своє прізвище символом цілої епохи у світовому боксі, а українському спорту принесли величезну кількість перемог і рекордів, першими з пострадянського простору стали чемпіонами світу з боксу у важкій вазі.                           ( Брати Кличко)
  2.  Була розстріляна німцями у 34 роки в київському Бабиному Яру. Провівши більшу частину життя в еміграції , вона стала однією з головних активісток національного руху за кордоном. В 1941 році вона не побоялася вирушити в окупований Київ, де організувала та очолила Спілку письменників України, а також випуск літературної газети Літаври. (Олена Теліга)
  3. Очолив Українську греко-католицьку церкву (УГКЦ) у найскладніші для України роки, зумів зробити її не тільки релігійним, але й культурним, суспільним та економічним центром. Нащадок відомого дворянського галицького роду і доктор права, Прийняв чернечий сан у 1888 році.

(Андрей Шептицький)

  1. Талановитий поет, прозаїк і драматург, який ледь не отримав Нобелівську премію з літератури.  Досконало володіючи багатьма мовами, він переклав на українську десятки зразків світової літературної класики, причому багато з них отримали український переклад вперше. Як політик стояв біля витоків перших українських партій.

 (Іван Франко)

  1. Великий український поет покинув батьківщину в 15-річному віці, більшу частину життя розмовляв російською мовою, а в Україну повернувся лише на нетривалий час — 2,5 роки. Він закінчив художню академію в Санкт-Петербурзі та здобув популярність у Російській імперії як живописець і графік. (Тарас Шевченко)
  2. Його поема  Енеїда — перший твір, написаний полтавським діалектом, що став основою для формування української літературної мови. В Енеїді античні герої зображені в образах козаків, що сприяло широкій популярності поеми.

 (Іван Котляревський)

  1. Він став одним з найбільш яскравих українських філософів. Твори видали вже після його смерті, проте ще за життя мислителя їх переписували від руки — такими вони стали популярними. А його вірші Всякому місту — звичай і права, всяка тримає свій ум голова були у репертуарі мандрівних музикантів-кобзарів.

(Григорій Сковорода)

  1. Отримавши гетьманську булаву після смерті Івана Мазепи, він став гетьманом у вигнанні,  підписав документ Договори і постанови, який називають першою українською Конституцією. 

(Пилип Орлик)

  1. Його князювання припало на драматичні події — нашестя монголо-татар. У 1253 році  отримав від Папи римського королівський титул. Під час свого правління він заснував низку міст на своїх землях, які існують донині. Серед них Холм (нинішній Хелм у Польщі) та Львів.

 (Данило Галицький)

  1.         Він вважається єдиним відомим інтелектуалом свого часу. Досконало володів грецькою мовою, що дозволило йому вивчити літературу православного світу. Став упорядником Повісті временних літ — збірки наявних на той час літописів, які не збереглися.

(Нестор)

  1.         Вона стала першою жінкою, яка правила Давньоруською державою, проводила жорстку політику по відношенню до племен, що підкорялися Києву.

 (Княгиня Ольга)

  1.         Князь Київської Русі, який почав карбувати власні монети: златники й срібники. На них, а також на об'єктах державного значення князь велів ставити свій знак — тризуб, прообраз нинішнього герба України.

(Володимир Великий)

  1.         Князь,  здійснював походи на Крим і татарські фортеці, розташовані на Чорному морі. Воєнні кампанії  були настільки ефективними, що за його ліквідацію взявся сам султан Османської імперії. Козацького гетьмана все-таки спіймали на території сучасної Молдови і потім стратили. (Дмитро Вишневецький)
  2.         Один з перших майстрів, які започаткували друкарську справу старослов'янською мовою. Освіту він здобув у Ягеллонському університеті в Кракові. У Львові видав «Апостол» та перший східнослов'янський «Буквар». (Іван Федоров)
  3.         За влучність у стрільбі з лука козаки дали йому прізвище і потім кілька разів обирали своїм ватажком. Загинув у бою: під час Польсько-турецької війни у 1621 році в битві під Хотином.

(Петро Сагайдачний)

  1.         Правив Україною — 22 роки. Він був українським гетьманом найтриваліший термін. Гетьман провадив тонку зовнішню політику з метою остаточного відмежування України від Московського царства. Але укладений союз зі шведським королем Карлом XII призвів до поразки.

(Іван Мазепа)

  1.         Уродженець Сорочинців на Полтавщині,  ввів у світову культуру український романтичний фольклор, насамперед демонологію, видавши збірку новел Вечори на хуторі поблизу Диканьки.

(Микола Гоголь)

  1.         Незважаючи на тяжку хворобу — кістковий туберкульоз — поетеса відрізнялася колосальною працездатністю і силою духу, що стало одним з головних мотивів її лірики. Володіла кількома мовами і була одним з найкращих перекладачів в українській літературі: перекладала Генріха Гейне, Адама Міцкевича, Віктора Гюґо, Гомера та інших світових класиків. (Леся Українка)
  2.         Виходець з роду запорізьких козаків, прославив своїх предків на всю планету. Перший шестиразовий чемпіон світу з греко-римської боротьби, він уславився як феноменальний атлет і не програв жодного турніру в своєму житті, хоча завершив виступи в 70-річному віці.

 (Іван Піддубний)

  1.         Він очолив перший український уряд, створений у 1917-му Центральною Радою, і був головним автором усіх декларацій, універсалів та законодавчих актів Української Народної Республіки (УНР). Також очолював директорію УНР. (Володимир Винниченко)

 

ІІІ. 3-ій конкурс: «Логічний ланцюжок». (Слайд 4)

 

  1. М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра, Р. Шухевич. ( Зайвим у цьому ланцюжку є Р. Шухевич – військовий і політичний діяч часів ІІ світової війни). (Слайд 5)

 

  1. Т. Яблонська, Л. Курбас,  М. Приймаченко, К. Малевич.

 ( Л. Курбас – театральний режисер, творець експериментального театру). (Слайд 6)

 

  1. Д. Вишневецький, Святослав Ігорович, Володимир Великий, Ярослав Мудрий. (Д. Вишневецький – засновник першої Запорізької Січі). (Слайд 7)

 

  1. С. Параджанов, О. Довженко, А. Шептицький,                     І. Миколайчук. (А. Шептицький – митрополит УГКЦ ) (Слайд 8)

 

ІV. Підсумок гри. (Слайд 9)

Підведення підсумків гри та оголошення переможців.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Dashenka
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 жовтня 2019
Переглядів
4286
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку