Гра-змагання присвячена Міжнародному дню авіації і космонавтики. «Космічний рейс»

Про матеріал

Гра-змагання присвячена Міжнародному дню авіації і космонавтики.

«Космічний рейс»

Космонавтика України — сукупна інфраструктура та діяльність України у сфері надання космічних послуг, а також у космічній промисловості.

Українські конструктори, вчені та науковці зробили значний внесок у розвиток світової космічної науки.

Українські вчені розвинули ідеї міжпланетних перельотів, та проробляли теорії ракетної техніки. Українські підприємства займали й продовжують займати лідируючі позиції в світовій космонавтиці. Провідну роль в цьому грає Південний машинобудівний завод та КБ Південне в Дніпропетровську. На їх потужностях виготовлено понад 400 штучних супутників Землі.


Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра-змагання присвячена Міжнародному дню авіації і космонавтики.

 «Космічний рейс»

 

 

 

Вчитель фізики

Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Покровської районної ради Донецької області

Єлісєєва Валентина Василівна

 

 

 


Гра-змагання присвячена Міжнародному дню авіації і космонавтики.

 «Космічний рейс»

 Добрий день, друзі! На вулиці квітень – місяць незвичайний, а день завтра знаменитий. Адже 12 квітня 1961 р. людина вперше полетіла за межі атмосфери, в космос. Це був Юрій Олексійович Гагарін – перший космонавт Землі.  

 Коли-небудь майбутні історики напишуть цікаву книгу про те, як людина освоює космос, як одна за другою вона вивчала планети Сонячної системи, а потім відправилася далі в безмежні простори Галактики – до зірок. Це буде велика по змісту книга. Так як безкінечно великий, зухвалий подвиг  людського розуму і рук, який в ній буде описаний. І звернення цього подвигу займе не десятиліття, а століття і тисячоліття.

 Але навіть написана книга через тисячі років після нас, книга ця не буде мати кінця: безкінечний світ і безкінечна можливість людського розуму пізнавати його. Перший розділ цієї книги написали уже зараз. Розумними руками людини створені штучні супутники Землі, космічні кораблі, орбітальні станції.

Подоконник ладонями стиснув,

Ты стоишь запрокинув голову,

И летят позывные мыслей

К дальним звездам – белые голуби

Где-то там в беспредельной темени

За границами звездной Арктики

В недоступном пространстве и времени

Проплывают иные галактики

Я уверен в каком-то созвездии

Есть планеты как наша, зеленые

И живут там твои ровесники

Космонавты, поэты, ученые

И в такую же полночь лунную,

Запрокинув мечтательно голову,

Загрустила ровесница юная

На планете в созвездии Голубя.

 

 Сьогодні ми проводимо гру-змагання посвячену Міжнародному дню авіації і космонавтики.

 А зараз просимо вийти команди. Скажіть назву вашої команди і хто капітан. Треба обґрунтувати цю назву скажіть свою промову до центра управління польоту (жюрі).

 Центр управління польотом це ….  і оцінювати потім наших космонавтів вони будуть по дванадцятибальній системі.

 Як ви вже знаєте сьогоднішню гру-змагання ми присвячуємо сміливим звершенням людини у вивченні і освоєні космічного простору.

 Старт космічних кораблів ми починаємо з привітань команд.

 Поважні журі прошу оголосити результати привітань.

 Друзі, ви напевне знаєте, що при старті космічних кораблів виникають перевантаження, при цьому збільшується вага космонавтів. Та ось корабль виходить на орбіту штучного супутника Землі і з’являється дивовижний стан – невагомість. Вага людини, всіх предметів, які знаходяться в космічному кораблі стає рівна 0. У кожної команди було таке домашнє завдання: за допомогою пантоміми зобразити приклад невагомості у вашому кораблі.

Першими показують пантоміму 9 клас, потім 8 клас.

Я прошу журі назвати оцінки цього конкурсу.

А в цей час питання до вболівальників.

Період адаптації-звикання космонавтів до стану невагомості триває до семи днів, при цьому космонавти відчувають стан, що називається «дискомфортом» у них спостерігаються головні болі. Чому це так відбувається (питання до 8 класу).

А тепер питання вболівальникам 9 класу.

Де в кораблі сплять космонавти? Чи треба космонавтам постіль: матрац, подушка, ковдра.

Дуже красива наша Земля в ілюмінаторі космічного корабля. Багато космонавтів, в тому числі і космонавт Лєонов, красиво малювали Космос. Ми пропонуємо вам конкурс космічних художників.

Ваша задача: декількома штрихами зобразіть те, що можна бачити з борта космічного корабля і поясніть, що ми не одні у Всесвіту.

При польоті можемо зустріти представників неземних цивілізацій, намалюйте як вони можуть виглядати і як відбудеться ця зустріч. 

 Доки космонавти малюють пропонуємо невеличку розминку. Вона називається «Перевірка вестибулярного апарату». Ви бачите тут пряму лінію, в кінці якої маленьке коло. Треба поставити в центр кола вказівний палець, обійти навколо нього три рази, не відриваючи пальця від підлоги, швидко випрямитися і пройти по прямій лінії.

 Конкурс «Умієш ти орієнтуватися у просторі?»  (Хустками зав’язуються очі, ставиться стілець три кроки вперед, потім повертати учня на 360о і повернутися назад і сісти на стілець).

 Слово журі.

 До вас на космічну станцію прибув вантажний корабль. В ньому багато самих різних предметів. Треба розібратися в цьому космічному вантажу і знайти йому місце на станції. Уважно подивіться на всі предмети, що прибули із Землі. Щоб виграти змагання треба швидко і точно дати опис цих предметів, перечислити їх і пояснити їх призначення.

 Дорогу подужає той, хто йде, а космічну трасу – справжні знавці космонавтики, фізики, астрономії.

 Зараз конкурс ерудитів (вікторина по 6 запитань з теми). (Перші відповідають 8 клас, потім 9 клас).

 Підведемо підсумки конкурсу малюнків і ерудитів.

 Закінчився останній етап змагання. Ми надаємо можливість журі підвести підсумки.

 Щоб бути космонавтом треба мати прекрасне здоров’я, великий запас знань, які постійно треба поповнювати. У вас попереду велике майбутнє. Ви маєте всі можливості, щоб не тільки мріяти, а і стати космонавтами.

Дерзайте.

docx
Додано
8 січня 2019
Переглядів
669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку