Графічний аналіз рядів даних. Практична робота №10. Графічний аналіз рядів даних.

Про матеріал
розглянути: методи зміни діаграм; різновиди діаграм; формувати вміння: будувати діаграми та графіки на основі табличних даних; настроювати діаграми; розвивати увагу, логічне мислення, креативність; виховувати інтерес до творчого застосування набутих знань
Перегляд файлу

Урок № 26

Тема. Графічний аналіз рядів даних. Практична робота №10. Графічний аналіз рядів даних.

Мета: розглянути: методи зміни діаграм;  різновиди діаграм; формувати вміння: будувати діаграми та графіки на основі табличних даних;  настроювати діаграми; розвивати увагу, логічне мислення, креативність; виховувати інтерес до творчого застосування набутих знань

 

Тни уроку: засвоєння нових знань, формування вмінь

 

Хід уроку

Організаційний етап

 

II. Перевірна домашнього завдання

 

III. Мотивація навчальної діяльності, оголошення теми і мети уроку

Уявіть, що сьогодні той день, коли ви маєте шанс виступити перед аудиторією й презентувати ваші дані. Або, можливо, ви збираєтеся надіслати важливу доповідь із цими даними. Але, перш ніж зробити, слід витратити декілька хвилин на форматування діа­грам, щоб зробити їх змістовними, а також легкими та цікавими для сприйняття.

Під час виконання практичного завдання ви матимете змогу за­стосувати здобуті знання на практиці.

 

IV. Актуалізація опорних знань

 

1. Гра «Закінчи речення»

Найповніші відповіді оцінюються.

Діаграма ЕТ — це...

… графічний спосіб подання табличних даних. Дані робочого аркуша  що використовуються для створення діаграми, зв'язуються з нею, і за їх зміни діаграма оновлюються.

Для побудови діаграм можна використати дані...

...які знаходяться в несуміжних комірках або діапазонах.

Можливі такі види розміщення діаграм...

...на окремому аркуші, на поточному аркуші.

Перелік речень можне продовжувати залежно від наявності вільного часу.

 

V. Сприйняття й усвідомлення нового матеріалу

З побудовою діаграм ви вже ознайомилися на попере­дніх уроках. Розглянемо декілька способів надання діаграмам іншо­го вигляду, щоб відображувані на них дині легко сприймалися.

 

1. Лінії сітки.

Як ви вважаєте, чи потрібні лінії сітки? За допомогою горизон­тальних ліній, проведених від осі У (значень), розташованої ліво­руч, можна чітко побачити значення для кожного стовпця.

У Microsoft Excel лінії сітки додаються автоматично. Але їх можна видалити, якщо ви вважаєте, що вони не потрібні, тим самим зменшивши перевантаженість діаграми.

Існує два методи видалення ліній сітки. (Інші зміни можна також вносити двома способами.) Один метод — це виділити діаграму, клацнути правою кнопкою миші та вибрати в контекстному меню команду Параметри діаграми; а інший — після виділення діаграми вибрати в меню Діаграма пункт Параметри діаграми.

 

2. Підписи значень.

Щоб додати підписи значень, треба клацнути правою кнопкою миші білу область діаграми та вибрати в контекстному меню команду Параметри діаграми. Або можна виділити діаграму, а потім у меню Діаграма вибрати команду Параметри діаграми підписи даних над кожним стовпцем.

Щоб зменшити перевантаженість діаграми, можна видалити й інші відомості, якщо вони не потрібні. Оскільки підписи дані указують точні значення для кожного стовпця, числа на вертикальній осі У (значень) можна видалити.

3. Підбір кольорів.

У Microsoft Excel область побудови має стандартний сірий ко­лір. Але ви можете вибрати інший колір, обійтися без кольорів взагалі  або використати будь-який яскравий колір, якщо він під­міть для вашої діаграми. Діаграма матиме професійний вигляд, навіть якщо для заливки ви виберете простий білий (або будь-який інший) колір.

Щоб вибрати градієнтну заливку, слід виділити область побу­дови. клацнути її правою кнопкою миші, вибрати в контекстному меню команду Формат області побудови, натиснути кнопку Спосіб  заливки та вибрати колір. Пам'ятаєте про два способи внесення змін  до діаграми? Таку ж зміну можна зробити, вибравши в меню Формат команду Виділена область побудови.

Також можна змінити колір стовпців, що містять значення аркуша (або ряд даних) на діаграмі.

З метою надання кольорам відтінків, до кожного ряду даних також застосовано градієнтну заливку. Градієнтні заливки досить чітко визначають кожний стовпець, тому межі навколо стовпців можна видалити.

Взагалі, слід уникати розташування поряд темних кольорів. Контраст між світлим і темним кольорами додає діаграмі чіткості і дає змогу легше виявляти різницю між різними рядами даних. Завдяки різкому контрасту між кольорами людям, які не розрізняють кольорів, також буде легше читати діаграму

 

4. Виразність графіки.

Як видно з ілюстрації, графік розширено, щоб зробити його помітнішим. Колір графіка змінено. Маркер, який позначає кожний місяць на графіку, змінено з квадратного на круглий. Крім того, до маркера застосовано інший колір.

До стовпців також внесено зміни. Відстань між ними зменше­но шляхом збільшення ширини стовпців. Для цього слід зменшити шприцу проміжку, виділивши стовпець, клацнувши правою кнопкою миші й вибравши в контекстному меню команду Формат ряду даних. Або це можна зробити, виділивши стовпець і вибравши в меню Формат пункт Виділений ряд.

 

5. Внесення змін до відомостей на діаграмі.

Вам треба зробити зміну? Для цього часто використовується діалогове вікно Параметри діаграми. У ньому можна додати назву діаграми або осі, додати або видалити осі й сітку, перемістити легенду. додати або видалити підписи даних і додати до діаграми таблицю даних, щоб глядачі могли бачити дані, використані на діаграмі.

Щоб відкрити діалогове вікно Параметри діаграми, треба виді­лити діаграму і в неню Діаграма вибрати команду Параметри діаграми. Також можна клацнути правою кнопкою миші область діаграми або область побудови і вибрати а контекстному меню пункт параметри діаграми. Легенду можна перемістити, виділивши й перемістивши її вручну, Щоб видалити легенду, можна виділити її натиснути клавішу Del. Переміщаючи легенду вручну, її можна розташувати в caмій області побудови, чого неможливо зробити в діалоговому вікні Параметри діаграми.

Заміна рядів даних із рядків на стоянці ,і навпаки

Щоб визначити спосіб подання даних аркуша на діаграмі, слід обрати відображення даних, розташованих у стовпцях або в рядках аркуша. Це можна зробити у Майстрі діаграм, натиснувши кнопку  Майстер діаграм, а потім — кнопку Далі.

Щоб визначити, які дані слід відобразити на діаграмі, можна також натиснути кнопку За рядками або За стовпцями на панелі інструментів Діаграма.

 

VІ. Формування практичних умінь і навичок

1. Практична робота №10. Графічний аналіз рядів даних.

Інструктаж з техніки безпека.

Інструктивна картка

1. Завантажте табличний процесор Microsoft Excel.

2. Створіть діаграму кількості продажу умовного товару за рік окремо за даними, поданими нижче.

Товар

Місяці

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Масло, кг

254

365

300

243

504

470

468

487

523

558

640

721

Сир, кг

265

348

400

243

245

300

320

325

340

400

420

480

Тип. формат та інші вивчені Параметри встановіть самостійно.

З.Збережіть  створену книгу у власній папці палці з назвою: Діаграма_Прізвищв.

Оцінюється творчий підхід та правильність виконання.

 

VІІ. Узагальнення вивченого матеріалу

1. Тестування

1. Що треба зробити в першу чергу, щоб видалити сітку?

A) Вибрати меню Діаграма;

B) виділити діаграму;

В) відкрити діалогове вікно Параметри діаграми.

 

2. Для зміни затінення кольору області побудови зі світлого на темне треба використати—

A) текстуру;   Б) візерунок;   B) градієнтну заливку.

 

3. Чи завжди діаграма повинна мати вісь У (значень)?

А) Так;  Б) ні.

 

4. Якщо, створюючи діаграму, ви забули додати її назву, то це можна зробити, відкривши...

A) діалогове вікно Параметри діаграми;

Б) діалогове вікно Вихідні дані:

B) діалогове вікно Тип діаграми,

 

5. У якому параметрі вкладки Діапазон даних треба вибрати варіант Рядках або Стовпцях, щоб змінити дані для відображення на діаграмі?

   А)Діапазон; Б) значення; В) ряди в...

 

6. Вісь значень на діаграмі повинна починатися з нуля.

А) Так;   Б) ні.

 

VІІІ. Підбиття підсумків уроку

Виставлення і коментування оцінок

 

ІХ. Домашнє завдання

Опрацювати конспект уроку та відповідний розділ підручника.

doc
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку