Гравітаційна взаємодія, сила тяжіння. Вага та невагомість

Про матеріал

Презентація до уроку ,,Закон всесвітнього тяжіння,,. В даній презентації розкривається зміст самого закону. Вивчається, що таке вага, невагомість та як вони позначаються і чим відрізняються. Також подані задачі для закріплення знань учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Властивість, яка характерна для всіх тіл і полягає в тому, що для зміни швидкості тіла потрібен час. 2. Взаємодія, яка існує у ядрах 3. Коли тіла діють одне на одне? 4. Як називається явище, коли на тіло не діють інші тіла, вони зберігають стан спокою або рухаються рівномірно та прямолінійно. 5. сила, дія якої заміняє дію кількох сил, що одночасно діють на тіло. 6. Векторна величина яка дорівнює відношенню сили, що діє на тіло до його маси називається … 7. Дія тіл або частинок одна на одну називається … 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Номер слайду 2

Інертність Ядерна Завжди Інерція Рівнодійна Прискорення Взаємодія

Номер слайду 3

Гравітаційна сила, сила тяжіння. Вага та невагомість.

Номер слайду 4

Гравітаційні сили Усі тіла у Всесвіті Взаємно притягуються

Номер слайду 5

Взаємне притягання тіл називають всесвітнім тяжінням, або гравітацією. Сили, з якими будь-які два тіла притягуються одне до одного, називаються силами всесвітнього тяжіння, або гравітаційними силами.

Номер слайду 6

Закон всесвітнього тяжіння Дві матеріальні точки притягуються одна до одної з силою, що прямо пропорційна добутку маси цих тіл та обернено пропорційній квадрату відстані між ними

Номер слайду 7

Куди напрямлена сила тяжіння Сила гравітації, що діє між Землею та тілом.

Номер слайду 8

Вага – це сила з якою тіло діє на інше тіло або розтягує підвіс

Номер слайду 9

Вагу тіла позначають буквою Р. Вага тіла у стані спокою дорівнює силі тяжіння, що діє на це тіло: Сила тяжіння визначається як сила, з якою тіло притягується до Землі. Вага — як сила, з якою тіло під дією сили тяжіння діє на опору або розтягує підвіс. Ці сили діють на різні тіла: сила тяжіння — на саме тіло, а вага — на підставку або підвіс. Якщо тіло нерухоме або рухається рівномірно, то сила тяжіння й вага рівні за модулем.

Номер слайду 10

Невагомість - рух тіла під дією тільки однієї сили - сили тяжіння

Номер слайду 11

Розв’яжемо задачі: Космічний корабель масою 8т наблизився до орбітальної космічної станції масою 20т на відстань 500м. Обчисліть силу їх взаємного притягання. Дві однакові кульки знаходяться на відстані 0,1м одна від одної й притягуються із силою 6,67*10*-15Н. Якою є маса кожної кульки? Два кораблі масою по 50000т стоять на рейді на відстані 1км один від одного. Обчисліть силу притягання між ними.

Номер слайду 12

Закріплення вивченого Що ми вивчали на уроці? Що ви дізналися нового? Хто винайшов закон Всесвітнього тяжіння? Яка його формула? Що таке вага та невагомість? Чим вони відрізняються?

Номер слайду 13

Домашнє завдання Опряцювати п.11 Вправа 11 №1,2*

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Генденштейн Л. Е., Ненашев І. Ю.)
До уроку
§ 10. Закон всесвітнього тяжіння
Додано
15 листопада 2018
Переглядів
9903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку