Гумористичне та сатиричне зображення. Жанрова різноманітність гумористичних творів

Про матеріал
Презентація до уроку вивчення гумористичних творів. Сформувати розуміння учнями ролі гумору в житті україн­ців; виробляти вміння розрізняти жанри гумористичних творів, розповідати про особливість побудови байки; розвивати культуру зв'язного мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Гумористичне і сатиричне зображення. Жанрова різноманітність гумористичних творів

Номер слайду 2

Епіграф до уроку“Гумор і поезія є золотими воротами до всього чесного, благородного, прекрасного…”А. Шопенгауер

Номер слайду 3

Жанрова різноманітність гумористичних творів. Гумор – різновид комічного, відображення смішного в життєвих явищах і людських характерах. Сатира – гостре висміювання, критика чогось або когось, його поведінки.

Номер слайду 4

Сміх буває доброзичливий, жорстокий, гострий, злий,а тому серед комічного можна виокремити жанрові різновиди – гумор (анекдот, усмішка, гумореска, співомовка) та сатира (байка).

Номер слайду 5

Жанрова різноманітність гумористичних творів. Серед гумористичних творів широкою популярністю в українського народу користуються такі:• Анекдот (від гр. aneсdotos - неопублікований) - жанр фольклору - коротка жартівлива розповідь про якийсь цікавий життєвий випадок із несподіваним та дотепним закінченням. Н-д: Пряма мова— Що таке пряма мова? — запитує вчителька Василька.— Ну, це коли людина про щось говорить відверто!— Наприклад?— Я не вивчив уроку.

Номер слайду 6

Жанрова різноманітність гумористичних творів• Байка — невеликий, здебільшого віршований повчально-гумористичний чи сатиричний твір з алегоричним змістом.• Усмішка — різновид фейлетону та гуморески, введений в українську літературу Остапом Вишнею.• Гумореска — невеликий віршований, прозовий чи драматичний твір з комічним сюжетом, відмінний від сатиричного твору легкою, жар­тівливою тональністю.• Фейлетон — художньо-публіцистичний жанр літератури, в основі якого лежать реальні факти, зображені в сатиричному або гуморис­тичному плані.

Номер слайду 7

БАЙКА

Номер слайду 8

Лафонтен. Крилов. Г. Сковорода. П. Гулак-Артемовський Левко Боровиковський Євген Гребінка

Номер слайду 9

БАЙКА = розповідь + мораль × алегорія × сатира

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Теорія літератури. Алегорія (гр. allegoria — іномовлення) — вид метафори: іномовне зображення предмета чи явищ через інші, подібні до них, з метою наочно показати їх суттєві риси. Наприклад, у байках через характери дійових осіб — тварин і звірів — зображено риси людей, їх вдача; назви дійових осіб у таких випадках пишуться з ве­ликої літери: Вовк і Ягня, Лисичка й Журавель. Мораль — повчальна частина байки. Особливості байки:а) розповідь про подію;б) невелика кількість дійових осіб;в) алегорична спрямованість;г) повчальна значимість (мораль);д) складається з двох частин: розповідної та повчальної.

Номер слайду 12

Гумор і сатира потрібні для того, щоб вилікуватися від усього хибного, поганого, некрасивого. Сміх потрібний, щоб ми весело прощалися зі своїми недоліками, щоб веселіше жили.

Номер слайду 13

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
1974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку