Хімічні елементи, їх назви і символи. Поняття про періодичну систему хімічних елементів Д.І.Менделєєва

Про матеріал

Під час уроку учні ознайомлюються з Періодичною системою та хімічними елементами тапринципами розташування хімічних елементів у таблиці. Вчаться користуватися Періодичною системою для знаходження інформації про хімічні елементи.

Перегляд файлу

 

Трацька загальноосвітня школа

І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконавець:

Мета: сформувати поняття про хімічний елемент; ознайомити учнів із символами й назвами хімічних елементів за сучасною українською номенклатурою; ознайомити із структурою Періодичної системи і принципами розташування хімічних елементів у таблиці;навчити користуватися Періодичною системою для знаходження інформації про хімічні елементи.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: періодична система хімічних елементів Д.І.Менделеєєва

Хід уроку

 І. Організація класу

ІІ. Перевірка домашнього завдання,

повторення вивченого матеріалу

Бесіда

  1. Сформулюйте визначення атома. З яких частинок він складається?
  2. Який заряд мають ядро атома та електрони?
  3. Сформулюйте визначення йона. Як утворюється ця частинка?
  4. Який заряд буде мати йон, утворений при прийомі атомом чотирьох електронів?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва

   У такому вигляді,як ми користуємося сьогодні, періодична система хімічних елементів була запропонована в 1861р. Д.І.Менделєєвим – російським ученим-хіміком. Тоді було відомо лише 62 елементи, але всім знову відкритим елементам у ній знайшлося місце.

  Періодична система була складена на основі періодичного закону відкритого в 1869 р. Періодичний закон ми розглянемо пізніше, а Періодичною системою будемо користуватися часто.

   Періодична система хімічних елементів має вигляд таблиці. Елементи в ній розміщені в певному порядку – у міру збільшення маси їхніх атомів. Кожний елемент має свій порядковий номер і цей номер дорівнює заряду ядра атомів цього елемента.

D:\фото зі школи\відкритий\PA100060.JPG

   Існує багато різновидів зображення Періодичної системи: кругові, спіральні, пірамідальні, із розташуванням елементів зверху вниз і зліва направо. Найбільш загальноприйнятим є зображення у вигляді таблиці з розташуванням елементів зліва направо.

   У Періодичній системі всі елементи об’єднуються в періоди – горизонтальні ряди елементів, і групи – вертикальні стовпці елементів.

   Перші три періоди називають малими, тому що їх становить невелика кількість елементів: перший період – тільки два елементи (Гідроген і Гелій), а другий і третій – по вісім. Решту періодів називають великими: четвертий і п’ятий періоди мають по 18 елементів, а шостий і сьомий – по 32.

   У нижній частині таблиці розташовані родини елементів: лантаноїди й актиноїди. Ці елементи йдуть після Лантану(№57) і Актинію (№89) і формально належать до третьої групи. Проте розміщення цих елементів у таблиці зробило б її громіздкою й незручною, тому зазвичай їх виносять за її межі. Кожний елемент має свою адресу в Періодичній системі. Щоб описати положення елемента в Періодичній системі треба назвати його порядковий номер, а також номер групи та періоду. Наприклад, елемент Оксиген має порядковий номер 8, перебуває в другому періоді, шостій групі.

  1. Назви і символи хімічних елементів

   Усі хімічні елементи мають назви й умовні позначення – хімічні символи. За основу українських назв елементів узяті їхні латинські назви. Назви хімічних елементів записуються з великої літери. Як символи хімічних елементів використовуються перші літери їх латинських назв.

   Наприклад, хімічний елемент із зарядом атомного ядра +1 називається Гідроген, його символ Н відповідає першій літері латинської назви Hydrogenium. Хімічний елемент із зарядом ядра +8 називається Оксиген (від латинського Oxygenium) і позначається символом О. Якщо перша літера в назві елемента вже використовується для позначення іншого елемента, то до неї додається одна з наступних літер, наприклад, символ Гелію – Не, Меркурію -  Нg (від латинського Hydrargyrum).

   Таку систему назв хімічних елементів запропонував шведський хімік Берцеліус у 1814 р.

   Символи та назви елементів – це літери хімічної мови. Цією мовою розмовляють усі хіміки світу. І вам також треба вивчити «алфавіт» хімічної мови, а для початку символи хімічних елементів, які часто зустрічатимуться на уроках хімії.

D:\фото зі школи\відкритий\PA100058.JPG

 

ІV. Закріплення нового матеріалу

Завдання для індивідуальної роботи

  1. Знайдіть у Періодичній системі елемент із зарядом ядра +79. Запишіть його символ, назву, порядковий номер. У якому періоді (великому чи малому) він перебуває? Скільки електронів міститься в атомі цього елемента?
  2. Виберіть один із елементів у Періодичній системі й запишіть у зошитах інформацію про цей елемент, яку можна отримати з Періодичної системи: назву елемента, символ, порядковий номер, положення елемента: період, група, заряд ядра атома, кількість електронів.

Вікторина «Хімічні елементи»

   Клас об’єднується в команди по 4 учні. Відповідаючи на запитання та виконуючи завдання, учні користуються Періодичною системою хімічних елементів, що наведена в підручнику. Завдання для всіх груп однакові. Відповідає команда, яка першою знаходить відповідь. Перемагає команда, яка надає найбільшу кількість правильних відповідей.

  1. Розминка (кожна правильна відповідь – 1 бал)
  1. Скільки елементів перебуває в перших трьох періодах Періодичної системи?
  2. Із кількох періодів і груп складається сучасна Періодична система?
  3. Які періоди Періодичної системи називають малими, а які – великими?
  4. Скільки елементів перебуває у третьому періоді?
  5. Скільки елементів перебуває у п’ятому періоді?
  6. Чому дорівнює порядковий номер елемента?

 

  1. «Символи». Установіть відповідність між символами хімічних елементів та їх українськими назвами. (Завдання видаються командам на окремих аркушах. На них команди зразу ж пишуть відповіді. Кожна правильна відповідь  - 1 бал)

D:\фото зі школи\відкритий\PA100069.JPG

 

  1. Са                           а) Станум
  2. Сu                           б) Плюмбум
  3. Аg                           в) Купрум
  4. Sn                            г) Натрій
  5. Pb                            д) Кальцій
  6. Na                         е) Цинк
  7. Zn                         є) Аргентум
  1. «Літера». Випишіть із Періодичної системи всі символи хімічних елементів, що починаються літерою «С». укажіть їх кількість. (3 бали)

 

  1. «Назви». (Кожна правильна відповідь – 1 бал)
  1. Знайдіть у Періодичній системі приклади хімічних елементів, які названі на честь учених.
  2. Знайдіть у Періодичній системі приклади хімічних елементів, які названі на честь планет.
  3. Знайдіть у Періодичній системі приклади хімічних елементів, які названі на честь географічних об’єктів.

 

V. Підбиття підсумків

Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва – унікальний довідковий посібник хіміка, що містить відповіді на багато питань про будову атомів, властивості хімічних елементів та їх сполук.

D:\фото зі школи\відкритий\PA100064.JPG

VІ. Домашнє завдання

§ 6, ст. 43-49

Впр. 40,41

Впр. 42,43,45,46*.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
7 липня 2018
Переглядів
3736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку