Хімічні властивості кислот

Про матеріал
Презентаці створена до уроку "Хімічні властивості кислот" У ній міститься весь матеріал до даного уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вставте пропущенні слова, щоб вираз став завершеним1. Кислоти – складні речовини, до складу яких входить атом ____________ і ___________ залишок.2. За кількістю атомів Гідрогену кислоти класифікують на_________,_________ і _________ основні.3. За наявності атомів Оксигену кислоти класифікують на _________________ і______________.4. Вкажіть формулу сульфітної кислоти ________. 5. Вкажіть формулу нітратної кислоти ________.6. Вкажіть назву кислотного залишку -CO₃_______.7. Корінь першого слова походить від назви _________, що утворює _________.8. Вкажіть валентність кислотн6ого залишку ортофосфатної кислоти _______.9. Сульфатна кислота є _______________ кислотою.10. За розчинністю кислоти поділяють на ______________ і ______________.11. Кількість атомів Гідрогену визначають за ____________ кислотного залишку.

Номер слайду 3

Вставте пропущенні слова, щоб вираз став завершеним1. Кислоти – складні речовини, до складу яких входить атом Гідрогену і кислотний залишок.2. За кількістю атомів Гідрогену кислоти класифікують на одно-, дво- і трьо основні.3. За наявності атомів Оксигену кислоти класифікують на оксигеновмісні і безоксигенові.4. Вкажіть формулу сульфітної кислоти H₂SO₃. 5. Вкажіть формулу нітратної кислоти HNO₃.6. Вкажіть назву кислотного залишку -CO₃ карбонатний.7. Корінь першого слова походить від назви залишку, що утворює кислоту.8. Вкажіть валентність кислотн6ого залишку ортофосфатної кислоти ІІІ.9. Сульфатна кислота є двоосновною кислотою.10. За розчинністю кислоти поділяють на розчинні і нерозчинні.11. Кількість атомів Гідрогену визначають за валентністю кислотного залишку.

Номер слайду 4

Робота із схемою «Фізичні властивості кислот»

Номер слайду 5

Повідомлення розповідь про поширеність деяких певних кислот у природі та побуті.

Номер слайду 6

Чому залізо іржавіє у воді?Як метали «розчиняються у кислоті»?Чому золоті прикраси «не бояться» води і кислоти?

Номер слайду 7

Хімічні властивості кислот: дія на індикатори, взаємодія з металами, основними оксидами, основами, солями. Реакція нейтралізації. Ряд активності металів. Реакції заміщення і обміну.

Номер слайду 8

Мета: сформувати уявлення про хімічні властивості кислот та вміння виявляти кислоти за допомогою індикаторів, особливості взаємодії металів, основних оксидів, основ, солей з кислотами; ознайомити учнів із рядом активності металів; сформувати уявлення про реакції нейтралізації, заміщення та обміну; розвивати навички складання хімічних рівнянь реакцій; розвивати вміння спостерігати та робити висновки.

Номер слайду 9

1. Дія кислоти на індикатори.

Номер слайду 10

K>Ca>Na>Mg>Zn>Fe>Ni>Sn>Pb>H₂>Cu>Hg>Ag>Au. Ряд активності металів

Номер слайду 11

Zn+2 HCl=Zn. Cl₂+ H₂↑ Реакції заміщення – це реакції, в яких атом одного елемента простої речовини витискує атоми іншого елемента зі складної речовини.2. Взаємодія металів з кислотами. Поняття про реакції заміщення.

Номер слайду 12

Cu. O+ 2 HCl =Cu. Cl₂ + H₂OРеакції, в якій дві складні речовини обмінюються своїми частинами, називають реакціями обміну.3. Взаємодія основних оксидів з кислотами. Поняття про реакції обміну.

Номер слайду 13

 4. Взаємодія основ з кислотами. Поняття про реакції нейтралізації. Na. OH+ HCl = Na. Cl + H₂O Реакцію між кислотою і основою, у результаті якої утворюється сіль і вода, називають реакцією нейтралізації.

Номер слайду 14

5. Взаємодія солей з кислотами. Ca. CO₃+ 2 HCl= Ca. Cl₂+ H₂CO₃ ↙ ↘ CO₂↑ + H₂O

Номер слайду 15

Узагальнення та закріплення знань

Номер слайду 16

Запишіть пропущенні в рівняннях формули, розтавте коефіцієнти:а) Al+……..=Al. Cl₃+……б) ……..+H₂SO₄ = Mg. SO₄ +……в) Ba(OH)₂ + ……= Ba₃(PO₄)₂ + ……г) K₂CO₃ + ….= KNO₃ + H₂O+….

Номер слайду 17

Запишіть пропущенні в рівняннях формули, розтавте коефіцієнти:а) 2 Al+6 HCl=2 Al. Cl₃+3 H₂↑б) Mg. O+H₂SO₄=Mg. SO₄+H₂Oв)3 Ba(OH)₂+2 H₃PO₄=Ba₃(PO₄)₂+6 H₂Oг) K₂CO₃+2 HNO₃=2 KNO₃+H₂O+CO₂↑

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Вивчити §28, 29. Виконати завдання на с. 165.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Солук Галина
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
1052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку