Хімічний зв'язок. Будова речовини

Про матеріал
Матеріал презентації можна використовувати для вивчення теми "Хімічний зв'язок. Будова речовини, "Органічні речовини", "Метали", "Неметали", під час уроків повторення та для підготовки до ЗНО. Містить тести ЗНО попередніх років з цієї теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний зв’язок

Номер слайду 2

РЕЧОВИНИАТОМИМОЛЕКУЛИ ЙОНИ

Номер слайду 3

Хімічний зв’язок – це взаємодія між частинками, завдяки якій вони утримуються разом. Об’єдання атомів атоми намагаються набути октету електронів енергетично вигiдно Електоронегативність

Номер слайду 4

Таблиця електронегативності

Номер слайду 5

Зміна властивостей елементів

Номер слайду 6

Типи хімічних звязків. ЙОННИЙКОВАЛЕНТНИЙВОДНЕВИЙМЕТАЛІЧНИЙ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Металічний зв ’ язок

Номер слайду 10

Йонний зв ’ язокміцний хімічний зв’язок, що утворюється між атомами з великою різницею електронегативності (ΔЕН > 2,1 за Полінгом)Атоми перетворюються на iони: поляризацiя! ∙У кристалi кожний йон взаємодiє з iншими, немає спрямованостi зв’язку ∙ Йоннi сполуки нелеткі, у них високі температури плавління (висока 𝐸зв)

Номер слайду 11

Ковалентний НЕПОЛЯРНИЙзв ’ язок. Обмiнний механiзм утворення зв’язку. Ковалентний зв’язок – це міцний хімічний зв’язок, він може об’єднувати атоми не лише в молекули, але і в кристали. Найважливішими характеристиками ковалентного зв’язку є: насичуваність (здатність елементів утворювати певну кількість зв’язків); напрямленість (просторова напрямленість); поляризованість (здатність зв’язку перетворюватись на полярний під впливом зовнішнього електростатичного поля).

Номер слайду 12

Ковалентний ПОЛЯРНИЙзв ’ язок. Обмінний механізм. Збуджений стан: стан

Номер слайду 13

Ковалентний ПОЛЯРНИЙзв ’ язок. Обмінний механізм

Номер слайду 14

Ковалентний ПОЛЯРНИЙзв ’ язок. ДОНОРНО-АКЦЕПТОРНИЙ МЕХАНІЗМ

Номер слайду 15

МЕТАЛІЧНИЙ зв ’ язок. У атомах металів число валентних електронів менше, ніж число валентних орбіталей. У вузлах кристалічних ґраток металів знаходяться позитивні йони та атоми  "електронний газ", що здійснює зв’язок між йонами і легко, пересуваються всередині кристалу  Навіть невелике збудження призводить до міграції електронів. Цим пояснюється висока тепло- і електропровідність металів.

Номер слайду 16

Водневий зв ’ язок. У молекулах атом Гідрогену зв’язаний з атомами, що мають велику електронегативність і малий радіус (F, O, N). Між атомами діють сили електростатичного притяганняІснує певний внесок донорно-акцепторного зв’язку, що визначає просторову напрямленість водневих зв’язків. Водневий зв’язок є міжмолекулярним і значно посилює притягання молекул;Обумовлює підвищення температури кипіння;Обумовлює підвищення розчинності речовин у водіРечовини, у яких існує водневий зв'язок між молекулами, мають температуру кипіння набагато вищу, ніж речовини з молекулярними кристалічними ґратками і близькими значеннями молярної маси, але без водневих зв'язків Легко руйнується

Номер слайду 17

Внесок донорно -акцепторного зв ’ язку. Кожнийатом Оксигену утворює по 2 водневі зв’язки із сусідніми молекулами, а атом Гідрогену – по одному. Водневий зв’язок виникає між позитивно зарядженим атомом Гідрогену та негативно зарядженим атомом Оксигену (електростатичний характер)Кожна молекула води утворює по 4 зв’язки з сусідніми молекулами. Водневий зв’язок виникає тільки в напрямку, в якому спрямовага неподільна електронна пара атома Оксигену (донорно-акцепторний характер)

Номер слайду 18

Водневий міжмолекулярний зв’язок. Молекули води. Молекули амоніаку. Молекули флуоридної кислоти

Номер слайду 19

Водневий міжмолекулярний зв’язок. Вторинна структура білку. Молекула ДНК

Номер слайду 20

Типи кристалічний граток

Номер слайду 21

Залежність типу кристалічних ґраток від хімічного зв’язку

Номер слайду 22

Залежність властивостей речовин від будови кристалічних ґраток

Номер слайду 23

14325

Номер слайду 24

12345

pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
2191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку