ХІМІЯ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ Домашній хімічний експеримент, корисні поради.

Про матеріал
Вміщено корисні поради, домашній хімічний експеримент. Зміст завдань передбачає використання досягнень хімічної науки у повсякденному житті, мінімізацію впливу хімічних речовин на здоров’я людини.
Перегляд файлу

ХІМІЯ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ

Домашній хімічний експеримент, корисні поради.

Домашній хімічний експеримент

1.Поміркуйте, яку широко застосовану у кулінарії сполуку можна використати у домашніх умовах для виявлення надмірної кислотності меду. Складіть план експерименту й обговоріть його на уроці хімії. Виконайте дослід у домашніх умовах.

2. Доведіть, що яєчну шкаралупу доцільно використовувати на кислих ґрунтах для зменшення кислотності.

3. Дослідіть, чи  відбувається  біуретова  реакція  з:  а)  натуральним  м’ясним бульйоном; б) бульйонами з бульйонних кубиків різних виробників; в) овочевим відваром. Зробіть висновок про вміст білка в досліджуваних об’єктах.

4. Дослідіть та опишіть поведінку 3%-го розчину гідроген пероксиду при контакті з: а) вареними холодними картоплею і м'ясом; б) сирими картоплею і м'ясом.

5. Проаналізуйте зміст етикетки столової води «Тонус-кисень». Виконайте досліди: внесіть тліючу скіпку в щойно відкорковану пляшку цієї води. Поясніть, яку інформацію щодо складу води, властивостей і застосування кисню ви змогли перевірити цим дослідом.

6. Дослідіть залежність швидкості іржавіння від різних чинників. Для цього візьміть чотири сталеві цвяшки. Перший змастіть олією або машинним мастилом. Другий, третій і четвертий цвяхи нічим обробляти не треба. Перший і другий цвяхи до половини занурте у посудину з водою. Третій цвях покладіть у порожню суху посудину. А посудину з четвертим цвяхом заповніть (обережно!) окропом по вінця. Щільно закоркуйте усі посудини, окрім першої, й спостерігайте за змінами. Будьте терплячими – цей дослід може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

КОРИСНІ  ПОРАДИ

 

1. Квіти й фрукти на полотнах митців милують око й вражають свіжістю. Однак у повсякденному житті таке сусідство недоцільне – квіти швидше в’януть, плоди жовтіють, стають зморшкуватими. Поясніть причину цього явища.

2. Задля збільшення терміну зберігання овочів і фруктів у холодильнику виробники пропонують споживачам спеціальну тару та пакетики-саше. Покриття стінок контейнерів містить калій перманганат у суміші з глиною, ця ж суміш входить до складу гранул пакетиків. Як ви вважаєте, чи відповідають ці товари своєму призначенню? Поясніть, чому?

3. Девятикласниці Олена та Оксана посперечалися. Олена стверджувала, що треба обов’язково крохмалити постільну білизну – адже після прасування вона набуває привабливого вигляду. Оксана заперечувала – гігієнічні властивості такої білизни незадовільні. А що порадите ви?

4. Досвідчені господині для одержання смачного бульйону м'ясо кладуть у холодну воду, а для приготування смачного мяса – в окріп. Поміркуйте, чому?

5. Знаючи властивості білків, поясніть, чому посуд із-під молочних продуктів слід мити спершу холодною водою, а потім гарячою, а не навпаки.

6. Природний газ у суміші з повітрям вибухонебезпечний. Якщо концентрація газу в повітрі перевищує 15%, загоряння відбувається від запаленого сірника і навіть від умикання світла. Щоб уберегти людей і будівлі від можливого лиха, у природний газ, який не має запаху, додають речовини зі стійким неприємним запахом. Цілком достатньо 1% таких речовин у природному газі, щоб нюховий аналізатор людини відчув їх запах уже при незначних витоках газу.

Які ваші дії у подібних ситуаціях?

 

7. Щоб внутрішня камера мікрохвильової печі не забруднювалася через розбризкування страв при розігріванні чи приготуванні їжі, досить помістити посудину у звичайнісінький поліетиленовий кульок. Страва розігріється, а кульок, залишиться неушкодженим, захистить мікрохвильову піч від бруду.

8. Визначити, тверда чи мяка у вас вода, можна і в домашніх умовах. Для цього в гарячій воді розчиніть подрібнене мило: якщо після охолодження розчин залишиться прозорим – вода мяка. Розчин у твердій воді при охолодженні покривається плівкою. Ще можна визначити твердість води, намагаючись збити мильну піну: у твердій воді вона не утворюється.

З наведених порад стає зрозуміло, що в помешканні має бути не один, а декілька мийних засобів, різних за призначенням.

9. Аби вибавити чорнильну пляму потрібно:

   а) забруднену ділянку тканини ретельно протерти чистою ганчіркою, змоченою спиртом (етанолом);

   б) тканину з плямою потримати в гліцерилі майже 1 годину, а потім прополоскати в теплій злегка підсоленій воді. Якщо сліди залишилися, випрати річ у теплій мильній воді;

   в) протерти пляму ватою (змінювати в міру забруднення), змоченою в суміші однакових кількостей гліцеролу й етанолу, а потім тканину промити водою.

10. Плями від жирів, масел можна вибавити:

   а) на виріб покласти шматочок білої бавовняної тканини або складений у кілька разів фільтрувальний папір, а забруднену ділянку тканини протерти зі зворотного боку круговими рухами (від периферії до центру) ватою, змоченою в бензині;

   б) протерти забруднену ділянку тканини ватою, змоченою теплим розчином суміші нашатирного спирту і мийного засобу (одна чайна ложка на півсклянки теплої води). Потім виріб пропрасувати через чисту білу тканину;

   в) забруднену ділянку на шовковій тканині занурити на 5 – 10 хв у розчин, що складається з половини столової ложки нашатирного спирту, столової ложки гліцеролу й столової ложки води. Потім виріб промити в теплій воді.

11. Пляму від крові не рекомендують вибавляти гарячою водою, оскільки така вода закріплює забруднення! Випрати забруднену ділянку тканини в холодній воді, а потім у теплій (не вище 40 С), користуючись універсальним мийним засобом або засобом із добавлянням ферментів.

12. Аби вибавити плями від чаю спробуйте:

   а) протерти забруднену ділянку ватою, змоченою в суміші з двох чайних ложок гліцеролу й половини чайної ложки нашатирного спирту;

   б) обробити пляму, якщо вона свіжа, крутим окропом;

   в) для вибавлення застарілої плями використати розчин щавлевої кислоти (2 – 3 г на склянку води): теплим розчином змочити пляму, а коли вона зникне, ретельно промити водою.

13. Плями від какао можна вибавити так:

   а) тканину з плямою натягнути на глибоку тарілку або миску й поливати пляму холодною водою, у якій розбавлено небагато мила чи мийного засобу;

   б) застарілу пляму потерти теплим гліцеролом, потім промити водою.

14. Плями від кави вибавляють наступним чином:

   а) пляму намилити, злегка випрати, потім помістити в окріп і кип’ятити до зникнення;

   б) застарілу пляму змочити та протерти сумішшю з 1 чайної ложки гліцеролу, 1 чайної ложки води та декількох крапель нашатирного спирту, після зникнення плями промити гарячою водою.

15. Аби вибавити парафін  покладіть на забруднену ділянку тканини з обох боків кілька шарів промокального паперу й пропрасуйте гарячою праскою – папір вбере розплавлений парафін.

16. Плями від трави (зелені) на бавовняних, льняних і шовкових тканинах витримати в гарячій воді з додаванням кухонної солі (1 столова ложка на 1 склянку води); якщо сліди залишилися, випрати виріб з милом.

Якщо речі не підлягають пранню, протерти пляму розчином кухонної солі, а потім спиртом.

Застарілу пляму на бавовняних і льняних тканинах обробити гарячим розчином щавлевої кислоти (1 чайна ложка на 0,5 л гарячої води), потім річ ретельно прополоскати водою.

17. Є кілька способів вибавлення плям від іржі :

   а) ділянку забрудненої тканини (льняної, бавовняної або вовняної) покласти в емальовану миску із розбавленим оцтом (2 столові ложки на 1 склянку води) і підігріти до 80 - 90 С. потім тканину промити в теплій воді, у яку додати нашатирний спирт (1 столова ложка на 2 л води);

   б) з кольорових тканин краще всього вибавляти іржу лимонною кислотою;

   в) найпростіший спосіб позбутися плям іржі – за допомогою шматочка лимона. Загорнути його в марлю, прикласти до плями й провести кілька разів з протилежного боку тканини гарячою праскою. Цей спосіб застосовують для всіх видів тканин.

18. Позбутися плям від фруктів і ягід найпростіше так: тканину з плямою розтягнути над мискою і поливати окропом, доки пляма не зникне.

19. Плями від косметичних засобів можна вибавити наступним чином:

   а) протерти пляму теплим гліцеролом або спиртом;

   б) обробити ділянку з плямою уайт-спіритом або бензином, «ореол» змити розбавленим оцтом чи теплим гліцеролом, а потім промити водою.

 

docx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку