"Хліб - усьому голова"

Про матеріал
"Хліб - усьому голова", - кажуть у народі. Його здавна вважали основою життя, символом добробуту й багатства. Мета даного заходу: прищепити учням бережливе ставлення до хліба; виховувати повагу до людей праці; ознайомити з історією виникнення хліба, народними звичаями нашого краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Щодня ми тримаємо його в руках, ми звикли до нього і не уявляємо без нього свого життя. “ХЛІБ – УСЬОМУ ГОЛОВА!” А чи замислювалися ви, чому саме хліб? Чому так високо цінувався він у всі часи? На ці та інші запитання ми спробуємо дати відповіді.

Номер слайду 3

З давніх-давен хліб вважався символом святості, символом щастя, радості, здоров’я та багатства.

Номер слайду 4

Чому ж саме хліб – усьому голова?Знайти відповіді на це запитання нам допомогли: Народні прикмети, звичаї та обрядиІсторія. Медицина

Номер слайду 5

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ЗВИЧАЇ ПРО ХЛІБНе розпочинайте новий буханець після заходу Сонця - це до бідності;Не залишайте ніж увіткненним у хліб, щоб не випустити з дому удачу;Не залишайте на столі недоїдений хліб - це призведе до невдачі;Якщо на підлогу впав шматок хліба - чекайте гостей. Якщо хтось із членів сім'ї відправлявся в подорож - йому дають з собою буханець хліба;Якщо стражденний попросить шматочок хліба - обов'язково дайте йому, нехай це буде навіть останній шматок;Не передавайте буханку хліба через поріг - це може накликати нужду та голод в ваш будинок.

Номер слайду 6

ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИЩо посієш, те й пожнеш. Зима — без снігу, літо — без хліба. Весною не посієш – восени не збереш. Одна стара правда на світі буває: хто не посіє, той не збирає. Сила від хліба, хліб — від землі. Хліб батько, вода — мати. Як посієш рідко, то вродиться дідько. Без хліба половина обіда. Паляниця — хлібова сестриця. Як у травні дощ надворі, то восени хліб у коморі.

Номер слайду 7

ІСТОРІЯНа думку вчених, впершелюдина почала збирати йкультивувати хлібні злакипонад 15 тисяч років тому. У кам'яному віці люди їли сирі,зерна, лише пізніше вонинавчилися розтирати їх міжкаменями і змішувати з водою. В Стародавньому Єгипті хліб бувважливим продуктом харчування.Єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Хліб високо цінувався. Його ставили в один ряд із золотом і сонцем.

Номер слайду 8

Перший прообраз хліба був спечений більше 5 тисяч років тому — в Стародавньому Єгипті. Історія розповідає, що через недогляд раб, приставлений до кухні, забув прибрати на ніч суміш води і крупи з теплої печі, а на ранок побачив загравше тісто. Побоюючись покарання, він все ж спік з нього коржик. Його смак виявився набагато апетитніший, ніж зазвичай. Так з’явився перший хліб на заквасці — м’який, пишний і пористий.

Номер слайду 9

Починаючи з 2006-го року, 16 жовтня на всіх куточках планети відзначається World Bread Day — Всесвітній день хліба. Його появі ми зобов’язані Міжнародному союзу пекарів-кондитерів. Мета святкування - віддати данину поваги хлібу, як найціннішому продукту на Землі.

Номер слайду 10

МЕДИЦИНАХліб-один з основних продуктів харчування людини. Потреба в ньому становить 300-500 г на добу. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині: вітаміни, фосфор, кальцій, залізо, магній. Хліб добре засвоюється організмом.100 грам хліба забезпечує близько 35% потреби організму в енергії.

Номер слайду 11

У багатьох народів хліб вважався цілющим засобом від хвороб:якщо нюхати свіжовипечений хліб, то можна вилікувати нежить;черствий хліб допомагає при захворюваннях шлунку та кишечнику;Якщо болить голова, не поспішайте рятуватися таблеткою, краще спробуйте рецепт з “бабусиної скриньки”. Занурте житній хліб в оцет і прив’яжіть його рушником до голови. Через хвилин тридцять біль як рукою зніме.

Номер слайду 12

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ УЧНІВПам’ятаю, що хліб - святий. Бережу хліб – не викидаю. Пильную, щоб не падав додолу. Недоїденим хлібом пригощаю пташок. Беру хліба стільки, скільки подужаю з’їсти. Шаную працю людей, які виростили хліб.

Номер слайду 13

Святиня столу, оберіг у хатіГлава сім'ї, добробуту, життя. Так звикли предки хліб наш величати, Без нього не існує майбуття. Наш хліб - це поле житнє, спіле,Достаток і добробут у житті,Це ниви, що узимку побіліли,Усе - це наш звичайний хліб. Без хліба і не можна уявити, Як будем жити ти і я, Тому достатком треба дорожити, І буде й щастя, і добробут, і сім'я!

pptx
Додано
7 січня
Переглядів
250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку