НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ЗВИЧАЇ ПРО ХЛІБНе розпочинайте новий буханець після заходу Сонця - це до бідності;Не залишайте ніж увіткненним у хліб, щоб не випустити з дому удачу;Не залишайте на столі недоїдений хліб - це призведе до невдачі;Якщо на підлогу впав шматок хліба - чекайте гостей. Якщо хтось із членів сім'ї відправлявся в подорож - йому дають з собою буханець хліба;Якщо стражденний попросить шматочок хліба - обов'язково дайте йому, нехай це буде навіть останній шматок;Не передавайте буханку хліба через поріг - це може накликати нужду та голод в ваш будинок.
ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИЩо посієш, те й пожнеш. Зима — без снігу, літо — без хліба. Весною не посієш – восени не збереш. Одна стара правда на світі буває: хто не посіє, той не збирає. Сила від хліба, хліб — від землі. Хліб батько, вода — мати. Як посієш рідко, то вродиться дідько. Без хліба половина обіда. Паляниця — хлібова сестриця. Як у травні дощ надворі, то восени хліб у коморі.
ІСТОРІЯНа думку вчених, впершелюдина почала збирати йкультивувати хлібні злакипонад 15 тисяч років тому. У кам'яному віці люди їли сирі,зерна, лише пізніше вонинавчилися розтирати їх міжкаменями і змішувати з водою. В Стародавньому Єгипті хліб бувважливим продуктом харчування.Єгиптяни мали прізвисько хлібоїди. Хліб високо цінувався. Його ставили в один ряд із золотом і сонцем.
Перший прообраз хліба був спечений більше 5 тисяч років тому — в Стародавньому Єгипті. Історія розповідає, що через недогляд раб, приставлений до кухні, забув прибрати на ніч суміш води і крупи з теплої печі, а на ранок побачив загравше тісто. Побоюючись покарання, він все ж спік з нього коржик. Його смак виявився набагато апетитніший, ніж зазвичай. Так з’явився перший хліб на заквасці — м’який, пишний і пористий.
МЕДИЦИНАХліб-один з основних продуктів харчування людини. Потреба в ньому становить 300-500 г на добу. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині: вітаміни, фосфор, кальцій, залізо, магній. Хліб добре засвоюється організмом.100 грам хліба забезпечує близько 35% потреби організму в енергії.
У багатьох народів хліб вважався цілющим засобом від хвороб:якщо нюхати свіжовипечений хліб, то можна вилікувати нежить;черствий хліб допомагає при захворюваннях шлунку та кишечнику;Якщо болить голова, не поспішайте рятуватися таблеткою, краще спробуйте рецепт з “бабусиної скриньки”. Занурте житній хліб в оцет і прив’яжіть його рушником до голови. Через хвилин тридцять біль як рукою зніме.
Святиня столу, оберіг у хатіГлава сім'ї, добробуту, життя. Так звикли предки хліб наш величати, Без нього не існує майбуття. Наш хліб - це поле житнє, спіле,Достаток і добробут у житті,Це ниви, що узимку побіліли,Усе - це наш звичайний хліб. Без хліба і не можна уявити, Як будем жити ти і я, Тому достатком треба дорожити, І буде й щастя, і добробут, і сім'я!