Хмара - фізичне явище природи

Про матеріал
Хма́ра — скупчення на певній висоті в тропосфері  продуктів конденсації водяної пари  (водяні хмари), кристалів льоду  (льодяні хмари), або їх суміші (мішані хмари), видиме неозброєним оком. При укрупненні хмарних елементів і зростанні їхньої швидкості падіння вони випадають із хмар у вигляді  опадів . Таке скупчення поблизу земної поверхні зветься туманом , імлою — в залежності від концентрації. Краплинки атмосферної вологи на поверхні різних тіл звуться росою , кристали льоду — інеєм . Зазвичай хмари спостерігаються в тропосфері, нижньому шарі земної атмосфери. Тропосферні хмари поділяються на роди, види, різновиди за додатковими ознаками відповідно до міжнародної класифікації хмар . Зрідка спостерігаються інші види хмар: перламутрові хмари  (на висоті 20-25 км) і сріблясті хмари  (70-80 км).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хма́ра — скупчення на певній висоті в тропосфері  продуктів конденсації водяної пари  (водяні хмари), кристалів льоду  (льодяні хмари), або їх суміші (мішані хмари), видиме неозброєним оком. При укрупненні хмарних елементів і зростанні їхньої швидкості падіння вони випадають із хмар у вигляді  опадів . Таке скупчення поблизу земної поверхні зветься туманом , імлою — в залежності від концентрації. Краплинки атмосферної вологи на поверхні різних тіл звуться росою , кристали льоду — інеєм . Зазвичай хмари спостерігаються в тропосфері, нижньому шарі земної атмосфери. Тропосферні хмари поділяються на роди, види, різновиди за додатковими ознаками відповідно до міжнародної класифікації хмар . Зрідка спостерігаються інші види хмар: перламутрові хмари  (на висоті 20-25 км) і сріблясті хмари  (70-80 км). Хмара. Підготувала вчитель Іванна САВРЕЙ

Номер слайду 2

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Символ. Рід. Латинська назва. ПеристіCirrus (Ci)Перисто-купчастіCirrocumulus (Cc)Перисто-шаруватіCirrostratus (Cs)Високо-купчастіAltocumulus (Ac)Високо-шаруватіAltostratus (As)Шарувато-купчастіStratocumulus (Sc)ШаруватіStratus (St)Шарувато-дощовіNimbostratus (Ns)КупчастіCumulus (Cu)Купчасто-дощовіCumulonimbus (Cb)Роди хмар

Номер слайду 3

Яруси хмар

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В атмосфері на висоті від кількох десятків до кількох сотень метрів відбувається утворення хмар, завдяки конденсації водяної пари. Цей процес протікає в результаті випаровування вологи із земної поверхні й підхоплення водяної пари висхідними потоками теплих повітряних мас.

Номер слайду 6

Хмари можуть складатися із крапель води або з кристалів снігу чи льоду в залежності від температури. Розміри і вага цих крапель або кристаликів настільки малі, що вони утримуються на висоті навіть слабкими висхідними потоками повітря. Якщо температура повітря в хмарі становить -10 ° с, то її структура представлена крапельними елементами; більше -15 ° C - кристалічними; від -10 до -15 ° C - змішаними.

Номер слайду 7

Сріблясті хмари. Перламутрові хмари. Вименеподібні хмари. Веселкові хмари. Лентикулярні або лінзовидні хмари. Перисті завитки Кельвіна-Гельмгольтца

Номер слайду 8

Шельфові хмари. Хвилясто-горбисті хмари. Хвилясті хмари. Ранкова глорія. Медузоподібні хмари. Пірокумулятивні хмари

Номер слайду 9

Легкі, волокноподібні, повітряні утворення, зазвичай правильної смугастої форми, рідше неправильної, при якій волокна хаотично розкидані по небу. Формуються з мікроскопічних крижаних кристалів. Часто сигналізують про зміну погоди. Перисті хмари (Cirrus)Тонкий напівпрозорий покрив хвилеподібної структури. Затягує верхній ярус неба перед бурею. Перисто-купчасті хмари (Сirrocumulus)Тонкий напівпрозорий шар, крізь який просвічує сонячний диск. Буває туманним або хвилястим. Попереджає про наближення негоди. Перисто-шаруваті хмари Сіrrostratus) Хмари верхнього ярусу

Номер слайду 10

Являють собою смуги, гряди або шари хмар білого або сірого кольору. Інколи вони бувають у формі великих баранців. Утворення високо-купчастих хмар обумовлене хвилевими рухами повітря перед холодними фронтами, над гірськими перешкодами. Висококупчасті хмари (Altocumulus)Хмари середнього ярусу. Розташовуються на висоті не більше 5 км над рівнем моря і мають протяжність до 4 км по вертикалі. Складаються вони з кристаликів льоду і переохолодженої води. Високо-шаруваті хмари (Altostratus)

Номер слайду 11

Хмари нижнього ярусу. Однорідні, безструктурні, сірі, найнижчі хмари, схожі на високий клаптевий туман. Шаруваті хмари (stratus)Шарувато-купчасті (stratocumulus)Великі, об’ємні, важкі, сіруваті «гряди» і «пагорби». Виглядають нагромадженими одна на одну. Рідко перетворюються в шарувато-дощові хмари, що дають дощові і снігові опади. Сіро-сизі хмари, часто виглядають зловісно, приносять опади у вигляді снігу і дощу. Їх товщина досягає декількох кілометрів. Шарувато-дощові (nimbostratus)

Номер слайду 12

Хмари вертикального розвитку. Окремі щільні хмари, що розвиваються вгору у вигляді горбів, куполів, башт. Хмари складаються з крапель (при від'ємних температурах переохолоджені). Мають сліпучо-білі вершини . Основи хмар темніші. Купчасті хмари (cumulus)Це потужні купчасті маси, сильно розвинені по вертикалі в вигляді боліт (часто простягаються від нижнього до верхнього ярусу). У верхній частині хмари складаються з льодяних кристаликів і крапель різного розміру, в нижній – тільки з краплин. З хмар випадають зливові опади, з ними пов'язані грозові явища. Купчасто-дощові (Cumulonimbus)

Номер слайду 13

За зовнішнім виглядом виділяють такі форми хмар:

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Визначення хмарності хмарно 10 балів Незначна хмарність2- 3 бали ясно 0 балів хмарно з проясненням 5 балів

Номер слайду 16

Міжнародний атлас хмар вміщує кілька десятків форм і різновидів хмар

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
25 липня 2023
Переглядів
993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку