Художня праця як засіб розвитку дрібної моторики рук в учнів початкових класів з обмеженими можливостями

Про матеріал
Розвиток дрібної моторики рук у творчому процесі служить хорошою підготовкою руки дитини до письма, розвиває мову. Описані методи і прийоми використані в роботі з дітьми під час гурткової роботи. Зміст матеріалу представлений за розділами: особливості розвитку дітей з дитячим церебральним паралічем, роль зображувальної діяльності та художньої праці на розвиток дрібної моторики рук, різноманітні види розвитку дрібної моторики рук, план роботи гуртка, технологічні картки, дитячі роботи та ін. Методичні рекомендації Художня праця як засіб розвитку дрібної моторики рук в учнів початкових класів з обмеженими можливостями призначено для вчителів та вихователів, які працюють з дітьми, що потребують педагогічної корекції.
Перегляд файлу

 

 

Зміст

  1. Вступ   ---------------------------------------------------------------------------------- 2
  2. Гурткова робота------------------------------------------------------------------------2
  3. Розвиток художньої творчості молодших школярів у

     педагогічних   ідеях В.Сухомлинського--------------------------------- 4

  1. Особливості розвитку дітей з дитячим церебральним паралічем-----------  5
  2. Роль зображувальної діяльності та художньої праці на розвиток

     дрібної моторики рук---------------------------------------------------------------6

      6. Різноманітні види розвитку дрібної моторики рук---------------------------8

   - Пальчикові ігри--------------------------------------------------------------------------8

   - Робота з папером-------------------------------------------------------------------------9

   - Малювання--------------------------------------------------------------------------------10

   - Ліплення-----------------------------------------------------------------------------------10

   - Аплікація----------------------------------------------------------------------------------11

   - Покидьковий матеріал------------------------------------------------------------------11

      7. Робота з батьками--------------------------------------------------------------------12

      8.  Додатки -------------------------------------------------------------------------------12

    - План роботи гуртка.--------------------------------------------------------------------12

    - Технологія виготовлення виробів---------------------------------------------------22

    - Технологічні картки -------------------------------------------------------------------26

    -  Конспекти занять-----------------------------------------------------------------------36

    - Папка-пересувка ------------------------------------------------------------------------40

    - Консультація. «Значення художньої праці у формуванні дитини»-------------63

    - Дитячі поробки --------------------------------------------------------------------------65

    - Список викориситаних джерел -------------------------------------------------------75

                               

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     


Вступ

                                              «Витоки здібностей і обдарувань

                                                дітей – на кінчиках їх пальців».

                                                

                                                           О.В.Сухомлинський

 

Вся історія розвитку людства доводить, що рухи руки тісно пов'язані з мовою. Першою формою спілкування первісних людей були жести. Особливо велика була роль руки. Пройшли тисячоліття, поки розвинулася словесна мова. Про те, що рухи пальців тісно пов'язані з мовою, було відомо давно. Талановиті люди з народу розуміли це. Граючи з маленькими, що не говорять, супроводжували слова пісні, гри рухами пальців дитини, звідси з'явилися відомі всім «Ладушки», «Сорока-ворона» і т.д.

Дрібна  моторика - це точні і дрібні рухи кистей і пальців рук, регульовані спільною дією нервової, кісткової і м'язової систем організму. Її розвиток починається з дитячого віку на базі загальної моторики: хапальних рухів, перекладання предметів з однієї руки в іншу і т.д., це відбувається природним чином, але процес необхідно удосконалювати.              Спеціалісти встановили тісний зв'язок між дрібною моторикою і мисленням дитини, його уявою, пам'яттю, координацією і увагою.

Мозкові центри людини, що відповідають за рух пальців і мови, розташовані дуже близько один до одного, тому при формуванні дрібної моторики активізуються і сусідні відділи мозку, що відповідають за мову та  інтелект і стимулюється як фізичне, так і розумовий розвиток дитини. Батьки, вчителі, вихователі, що працюють з дітьми з обмеженими можливостями повинні усвідомлювати важливість і необхідність розвитку дрібної моторики і приділяти цьму достатньо часу.

Розвиток дрібної моторики сприяє формуванню зорово-рухової координації та сприйняття навколишнього світу, уваги, пам'яті. Він впливає на формування графічних навичок (лист, малювання, креслення), пов'язаної з виразністю мови, багатого словникового запасу і інтелекту в цілому.

 

Гурткова робота

Позакласна діяльність охоплює всю освітньо-виховну роботу в позакласний час і спрямована на забезпечення потреб особистості у творчій самостійній діяльності за інтересами, стимулювання її творчого самовдосконалення та задоволення потреб дітей.

Гурткова робота  розвиває естетичні та художні смаки учнів з обмеженими можливостями, поглиблює їх знання, розвиває їх творчі здібності, виховує почуття краси, сприяє розвитку дрібної моторики рук.

 Добре спланована гурткова робота аж ніяк не перевантажує цих учнів. Навпаки, вона значно полегшує сприйняття та засвоєння матеріалу на уроках, допомагає учням працювати за покликанням. У процесі гурткової роботи  педагог має змогу глибше пізнати особистість кожного вихованця, допомогти йому самовизначитись. Гурткова робота нерозривно зв'язана з навчально-виховним процесом, що здійснюється на уроках і грунтується на знаннях і навичках, набутих учнями на заняттях. Характерною особистістю гурткової роботи є те, що вона не регламентується обов'язковими програмами, а це надає їй гнучкості і дозволяє краще враховувати прагнення кожної дитини.

Цінність гурткової роботи полягає в тому, що вона, в деякій мірі, вирішує проблему організації вільного часу школярів, задовольняє їх різноманітні інтереси, активізує пізнавальну діяльність, тощо.

Активізуючи пізнавальну діяльність школярів, вона в той же час створює умови для практичного застосування одержаних ними знань.

Праця та людина невіддільні одне від одного. У період перебудови загальноосвітньої школи по-новому слід підійти і до гурткової роботи.

Щоб гурткова робота мала суспільно-корисне спрямування, щоб учням з обмеженими можливостями було цікаво працювати  заздалегідь врахувую їх потреби та можливості.

Плануючи роботу гуртка на рік  враховую шкільні умови, можливості таких дітей, наявність матеріалу.

План гуртка  включає теоретичну і практичну роботу. На основі річного плану роботи гуртка  розробляю план окремих занять. У процесі підготовки до кожного заняття, продумую зміст роботи гуртківців, вибираю необхідні інструменти, матеріали. Інколи в процесі роботи виникає необхідність змінити зміст того чи іншого заняття скоротити чи збільшити об'єм матеріалу з будь-якої теми, чи навіть увести нову тему, до якої в членів гуртка виник підвищений інтерес. При активній і цілеспрямованій роботі такі зміни в плані цілком можливі і доступні.

Для стимулювання в дітей позитивного відношення до занять в гуртку, застосовую різні методи і прийоми.

На заняттях завжди є можливість виділити дітей, які працюють акуратно, бережливо відносяться до інструментів, економно витрачають матеріал, вміють оригінально оформити виріб, проявляють себе творчо і старанно.

Пояснення нового матеріалу гуртківцям під час занять відбувається різноманітними способами. Швидше всього інформація подається в ході вступної бесіди з мобілізацією і систематизацією попередньо набутих знань, демонструючи наочні посібники моделі, пояснюючи і показуючи прийоми і способи виконання практичних дій чи застосування інструментів.

Надаючи дітям якомога більше самостійності, спрямовую їх на творчу діяльність, а це сприяє розвитку в них творчих здібностей, художнього смаку, формує вміння та навики учнів у трудовій діяльності.

У процесі навчання, відповідно до змісту тем,  використовую, крім одноосібного виконання учнями роботи, такі активні форми роботи як групові, парні, комбіновані, колективні. 

Успіх виховання й навчання багато в чому залежить від того, які методи й прийоми використовую, щоб донести до дітей певний зміст, сформувати в них знання, уміння, навички.

На гурткових заняттях  застосовую різноманітні методи навчання: поясню­вально-ілюстративні (розповідь, пояснення, бесіда, демонстрація); репро­дуктивні (відтворювальні); проблемно-пошукові (проблемне викладання матеріалу). 

             Перевагу надаю інтерактивним та ігровим методам. Під час занять використовую сюжетно-рольові ігри, ігри-змагання та ігри-конкурси,  одночасно використовуючи посібники, роздатковий матеріал, тех­нологічні картки (схеми-малюнки).

У процесі організації роботи гуртка розвитку творчих здібностей велике значення надаю загально-дидактичним принципам:

 - науковості, систематичності, послідовності, доступності, наочності, активності, міцності, індивідуального підходу.

 

Розвиток художньої творчості молодших школярів у педагогічних ідеях В.Сухомлинського

  Так, спілкування з мистецтвом, проблемне навчання, поєднання розумової та фізичної праці, за переконаннями В. Сухомлинського, дозволяють сформувати цілісність особистості молодших школярів.             
    Прогресивні ідеї виданого українського педагога, його праці: “Серце віддаю дітям”, “Сто порад учителеві”, “Праця і моральне виховання”, “Моральні заповіді дитинства і юності”, “Павлиська середня школа”, “Жива вода криниці” та ін. дають нам переконливе уявлення про творчий характер трудової діяльності молодших школярів.             
        В. Сухомлинський наголошував, що зміст трудового навчання в початкових класах має бути побудований на широкій політехнічній основі: “...щоб комплекс різноманітних умінь і навичок, яких набувають вихованці, відповідав меті політехнічної підготовки, щоб він був не професіоналізацією, не ранньою спеціалізацією, а обов’язковою для всіх азбукою праці”.

  Неодноразово В. Сухомлинський наголошував на взаємодії трудового навчання із загальним розвитком і вихованням учнів (моральним, естетичним, фізичним, інтелектуальним).

 Він писав, що трудова майстерність досягається руховими вправами, точністю взаємодії лівої і правої рук. Між рукою і мозком багато двосторонніх зв’язків, «розвиток  дитини у кінчиках її пальців». З огляду на це маємо належно використовувати багатофункціональний вплив роботи з пластичними матеріалами (пластилін, глина) на розвиток вправності дитячих рук.             
    Сучасними методичними рекомендаціями для вчителів початкової школи можна вважати своєрідний досвід проведення уроків трудового навчання, напрацьований у Павлиській школі. Це підтверджують такі рядки: “З перших днів життя “Школи радості” мої вихованці збирали колекції насіння, зразки деревини різних порід...; вивчали властивості речовин не тільки у процесі спостережень, а й завдяки взаємодії руки, озброєної найпростішими інструментами… Вони вирізали тоненькі пластинки з деревини різних порід, шліфували їх, приклеювали чи пришивали до паперу, порівнювали за твердістю та іншими ознаками... Усе це було не тільки підготовкою до технічної творчості. Розвиваючи майстерність рук, я розвивав розум”.

   Основним засобом розвитку художньої творчості молодших школярів є уроки трудового навчання: технічної і художньої праці. Робота з папером і картоном, конструювання художніх виробів з різних матеріалів, зокрема і природних, робота з текстильними матеріалами передбачає не тільки репродуктивне спрямування праці, але і її творчий характер, особистісно значущий для учнів. Знову переконуємося в цьому, перечитуючи сторінки педагогічної спадщини В. Сухомлинського: “Джерела здібностей і обдарувань дітей на кінчиках їх пальців. Від пальців, образно кажучи, ідуть найтонші струмочки, які живлять джерело творчої думки”. Саме у цих рядках ми знаходимо розуміння витоків художньої праці  дитини. Творчість дітей В. Сухомлинський розглядав як “…глибоко своєрідну сферу їхнього духовного життя, самовираження і самоутвердження, в якому яскраво виявляється індивідуальна самобутність кожної дитини ...”.             
    Синтезуючи естетичне та трудове виховання, педагог початкової школи має не тільки навчити дитину знати і розуміти мистецтво, а й сформувати в неї потребу милуватися природою і творами мистецтва, навчити творити довершені та композиційно виразні форми, насолоджуватися виробами, які створені власними руками.
       Аналізуючи педагогічні праці В. Сухомлинського з означеної проблеми, ми переконуємося, що він наполегливо і майстерно виховував у школярів здатність сприймати, розуміти та захоплюватися красою праці.  Раннє залучення дітей до творчої праці, основою якої є конструктивно-художні уміння, – це перш за все турбота про формування гармонійно розвиненої особистості. Педагогічні ідеї вченого мають бути покладені у фундамент виховання творчої особистості, що буде зростати в атмосфері гуманного ставлення до краси навколишнього світу.             

 

Особливості розвитку дітей з особливими можливостями

 

Діти з порушенням функції опорно-рухового апарату вже кілька десятиріч є об'єктом пильної уваги спеціальних педагогів. Серед всіх дітей з обмеженими можливостями здоров'я значну частину займають діти, які страждають різними формами дитячого церебрального паралічу. Серед хворих є діти з різним ступенем тяжкості порушень, аж до важкої, що призводить до довічної інвалідності.

Дитячий церебральний параліч (ДЦП) - захворювання центральної нервової системи при провідному ураженні рухових зон і рухових провідних шляхів головного мозку. Основні прояви нездатність зберігати нормальну позу і виконувати активні рухи.

До основного прояву захворювання - рухових порушень - часто приєднуються різного ступеня вираженості порушення психіки, мови, зору, слуху.

Багато дітей з особливими можливостями відчувають труднощі у сприйнятті форми, у співвідношенні в просторі об'ємних і плоских величин, у них важко формуються поняття «ліво», «право», труднощі у засвоєнні письма, читання,  рахунку.

Крім того, при ДЦП мають місце порушення емоційно-вольової сфери, поведінки, інтелекту,  мови, зору і слуху. Порушення емоційно-вольової сфери проявляються у вигляді підвищеної емоційної збудливості, чутливості до звичайних подразників навколишнього середовища, схильності до коливань настрою. Нерідко збудливість супроводжується страхами.

Для більшості дітей з особливими можливостями характерна підвищена стомлюваність. Діти ніяк не зосереджуються на завданні, швидко стають млявими або дратівливими, при невдачах відмовляються від виконання завдання. Все сказане вище вказує на специфічні умови інтелектуального розвитку дітей, які страждають на церебральний параліч.

Таким чином, можна зробити висновки:

1. Дитячий церебральний параліч - важке захворювання, пов'язане з ураженням центральної нервової системи. До основного прояву захворювання - рухових порушень - часто приєднуються різного ступеня вираженості порушення психіки, мови, зору, слуху. Рухові порушення при ДЦП існують з народження, тісно пов'язані з сенсорними розладами, особливо з недостатністю відчуттів власних рухів.

2. Однією з особливостей, що характеризують дитячий церебральний параліч, є порушення моторики рук. При певному коррекційному та педагогічному впливові ці порушення можуть бути зворотніми, тому образотворча діяльність і художня праця представляють широку можливість для роботи в цьому напрямку. У процесі засвоєння дітьми ряду графічних умінь вдосконалюється тонка моторика рук, що позитивно впливає на розвиток мови і формування комунікативних навичок.

 

 

Роль зображувальної діяльності та художньої праці на розвиток дрібної моторики рук у дітей з особливими можливостями

 

Попри дуже важкі рухові розлади, і порушення просторового сприйняття, діти з особливими можливостями охоче займаються образотворчою діяльністю та художньою працею, оскільки ця галузь відкриває перед дітьми дуже багато цікавого, гарного. Ця діяльність найбільш проста для них. Дитина має можливість висловити в малюнку, поробці, аплікації свій внутрішній світ, думки, настрій, мрії. Формуються особисті якості дитини - посидючість, цілеспрямованість, акуратність, працьовитість, бажання якнайкраще виконати свою роботу, а паралельно з цим відбувається вдосконалення рухів рук та пальців.

  Однією з особливостей, що характеризують дитячий церебральний параліч, є порушення моторики рук. При певному коррекційному та педагогічному впливі ці порушення можуть бути зворотніми, тому образотворча діяльність і художня праця представляють широку можливість для роботи в цьому напрямку. У процесі засвоєння дітьми ряду графічних умінь вдосконалюється тонка моторика рук, що позитивно впливає на розвиток мови і формування комунікативних навичок.

 Заняття різними  видами образотворчої діяльності активізують сенсорний розвиток дитини, просторове сприйняття, позитивно впливають на формування мови, сприяють удосконаленню комунікативних навичок а також розвиває дрібну моторику рук.

Починаючи малювати, ліпити, вирізувати і наклеювати, дитина стикається з новою проблемою - сприйняте треба зобразити, перенести на папір, глину. В одних випадках дитина, створюючи зображення, безпосередньо впливає руками на матеріал (ліплення, обривання паперу), в інших - за допомогою предметів-знарядь (олівця, пензля, ножиць). У всіх випадках потрібно володіти якимось мінімумом технічних навиків поводження як з інструментом, так і з матеріалом. Формування образотворчих рухів у процесі навчання малюванню, ліпленню, аплікації включає навчання вмінням правильно тримати ці інструменти і правильно користуватися ними; вмінням свідомо керувати рухами своїх рук.

 Оволодіння технікою образотворчої діяльності, необхідної для створення зображення, пов'язане з сенсомоторним розвитком дитини. Виробляючи той чи інший рух в малюванні, ліпленні або аплікації, дитина  відчуває положення олівця, пензлика для фарби чи клею в руці, силу стискання і розтискання важелів ножиць, сприймає рух руки з олівцем по паперу, силу тиску на грудку глини при розкачуванні. Одночасно з розвитком дрібної моторики рук відбувається і зорове сприйняття.

Образотворча діяльність виступає як творчий процес, що сприяє розвитку дрібної моторики рук, активізуються рухові навички, сприйняття, мова, гра і низку інших важливих аспектів психіки дитини.

Однак продукція їх творчості не завжди досконала і приваблива, а загальноприйняті способи належного ефекту не дають. Слід ретельно продумати, як побудувати процес навчання таких дітей основам образотворчої діяльності, щоб домогтися оптимальних результатів.

Фахівці різного профілю, які розробляють методи лікування та навчання дітей з обмеженими можливостями,  серед інших труднощів становлення пізнавальної діяльності, вказують на труднощі формування образотворчої діяльності і графічних навичок у дітей з таким діагнозом. У їх роботах наголошується, що успішне освоєння образотворчої діяльності сприяє інтелектуальному розвитку дитини, допомагає у формуванні інших видів діяльності. Тому величезне корекційне значення в житті дітей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату мають заняття образотворчою діяльністю і художньою працею, зокрема, ліпленням і аплікацією. Відомо, що процес зображення предметів і явищ навколишнього світу складний за своєю природою і пов'язаний з розвитком особистості дитини, з формуванням його почуттів і свідомості. У процесі засвоєння дітьми ряду графічних і живописних умінь і навичок відбувається вдосконалення дрібної моторики рук.

Якщо розглядати задачі зображувальної діяльності та художньої праці з точки зору розвитку дрібної моторики у дітей з обмеженими можливостями, то слід виділити:

- Власне роботу над м'язами кистей рук і пальців;

- Розвиток тактильних відчуттів;

- Вдосконалення зорово-рухової координації.

Організація роботи над розвитком тонкої моторики на заняттях гуртка з художньї праці відбувається за трьома пріоритетними напрямками:

1. Формування готовності до розвитку навичок дрібної моторики: нормалізація тонусу рук, розвиток почуття рівноваги, координації, узгоджених рухів рук, імітація (можна досягти, навчаючи пальчикових ігор).

2. Формування стабільності, а потім і обертальних рухів зап'ястя (формуються паралельно з ускладненням захвату).

3. Формування захоплення, тобто вміння дотягуватися до предмета, брати і утримувати його, а також вміння ним маніпулювати, брати, класти в певне місце.

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

1. У результаті занять гурткової роботи з художньої праці відбувається поступове вдосконалення тонкої моторики рук. Процес зображення вимагає від дитини певного рівня сформованості таких компонентів ручної вмілості, як технічні навички, освоєння формотворчих рухів та регуляції малювальних рухів за швидкістю, розмаху, силі. Ранній розвиток цих здібностей забезпечує успішне освоєння образотворчої діяльності, сприяє підвищенню інтересу до цієї діяльності і створює сприятливі умови для всебічного розвитку особистості дитини.

2. У дітей, які страждають дитячим церебральним паралічем, порушення центрального відділу рухового аналізатора призводить до складних і стійких розладів моторики рук: порушення тонусу м'язів, наявності насильницьких рухів - гіперкінезів, неправильного встановлення кінцівок, неточності рухів рук. Перелічені порушення вказують на те, що процес освоєння образотворчих навичок протікає у них інакше, має свої особливості.

 

Різноманітні види розвитку дрібної моторики рук

Пальчикові ігри

Особливо важлива пальчикова гімнастика. Крім основного ефекту вона сприяє також розвитку мовлення, тому що проекція кисті руки в руховій зоні головного мозку розташована дуже близько від мовної моторної зони. Спочатку рекомендується виконувати вправи більш збереженою рукою, потім ураженою, а потім двома руками разом. При важкому ураженні функції рук вправи виконуються спочатку пасивно.

  • Найбільш важливою, з точки зору навчання малювання і художньої праці, є,  кисть руки, а точніше - пальці, що здійснюють дрібну моторику. Поряд з перерахованими вище заходами, спрямованими на розвиток моторики дитини, можна запропонувати вправи на формування спрямованості пози пальців, точніше - довільного відведення та приведення пальців.

Надалі діти з задоволенням придумують свої ігри з власними пальчиками.

Також корисно робити дитині масаж рук. Масаж покращує крово-і-лімфообіг, прискорює, обмін речовин у тканинах, нормалізує м'язовий тонус, рефлекторно впливає на нервову систему і внутрішні органи.

Учням з обмеженими можливостями досить розвиненими рухами і самоконтролем можна запропонувати зробити самомасаж кистей і пальців рук.

Якісний масажний ефект дає і робота з тістом, в яке підмішано сіль. Тісто розкочується, стискається руками, можна видавлювати на ньому сліди пальців, відщипувати шматочки, ліпити.

 

 

Робота з папером 
         Відмінним засобом для розвитку рухів пальців рук
є робота з папером. М’яття, згортання, складання, м’якого паперу (газети, серветки) – легка техніка роботи, доступна учням початкових класів з обмеженими можливостями. Отримані грудочки – кульки або клаптики паперу є прекрасним матеріалом для створення композицій. З учнями початкових класів можна використовувати техніку корейської мініатюри: папероскручування та паперопластики.

Діти з охоче працюють з різними видами паперу, так як папір легко піддається обробці. Якщо дитині пропонувати різні сорти паперу, він отримає уявлення про те, що папір буває м’яким, жорстким, і різної  щільності, отже, з ним можна працювати по-різному.

В результаті діти знайомляться з різними видами паперу, вчаться з ним працювати, створювати паперові шедеври.             

 Квілінг дуже цікава та доступна техніка, яка може використовуватись у будь якій сфері творчої діяльності людини. Вироби в стилі квілінгу можуть служити як: окремі експонати, елементи оздоблення, прикраси, іграшки, сувеніри і т.п. Дану техніку можна використовувати при вивченні окремих тем до гурткових навчальних  програм, а можна використовувати цілу навчальну програму, адже об'єм матеріалу для вивчення величезний.    Безсумнівним залишається факт, що квілінг не тільки цікавий, а ще й має неабияке значення для розвитку дрібної моторики рук дітей з обмеженими можливостями та їх творчих здібностей  особистості.

        Техніка  квілінгу тісно пов'язане з такими курсами як оригамі, паперопластика, витинанка, паперова аплікація, моделювання виробів з паперу.

Мета гуртка не просто навчити гуртківців виготовляти картинки, панно та декоративні вироби і сувеніри, а й показати дітям їх творчі можливості, стимулювати їх до власної творчої діяльності до самовираження, самовдосконалення та розвивати дрібну моторику рук.

Шляхом застосування техніки оригамі гуртківці опановують елементарні гео­метричні поняття.

Гуртківці знайомляться з основними принципами конструювання при створенні моделей; виготовляють предметно-декоративні, сюжетно-тематичні аплікації та об’ємні композиції, вироби з простих плоских і об’ємних модулів, різноманітні вітальні листівки, прикраси до світ та створюють власні конструкції.

У процесі навчання гуртківців намагаюся створити для них атмосферу невимушеності, вільного спілкування та організувати такі умови праці, щоб кожній дитині було цікаво та корисно на заняттях.

На гурткових заняттях  застосовую різноманітні методи навчання: поясню­вально-ілюстративні (розповідь, пояснення, бесіда, демонстрація); репро­дуктивні (відтворювальні); проблемно-пошукові (проблемне викладання матеріалу). Перевагу надаю інтерактивним та ігровим методам.Під час занять використовую сюжетно-рольові ігри, ігри-змагання та ігри-конкурси,  одночасно використовуючи посібники, роздатковий матеріал, тех­нологічні картки (схеми-малюнки).

Використовуючи різні прийоми роботи з папером та техніки оригамі, гуртківці виготовляють вироби, прикраси, вітальні листівки сувеніри до свят та подарунки своїм близьким.

 

 

Малювання

 Для розвитку ручних умінь і підготовки руки до письма штрихами слід відпрацьовувати ритмічне  штрихування, легкість руху і вільного переміщення руки по всьому аркушу паперу. Тут використовують не тільки кольорові олівці, крейда, гелеві ручки, воскові олівці, свічки. Розвивати дрібну моторику рук, координацію рухів допомагає пальчиковий живопис, малювання нитками, сіллю  відбитками різних дрібних предметів, долоньками.

 

Ліплення

Ліплення займає одне з основних місць у розвитку дрібної моторики рук.

Ліплення - надання форми пластичному матеріалу (пластилін, глин, солоне тісто, вологий пісок, сніг) за допомогою рук і допоміжних інструментів. Він є одним з видів образотворчої діяльності і самий відчутний вид художньої творчості. Дитина не тільки бачить те, що створює, але і зачіпає, бере в руки і в міру необхідності змінює.

Робота з пластичними матеріалами для дитини з порушеною маніпулятивною діяльністю має і свої складності. Тим не менш, вона дуже корисна і з точки зору активної діяльності кистей рук, тому що змушує дитину з обмеженими можливостями шукати способи пристосування у зв'язку з руховим дефектом. Розім'яти пластилін однією рукою важко, тим більше, якщо рухи цієї руки далеко не досконалі. Але бажання досягти результату – сильна мотивація для пошуків способів, як це зробити.

Тому проблема розвитку дрібної моторики під час ліплення вельми актуальна, оскільки при роботі з пластичним матеріалом масажуються певні точки на долонях, які в свою чергу активізують роботу мозку і розвивають інтелект дитини.

Тільки займаючись ліпленням, у дитини формуються навички роботи двома руками, скоординованість рухів, дуже активно розвиваються дрібні м’язи рук. Часто використовуємо нетрадиційну техніку – пластилинография.

Ця робота привчає дітей до тонкощів, на тренуванні вказівного пальця, тому загладжування необхідно саме вказівним, а не великим пальцем. Пластиліновий живопис – одна з улюблених технік дітей.

Методика «Пластилінові візерунки» використовується для вивчення сформованості операцій вдавлювання і розкочування при роботі з пластиліном. Учням пропонується розглянути візерунок на папері і виліпити точно такий самий зі шматка пластиліну, дивлячись на зразок, на листку паперу.                             
        Слід показати учням, як наносити пластилін шаром в 1-2 см на листок паперу, розгладжувати її, змочуючи палець водою. Пояснити і показати, як наносити малюнок загостреною стороною стеки. Пояснити, що невдалий малюнок можна стерти і нанести новий.             
         У даних учнів при роботі з пластиліном були виявлені такі особливості: вони не можуть відокремлювати від загального шматка потрібну кількість пластиліну, тому порушується пропорція, і відповідність деталей і ковбаски виходять то занадто тонкі, то занадто товсті.              
          В учнів рухи рук незграбні, слабкі, відсутня координованість дій обох рук, у них не сформовані операції розкочування і вдавлення, тому втрачається форма зразка, вони відчувають труднощі при склеюванні деталей. 

 

Аплікація  
            Аплікація – це накладання, нашивання, наклеювання матеріалів різної форми на інший матеріал – основу, тло. Слово «аплікація» в перекладі з латинської мови означає «накладання».

 Аплікацією можна займатися тільки тоді, коли у дітей сформоване захоплення трьома і двома пальцями, а також уміння досить точно поміщати предмет у певне місце. На перших етапах для з'єднання деталей використовується пластилін або клей-олівець. Аплікацію можна виконувати і колективно.

Крім того, що діти вчаться розподіляти на площині листа деталі картинки, вони розширюють свій кругозір. Такі роботи можуть мати продовження на наступних заняттях, що підвищує у дітей інтерес до них. Аплікацією можна прикрасити святкову листівку або інший виріб з паперу.

З метою формування просторових уявлень є ефективне використання на заняттях з дітьми з особливими можливостями,   фланелеграфа. Особливо це стосується дітей із складними формами ДЦП, так як малювання олівцями і фарбами для них найбільш утруднено.

Коригуючі можливості занять аплікацією дуже великі. Характерні для дитячого церебрального паралічу порушення, пов'язані з точністю попадання, можна коригувати під час занять гурткової роботи. Наприклад, при складанні аплікації або колажу з дрібних предметів – намистин, гороху, зерен злаків, квасолі, камінців і т. д. Дуже ефективно використовувати викладання візерунка на пластичній основі (густий клей, пластилін). 

Опале листя, засушені трави і квіти можуть отримати друге життя в руках дітей під час аплікації. Під час роботи з цим матеріалом слід навчити дітей не поспішати їх розламувати, розрізати, а уважно роздивлятися, постаратися побачити те, що приховано в них. Тоді звичайні листочки, квіти і травинки можуть чудово змінюватися у їх руках.

Покидьковий  та матеріал

         Велику роль в активізації точок на долонях і пальцях,
поліпшення роботи мозку і мовного розвитку грає дрібний покидьковий  матеріал.

Тут фантазії немає меж! Слід використовуєвати бісер, намистини, гудзики, різні крупи та інше. Найпростіший спосіб, коли дитина малює олівцем контур майбутнього малюнка або дати їй заготовку. По готовому силуету наносить клей або пластилін, а потім будь-яким матеріалом (можна комбінувати) викладається зображення.

Пластмасові прищіпки служать відмінним масажером для пальців, а також є крилами птахів, пазуристими лапами звірів, промінчиками сонця. Ігри з мізерним і природним матеріалом – це не просто забава і приємна розвага. Така робота розвиває окомір, акуратність, і, що дуже важливо, точну узгодженість в роботі очей і рук (сенсомоторику).

 

 

 

Робота з батьками

 

Ми добре розуміємо, що лише спільна позиція батьків та педагогів щодо трудового виховання має стати однією з провідних функцій виховання дитини, її всебічного розвитку та підготовки до праці. У вересні було проведено батьківські збори на тему: «Розвиток дрібної моторики в учнів початкових класів на уроках з образотворчої діяльності», дано поради батькам з розвитку дрібної моторики рук дитини. Оформлені папки-пересувки для батьків «Чим можна зайняти дитину у вихідний день», та «Пальчикові ігри», книга-ширма «Художня праця вдома». Проводяться виставки з різноманітним дидактичним матеріалом для того, щоб показати батькам, як у домашніх умовах можна розвивати й удосконалювати дрібну моторику рук в учнів.

 

 

План роботи гуртка «Творча майстерня»

 

 

ВСТУП

  

       Позакласна діяльність охоплює всю освітньо-виховну роботу в позакласний час і спрямована на забезпечення потреб особистості у творчій самостійній діяльності за інтересами, стимулювання її творчого самовдосконалення та задоволення потреб дітей і молоді у професійному самовизначенні відповідно до їх здібностей.

      Високий внесок у розвитку теорії й практики виховання учнівської молоді в позакласній і позашкільній діяльності вніс видатний український педагог В.Сухомлинський.

       Усіх нас приваблює краса. Ми насолоджуємося чарівністю природи. Милуємося вишикуваними й незвичними речами, що нас оточують. Радіємо неординарним подарункам, виготовленими власноруч. Адже ніщо не змінить укладеного в них душевного тепла.

      Творити красу – це справжня майстерність і... копітка праця. Її називають художньою. Бо саме цей вид праці покликаний відтворити дійсність і все довколишнє в образах за допомогою природних та підручних матеріалів. Оволодіти її секретами можна і учням початкової спеціальної школи для дітей з обмеженими можливостями. Робота у гуртку допоможе прищепити дитині інтерес до художньої творчості, захопити процесом праці та навчання її виготовляти оригінальні нескладні вироби власними руками і разом з тим розвивати дрібну моторику рук.

      Учні  створюють композиції на певні теми, за сюжетом казок із листя дерев і пелюсток квітів, жолудів, каштанів, крилаток ясена та клена, різноманітного насіння. Вони навчаться виробляти не лише чудові листівки для своїх рідних і близьких до свят, а й навіть – пейзажні композиції, якими можна прикрашати оселю.

      Учні навчаються працювати індивідуально і колективно закріплюючи прийоми аплікації, ліплення та конструювання.

      Робота з природним матеріалом несе в собі великі можливості зближення дитини з рідною  природою, виховання бережливого та шанобливого ставлення до неї та формування перших трудових навичок, розвиток дрібної моторики рук.

     Природний матеріал - скарбниця для розвитку дитячої творчості. Вона дарує дитині естетичну та душевну насолоду  а також формує почуття прекрасного     Особливістю роботи гуртка «Творча майстерня» є сезонне планування тем занять. Їх кількість і періодичність – 34 заняття на навчальний рік, по одному щотижня.

Для кращої ефективності занять гуртківців з художньої праці дотримуюсь наступних вимог: 

- Кожене заняття  гуртка повинне мати чітко

сформульовану тему, мету, завдання. Майже кожене заняття повине включати новий матеріал, повторення вивченого, готувати учнів до уважного сприйняття нового матеріалу.              
         - Зміст навчального матеріалу має відповідати темі, завданням, бути доступним учням, відповідати вимогам індивідуального та диференційованого підходу, науково, тісно пов'язане з працею і життям.               
        - Методи і прийоми під час гурткової роботи повинні відповідати віковим особливостям школярів та діагнозам захворювання, розвивати і коригувати їх пізнавальну діяльність, сприяти формуванню розумових і практичних дій, здатність аналізувати, синтезувати, узагальнювати, розвивати дрібну моторику рук.             
         - На кожному етапі заняття вести систематичний контроль за якістю засвоєних знань, формування нових знань, умінь і навичок. 
        - Заняття гуртка повинено бути оснащено наочними посібниками і дидактичним матеріалом, технічними засобами.              
            - Кожене заняття гуртка повинено відрізнятися організованою чіткістю, правильним розподілом часу між кожною структурною частиною заняття.             
            - Під час гурткової роботи повинні дотримуватися всі вимоги охоронно - педагогічного режиму.              
            -  У процесі занять гуртка намагатись на всіх етапах  використовувати вправи, спрямовані на розвиток дрібної моторики  рук учнів з порушенням опорно-рухового апарату.

Перед початком роботи в обов'язковому порядку проводиться серія  вправ, що сприяє розвитку координації та диференціації рухів, зміцнення м'язів руки: обертання кистями рук, стискання кистей в кулак, послідовне натискання кінчиком великого пальця на кінчики інших пальців тією ж кисті і ряд інших нескладних вправ (пальчикова гімнастика).              
         У ліворуких дітей для розвитку право-лівосторонньої орієнтації і дрібної моторики слід використовувати спеціальні вправи. Ці вправи потрібно проводити з дітьми вибірково, залежно від мети заняття.               
          Основне завдання тренувальних вправ полягає в тому, щоб зробити доступними і легко здійсненними всі завдання, пов'язані з необхідністю використання дрібної моторики рук під час проведення занять гуртка.               
         Досягти цього можна лише шляхом поступового розвитку ручної вмілості, що досягається в результаті переходу від простих до більш складних для дитини  завданнь. Завдяки всім цим систематичним і різноманітним вправам руки дитини поступово набувають точність, силу і диференційованість рухів.              
          Слід зазначити основні труднощі, з якими довелося зіткнутися в процесі організації занять гурткової роботи з художньої праці:

- Недостатній розвиток дрібної моторики рук, пальців. Дітям важко кріпити, виготовляти дрібні деталі. У багатьох дітей спостерігається гіперкінез кінцівок, коли внаслідок постійно різко підвищеного тонусу м'язів руки стиснуті в кулачки і великий палець щільно приведений до долоні, що дуже ускладнює його участь у хапальних рухах;             
         - Значно порушена зорово - рухова координація рухів. Наприклад, при виготовленні аплікації намазана клеєм деталь не відразу вдається прикласти на потрібне місце, робота виходить неакуратною. Дитина часто промахується при спробі взяти предмет, так як не так оцінює напрямок, не може простежити зорово за рухом своєї руки;              
       - Труднощі сприйняття, недостатній розвиток образного та просторового мислення. Деякі діти відчувають труднощі при визначенні форми, кольору об'єктів, їх положення в просторі. Наприклад, лапки у фігурок тварин можуть прикріпити не знизу, а в будь-якому іншому місці, не орієнтуючись на зразок;              
         - Практично у всіх дітей переважає мимовільна увага. Вони легко відволікаються від теми заняття при появі сторонніх подразників. Увага нестійка, нетривала, тому не слід «завантажувати» великим обсягом інформації. У процесі обговорення потрібно постійно тримати під контролем їх увагу, вести бесіду на високому емоційному рівні, застосовувати як можна більше наочних, яскравих, цікавих посібників;              
          - Пам'ять у більшості короткотривала. Після деякого часу діти легко забувають набуті знання, уміння і навички, тому потрібно приділяти велику увагу повторенню, закріпленню;               
          - Одна з основних бід багатьох дітей занижена самооцінка, відсутність віри у свої сили; 

- Недостатній розвиток емоційно - вольової сфери. Простіше кажучи, діти малопосидючі, легко втрачають інтерес при непосильному завданні і засмучуються при невдачах.

 

 

Мета роботи гуртка:

 

     Розширення уяви дітей, розвиток сенсомоторики, формування  контролю і оцінки особистої діяльності. 

     Розвиток в учнів художнього смаку, відчуття прекрасного, вміння уявляти, фантазувати, придумувати щось нове і нестандартне, приносити радість, не допускаючи втоми, разом з тим розвивати дрібну моторику і координацію рук.

 

Програма гуртка передбачає вирішення

  таких завдань: 

 

- розширення світогляду учнів;

- розвиток навичок у роботі з природним та покидьковим  матеріалом;

- розвиток дрібної моторики рук;

- виховання естетичного і художнього смаку.

 

 

Вересень

Тема: Заготівля природного матеріалу (листя, пелюстки квітів, різноманітне насіння та інше).

 

Мета: Ознайомити дітей із різноманітністю природного матеріалу. Вчити заготовляти і зберігати природний матеріал. Розвивати у дітей творчу уяву, фантазію, бережливе ставлення до природи.

Обладнання: Кульки для збирання природних матеріалів.

 

Тема: Спогади про літо (колектиана).

Мета:  Вчити дітей виготовляти аплікацію з рослинних форм, збагачувати художнє уявлення, розвивати фантазію, виховувати естетичні смаки.

Обладнання: Листя дерев, пелюстки квітів, затонований папір, зразки аплікацій.

 

Тема: Гілочка горобини.

Мета: Закріплювати вміння розкачувати пластилін у стовпчик, поділ його на маленькі частини стекою, розкачування кульок, наклеювання листя. Форомувати вміння самоконтролю і оцінку власної діяльності, співвідносити свій результат із зразком вихователя. Сприяти емоційному настрою учнів під час виготовлення поробки, вмінню, бажанню доводити розпочату роботу до кінця.

Обладнання:  Аркуш паперу, сухе листя калини, пластилін.

 

Тема: Жук-сонечко.

Мета: Продовжувати навчати дітей робити іграшку з природного матеріалу, замальовуючи обємний предмет (скорлупа грецького горіха). Вчити створювати образ, відображаючи особливості зображеного обєкта. Розширювати уявлення дітей, зберігати цілісність сприйняття при створенні поробок, розвивати естетичний смак.

 Обладнання: Скорлупа грецького горіха, фарби, пластилін.

 

Тема: Золота осінь.

Мета: Вчити створювати сюжетну аплікацію, добирати відповідні кольори рослинних елементів. Вчити гармонійно заповнювати аплікацією площину паперу. Прищеплювати любов до праці. Виховувати старанність, охайність. Розвивати кольоросприймання. Формувати навички вільного експериментування кольорами.

Обладнання: Аркуш затонованого паперу, листя дерев.

 

Жовтень

Тема: Весела сімейка (гриби із сухого листя).

Мета: Продовжувати ознайомлювати дітей з особливостями рослинних форм (листочка, пелюстки, стебла), поняття «аплікація». Продовжувати вчити виготовляти аплікацію з рослинних форм. Розвивати образне мислення, уяву. Виховувати любов до природи рідного краю, почуття захоплення її красою.

Обладнання: Сухе листя., пелюстки, стебла.

 

Тема: Весела сімейка (обємні вироби з природного матеріалі).

 Мета: Продовжувати навчати дітей використовувати каштани та жолуді для виготовлення різних поробок. Спонукати дітей до виготовлення обємних предметів за зразком-малюнком, кріпити частиний деталі за допомогою пластиліну. Заохочувати прояв дитячої творчості. Підтримувати бажання дітей доводити розпочату справу до кінця. Розвивати естетичне сприймання.

Обладнання: Жолуді, каштани, пластилін.

 

 

Тема: Осіннє дерево (колективна робота).

Мета: Навчати дітей створювати сюжетну композицію з осінього листя. Розвивати емоційний настрій дітей під час виготовлення сюжетних композицій з флористики, працелюбність естетичний смак, бажання працювати у колективі однолітків, доводити розпочату роботу до кінця. Вдосконалювати вміння дітей розташовувати зображення у центрі аркуша паперу.

Обладнання: Стовбур-намальована рука дитини, дрібні листочки.

 

Тема: Букет квітів. (колективна робота).

Мета: Спонукати дітей до виготовлення подарунків –сувенірів для дорогих людей однокласників. Закріплювати вміння дітей розкачувати кульки з пластиліну. Розвивати вміння працювати у колективі, створивши букет. Виховувати бажання власноруч створювати незвичайні вироби.

Обладнання: Пластилін, паличка, насіння ясена або клена.

 

Листопад

Тема: Кораблик.

Мета: Вчити дітей виготовляти обємні вироби з природного матеріалу поєднуючи з папером. Сприяти самостійному оволодінню дітьми технічними навиками. Сприяти винекненню бажання створювати незвичайні поробки через дитячу уяву та фантазію, виховувати охайність, посидючість.

Обладнання: Скорлупа грецького горіха, пластилін, папір, ножиці, зразки готових виробів.

 

 

Тема: Жар-птиця.

Мета: Вчити відображати особливості зображеного використовуючи різноманітне листя, пелюстки квітів. Розвивати естетичне сприймання.

Обладнання: Різноманітне листя дерев та пелюстки квітів.

 

Тема: Песик, тюльпан  (орігамі).

Мета: Ознайомити учнів з орігамі як видом мистецтва. Навчити учнів способом перегинання і складання паперу виготовляти песика. Удосконалювати вміння працювати за зразком. Сприяти розвитку дрібної моторики рук, розвивати естетичний смак.

Обладнання:  Технологічна картка, зразок, ілюстрації з різними песиками,  кольоровий папір, ножиці.

 

Тема: Лісові тварини.

Мета: Збагачувати знання учнів про вид роботи – аплікація з тканини, її властивості, технологія роботи з нею. У досконалювати вміння та навички учнів визначити послідовність виготовлення задуманого втробу, розвивати ініціативу й творчість в оформленні власних поробок. Повторити правила техніки безпеки під час роботи з ножицями. Розвивати художній смак.

Обладнання: Шаблони силуетів тварин, різнокольорова накрохмалена тканина, ножиці, клей, серветки, зразки.

 

Грудень

Тема: Сніговик.

Мета: Навчити виготовляти предмети зі смужок паперу. Розвивати образне мислення, уяву дітей. Закріплювати правила техніки безпеки під час роботи з ножицями.

Обладнання: Смужки білого паперу однакової ширини, клей, пензлики, ножиці, зразки виробів, кольоровий папір.

 

Тема: Ялинка.

Мета: Вчити учнів різати папір і картон ножицями за прямими і заокругленими лініями. Удосконалювати вміння працювати із шаблонами. Закріпити правила безпечної роботи з ножицями. Прикрашати ялинку гудзиками. Розвивати естетичний смак. Вчити самостійно встановлювати причини невдачі й усувати їх. Сприяти розвитку дрібної моторики рук, розвивати естетичний смак.

Обладнання: Кольоровий папір, ножиці, гудзики.

 

 

Тема: Дерево у сніговому вбранні.

Мета: Привчати дітей до послідовності у роботі, до елементарного поетапного планування. Розвивати фантазію, образне мислення.

Обладнання: Кольоровий папір, вата, клей, пензлики, зразки

 

Тема: Сніжинки.

Мета: Закріплювати вміння роботи з папером. Ознайомити учнів з поняттям симетрії та з видом народного мистецтва – витинанкою. Закріплювати вміння користуватися ножицями. Виховувати любов до народного мистецтва.

Обладнання: Кольоровий папір, ножиці., олівець, зразки готових виробів.

 

Тема: Ялинкові прираси.

Мета: Познайомити учнів з процесом виготовлення ялинкових прикрас з паперу. Розвивати уяву, фантазію. Виховувати працелюбність, акуратність, економність, почуття взаємодопомоги.

Обладнання: Кольоровий папір, картон або цупкий папір, ножиці, прості олівці, зразки прикрас, шаблони, клей.

 

Січень

 Тема:  Різдвяні листівки.

Мета: Розширити знання дітей про декоративно-прикладне мистецтво, вчити дітей виготовляти аплікацію з рослинних форм, паперу та бісеру збагачувати художнє уявлення, розвивати фантазію, виховувати естетичні смаки. Підтримувати власну ініціативу, самостійність, виявляти моральні якості.

Обладнання: Картон, кольоровий папір, бісер, пензлики для клею, засушені листочки, стебла рослин, зразки аплікації.

 

Тема: Зимові краєвиди.

Мета: Продовжувати формувати уявлення про властивості різноманітного матеріалу, сприяти розвитку дрібної моторики рук. Розвивати почуття колективізму, організованості.

Обладнання: Папір, вата, силуети стовбурів дерев.

 

Тема: Казковий  птах.

Мета: Вчити учнів виготовляти аплікацію з рослинних форм. Розвивати мислення, спостережливість, фантазію. Продовжувати формувати уявлення про властивості різноманітного матеріалу, сприяти розвитку дрібної моторики рук.

Обладнання: Природні матеріали (різноманітне листя ріних дерев), ножиці, клей, зразки готових виробів.

 

Тема: Рибки в акваріумі.

Мета: Продовжувати ознайомлювати дітей із поняттям  «сюжетна аплікація». Закріплювати вміння виготовляти аплікацію з рослинних форм. Вчити створювати сюжетні композиції з природного матеріалу. Вдосконалювати дитячу сенсомоторику, узгодженість у роботі очей рук, забезпечуючи координацію, гнучкість, точність виконання дій. Розвивати образне мислення, фантазію.

Обладнання: Різноманітне листя ріних дерев, картон, кольоровий папір, гудзики, клей, ножиці, зразки.

 

Лютий

Тема:  Човники на морі (орігамі).

Мета: Продовжувати ознайомлювати учнів із виготовленням іграшок способом орігамі. Навчити їх способом перегинання і складання паперу виготовити човник на морі. Вчити дітей бути працьовитими, відповідальними, самостійними і творити красу.

Обладнання:  Зразок виробу, технологічна картка, папір, предметний малюнок, картон, кольоровий папір, ножиці.

 

Тема: Птахи (оригамі).

Мета: Продовжувати ознайомлювати учнів із виготовленням іграшок способом орігамі. Навчити їх способом перегинання і складання паперу виготовити човник на морі. Продовжувати вчити дітей бути працьовитими, відповідальними, самостійними і творити красу.

Обладнання: Кольоровий папір, ножиці, зразок виробу, технологічна карта.

 

Тема: Соняшник.

Мета: Розвивати творчу уяву. Вчити уважно розглядати природній матеріал, помічати характерні його властивості, співставляти на що схоже. Сприяти виникненню бажання створювати незвичайні поробки через дитячу уяву та фантазію, виховувати охайність, посидючість.

Обладнання: Картон, клей, кукурудзяна крупа, чорний чай, зелені нитки.

 

Тема: Український віночок – головнв окраса національного костюма  (оригамі).

Мета: Розширювати та уточнювати знання про атрибути українського національного костюму, продовжувати знайомити малят з технікою оригамі та способами виготовлення квітів з паперу; розвивати координацію та точність рухів пальців рук, окомір, увагу, уяву та пам’ять; виховувати посидючість, акуратність та любов до занять древнім видом мистецтва, відповідальність та вміння працювати колективно. Сприяти розвитку дрібної моторики рук, розвивати естетичний смак.

Обладнання: Кольоровий папір, віночки.

 

Березень

Тема: Квіти для мами.

Мета:  Вчити дітей виготовляти вітальну листівку, гармонійно заповнювати аплікацією площину виробу, естетично оздоблювати виріб. Розвивати уяву, фантазію. Виховувати старанність, охайність. Вчити виготовляти «Настінні сувеніри». Сприяти розвитку дрібної моторики рук, розвивати естетичний смак.

Обладнання: Кольоровий папір, аркуш альбомного паперу, ножиці, клей, зразки готових виробів.

 

Тема: Вербові котики.

Мета: Вчити дітей виготовляти предметну аплікацію з пластиліну та гарбузового насіння. Ознайомити з естетикою і культурою аплікаційних робіт. Продовжувати формувати уявлення про властивості різноманітного матеріалу. Розвивати образне мислення. Виховувати точність та акуратність у ході виконання аплікації. Сприяти розвитку дрібної моторики рук.

Обладнання: Пластилін, гарбузове насіння, клей, пензлики, картон.

 

Тема: Пташки прилетіли.

Мета: Вчити створювати сюжетну аплікацію, добирати відповідні кольори. Вчити гармонійно заповнювати аплікацією площину паперу. Прищеплювати любов до праці. Виховувати старанність, охайність. Розвивати у дітей творчу ініціативу.

Обладнання: Різноманітне листя ріних дерев.

 

Тема: На Україну із далека повертаються лелеки

Мета: : Закріпити знання про зовнішній вигляд і будову лелеки, розповісти, що лелека для українців не лише птах, а й символ України та її оберіг, продовжувати вчити працювати з природнім метеріалом; Закріплювати вміння створювати сюжетні композиції з природного матеріалу.  Привчати дітей до послідовності у роботі, до елементарного поетапного планування; розвивати увагу, уяву, точність та координацію рухів рук, окомір, уміння орієнтуватись на площині; виховувати любов та повагу до птаха, самостійність, охайність та точність під час роботи

Обладнання: Засушені листочки, квіти, травинки, картон, клей, ножиці, пензлик.                                                                                                                                                          

 

Квітень

Тема: Кораблики на морі.

Мета: Вчити раціонально організовувати колективну працю. Закріплювати вміння працювати із засушеними листочками у поєднанні з папером, виготовляти тематичні композиції, розвивати образне мислення. Створити умови для взаємодопомоги й взаємоконтролю, пробудити трудову, колективну активність.

Обладнання: Різноманітне листя ріних дерев, кольоровий папір, клей, ножиці, картон.

 

Тема: Гарна писанка у мене

Мета: Уточнити та закріпити знання дітей про писанки та крашанки як атрибут пасхальних свят.  Показати учням, як наносити пластилін шаром в 1-2 см на листок паперу, розгладжувати її, змочуючи палець водою. Пояснити і показати, як наносити малюнок загостреною стороною стеки. Пояснити, що невдалий малюнок можна стерти і нанести новий.             
Розвивати увагу, окомір, координацію рухів рук, дрібну моторику пальців рук, вміння орієнтуватись на площині; виховувати повагу до традицій українського народу, бажання їх підтримувати, охайність і точність під час роботи.

 Обладнання: Картон, пластилін, різноманітні крупи, бісер, міні-виставка різних писанок та крашанок, фотографії музею Писани у Коломиї.

 

Тема: Великодний кошик.

Мета: Розвивати у дітей творчу ініціативу. Привчати до самостійності.

Обладнання: Картон, пластилін, різноманітні крупи, бісер, кольоровий папір, засушені листочки.

 

Тема: Підставка для ручки.

Мета: Вчити дітей бачити красиве навколо себе, серед простих звичайних речей бачити в них майбутній виріб. Удосконалювати навички дітей під час  роботи з ножицями, кольоровим папером, природнім матеріалом. Сприяти розвитку фантації, творчості, естетичного смаку.

Обладнання: Пластмасові бутилки, пластилін, кольоровий папір, ножиці, природній матеріал.

 

Травень

Тема: Весняний букет до маминого свята (за бажанням)

Мета: Продовжувати розвивати навички вільного експериментування з природним та покидьковим матеріалом. Спонукати учнів до створення декоративної аплікації з насіння плодів: дині, кавуна, гарбуза, кабачка, фасолі та ін., самостійно обирати тему для роботи, використовуючи при цьому попередньо набутий досвід. Вдосконалювати вміння дітей визначати послідовність виготовлення задуманого, розвивати ініціативу й творчість.

Обладнання: Природній та покидьковий матеріал за вибором дітей, затоновані різної геометричної форми листки паперу, клей, пензлі, кольоровий папір, серветки.

 

Тема: Метелики (аплікація)

Мета: Закріплювати у дітей вміння робити поробки з природного матеріалу, використовуючи для зєднання частин виробу пластилін. Продовжувати навчати використовувати навички і вміння набуті раніше. Сприяти розвитку ініціативи, творчості при створенні власних поробок.

Обладнання: Різноманітне листя ріних дерев.

 

Тема: Візерунок на квадраті (квілінг).

Мета: Дати основи самостійно виготовляти базові форми квілінгу. Використовуючи базові форми квілінгу, вчити дітей викладати і охайно наклеювати їх.

Обладнання: Смужки двобічного кольорового паперу, ножиці, зубочистка, клей.

 

Тема: Візерунок на прямокутнику (квілінг).

Мета: Смужки двобічного кольорового паперу, ножиці, зубочистка, клей.

Обладнання: Продовжувати вчити дітей самостійно виготовляти базові форми квілінгу і наклеювати їх на картон створюючи візерунок.

 

Технологія виготовлення виробу

Тема: Перегинання і складання паперу, орігамі.

- Для виготовлення жабки потрібно квадратний аркуш папереру. Пригадати, як на попередньому засіданні гуртка ми робили паперовий

 квадрат. (Учень демонструє послідовність виготовлення квадрата із паперу)

- Візьміть  акркуш білого паперу, з якого будете робити жабку, і виготовіть з нього квадрат.

 А тепер уважно слухайте і спостерігайте, як я буду виготовляти жабку. Намагайтеся запам'ятати послідовність виконання роботи.

 (Вчитель демонструє послідовність виготовлення жабки з коментуванням та опорою на технологічну картку).

 Квадратний аркуш перегніть по діагоналях, але не залишайте складеним (1). Використовуючи лінії згину, складіть бічні сторони всередину (2). Тоді загніть знизу вверх ріжки (3), які мають посередині зійтися. Зігнуті прикутнички перегніть наполовину ще раз (4).

 Переверніть саморобку на зворотній бік і перегніть від краю до середини два рази (5,6). Щоб іграшка при натискуванні підстрибувала, треба ще два рази перегнути її біля лапок, приблизно на сантиметровій відстані від краю та лінії згину (7,8).

 Якщо натиснути на іграшку в місці верхнього згину вказівним пальцем (9), то вона здійснить стрибок.

 

Тема: Перегинання і складання паперу, кірігамі.

Кірігамі – японське мистецтво виготовлення виробів з паперу.

Якщо за правилами орігамі папір можна тільки складати, то під час створення кірігамі дозволяється й вирізувати окремі деталі ножицями.

 

* * *

Золота рибка.

Зігнути квадрат за діагоналями, розгорнути його.

Перевернути квадрат, зігнути навпіл, розгорнути його.

Знову перевернути квадрат і вдавити бічні сторони всередину. Утворилася базова форма «подвійний трикутник».

Скласти базову форму навпіл. Нанести контури плавців та хвостика.

Вирізати та розгорнути. Наклеєти рибці око та зябра.

         

* * *

          Зайчик вуханчик.

Зігни квадрат так як показано на малюнку.

Отримай трикутник зігни навпіл.

Поверни виріб, щоб сторони, які розкриваються були вгорі.

Зробо надрізи, як показано на малюнку. Це вушка зайчика.

Відігни отримані трикутники у різні боки (лапки).

Зроби Вуханчикові очі та носик.

 

* * *

Барвистий метелик. Зігни квадрат за вказаними лініями. Увігни бічні трикутники всередину.

Зігни трикутник навпіл.

Бічні сторони верхнього трикутника зігни до середньої лінії так, як показано на малюнку.

Відігни частини, прилеглі до середньої лінії, до протилежних сторін.

На великому трикутнику зроби трикутну виїмку.

Прикрась метелика за власним бажанням, приклей йому вусики.

 

 

 Тема: Об'ємні вироби з природного матеріалу

Розгляд  технологічних таблиць «Вироби з каштанів та жолудів».

Для роботи потрібно взяти дві половинки порожнього волоського горіха, склеїти клеєм ПВА (горіховий бочок).

Скачати пластилінову кульку, прикріпити зверху насіння кавуна - з'явилася голова з вушками.

Із яблуневого насіння зробити очі, з двох половинок гороху – ніс, з насіння люпину – ротик, а з сухих травинок – вуса.

Наповнити капелюшка жолудя пластиліном і прикріпити їх до тулуба так, щоб пластиліну не було видно.

Прикріпити голову до тулуба.

Аналогічно можна зробити «Зайчика Довге Вушко», «Лебедя», «Крокодила».

 

 

Тема: Створення аплікації з рослинних форм.

 

 Для зображення пташки можна використати засушені листочки (вишні, берези, верби, груші, троянди) різних форм і розмірів, травинки. Якщо прикласти менший листочок до більшого, то зображення буде подібне до тулуба і голови пташки. Листочок середніх розмірів зображуватиме крило, а частина листочка, підкладеного під крило, - хвостик пташки.

 Наклеюють листочки на основу (тло) після того, як усі елементи розміщено у відповідній послідовності (спочатку основні деталі, потім другорядні).

 Наносять клей ПВА на листочки тонким шаром, використовуючи пензлик. Краще наносити клей не на всю поверхню листочка, а лише краплями на середину і край, потім розмазати по всій поверхні. Якщо клей під час розгладжування листочка на папері виступає, то не можна його витирати пальцями. Для цього слід використовувати серветку.

На тло (цупкий папір, картон) спочатку наклеюють тулуб і голову пташки, після цього – крило і хвостик. Травинки з маленькими  листочками імітують ніжки, а ягідка горобини – око пташки.

 Із листочків різних форм і розмірів можна зробити силует зайчика. Для голівки можна дібрати листочок округлої форми, для вушок – подовгасті. З найменших листочків зробити хвостик і лапки.

 

* * *

Цікавими можуть бути створення пейзажів. Роздивитись з учнями пейзаж, наприклад, осіннього лісу. Чи однакової висоти дерева на першому і другому плані?

Дібрати листочки, які нагадують крону дерев. Для дальшого плану підібрати листочки меншого розміру. На ближній план розмістити яскраві листочки більшого розміру. Викласти їх на основі.

Додати внизу тонкі та довгі листочки – це земля.

З маленьких листочків викласти грибочки та доповнити пейзаж.

Починаючи з листочків землі, поступово змастити усі деталі та наклеїти на основу.

 

Тема: Комбіновані вироби

За шаблоном вирізати з картону яйце. На картон-основу тонким шаром нанести пластилін.

Прикрасити писанку візерунками з улюблених матеріалів (насіння кабачків, винограду, яблук, облепіхи; дрібні макаронні вироби та інше).

 

 

Тема: Аплікація з кольорового паперу

 

Під час виготовлення святкових листівок основним аплікаційним матеріалом будуть симетрично вирізані паперові листочки. Їх вирізують з відрізків кольорового паперу прямокутної форми, перегинаючи по вертикальній осьовій лінії. Коротші з них зображуватимуть пелюстки квітки, а довші – листочки біля стебельця.

 Для зображення маточки квітки вирізують кружечок, а для стебельця – смужку кольорового паперу.

 Після розміщення всіх деталей на попередньо вирізаній основі наклеюють навскоси смужку-стебельце, а пелюстки і листочки прикріплюють тільки в місцях перегину. Такий спосіб приклеювання не тільки економить клей, а й надає зображенню об'ємної форми.

 Повторивши процес перегинання паперу під час виготовлення сніжинок, можна симетрично вирізати саму квітку із суцільного паперу і приклеїти над стебельцем.

 На святкових листівках пишуть вітальні слова, або наклеюють їх з вирізаних букв.

 

Тема: Сувеніри  - подарунки з паперу

 

Розгляд і аналіз технологічної картки «Вітальні листівки».

 Щоб отримати необхідну заготовку для листівки, перегигають аркуш альбомного паперу навпіл. Після цього папір і один з отриманих прямокутників ще раз перегинають посередині. За бажанням можна відрізати частину передньої половини листівки, або залишити цілою. Щоб створити рослинний візерунок, вирізують з кольорового паперу стебельця, листочки, пелюстки квіток. Після компонування  окремих елементів і створення зображення квітки, деталі наклеюють на фон.

 Можна вклеїти в середину суцільної листівки вирізаний з друкованої основи малюнок тваринки чи казкового героя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічні таблиці

Журавель

  

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 001.jpg

 

Сніжинка

          

   C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 002.jpg

 

 

 

Орнаменти з природнього матеріалу

 

 

                                                                                     C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 004.jpg

 

 

Рибки в акваріумі

 

 

 

  C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 006.jpg 

 

 

 

 

Природній матеріал (твартни)

 

 

    C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 005.jpg

 

 

Природній матеріал (сувеніри)

 

 

 

   C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 007.jpg

 

 

 

 

Природній матеріал

 

 

                                             C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 008.jpg 

 

     Природній матеріал

                                     C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 009.jpg

 

 

Піря

                                   C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі 010.jpg 

 

 

Шапка (папір)

 

 

                                           C:\Users\Компютер\Desktop\Мої документи\2017-02-27, оригамі\оригамі.jpg

 

Конспекти занять гуртка

 

Тема заняття:  Ознайомлення з технікою обробки паперу – квілінг. Виготовлення квіткової композиції в техніці квілінг.             

Мета заняття: 
1. Навчаюча:
•  ознайомити гуртківців з технікою квілінг;  
• навчити гуртківців володіти техніками роботи з папером, інструментами, пристосуваннями, необхідними у роботі; навчити виготовляти основні квілінгові форми.             
2. Виховна:
• формувати стійкий інтерес до початків мистецтва папероскручування; 
• виховувати естетичний смак; уміння підбирати кольори для контрасту; 
• виховувати уважність, старанність, терпіння у роботі. 
3. Розвиваюча:
• створити умови для розвитку особистості кожного гуртківця, розкриття його творчих здібностей у даному виді роботи;             
• розвивати образне та просторове мислення, уяву, увагу; 
• розвивати моторику рук.   
Обладнання: зразки аплікацій, зразки основних квілінгових форм, таблиці з поясненням термінів, таблиця з правилами техніки безпеки, технологічні картки виготовлення квілінгових форм. Картон, двосторонній кольоровий папір, клей полімерний або ПВА, ножиці, дерев’яні палички, або стержні, пензлики.

^ Хід заняття:  
Мотивація навчання, повідомлення теми та мети: 
• Налаштування гуртківців на плідну роботу. 
• Доведення до гуртківців теми та цілі заняття. 
Робота над темою заняття. Сприйняття гуртківцями нового матеріалу: 
На стенді вивішені картини виготовлені в різних техніках аплікації: 
- аплікація з накладенням деталей;  
- аплікації в техніці оригамі; 
- аплікації в техніці мозаїки; 
- аплікації в техніці контурного вирізування; 
- аплікації в техніці квілінгу. 
Запропонувати розглянути зразки аплікацій: 
- Діти, перед вами картини-аплікації з паперу.

 - Визначте, в яких техніках виконані аплікації?  (відповіді дітей) 
-  Діти, на що ви звернули увагу? Чим відрізняються аплікації, яким ви не знайшли назви? Яке виникає запитання?              (відповіді дітей).             
- Чи всі техніки відомі вам, чи є нова техніка, яку ми ще не знаємо? 
-  Знайдіть спільне і які відмінності у всіх робіт. 
Спільне: всі роботи виконані з паперу; на всіх роботах зображений природний елемент;               всі роботи складаються з деталей, виконаних з кольорового паперу приклеєного на               основу; об’ємні роботи виконані з двостороннього паперу.             
Відмінності: є роботи пласкі, є об’ємні; у пласких роботах деталі вирізані по контуру, накладені поверх, викладені у вигляді мозаїки; в об’ємних роботах деталі виконані в техніці оригамі; є роботи, деталі яких виконані зі смужок.             
- Тож, який можна зробити висновок? 
Відповіді дітей:

-Кожна аплікація отримала свою назву, крім однієї роботи. Це, мабуть, нова техніка, яку ми ще не знаємо, роботи в такій техніці, в якій ми ще не працювали.             
-  Значить, сьогодні ми будемо знайомитись на занятті з новою технікою;  
- дізнаємось, як ця техніка називається;  
- дізнаємось чим вона відрізняється від інших, в чому її особливість. 
- Що ви про неї можете сказати з першого погляду? В чому її особливість? 
Відповіді дітей: 
- виконана з двокольорового паперу;  
- виконана зі смужок паперу; 
- зображені квіти.  
- Така техніка роботи з папером має назву “Квілінг” або папероскручування - це мистецтво виготовлення виробів з паперових смужок методом скручування.                           
- Сьогодні на занятті ви навчитесь основним прийомам цієї техніки. Але для того, щоб приступити до роботи нам потрібно знати, які матеріали нам знадобляться: двосторонній папір; ножиці, клей ПВА, дерев’яна паличка з розрізом, картон-основа.             
Практична робота по темі: 
1)Формування вмінь виготовляти основні квілінгові форми:   
- демонстрація зразків квілінгових форм; 
- пояснення послідовності виконання роботи. 
Керівник гуртка розповідає і показує виконання основних деталей. Діти повторюють за ним.             
 Основні форми квілінгу:    Щільна спіраль : (малюнок 1)  
pic_0120 
- вирізати з паперу смужку (товщина смужок 0,5 см); 
- скрутити її на стержень і кінець приклеїти;  
- дати підсохнути; 
- обережно зняти з палички.

  1.               Вільна спіраль: (малюнок 2) 
    pic_0106
    - вирізати з паперу смужку; 
    - накрутити її на паличку; 
    - зняти з палички; 
    - дати спіралі вільно розкрутитися і приклеїти кінець; 
    - дати підсохнути. 
    З вільної спіралі можна отримати різні варіанти листків: 
    «Око» - стисніть куточки, в протилежні сторони, надавши деталі форму ока; (малюнок 3)             
    pic_0115
    «Листок» - загніть куточки в різні сторони; (малюнок 4) 
    pic_0043
    «Стрілка»- верхню частину загніть в середину;(малюнок 5 ) 
    pic_0122
    «Крапля»- верхню частину загніть так, щоб вийшло три куточки (малюнок 6) 

    pic_0123
                 


    2) Використання отриманих знань та вмінь:  
              Після практичної колективної роботи по формуванню вмінь, гуртківці виготовляють деталі для квітів в техніці квілінг за власним задумом.                           
            Гуртківці виготовляють деталі для композиції, потім викладають на картон-основу аплікацію з цих деталей та за допомогою клею приклеюють їх.              При потребі гуртківці використовують технологічні картки виготовлення квілінгових форм.

 Підсумок заняття:  
- Чи виникали труднощі при виконанні робіт? (Якщо виникали, то які?) 
- Кому робота здалася цікавою, чим цікавою?  
- Як називається техніка з якою ми сьогодні познайомилися? 
- Які основні квілінгові форми ви вивчили? 
- Яким інструментом ми користувалися? 
- Хочете продовжити знайомство з даною технікою?  
        Обговорення гуртківцями їх роботи (самооцінка, оцінювання виробів товаришів).Обмін враженнями.                           
        Керівник гуртка звертає увагу на акуратність та естетичне оформлення робіт, відзначає ступінь оволодіння технікою «Квілінг», відмічає вміння дітей проявляти творчість в оформленні робіт.

 

 

Тема заняття: Український віночок - головна окраса національного костюма (оригамі).

Мета заняття: Розширювати та уточнювати знання про атрибути українського національного костюму, продовжувати знайомити малят з технікою оригамі та способами виготовлення квітів з паперу; розвивати координацію та точність рухів пальців рук, окомір, увагу, уяву та пам’ять; виховувати посидючість, акуратність та любов до занять древнім видом мистецтва, відповідальність та вміння працювати колективно.

Матеріали: Відеоролик «Легенда про український віночок», зразки українських віночків, виготовлених з різних матеріалів, кольоровий папір у формі квадратиків, клей ПВА, пензлі, серветки, коло-основа для готового вінка, кольорові атласні стрічки, мелодії українських народних пісень для створення емоційного комфорту під час роботи.

Попередня робота: ознайомити дітей з українським національним вбранням, розповісти про обряди та звичаї пов’язані з тими чи іншими елементами українського костюму; у вечірні години малювати вінок фарбами, виготовляти аплікацію, виліпити квіти для віночка з пластиліну, розфарбовувати ляльки в національних костюмах.

 План проведення заняття:

 1. Вступна бесіда та розглядання віночків з різних матеріалів.

2. Перегляд відеоролику «Легенда про український віночок».

3. Запропонувати дітям зробити віночок з паперових квадратиків в техніці оригамі та пригадати прийоми складання паперу.

 4. Пальчикова гімнастика «Замочок».

 5. Робота дітей за зразком вихователя – виготовлення квітів для вінка.

 6. Колективна праця – виготовлення віночка з окремих квіточок.

 7. Прикрасити віночок стрічками та повісити його в куточок по народознавству.

 

 Тема заняття:  На Україну їз далека повертаються лелеки.

 Мета зазяття: Закріпити знання про зовнішній вигляд і будову лелеки, розповісти, що лелека для українців не лише птах, а й символ України та її оберіг, продовжувати вчити працювати з природнім метеріалом; Закріплювати вміння створювати сюжетні композиції з природного матеріалу.  Привчати дітей до послідовності у роботі, до елементарного поетапного планування; розвивати увагу, уяву, точність та координацію рухів рук, окомір, уміння орієнтуватись на площині; виховувати любов та повагу до птаха, самостійність, охайність та точність під час роботи.

  Матеріали: Засушені листочки, квіти, травинки, картон, клей, ножиці, пензлик.

Попередня робота: У вільні години закріпити знання учнів з зовнішнім виглядом та особливостями будови лелеки, розповісти про значення лелеки для українців як оберегу та символу миру, добробуту та щастя в родині, як лелеку пов’язували з народженням дитини; читати художню літературу, де розповідається про лелеку.

 План проведення заняття:

1. Вірш  Я.Скидан «Лелеки».

 2. Перегляд фотоматеріалу на слайдах, що супроводжується розповіддю вихователя про лелеку як символ України.

3. Розгляд зразка.

4. Розгляд запропонованого природнього матеріалу.

5. Демонстрація  послідовності аплікації учнями.

6. Пальчикова гімнастика «Пташка».

7. Самостійна робота дітей. Звертати увагу на охайність та точність виконання надрізів.

 

 

 

НВК «ДНЗ № 7 – ЗОШ»

 

ХУДОЖНЯ ПРАЦЯ  УДОМА 


(папка - пересувка)

Майстер-клас «Осіння тарілка»

Вихователь

В.Т.Пахолюк

 

 

 

 

 

ХУДОЖНЯ ПРАЦЯ УДОМА 


           Успiшнiсть виконання родиною своєї провiдної функції – виховання дiтей, їхнього всебiчного розвитку i пiдготовки до суспiльно корисно працi визначається здебiльшого виховним потенцiалом сiм’ї. Вiн залежить вiд матерiальних i побутових умов, морального та емоцiйного мiкроклiмату, трудової атмосфери.              
           Великою помилкою багатьох сучасних матусь i татусiв є усунення дiтей вiд будь-яких трудових навантажень i обов’язкiв. Така позицiя батьків щодо трудового виховання дітей дає гіркі плоди: їхнi нащадки виростають  лінивими,  байдужими до людей і людської працi. Щоб цього не трапилося, починаючи з раннього віку, кожна дитина має бути зайнята якою-небудь корисною справою i не проводити час у бездiяльностi. Якщо дитина, як i iншi члени родини, виконує трудовi обов’язки, вона звикає змалечку поважати працю батька, матерi. А це має велике значення для виховання таких якостей, як турботливiсть, відповiдальнiсть, бажання працювати. Адже малюк за своєю природою дiяльний та енергійний. Завдання батькiв i полягає у тому, щоб спрямувати дитячу енерiю на кориснi справи. Досягти цього можна двома шляхами: а) коли батьки навчають дiтей корисним умiнням i навичкам; б) коли школярі наслiдують трудовi заняття батькiв. "Як сонце i мiсяць освiтлюють землю, так батько з матiр’ю повиннi освiтлювати добрими прикладами свого життя дiтей”, - так писав свого часу видатний педагог С. Полоцький. 

Вихователi мають навчити дитину бачити, розумiти i цiнувати прекрасне у рiзних видах мистецтва, у природi, у взаєминах мiж людьми та їхнiй трудовiй дiяльностi. Одним iз засобiв реалiзацi цих завдань може бути художня праця.              
          Як органiзувати заняття з художньої працi вдома? 
          Найперше необхiдно видiлити куток для працi, де б дитина могла зберiгати рiзноманiтнi матерiали, iнструменти, власнi вироби. Вiн повинен знаходитися у найосвiтленiшому мiсцi кiмнати.              
          Школярі молодших класів уже мають сформованi деякi елементарнi вмiння i навички, певнi знання про якостi, властивостi та конструктивні можливостi рiзних матерiалiв, їхнє використання й виготовлення з них найпростiших виробiв. З метою розширення дiапазону знань про навколишнiй свiт i предмети, що є в ньому, доцiльно продовжити вдома дослiди та експерименти. Вони сприятимуть пiзнанню дитиною властивостей i якостей рiзних матерiалiв. Треба звертати увагу на художнє оздоблення готових виробiв, розглянути фрагменти вiзерункiв, запропонувати вiдшукати знайомi рослиннi елементи, геометричнi форми (що нагадують ці ягоди? чиї це листочки? яку квiточку в природi нагадує ця вишита (намальована)? яка геометрична фiгура подiбна до цього елемента вiзерунка? Така робота сприятиме закрiлленню знань дiтей, розвиватиме їхню творчiсть i фантазiю.              
          Гуляючи з дитиною у парку або в лiсi, зберiть рiзноманiтний природний матерiал (жолудi, шишки, гiлочки, насiння трав, корiнцi, мох тощо). Довгими осiннiми та зимовими вечорами запропонуйте дитинi самiй придумати сюжети та персонажiв. При необхiдностi допоможiть у реалiзацiї задуманого.              
         Вдома завжди знайдеться рiзноманiтний картон, шпульки вiд ниток, коробки вiд сiрникiв, кришечки вiд пляшок (металевi та з фольги) та iн. Навчiть свою дитину виготовляти невеликi предмети з пап’є-маше, карбувати на фользi (для цього на кришку вiд молока або сметани нанесiть вiзерунок, що його потiм треба витиснути, провiвши за контурами кiлька разiв використаним стержнем вiд кулькової ручки), робити вiзочки зi шпульок та iн.               
          Багато цiкавого можна виготовити з ниток i клаптикiв тканини. Дайте можливiсть дитинi пофантазувати, запропонуйте ескiзи композицiй. 
           У процесi занять з художньої працi ви згодом помiтите, що вашi дiти стали уважнiшi, охайнiшi, бiльш посидючi та врiвноваженi, зросла їхня вправнiсть, розвинулися творча уява i фантазiя.

 

Вироби для дітей з шишок

Створення виробів з шишок - це дуже захоплююче і цікаве заняття. Ці вироби можна робити з дітьми і вдома. Займаючись виробами з природного матеріалу, дитина відчуває красу природи і природа сама підказує йому ідею художнього образу.

Заняття з природними матеріалами розвиває в дітях творче уяву, так як навіть у звичайній шишці можна побачити ялинку, їжачка або мишку, а ось цей корінець схожий на старичка-лісовичка, гілочка нагадує нам роги оленя або зігнуту ніжку чаплі.

 

Що необхідно враховувати при створенні виробів з шишок.

 

Розглянемо етапи створення виробів з шишок

Головне, розглянути природною формою і фактурою природного матеріалу якийсь образ. Для його створення іноді необхідно з'єднати кілька різних деталей (шишки, жолуді або горіхи). І, звичайно, дуже важливо вміти якось скріплювати ці деталі. Для цього нам знадобляться - ножиці, шило, голка, нитки, клей ПВА або клей «Момент», а також пластилін.

Не все варто доручати дитині. Сподіваємося, що ви і самі це розумієте. Малюкові довіряйте те, що йому «під силу». А все інше за вами...

http://ped-kopilka.com.ua/images/2%2815%29.jpg

Самий легкий і швидкий спосіб з'єднання деталей між собою - за допомогою пластиліну. Правда, цей спосіб найменш естетичний. Пластилін також можна використовувати для виготовлення очей і дзьобиків і невеликих деталей, потрібних для задуманого образу.

Скріпити можна також за допомогою зубочисток, але для цього нам спочатку необхідно в плодах і жолудях зробити отвори з допомогою шила, а потім вставити в отвори шматочки зубочистки і закріпити клеєм ПВА для більшої надійності. На жаль, коли каштани, шишки і жолуді підсихають з часом, то зубочистки, навіть приклеєні, можуть вивалюватися.

http://ped-kopilka.com.ua/images/3%287%29.jpg

Шишки і горіхи можна з'єднати між собою клеєм «Момент». Для цього намазуємо клеєм місця склеювання на обох деталях і швидко притискаємо. Це, з одного боку, найбільш міцний, надійний і естетичний спосіб, але небажано давати клей в руки дитини. Не зловживайте ним, так як вдихання випарів від клею небажане для нього.

 http://ped-kopilka.com.ua/images/4%288%29.jpg

Скріпити можна і з допомогою голки і нитки, але це підходить для більш м'яких матеріалів: ягід, кори і листочків. Для дитини це зовсім непосильне завдання. До того ж на відміну від шишок і жолудів, ягоди і горошини з часом підсихають, зменшуються в розмірах, а листочки обсипаються. Все тече, все змінюється.

http://ped-kopilka.com.ua/images/5%287%29.jpg

Хоча способів скріплення деталей багато, але кожен має свої переваги і недоліки. Так що вибирайте самі, придумуйте свої способи і розповідайте про них друзям.

Вироби з шишок

Овечка з шишок

Для тулуба вівці візьмемо  шишку, для голови - жолудь з капелюшком. Зробимо очі з пластиліну і намалюємо фломастером ротик (1,2).

Прикріпимо голову овечки до туловища-шишки пластиліном (3).

Приєднаємо тепер пластиліном ніжки-жолуді (без капелюшків) на голові закріпимо вушка з фісташкових скорлупок (4).

http://ped-kopilka.com.ua/images/6%284%29.jpg

Півник з шишок

Скріпити шишки для тулуба голови з допомогою пластиліну (1).

Ніжки виготовимо із жолудів без капелюшків, зробимо в них шилом отвори і вставити туди коротенькі гілочки-лапки, закріпимо все клеєм ПВА (2).

Прикріпимо пластиліном до голівці дзьобик-крилатку (половинку), гребінець. Борідку виріжемо з червоного сухого листочка і закріпимо клеєм між лусочок шишки. Півник готовий (3).

http://ped-kopilka.com.ua/images/7%287%29.jpg

А це ідея для створення цілої композиції: Селянський двір. Зробіть її разом з дітьми.

 

 

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/8%288%29.jpg

 

 

 

 

 

Фантазуйте разом з дітьми

 

            Майстер-клас «Осіння тарілка»

     Панно  «Святкова тарілка» (осіннє листя, шишки сосни, ялини, вільхи та ін.)

 

     Аплікація з яєчної шкаралупи

 

      Панно «Осінні листочки»  (папір, скорлупа яєць наклеєна і зафарбована)

 

        Майстер-клас: «Королева Осінь», папір, акварель, сухе листя, декорування

           Дівчинка у вінку  (малювання, аплікація осіннього листя та квітів

 

      Поробка з природного матеріалу Курочка Чорнушка

               Курочка Чорнушка (пластилін, насіння соняшника та габузове)

 

    Аплікація з осіннього листя для середньої групи дитячого садка. Метелик

 

                                                             Метелик

 Аплікація з осіннього листя для середньої групи дитячого садка

 

 

                                              Казковий птах

 

 

      Аплікація з природного матеріалу. Майстер-клас

 

Осінній диво грай  (осінні засушені листочки, шкарлупа апельсина, насіння чорної фасолі, шишки)

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/0%283%29.jpg

 

                                       Сніжинка (квілінг)

 

                               Основні елементи квілінгу.

      http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/77-2%281%29.jpg

 

 

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/10-2%283%29.jpg

 

 

 

                                      Казковий птах (квілінг)

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/10-1%283%29.jpg

 

 

                                    Подарунок мамі (квілінг)

          http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/40%284%29.jpg

 

                                  Подарунок мамі (квілінг)

 

           http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl09/1%28248%29.jpg

                             Зайченя (вербові котики)

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/42%285%29.jpg

 

 

                                           Букет квітів (квілінг)

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/10%2812%29.jpg

 

 

                                      Весна прийшла (аплікація з паперу)

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl010/14%2868%29.jpg

 

                                      Весняна чарівність (папір)

 

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl09/1%28381%29.jpg

 

                                    Весняна поляна (бісер)

 

    http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl00/3091_13eaa29dcc9b725be96584f3a3bf6696.jpg.jpg

 

                                Квіти у кошику  (пластилін)

             Аплікація з крупи. Майстер-клас

 

 

                                            Квіти у вазі  (рис, гречка)

 

                     http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl02/14685_2e312e0bfc7df2f41cd05ad5dfb5369e.jpg.jpg

Дитяча фантазія  (квілінг)

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl02/12616_3600fb871d63f8e280021f8f8f552332.jpg.jpg

 

Проліски  (одноразові ложки)

 

            http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/7337_8a147ffe54ab5b30161bd2c23f42aa10.jpg.jpg

 

 

Тюльпани  (солоне тісто)

http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl029/6563_c54b86974df3a14b65cec49992771510.jpg.jpg

 

                     http://ped-kopilka.com.ua/upload/blogs/artikl01/6563_ede97d77a98bd08a6cac542fc34e6e45.jpg.jpg

 

 

 

                                         Квіти (ватні серветки)

 

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl09/14%28187%29.jpg

 

                         Підставки для олівців  (аплікація з паперу)

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl09/10%28310%29.jpg

 

                                                        Метелик

 

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl09/12%28244%29.jpg

 

           Чарівна квітка (ліплення з пластиліну  у поєднанні з малюванням)

 

http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/9%28219%29.jpg

 

                          Панно «Золота рибка»  (бісер, стрази)

               http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/11%28121%29.jpg

 

 

                                          Дерево  (фульга)

 

             http://ped-kopilka.com.ua/images/artikl08/16%2829%29.jpg

 

 

                                 Підставка для олівців  (тканина)

 

 

Значення художньої праці у формуванні дитини

                        (консультація для педагогів молодших класів)

 

                                                                                        Вихователь:   В.Т.Пахолюк

 

      Головна мета занять з художньої праці  - навчити дітей майструвати, працювати з будь-якими підручним матеріалом, фантазувати й власноруч створювати симпатичні саморобки так, щоб і процес, і результат приносили задоволення. 

        Значення художньої праці важко переоцінити, залучаючи до неї дитину, педагог не лише сприяє її психічному розвитку і становленню особистості, а й спонукає до відтворення прекрасного.

        Заняття з художньої праці  є однією з основних форм навчання дітей молодших класів трудовим діям.

   Головне значення полягає у розширенні знань дітей про навколишній світ  і  речі, створені людьми у процесі праці розвиткові сенсорних здібностей, творчої уяви і фантазії, удосконалення навичок мовної культури, виробленні трудових умінь, навчанні організовувати, планувати і контролювати свою роботу, працювати самостійно, дотримуватись культури та естетики праці, розвитку творчих здібностей, нахилів та інтересів, розвиток дрібної моторики рук.

         Правильно організована художня праця у школі і вдома стимулює бажання діяти, працювати, формує духовні і фізичні сили учня. Усе це є доброю підготовкою до життя.

Як і всі заняття з художньої праці мають розвивальний характер.   Школярі набувають знань про різні види матеріалів, їхні властивості, засвоюють відповідну термінологію. Розглядаючи зразки виробів, вони обстежують їхню форму, колір, характеризують будову та співвідношення деталей, визначають спосіб виготовлення. А це вимагає від дитини цілеспрямованого спостереження, осмислення елементів виробу, напруження пам’яті усвідомлення самостійних дій. Відбувається процес розширення уявлень про навколишній світ, активізується розумова діяльність.

          Водночас із удосконаленням та розвитком психічних процесів розвивається мовлення. Заняття з художньої праці  привчають давати більш точну характеристику предметам, матеріалам та їх властивостям. Коротка доступна інформація про матеріали поглиблює знання, посилює емоційне сприйняття, збільшує запас слів (пап-є-маше, вовна, макраме, оригамі, квілінг). Мова збагачується порівняннями, вдосконалюється граматична будова і зв’язне мовлення.

          Художня праця благотворно впливає і на розвиток сенсомоторики - узгодженості в роботі очей та рук, удосконалює координацію рухів. Обстежуючи предмет або матеріал, дитина набуває чуттєвого досвіду. Спочатку предмет сприймається очима загалом, надалі предмет обстежується рукою. На наступному етапі виділяються дрібніші деталі їхні пропорційні співвідношення. Таким чином, малятам пропонується система узагальнених дій на пізнання предметів, матеріалів та їхніх властивостей, пропорційних співвідношень цілого і його частин. Чим ширшою буде орієнтація дітей у цьому, тим скоординованішими, чіткішими і впевненішими будуть рухи, вдосконалюватимуться трудові навички і вміння, більше розвиватимуться творчі здібності.

            Для успішного розвитку творчих здібностей на заняттях з художньої праці доцільно продумувати і творчі завдання. Спочатку розглядаються різноманітні  дрібні предмети, виготовленні власноруч, як зразки. Обговорюється матеріал, послідовність роботи, варіанти виконання. Завершальний етап роботи - поява нових продуктів дитячої творчості.

            Добре продумані творчі завдання спонукають до використання набутих знань, умінь, навичок у предметах, виготовлених з власної ініціативи. Дитину підштовхують до розуміння того, що можна знайти нові комбінації, покращити раніше зроблене, до усвідомлення реальної можливості знайти застосування своєї праці у життті. Виникає атмосфера творчості й співпраці з дорослим.

           Різноманітні матеріали та їхні перетворення у вироби, цікаві декоративні форми - це благоприятний грунт для розвитку здатності естетично сприймати дійсність, знаходити красу в навколишньому, розвивати художній смак і фантазію.

          У процесі занять формуються норми моральної поведінки, виховуються охайність, старанність, працьовитість, доброзичливість. Вчиться самостійно обирати інструменти для роботи, економно витрачати матеріали, дотримуватись порядку на робочому місці. Все це виховує витримку,дисципліну, певні етичні норми поведінки.

         Досвід роботи показав, що художню працю, на відміну від занять з образотворчого мистецтва, краще проводити з невеликими групами дітей. Це дає можливість педагогу стежити за прийомами роботи з інструментами і матеріалами, прищеплювати культуру праці, розвивати індивідуальні здібності та інтереси школярів.

         До художньої праці слід долучати всіх без винятку дітей, виховувати в них прагнення і бажання працювати. Музика-бажана гостя на заняттях з художньої праці. Вона допомагає нам створити свято краси, надати сприйманню емоційності, зароджує у дітей натхнення та бажання творити.

         Окрім загальновідомих видів художньої праці таких як аплікація та ліплення, існує багато інших різновидів роботи на заняттях з художньої  праці.

        Квілінг-мистецтво скручувати смужки паперу в спіральки. Штампування-нанесення фарби на поверхню будь-якої форми-штампа, прикладання штампа барвистим шаром до аркуша паперу і продавлення, з метою отримання відбитку. В якості штампів  використовується поролон, зім’ятий папір. Паперопластика, декупаж - походить від французького вирізати, що означає техніку коли вирізані малюнки з паперу, приклеюються до різних предметів з подальшим покриттям їх лаком. Це досить легке та цікаве заняття для дітей.

Художня праця на основі народних ремесел вишивання, витинанка.

         Таким чином,залучення дітей до мистецтва у різних формах є актуальним завданням сучасної системи виховання та освіти.

 

 

 

 

 

Дитячі поробки (2015-2016 н.р.)

 

     

Спогади про літо.  Христина М. 3 клас.     Дерево восени. Данило Ш. 2 клас.           

Осінні квіти. Христина М. 3 клас.    Золота осінь. Христина М. 3 клас.

 

 

 

 

       

         Дерево у сніговому вбранні.                           Казковий птах. Оля М. 2 клас.

Олександр П. 1 клас   

 

        

Весела сімейка. Оля М. 2 клас.                                  Курчатко. Олег Г. 4 клас.

 

 

     Сніжинка. Іван М. 3 клас.                                        Сніговик. Данило Ш. 2 клас.

 

      

Вербові котики. Христина М. 3 клас.        Квіти для мами. Христина М. № клас.

 

 

                         

 

 

                                      

                                   Лелека. Данило Ш. 3 клас.  

Веселе сонечко. (колективна робота). Олександр П., Рома В. – 1 клас; Оля М., Данило Ш. – 2 клас; Христина М., Іван М. – 3 клас; Олег Г., Назар А. – 4 клас.

Гілочка калини. Оля М. 2 клас

 

Дитячі вироби 2016 – 2017 н.р.

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-1fd799b5f871df69f6e9aa096fd2dda0e7c8466446b9e118e15b5c4bff27db68-V.jpg

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-04-60582f94b614fac850f78fe5e1a331d47e03bea34c6a7be3711bf81e9f8f8874-V.jpg
 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-3ff91d203abfa2d91a0ca6244570064d847d7e097e9bc7bbc7f3c48e6bad4041-V.jpg   C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-234c7247abcd940e4f6cf561d0d6f87816ee7be13971c64c9f6bdfbcb7ced352-V.jpg

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-284747874c7007e31b3c21eaf97d59fb0952c8915ae0ff66a3c08bf61ff9cb3a-V.jpg    C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-318ef484a5f21cd259ca20086874a859cce6105c523fc8e765fdfec910344ac7-V.jpg

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-37188069a0cdecf4000fb1c1209ca1e3b95b2bd74d8e789f84b6768c2b6b30e5-V.jpgC:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-c851ace43020ad8002b3667607feec45284d77fb3d0fa4edbbe1d2fc9f763920-V.jpg

 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-35f4e10fcef2c802a20f4fba4e262478ba28a7031d72d28509d61b15009d1719-V.jpg  C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-1493baa58b025c1b7398c4fc319764df87a75fc3a9ec61f708e998faecb9a28b-V.jpg

 

 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-a6f6dd3994ccebde765afd3f2ffee3c2ff9499d91040a1890c238e2a04604e2d-V.jpg

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-b80f0f86792f18c10614c99fc455b8f81744d0f4ec76423a9fe12f8c446c4a2c-V.jpg

 

 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-cbe970d6ff6fc875248cc3155b51faae9e8b2a73d6247c39776c4996a160fea8-V.jpg

 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-ef4cf63bbe2ead1fdd1961f73e2d8f67f2d0eb5d2f18c5c5af816006ad42cd68-V.jpg

 

 

 

C:\Users\Компютер\Desktop\Viber Images\image-0-02-05-f7c04a1af5fbf1fb958c7680924c33ec8695e011207a4cdafb00e27cfd0c6930-V.jpg  

 

Список використаних джерел  
 

1. Агеєва О.В., Котелянець Ю.С. Художня праця. – К. : Видавничий світ «Освіта», 2013. – 96с.

2. Веремійчик І.М. Трудове навчання  Майстрик і Майстринка.К. «Інститут педагогіки». 2001.-127 с.

3. Іванченко Ю.О. Христос Воскрес! З святом Великодня! – К. :М/П «Муза», 1991.

4. Левченко, І.Ю. Технології навчання та виховання дітей з порушеннями опорно-рухового апарату [Текст] / І.Ю. Левченко, О.Г. Приходько. - К.: 2001. - 216 с.

5. Рибцун О.Г., Рибцун Ю.В. Оригамі – К. :  «Літера ЛТД», 2009. – 31 с.

6. Сидоренко В.К., Котелянець Н.В.. Трудове навчання. 1 клас, Харків, «Сиция». 2012.

7. Сидоренко В.К., Котелянець Н.В.. Трудове навчання. 2 клас, Харків, «Сиция». 2012.

8. Сидоренко В.К., Котелянець Н.В., Агеєва О.В., Трудове навчання 3 клас. Харків, «Сиция». 2013. – 125 с.

9. Інтернетносії.

 

.

 

 


 

1

 

doc
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
6462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку