І квіти шлють ніжний аромат

Про матеріал
Мета виховного заходу: поглибити знання учнів із історії рослинності нашої країни, розкрити культурно-історичне значення квітів; пробуджувати щирі почуття, розвивати художній смак та навички виразного декламування; виховувати любов і бережливе ставлення до природи.
Перегляд файлу

ТЕМА. І КВІТИ ШЛЮТЬ НІЖНИЙ АРОМАТ

МЕТА. Поглибити знання учнів із історії рослинності нашої країни, розкрити культурно-історичне значення квітів; пробуджувати щирі почуття, розвивати художній смак та навички виразного декламування; виховувати любов і бережливе ставлення до природи.

Обладнання. Комп’ютерний клас, на моніторах почергово показуються картини квітів, звучить Чайковського «Вальс квітів», естрадні та народні пісні.

Хід уроку:

  1. Організаційний момент.
  2. Вступна частина.

Класний керівник.

 Велика й прекрасна наша земля. Багатющий та різноманітний світ рослин, які по праву називають першоджерелом життя на Землі. Зелені рослини є основою існування всього живого. Вони не лише годують нас, створюють екологічне середовище, а й дарують естетично-духовне задоволення. Скільки прекрасних творів написано під впливом краси і величі зелених красунь! А народна творчість! Вона теж пронизана мотивами невмирущої краси рослинного світу. Тут і вишиванки, і різьблення, і розпис посуду, і задушевні народні пісні.

 То ж сьогодні наша розмова буде про окрасу нашої планети  - рослин.

3. Виховний  матеріал.

Учні розповідають про квіти.

До кожної квітки підібрано презентацію (картинка, музика), інсценування учнями.

Учень 1.

 З давніх-давен супутниками людини були квіти. Вони не тільки чарують погляд, але й зігрівають душу, роблять нас добрішими, ніжнішими. Без квітів життя і побут людей були б сірі, буденні, безрадісні, нецікаві.

 Учень 2.

 Квіти супроводжують людину все життя, від її народження до останнього подиху. Вони завжди присутні в обрядах і звичаях, сімейних і громадських подіях.

 

Класний керівник.

 Зараз ми пропонуємо вам більше дізнатися про рослини і створити власну композицію квітів, бо квіти – це символ краси, ніжності, а значить весни. А саме весна у нас за вікном і пору вашого віку також називають весною. Запрошуємо господиню пані Флору.

І. Звучить музика (класична музика).

Вихід Флори (дівчина, одягнена в зелене вбрання).

 Учень 3.

 Сукупність рослин певної території називають її флорою. Її походження пов’язане з латинським словом «флоріс», що в перекладі означає «квітка». У древніх італійців Флора була богинею квітів та юності. На честь богині Флори в Стародавньому Римі з 28 квітня по 3 травня відбувалися великі народні гуляння, які називалися флораліями. В цей час влаштовували великі масові ігрища, люди щедро прикрашали себе та домашніх тварин квітами, жінки одягали сукні з квітів.

Флора та людина – це дві нероздільні сутності.

Флора.

Природа й людина

Вміщається сонце в краплині роси,

У серці сльоза лебедина.

Повік нерозлучні в стихії краси

Природа й людина.

Живому живе промовляє  - живи!

В цім світі – ти сам таємниця.

Зелену розмову дерев і трави

Повторюють птиці.

Ввігнувшись корінням у груди землі

Дуб віти в погорді колише.

Тут поруч зі мною на кожнім стеблі

Тривога і тиша.

О, земле, зелене багаття надій,

 Як крапля роси, як зорина!

І все ж нерозлучні в стихії краси

Природа й людина…

 

ІІ. Звучить музика (В. Козловський «Чорнобривці»)

Вихід чорнобривців (двоє учнів).

Чорнобривці - квіти.

Учень 4.

 Чорнобривці в українській культурі символізують стареньку матір та рідний край. Але кілька століть тому вони були зовсім невідомі не тільки українцям, а й європейцям. Після першого плавання Колумба до Америки розпочалось криваве підкорення земель. Іспанські конкістадори звернули увагу на дивини країв, серед яких були гарні квіти – чорнобривці. Індійські племена ацтеків та майя приписували чорнобривцям різні магічні сили та властивості і використовували їх для релігійних обрядів.

Учень 5.

 Чорнобривці використовувалися в жорстких обрядах. Вони були наркотичним засобом. Порошок із висушених рослин втирали в обличчя полоненим, щоб ті одурманювалися, втрачали відчуття реальності, аби потім полегшити процедуру спалювання їх на жертовних вогнищах.

  На сьогодні чорнобривці використовують в грузинській кухні, народній медицині, добувають з них ефірну олію, барвник для тістечок.

ІІІ. Звучить музика («Ромашка»)

Вихід ромашки .

Ромашка (27 фото)

Учень 6.

 На ромашку в Україні можна натрапити всюди. Вона відома своїми лікарськими властивостями, її використовують у медицині, косметології та охоче вирощують на клумбах.

Ромашка.

Від сонечка жовтавого

Йдуть білі пелюстки,

Царівна поміж травами

Цвітеш все літо ти.

Красуєшся до осені,

На сонці розімліла,

На золоте волоссячко

Вдягла віночок білий.

 

ІV. Звучить музика

Вихід тюльпана.

Тюльпаны, Цветы, Белые Тюльпаны

Учень 7.

 Нині відомо дві з половиною тисячі видів тюльпанів. Про їх походження існує така легенда. Довгий час вважалося, що в золотистому, зімкнутому бутоні знаходиться людське щастя. Проте ніхто не міг дістатися до нього, хоч намагалися це зробити заклинаннями, обіцянками, хитрощами, погрозами. Ішли до цієї квітки молоді  й старі, здорові та каліки, йшли царі поруч із жебраками. Та все марно.

Учень 8.

 Одного разу поляною йшла бідна, натомлена жінка із маленьким синочком. Вона побачила квітку, про яку так багато чула і вирішила піти на неї хоч подивитися, постояти біля того щастя, про яке так мріяла. Підійшла жінка і раптом хлопчина з веселим сміхом зірвався з місця і підбіг до квітки. І бутон раптом розкрився. Те, що не могли зробити чари, зробив дитячий сміх. Це тому, що дитинство – це пора, в яку заглядає справжнє щастя.

 Учень 9.

  У різних країнах до тюльпана різне ставлення. Найбільше прославляли тюльпан перси, вважаючи, що з його красою не може зрівнятися жодна квітка.

 Німці недоброзичливо ставились до тюльпана і вважали його квіткою без душі. І ніби з насмішкою назвали кухоль для пива «тюльпан».

А в Англії до цієї квітки ставились найбільш поетично, доброзичливо. В англійських казках квіти тюльпанів служать колисками для крихітних фей.

 

V. Звучить музика («Маки»).

Мак, Цветок, Луг, Красный Мак

Вихід маку.

Мак.

Розцвіли червоні маки…

Вранці по росі.

Я піду і назриваю маків для краси,

А тоді найкращу квітку

В коси заплету.

І сама посеред поля маком зацвіту.

Учень 10.

 Мак – давня рослина. Його красиві яскраві квіти завжди привертали увагу людей.  Древні народи звернули увагу і на  величезну плодючість маку. Відомо, що в кожній маковій головці міститься понад 30 тисяч насінин. тому мак у них був символом родючості. Римляни присвятили цю квітку богу снів Морфею. Торкнувшись людини квіткою маку,  Морфей приносить їй спокійні сни.

VІ. Звучить музика.

Калина, Красная, Макро, Кислый, Лечебная

Вихід Калини.

Учень 11.

 Майже у всіх народів є улюблені рослини – символи. У канадців – клен, у росіян – берізка,  у нас верб і калина. Правду каже українське прислів’я: «Без верби й калини нема України».  Завдяки такому рясному, чудовому буйноцвіттю калина стала в народі символом дівочої вроди, краси та цнотливості. Наруга над нею вкривала ганьбою людину, а як потрібна була калина в чисельних обрядах, особливо у весільному! Коли випікали коровай, неодмінно прихорошували його калиною. Також калиновим цвітом чи ягодами оздоблювали весільне вільце молодої.

Учень 12.

 З калини плели гірлянди, прикрашали її буйноцвітними гілками світлиці та весільні столи, ставили букети з калини перед молодими, бажаючи цим вічної краси їх подружнього життя, міцного і стійкого кохання.

 У наш час квітучу калину, як символ дівочої краси, кохання, починають вводити в символіку нових весільних обрядів.  У народі рубінові плоди калини стали символом мужності людей, які віддали своє життя і свою кров у боротьбі з ворогами. Вийнята з плода сплющена насінина калини з формою схожа на криваво – червоне полум’яне серце.

 

VІІІ. Звучить музика

Вихід бузка.

Характеристика бузку, опис та фото

Учень 13.

 Всім любителям природи відомий і інший красиво квітучий кущ – бузок. Вважаться, що батьківщиною бузку є Китай, де нараховується 23 його види.

Про походження назви цієї рослини є декілька міфів. Наприклад, за одним з них бог лісів, правитель пастухів   мисливців  Фавн безтямно закохався в красуню – німфу Сірінгу. Німфа не любила Фавна і боялась його, бо він був страшенною потворою: рогатий, на цапиних ногах, і все тіло вкрите  густою шерстю. Він постійно блукав лісами і, раптово з’являючись, лякав  людей. Фавн переслідував німфу скрізь і вона ніде могла  від нього сховатись. Рятуючись від переслідувань, Сірінга  заховалась у річці, перетворившись на очеретину. Проте Фавн знайшов її і тут. Він зрізав очеретину і зробив з неї сопілку, яка заспівала ніжним голосом Сірінги, назвавши її ім’ям  бузок.

Бузок.      

Я задимлю вас, задимлю,

Своїми бранцями зроблю,

Заграю синім фіолетом,

Я вас у себе залюблю.

Весь сад парфумами заллю

У кожен дім ввійду букетом.

 

Я довго пахощі беріг,

Я вам віддати їх не міг,

Доки не вибухне суцвіття

Тепер у червні чи в маю

Свій квіт я щедро роздаю,

Беріть його, як повноліття.

 

Учень 14.

 Бузок відмінно очищає повітря від пилу та інших шкідливих домішок і не боїться загазованості атмосфери.

 

ІХ. Звучить музика (класична музика).

Вихід троянди.

Троянда Блаш (Blush) - купити в Києві з доставкою по Україні за ціною  виробника в інтернет-магазині yaskravaklumba.com.ua 20406

 Учень 15.

Мабуть, жодній квітці не присвячено стільки легенд, поем, віршів, як троянді. В одній з легенд розповідається, що коли з морської піни біля берегів Кіпру виникла прекрасна богиня Афродіта, Земля дуже розсердилася і вирішила створити щось не менш прекрасне. Так виникла квітка троянди, яка свою красою покликана змагатись з самою богинею краси.

 Походить троянда з Індокитаю, звідти вона потрапила в Грецію,  потім – в Рим, а ще пізніше троянди були завезені в Західну Європу.

 

Учень 16.

 Троянда – справжня цариця квітів Для неї властивий чудовий, ніжний аромат, неповторна форма бутона і квітки, а кольорова гама троянд найбільша серед усіх квітів. І в цьому заслуга селекціонерів. Зі звичайної шипшини вони вивели троянду. Спочатку  в природі існували тільки білі, рожеві та жовті троянди, а вся інша гама створена людьми.

 

  Учень 17.

  Шипшини кущ у мене під вікном,

Цвіте блідо – рожевим цвітом…

А друзі кажуть, нащо він тобі,

Цей кущ дикун? Ти викорчуй його,

І посади троянди тут культурні,

Як он тут в тебе на клумбі!

Я ж на те

Відповідаю: всі оті культурні,

Французькі, фіолетові та чайні,

Гібридно – чайні з назвами складними,

Все більше іноземними – усі

Праматір’ю своєю називають,

Оцю звичайну, шипшину польову…

 

4. Підсумок вистави.

Класний керівник.

 Квіти роблять нас прекраснішими, адже доглядаючи за ними ми стає співтворцями прекрасного. А спостерігаючи за квітами ми стаємо свідками чуда.

 

5. Показ  учнівських презентацій за темою «І квіти шлють ніжний аромат…»

6. Завершення уроку.

Класний керівник.

 Ми згадали лише невелику частину цариці Флори, а скільки ще залишилося прекрасного. І нехай кожного дня ви будете відкривати нову частку.

У народі кажуть: «Хто тримає у руках квітку, не може зробити нічого поганого». Хочеться вірити, що ми не будемо бездушно винищувати квіткові килими задля миттєвого задоволення, а насолоджуватимемося незайманою красою рослин у природі.

 Я впевнена, що є ще кращі квіти, не видимі для очей. І цвітуть вони у грудях, у ваших квітнуть серцях…

В щирім серці, в чесних душах –

 вірю, знаю! – квіти є!

 Щастя їх коріння поїть,

 радість барв їм додає.

 

 

Звучить «Вальс квітів» П. І. Чайковського. Дарування квітів гостям.

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку