І ОЖИВЕ ДОБРА СЛАВА КОЗАЦЬКА…

Про матеріал

І ОЖИВЕ ДОБРА СЛАВА КОЗАЦЬКА… М е т а:  організувати активне й змістовне дозвілля учнів;  сприяти патріотичному вихованню школярів;  спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу;  пробуджувати національну самосвідомість;  формувати ціннісне ставлення до інших людей, виховувати почуття колективізму;  розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність.

Перегляд файлу

                    І ОЖИВЕ ДОБРА СЛАВА КОЗАЦЬКА…

 

М е т а:

  • організувати активне й змістовне дозвілля учнів;
  • сприяти патріотичному вихованню школярів;
  •  спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу;
  • пробуджувати національну самосвідомість;
  • формувати ціннісне ставлення до інших людей, виховувати почуття колективізму;
  • розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність.

 

І ведуча Доброго дня, шановні  вчителі, учні та гості!

ІІ ведуча Доброго та мирного неба над головою у цей святковий день.

І вед. Ми вклоняємося тим,

хто багато літ тому назад

і тим, хто нині з автоматом

 нам спокій береже і захищає

 мене і маму, і сестру, і брата

велику нашу всю родину – рідну, вільну Україну.

    Ми щасливі, що народилися й живемо на чудовій, мальовничій землі. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, відчуваємо поклик рідної землі.

 

ІІ ведуча Хоч зараз важко нам, і не спокійно у нашому домі, але вже не раз доведено, що наша дружня сім'я – український народ, здолає всі перешкоди.

ІІ ведуча Згідно з указом № 806/2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня»

І ведуча Це свято є всенародним, бо захисниками Вітчизни є і учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, і учасники Революції гідності, добровольці і військові, волонтери, жінки і діти, дорослі і малі.

ІІ ведуча Ми вітаємо всіх присутніх, чоловіків та  хлопців з Днем Захисника Вітчизни. Бажаємо міцного здоров’я, чистого неба над головою, миру та злагоди в ваших сім’ях.

       Любі захисники Вітчизни, і дорослі, і юні! Прийміть щирі вітання зі святом!  Дякуємо за подвиг і вірність Україні жителям нашого села, котрі були і є учасникам АТО.

    Козацької вам мужності, дідівської гідності, батьківської мудрості, непохитної сили волі та віри у власні сили. Нехай оптимізм, спокій та гарний настрій завжди крокують поряд з вами. А нашій державі – мирного неба, благополуччя та процвітання.
 

І ведуча  Дай же вам , боже, світлих днів,

Здоров’я  кріпкого й наснаги,

Щоб кожен мав все, що хотів,

Дай усім сили і відваги.

Дай кожному достатку в дім,

Терпіння, миру і любові.

Хай голосно лунає сміх,

І щастя хай рікою ллється,

Зі святом вас вітаю всіх,

Хай все в житті вам удається.

Хай радість панує у вашій сімї,

Хай завжди буде сонце на рідній землі!

 

І ведучий Боротьба за незалежність України продовжується і зараз. На Донеччині  і Луганщині, на превеликий жаль, гинуть наші патріоти-добровольці  та воїни української армії. У цій страшній борні  наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

ІІ ведучий Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України - героїв війни, героїв Небесної сотні і героїв АТО і промовимо молитву за  душі загиблих. Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання )  Прошу сідати.

 

І ведучий Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може. Тому це святий обов’язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цю почесну місію, ідуть  юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

   Українська армія поправу може пишатися своєю історією, своїми    традиціями, бо ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, чужі землі, ніколи не були агресорами.

ІІ ведучий 14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.). Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII              ст.
    День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків.

  Відео про свято Покрови

І ведуча Військові традиції не вмирають, доки існує сам народ, доки розвиваються його збройні сили. З нагоди Дня захисника Вітчизни  сьогодні ми проводимо  спортивно-інтелектуальні змагання між   командами старшокласників школи. Запрошуємо команди вишикуватись.

 А визначати переможців

Буде в нас журі поважне,

Об’єктивне і уважне  у складі    ___________________________________ .

 

ІІ ведучий  Шановні судді! Щоб полегшити вашу роботу, я кожному з вас підготувала «Таблицю конкурсного оцінювання команд». Ми вам довіряємо!

 І ведучий  Настав час познайомитися з командами.

Нумо, хлопці, покажіться!

А ви, друзі, подивіться,

За котрого вболівати
Будете на нашім святі?!

 

Тож розпочнемо наше змагання «І оживе добра слава козацька».

Програма конкурсів:

Ведучий 1. Конкурс 1 «Слава не поляже, а про себе розкаже». Кожна команда має представитись, сказати свій девіз та заспівати козацьку пісню. Конкурс оцінюється у 5 балів. Ну що ж запрошуємо, І команду.

Запрошуємо ІІ команду.

Слово журі.

Ведучий 2. Ну що ж, давайте ми сьогодні постараємося бути як наші славні предки – козаки запорозькі. Жили козаки куренями. Йдучи в бій, кожен курінь вибирав собі  курінного отамана. Порадьтесь, хлопці, хто буде у вас курінним отаманом. (Вибір отаманів)

Ведучий 1. Хороших хлопців вибрано. Хлопці – отамани, ви маєте дбати про козаків свого куреня. Тому перший конкурс перевірить, у якого отамана сильніша рука. Просимо до столу. Покажіть свою силу , а переможець принесе своїй команді 10 балів.

Конкурс 2 «Сильна рука»  Змагання між курінними отаманами.

(Виходять отамани, вклоняються присутнім, один одному. Далі ступають один навпроти одного, вітаються і сідають за стіл, ліктями руки ставлять на стіл, хто переважить чию руку. Переможець отримує 5 балів.)

 

Конкурс 3 «Ні кроку назад!». Козак завжди  сильний духом, морально загартований, добре фізично підготовлений і здатний переборювати всілякі труднощі, володіти непохитною волею до перемоги. Другий конкурс нашої програми має назву «Ні кроку назад!».

По моїй команді стрибаєте по черзі, починаючи від старту, спочатку два рази на правій нозі, тримаючись за праве вухо. Потім – двічі на лівій нозі, тримаючись за ліве вухо. Решта шляху  – на двох ногах, руки в замок за голову. Назад повертаєтесь бігом і стаєте позаду шеренги. Переможе та команда, яка справиться із завданням найшвидше. Команда отримує стільки балів, скільки учнів виконали завдання до закінчення змагання. Приготувались. Раз, два, три –почали.

Слово журі

 Конкурс 4. «Аси піднебесся». Хто у дитинстві не бажає стати льотчиком? Про це мріяли навіть козаки. Сьогодні ми надаємо можливість нашим хлопцям спробувати себе в льотній справі у конкурсі «Аси піднебесся». Команда обирає одного представника.

/Асистенти ставлять два стільчики, на кожному з яких лежить кольоровий аркуш паперу (у кожної команди свій колір)./

Запрошую по одному гравцеві від команди. Із кольорового аркушу паперу, що на стільчиках, по моїй команді майструєте паперовий літачок, хто найшвидше. Потім показуєте журі. Судді мають звернути увагу ще й на охайність виготовлення виробу. Ви приносите команді  2 бали. Після цього учасник запускає літачок у бік глядачів. Враховується дальність польоту літачка. 2 бали. Глядач, який зловив літачок, розгортує папір, читає запитання і дає відповідь на нього. Якщо вона правильна, то команді присуджується додатковий бал.     Приготувались. Раз, два, три –почали.

Слово журі

Конкурс 5. «Влучи у ціль». У бою солдатові доводиться боротися не лише з живою силою противника, а і з його бойовою технікою. Танк не страшний бійцю, якщо він діє проти нього мужньо і розважливо, вміло застосовує свою зброю, зокрема, гранати.

Перевіримо, як точно наші хлопці вміють влучати у ціль. Конкурс так і називається «Влучи у ціль».  Кожен гравець отримує  по 2 уявних гранати. /Асистенти роздають кожному гравцеві по уявній гранаті (зім’ятий папір) і ставлять дві картонні коробки./

Коробки – це «ворожі танки». По моїй команді по черзі вибігаєте до старту, прицілившись, закидаєте м’ячик у коробку і повертаєтесь на своє місце. Кожна команда отримує стільки балів, скільки влучень у коробці.       Приготувались.  Раз, два, три –вогонь!

Слово журі

Конкурс 6. «Наш козак розумом багатий».

Дуже часто на полі бою козаків виручали кмітливість, тому наступний конкурс інтелектуальний і називається він «Наш козак розумом багатий».  Шановні гравці, шикуйтесь біля сцени. Ви маєте дати відповіді на запитання. На обдумування вам 3 хвилини. /Асистенти роздають гравцям листочки./

  Приготувались.  Раз, два, три –почали!

 І ведучий Хлопці наші  спритні, здібні.

Чи є ще до них подібні?!

Потомились? Діло в тому,

що потрібно зняти втому.

Відпочинок – справа звична:

Для всіх пауза поетична.

 

 

« Моя Україна»

Я хочу сказати простими словами,

Про те, що турбує мене вечорами,

Про те , як в думках я малюю картину,

Якою я бачу свою Україну!

В моїй Україні ніхто не стріляє,

 Ніхто не калічить, ніхто не вбиває!

В моїй Україні ніхто не воює!

 Своє і чуже життя кожен цінує!

В моєї країни чудові сусіди,

 Запрошують в гості і я до них їду.

Сусіди і самі в нас часто бувають.

 Не брешуть, не крадуть, ніде не блукають!

 В моїй Україні є чесная влада,

Про неї в народі складають балади.

Працює й працює, з ранку до ночі,

Щоб людям відкрито дивитись у очі.

 В моїй Україні не плюють на підлогу,

Отримують і надають допомогу,

І молодь моя не п’є і не курить,

Займається спортом, співати так любить!

В моїй Україні чемні дівчата!

А хлопці вміють їх щиро кохати!

Навчаються жити, читають книжки,

І горді від того наші батьки!

 В моїй Україні немає кордонів!

І море, і сонце, Дніпро, терикони,

Карпати зимою в засніжених шапках,

- Моя Україна! Люблю її! Крапка!

 

І ведучий  Слово має ІІ команда ( Відповіді на питання)

 

Слово має І команда

ІІ ведучий  Половина змагань позаду. Та чи втішними будуть для команд та їх уболівальників  суддівські рішення за перші 6  конкурсів? Сподіваюсь, зараз дізнаємося.

 Слово журі

Конкурс 7. «Гусениця».

Щоб зайняти вдалу позицію, непомітно наблизитися  до противника, козак повинен уміти тихо і швидко пересуватися будь-якою місцевістю – чи то кроком, чи то бігом, чи переповзанням.  До вашої уваги конкурс «Гусениця».

  Хлопці, шикуйтесь біля старту. По моїй команді перші гравці в повному присіді рухаєтесь до фінішу. Назад  повертаєтесь у такому ж положенні по прямій. До вас по черзі приєднуються інші члени команди, утворюючи гусеницю. Перемагає та команда, яка першою і правильно закінчить пересування. Вона отримує 3 бали.

    Приготувались.  Раз, два, три –почали.

Слово журі

Конкурс 8. «Побратими».

   Всі козаки  діяли динамічно, щоб якнайшвидше зайняти найвигіднішу позицію на відміну від противника. Це досягається умінням швидко приймати рішення, бути  хоробрими, ініціативними, воювати пліч-о-пліч із товаришами. Про військове братство написано безліч легенд, пісень, оповідань. Бійці ніколи не кидали  своїх побратимів  у біді. Дружбу цінували понад усе. Наступний конкурс  «Побратими».

Станьте біля сцени парами.     /Асистенти виносять м’ячі./ Затиснувши м’яч між  плечима одне одного, по моїй команді долаєте відстань від старту до фінішу і назад, передаєте м’яч наступній парі учасників. Перемагає та команда, яка першою закінчить естафету і не випустить м’яча. Команди отримують 1 бал за кожну пару, що виконала завдання.

    Приготувались.  Раз, два, три –почали.

Конкурс 9 . Конкурс «Бурхливий Дніпро»

Серйозним випробуванням для козаків був бурхливий Дніпро. Його треба було перепливти туди і назад.

    Завдання на козацьку витривалість. Подолати умовну річку по переправі, яку вони самі будують у процесі руху. Для цього командам видається по 2 дощечки розміром приблизно 10х25 см. За сигналом перший учасник кожної команди починає будувати «переправу»: одну дощечку кладе на лінію старту, другу на крок попереду і стає на них ногами, потім одну дощечку розташовує ще трохи попереду і переступає на неї задньою ногою. Дощечку, що звільнилася, піднімає і знову кладе трохи попереду, переступає і т. д., поки не досягне фінішу. Після цього з усіма дощечками повертається бігом назад і передає естафету наступному члену команди.

І ведуча Потомились хлопці знову,

Будемо знімати втому.

 Відпочинок із насолодою гарантують нам  учні 9 класу.

ІІ ведучий .  А ще козаки справді уміли веселитися! Для благородного двобою побутував  танець під назвою «козак». Це був імпровізаційний танець – один чоловік приймав виклик іншого, і вони починали «вистрибувати», «робити вихиляси», «витинати голубці», «забивати гопака» та «сідати гайдука» – хто кого перетанцює. Тому наступний конкурс «Затанцюємо гопак»  За цей конкурс команда отримає 5 балів.

 

Останній конкурс « Чорна скринька»

Завдання: перед кожною командою скринька, в якій лежать українські продукти.  Вам потрібно за підказками відгадати та з’їсти те, що знаходиться в скриньках. (Асистент роздає підказки)

  Ведучий І Команди, шикуйтесь! На мою думку, хлопці позмагалися на славу. Чи не так?! Давайте гучними оплесками підтримаємо гравців, які, мабуть, з острахом на душі чекають заключного рішення журі. Шановні судді, то який же ваш остаточний вердикт командам?     Слово журі.

Учитель.

Дорогі юнаки!

Хоробрими, сміливими ростіть,
Кордони України бережіть!
Продовжуйте батьківську справу,
Ростіть Вітчизні, всім на славу!

Ростіть мужніми, сильними, надійними і завжди будьте опорою своєї сім’ї  та народу. Обіцяєте?

 Хлопці. Обіцяємо!

 

ІІ ведучаІ на закінчення сьогоднішньої зустрічі  хочеться побажати миру у  вашому домі, сонячних ранків , мирних світанків, квітів довкола , тепла.

І ведуча  Щастя вам, здоров’я , миру і добра.

Пісня

 

 

Голова журі

Дорогі юнаки! Хоробрими, сміливими ростіть,
Кордони України бережіть!
Продовжуйте батьківську справу,
Ростіть Вітчизні, всім на славу! Ростіть мужніми, сильними, надійними і завжди будьте опорою своєї сім’ї  та народу. Обіцяєте?

Таблиця конкурсного оцінювання

Конкурс

Всього за конкурс

Отримала команда

________

Отримала команда

__________

Слава не поляже, а про себе розкаже

5 балів

 

 

Сильна рука

5 балів

 

 

Аси піднебесся

2, 2, 1

 

 

Влучи у ціль

По кількості влучань

 

 

Наш козак розумом багатий

За кожну правильну відповідь

 

 

Гусениця

3 бали

 

 

Побратими

Кожна пара 1 бал

 

 

Конкурс «Бурхливий Дніпро

Кожен, хто переправився  1 бал

 

 

Затанцюємо гопак

5 балів

 

 

Чорна скринька

5 балів

 

 

всього

 

 

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку