І. Жиленко - короткі біографічні відомості

Про матеріал

Презентація з української літератури. Ірина (Іраїда) Володимирівна Жиленко (коротка біографічна довідка) (дистанційне навчання).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вірші мої, недосяжні для тьми, будуть відлунювать сонце!..» Ірина Жиленко ppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 2

Ірина (Іраїда) Володимирівна Жиленко Народилася 28 квітня 1941 року в Києві. Дитинство пройшло на Черкащині. Після війни сім'я повернулася до Києва.

Номер слайду 3

Вона залишилася сиротою в зовсім маленькому віці й знайшла підтримку в іншій родині. Тому, мабуть, вірила в людське добро, в чудеса, в казкове перетворення світу. Перший вірш написала у 8 років.

Номер слайду 4

Освіта: - середня школа;- вечірнє відділення філології Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Робота:- вихователька в дитячому садку;- редакції газет «Молодь України», «Літературна Україна», журналу «Ранок». На сторінках цих видань почали з'являтися її перші літературні твори.

Номер слайду 5

Стала дружиною письменника Володимира Дрозда. Разом виховали двох дітей: Орисю та Павла.

Номер слайду 6

Поетичні збірки (близько 20)«Концерт для скрипки, дощу і цвіркуна» ( 1981) «Дім під каштаном» (1981) «Ярмарок чудес» (1982) «Збулося літо. Вибране» (1983) «Останній вуличний шарманщик» (1985) «Дівчинка на кулі» (1987) «Вечірка у старій винарні» (1994)

Номер слайду 7

5 збірок для дітей:«Достигають колосочки» (1964), «Вуличка мого дитинства» (1978), «Двічі по два — дорівнює кульбабці» (1983), «Казки буфетного гнома» (1985), «Новорічна історія про двері, яких нема, і про те, як корисно іноді помилятися номером» (1986).

Номер слайду 8

Ірину Жиленко вважають найбагатшою на кольори поетесою. Підраховано, що в її збірках назви кольорів ужито 1059 разів. Поетеса дуже любила рослини, особливо квіти, іНа честь фіалок (своїх улюблених квітів) вона навіть створила літературний жанр „фіалки-вірші”.

Номер слайду 9

Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1996, за збірку «Вечірка у старій винарні») та премії імені Володимира Сосюри (1987, за книгу віршів «Дівчинка на кулі»).

Номер слайду 10

Там, за осінньою горою, розкрились сонячні врата. Я крізь життя пройшла, мов промінь, — пора у сонце повертать. Цей світ без мене проживе. Хоча й не так, як жив зі мною. Назад до себе не позве мене майбутньою весною. Померла 3 серпня 2013 року в Києві

Номер слайду 11

Чотирнадцяте січня. Домашня робота. Завдання Аналіз поезії І. Жиленко «Жар-Птиця»Тема: Основна думка: Художні засоби: (записати по 2-3 приклади кожного худож. засоб.) - епітети: - порівняння: - метафори - персоніфікація: - риторичні оклики: - риторичне запитання:

pptx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
2081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку