ІГРОВА ПРОГРАМА «Шануй одежу в дома, а вона тебе в людях»

Про матеріал
Мета: Сприяти розширенню знань, розвитку пізнавальних інтересів, інтелектуальних здібностей, формувати художньо-естетичні смаки. Всіх нас захоплює краса навколишнього світу, яка не тільки рятує його, а й спонукає до створення нового, ще прекраснішого, гармонічнішого. Особливий вид художньої творчості є моделювання одягу. Вважають, що людина почала одягатися, щоб захистити себе від впливу стихії: холоду, спеки, води вітру…
Перегляд файлу

ІГРОВА ПРОГРАМА

«Шануй одежу в дома, а вона тебе в людях»

Мета:  Сприяти розширенню знань, розвитку пізнавальних інтересів,                 інтелектуальних здібностей, формувати художньо-естетичні смаки.

Оформлення:

 1. Плакат  «За одягом зустрічають, за розум поважають»

          «Добра свита, та не на мене шита»

   «Шануй одежу в дома, а вона тебе в людях»

 2. Кросворд

 3. Виставка журналів, ілюстрацій

Технічні засоби та музичне оформлення:

 1. Магнітофон

  1. Мікрофони
  2. Аудіо записи («Чоботи, чоботи, ви мої»; «Два кольори мої, два кольори»;

«Ой, маю я одну хустку та їй нема року»)

Епіграф: «Мода минає, а стиль залишається»

     Габрієль Шанель

Хід заходу

 Ведуча 1: Добрий день, дорогі друзі!

Всіх нас захоплює краса навколишнього світу, яка не тільки рятує його, а й спонукає до створення нового, ще прекраснішого, гармонічнішого. Особливий вид художньої творчості є моделювання одягу. Вважають, що людина почала одягатися, щоб захистити себе від впливу стихії: холоду, спеки, води вітру…

 Ведуча 2: Крім захисту тіла, одяг міг розповісти про свого господаря дуже багато. Одяг – своєрідна візитна картка свого господаря. Наприклад, пурпурові тканини у стародавній Візантії мали право носити лише імператори, згідно закону 424 року всім іншим за порушення цієї вимоги загрожувала смертна кара.

 Ведуча 1: Споконвіків одяг має ще й прикрашати людину. Саме тому, окрім грубої сірої тканини люди винайшли шовк, батист, парчу, бархат,

шифон, та інші тканини всіх кольорів та найрізноманітніших відтінків.

 Ведуча 2: Упродовж століть багато разів змінювались підходи до пошиття одягу, придумувались нові його моделі, з’являлись нові тканини… Цей процес продовжується. Думаю, що до наших сучасних жінок турбує питання як зі смаком та модно одягатися, тому нашу ігрову програму ми назвали «Сезони моди».

 Ведуча 1: Зараз ми пограємо з вами і дізнаємось наскільки вам притаманні риси художника-модельєра. Для розминки пограємо в гру та з’ясуємо наскільки ви обізнані в тканинах, одязі. Гра проводиться за правилами запитання – відповідь. Правильна відповідь оцінюється в один бал. Той хто набрав більше балів – переміг.

 

Конкурс 1.

 1. Наприкінці ХІІ ст.. правитель Візантії прислав князю Київської Русі Ростиславу Мстиславовичу «дари многії, оксамити і паволоки, й усякі оздоби найгарніші». Що таке паволоки? (Шовк);

 2. Цю рослину називали «дитя сонця» і «дитя води». Протягом доби вона 10-15 разів поновлює вміст води у клітинах. З неї виробляють тканину. Яку? (Бавовняну);

 3. Мистецтво їх вив’язування розвивається з поч. ХІХ ст. З цього приводу навіть випускали підручники. Автор одного з них – Оноре де Бальзак, стверджував «Вона – гарно вив’язана – половина успіху у житті». Про що йде мова ? (Про краватку);

 4. Римський письменник Апулей так писав про цю рослину: «Найчистіша з рослин, один з найкращих зелених плодів, який використовують не тільки для виготовлення верхнього і нижнього вбрання благочестивих єгипетських жерців, а й для виготовлення покривал…» Назвіть цю рослину? (Льон);

 5. Як називається накреслений план форми одягу, її геометричний прообраз»? (Силует)

 6. Назва стилю який характеризується легкістю «летячьої» тканини в насичених або нейтральних тонах, підкреслюючи жіночність, оздоблені мереживом, бантами, рюшами (Романтичний стиль);

 7. Як називається мереживна прикраса на груди, яка може доповнювати блузку чи плаття? (Жабо)

 8. Клиноподібні вставки в нижній частині спідниці, які оздоблюються плісе чи викроюються по косій?  (Годе)

 

 Ведуча 2: Що ж, перший етап ви пройшли успішно. то ж шанс стати модельєром одягу у вас є.              

 Вам, мабуть, відомо, що художні образи, створені французьким модельєром Жаном Полем Готьє, надзвичайно різноманітні і балансують на межі між вульгарністю і вишуканим мистецтвом.

 Ведуча 1: Моделі Ж.П.Готьє відзначаються видовищністю і почуттям гумору. Іронія,пародійність, театралізація, поєднання високого й низького, змішування жанрів – характерні риси творчості художника-дизайнера. Ним створені костюми до фільмів, серед яких всім відомий «П’ятий елемент» Люка Бессона.

 Ведуча 2: А знаєш, що зараз у відомому буті ку по вул. Артема, 4 проводиться весняний розпродаж зі знижкою 45% на відомі марки одягу, давай заглянем з тобою туди.

 Ведуча 1: Зачекай, а давай розкажемо  і нашим глядачам. Тож хто бажає обновити свій весняний гардероб новеньким, модненьким одягом, та ще й за знижкою 45%? Нам потрібно дві дівчини, прошу вас підійти до нас.

Конкурс ІІ «Вдягаюсь стильно»

 Умови гри: На мотузку розвішують речі, будь-яких 2-х стилів, учасники повинні найти речі, які підходять вибраному стилю. Той з учасників, який швидше одягнеться, згідно вибраного стилю, той виграв. Переможцю приз.

 Ведуча 2: Зовнішній вигляд людини, тобто образ є вираженням особливостей характеру людини. Образ людини головним чином залежить від одягу, але значну увагу приділяють взуттю, прикрасам, а також зачісці. Ще з давніх часів українські жінки пишались своїм волоссям.

 

 

Тож наступний конкурс ІІІ під назвою «Руса Коса»

 Умови гри: Потрібно заплести з довгих шарфів косу. Приймають участь 2 команди по 3 учасника. Перемагає команда, яка швидше заплете косу.

 Ведуча 1: Вам, мабуть, відомо що, використання елементів національного одягу бачиться продуктивним у плані художнього вдосконалення різних форм костюма і є тенденцією, що простежується в колекціях сучасних українських дизайнерів-модельєрів. Кожна національна культура характеризується певним типом образів. Стереотипні образи, такі як англійські денді, американський ковбой, іспанський тореадор, український козак.

 Ведуча 2: В кожному образі гармонійно поєднується абстрактне і конкретне, ідеальне, дійсне й вигадане.

 

Наступний конкурс ІУ під назвою «Одягаюсь по моді»

 Умови гри: У кожного з 2 учасників є своя власна скринька з одягом. По команді учасники з як найшвидше одягаються. Хто швидше одягнеться, той переміг.

 Ведуча 1: А чи знаєте ви що, реформа в моді, розпочата Полем Пуаре, завдячує своєю життєвістю Коко Шанель – одному з кращих дизайнерів ХХ століття. Вона розглядала моду як засіб боротьби за жіночу емансипацію, відстоюючи в одязі право жінки на свободу не лише рухів,  а й думки, почуття.

 Ведуча 2: Функціональність, довговічність, вишукана елегантність – принципи конструювання «одягу від Коко» що стали класичними.

 Ведуча 1: За останній час багато з’явилося і українських талановитих модельєрів, таких як О.Гопчук, А.Пустовіт, та інших. А зараз ви маєте можливість спробувати себе в ролі модельєра.

Конкурс У «Модельєр-дизайнер»

 Нам потрібно дві пари, тобто 2 команди, в кожній буде медельєр та помічник. ми даємо Вам простеньку футболку та різні аксесуари, лоскути тканини, а ваша задача зробити зпростенької футболки – ексклюзивну, модну. У вас є для цього 10 хв.

 Ведуча 2: Ми вас відправляємо у творчу майстерню. Прошу. А за цей час проведемо ще один конкурс. Як відомо, щоб досягти успіху в будь-якій справі ми повинні буди днією командою, бути уважним, дотепним і розуміти одне одного, тож наступний конкурс виявить наскільки ми вміємо ефективно працювати у команді.

 

Конкурс УІ «На одній хвилі»

 Запрошуємо до нас 2 команди по 3 учасника. Умови гри: Одному учаснику дається текст відомої пісні, він починає малювати на дошці образи з пісні, а інші два повинні відгадати та заспівати її. Хто швидше відгадає,  той переміг.

 Ведуча 1: Як там наші модельєри, чи готові ваші супермодні речі?

Виходьте і показуйте свої твори на розсуд аудиторії.

 Ведуча 2: Творець, давший поштовх розвитку нової ідеї, нового погляду. нової лінії, якимось чином угадує настрій «сучасної моди». Ці моделі, які ви бачите неймовірні, я думаю їх варто продати, не пропадати ж такому добру.

 Ведуча 1: Тож чию річ ми продамо найдорожче той конкурентноспроможні ший, і нехай задумається над своїм фахом, можливо йому стати модельєром? Починаємо торг з 50 коп….

 Тож один, …, два, …, три. Супермодна річ продана за …

 Ведуча 2: Підходить до закінчення наша програма, і тому хотілося б побажати всім жінкам бути завжди гарними, привабливими і створити свій неповторний образ.

 Ведуча 1: До зустрічі, любі друзі!

 Ведуча 2: До побачення!