імунна система людини

Про матеріал
Презентація допоможе наглядно продемонструвати головні питання теми "Імунна система людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Наш організм – держава, а сили імунітету – армія, що стоїть на сторожі його незалежності”. Рем ПетровІмунітет (лат. – звільнення) — захисні реакцій організму проти антигенів. Антигени – генетично чужорідні організми, речовини, власні мутовані клітини.Імунітет – це захист організму від усього, що несе у собі ознаки чужорідної генетичної інформації, спосіб збереження генетичної сталості клітин. Найвагомішим проявом гомеостазу є захист від проникнення у внутрішнє середовище організму інфекційних мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності, який забезпечує імунна система.

Номер слайду 3

Центральні органиутворення та навчання лейкоцитів1. Кістковий мозок2. Тимус (загрудинна залоза)Периферичні органитренування та зберігання лейкоцитів1. Селезінка2. Лімфатичні вузли3. Мигдалики.4. Апендикс

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Імунна відповідь організму. Наш  організм оточують невидимі вороги – інфекційні агенти: бактерії, віруси, патогенні грибки. І якби людина не мала особливої ​​”армії захисту”, вона була б безсильна в боротьбі з “чужинцями”. Оборона людини проти інфекцій організована за всіма правилами військової науки, в кілька ліній на випадок прориву:

Номер слайду 7

Перша лінія оборони. Шкіра,  слиз та війки епітелію, сльози, слина та наші друзі симбіотичні бактерії , що витісняють хвороботворних “чужаків”.

Номер слайду 8

Друга лінія оборони. Фагоцити.« Відкриття клітинного імунітету»

Номер слайду 9

Третя лінія оборони. Лімфоцити. Т- кілери знаходять антигени та знищують їх. Т- хелпери активують В-лімфоцити. Четверта лінія оборони. Антитіла. Антитіла зв’язують антигени (дезактивують). Їх знищують макрофаги

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як захистити людство???Давні вороги людства : хвороби

Номер слайду 12

Як захистити людство???Давні вороги людства : хвороби

Номер слайду 13

Як захистити людство???Давні вороги людства : хвороби

Номер слайду 14

Вперше вакцинацію провів у кінці XVIIIстоліття англійський лікар Е. Дженер Для запобігання захворювання на віспу. Для цього він використав препарат від хворих корів. Активний імунітет діє багато років, але іноді вакцинацію потрібно проводити у декілька етапів.«Історія вакцинації».

Номер слайду 15

Від практики до теорії: більше ніж 13 000 дослідів…Пастеризація Мікробне бродіння. Бактерії - збудники (стафілокок, стрептакок,)Асептична хірургія. Вакцинація тварин та людей. Шляхи подолання захворювань: Сказ, тиф, сибірка тварин…Хвороби рослин«Благодійник людства»

Номер слайду 16

Давні вороги людства : хвороби. ВірусніВітряна́ ві́спа. Геморагі́чна гаря́чка. Гепати́ти А,В,С… ГРВІ,Грип. Еболавірус. Епідемі́чний пароти́т  Жовта лихоманка. Застуда. Кір ,Краснуха. Кліщови́й енцефалі́т. Чу́мка соба́к. Чума БактеріальніАнгина Дифтерія. Прока́за Сап. Си́філіс. Скарлати́на. Тиф. Туберкульоз. Туляремі́я. Холера

Номер слайду 17

У випадку природного вродженого імунітету антитіла присутні у організмі від народження.. Набутий природний імунітет може виникнути після перенесення деяких захворювань. Штучну імунізацію проводять для профілактики захворювань або для їх лікування. Активний штучний імунітет виникає внаслідок щеплення – введення в організм вакцини (від лат. vaccinus – коров’ячий). Вакцина – це ослаблені чи вбиті мікроорганізми, що викликають захворювання, або продукти їх життєдіяльності. Лікувальна сироватка – це біологічний препарат, який містить готові антитіла.такий імунітет називають пасивним.

Номер слайду 18

. Епідемія — масове поширення інфекційного захворювання серед населення відповідної території за короткий проміжок часу. тип хвороби, яка є новою для даної популяції впродовж періоду збереження імунної «пам'яті» та поширюється зі швидкістю, що значно перевищує очікувану, ґрунтуючись на попередньому досвіді .

Номер слайду 19

Пандемі́я — епідемія, що характеризується найбільшим поширенням будь-якого інфекційного захворювання на території усієї країни та сусідніх держав, багатьох країн світу, різних материках[]. Характеризується відсутністю колективного імунітету в людства, і, зазвичай, ефективних засобів профілактики (вакцини) й лікування. Серед інфекційних захворювань, які сягали масштабу пандемії: чума, холера, грип, коронавірусна хвороба 2019

Номер слайду 20

Для імунітету шкідливо: Стреси. Малорухомий спосіб життя. Комп’ютер. Шкідливі звички.

Номер слайду 21

Для імунітету корисно: Збалансоване харчування. Сон не менше 8 годин, не пізніше 22.30. Прогулянки на свіжому повітрі. Сміх. Позитивний настрій!Посміхайтесь на здоров’я!

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку