А звідки походить найпоширеніший вид роду Кавове дерево - Кава аравійська (Coffea arabica)? Це культурна чи дикоросла рослина?«Кава - це щось більше, ніж просто рослина чи буденний напій. Кава - це настрій, присмак і спосіб життя. Кава - це окрема культура, оспівана і возвеличена багатьма митцями пера і слова... Кава - це стан душі.... Це щось незбагненно загадкове і далеке. А розгадку цієї таємничості слід шукати в двох зернятках вічнозеленого кавового куща» (Таємниця кавових зернят // Станіславський натураліст. 2007).
Особливості походження й поширення культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Культурні рослини - рослини, вирощувані людством для отримання харчових продуктів, кормів, ліків, сировини та задоволення естетичних потреб{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Майже всі сучасні культурні рослини окультурено за кілька тисячоліть до нашої ери. Найдавніші з них - кукурудза, банан, гарбуз, кокосова пальма, ячмінь, боби, цибуля, картопля, рис, горох, цукрова тростина. Банан. Цукрова тростина. Ячмінь. Овочеві культури
Ознаки культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}переважна більшість культурних рослин походить від вихідних дикорослих предкових видів;поширені на різних континентах, незалежно від місця виникнення, але свого природного ареалу в них немає;виникнення культурних рослин пов'язане із селекцією;{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}втратили пристосування для поширення, часто обмежені й їхні адаптаційні властивості, тому існують завдяки діяльності людини;збільшені (або зменшені) розміри та знижена генетична мінливість. Культурні рослини класифікують на: зернові, бобові, плодові, овочеві, баштанні, цукрові, прядильні, декоративні, лікарські, технічні, тонізуючі культури Ялівець бонсай
Осередки давніх землеробських культур культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}раніше вважалося, що основні осередки давніх землеробських культур - широкі долини Тигру, Євфрату, Гангу, Нілу й інших великих річокзавдяки дослідженням М. І. Вавилова встановлено, що майже всі культурні рослини з'явилися від дикорослих видів, що були поширені в гірських районах тропіків, субтропіків і помірного поясу{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}так, батьківщина кави аравійської лежить у горах Ємену на Аравійському півострові, звідси і походить його назваосновні географічні центри початкового введення в культуру більшості рослин пов'язані не тільки з видовим і генетичним різноманіттям, а й з найдавнішими цивілізаціями
Центри походження культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}географічні центри генетичного різноманіття культурних рослинпитання, пов'язані з походженням культурних рослин, вивчав видатний ботанік М. І. Вавилову своїй науковій праці «Вчення про походження культурних рослин після Дарвіна» (1939) науковець визначив 7 основних географічних центрів походження культурних рослин:{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Центри походження культурних рослин. Південноазійський тропічний Східноазійський. Південно-Західноазійський Середземноморський. Абіссінський (або Ефіопський) Центральноамериканський. Південноамериканський (або Андійський) {C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Микола Іванович Вавилов (1887-1943)
Центри походження культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Південноазійський тропічний. Тропічна Індія, Індокитай, Південний Китай, острови Південно-Східної Азії;33 % рослин;огірок, лимон, кокос, чай, апельсин, рис, ямс, цукрова тростина, деякі цитрусові, банани, лайм, дуріан, помело, мангостан, гвоздика, бетель. Східноазійський. Центральний та Східний Китай, Японія, Корея, Тайвань;20 % рослин; рис, просо, яблуня, груша, персик, соя, лічі, грецький горіх, хурма, гречка, редька, слива, шовковиця, просо, ліщина, мандарин, хурмаогірокчайсоягречка
Центри походження культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Південно-Західноазійський. Мала і Середня Азія, Кавказ, Іран, Афганістан, Північно-Західна Індія;4 % рослин;м'які пшениці, ячмінь, жито, фінік, горох, нут, сочевиця, диня, овес, морква, цибуля, айва, бавовник, льон, виноград, абрикос, груша, мигдаль, волоський горіх, кизил, фундук,інжир, каштан, черемха, фісташка, шпинат, пастренак Середземноморський країни, розташовані по узбережжю Середземного моря;11 % рослин;капуста, буряк, цукровий буряк, морква, олива, виноград, кормові культури (конюшина, люпин)фінікмигдальвиноградолива
Центри походження культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Абіссінський (або Ефіопський) Абісінське нагір’я Ефіопії, частина Аравійського півострова;4 % рослин; тверді пшениці, ячмінь, зернове сорго, кавове дерево, бавовник, кунжут, один вид бананів, кавун, ківано, ямс, цибуля шалот. Центральноамериканський Південна Мексика та острови Карибського моря;10 % культурних рослин;кукурудза, квасоля, гарбуз, какао, батат, червоний перець, тютюн, соняшник, довговолокнистий бавовник, авокадокавове деревокунжуткакаобавовник
Центри походження культурних рослин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Південноамериканський (або Андійський)частина Анд уздовж Тихоокеанського узбережжя Південної Америки;8 % культурних рослин; картопля, помідор, хінне дерево, ананас, арахіс, гевея, фейхоа, аноа, щириця, якон, настурціяхінне деревопомідорананасарахіскартоплягевея
Значення вчення про центри походження культурних рослин для селекції{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Вчення про центри походження і різноманітності культурних рослин дало змогу встановити, що для різних видів культурних рослин існують свої центри різноманіття, де виявлено найбільшу кількість їхніх сортів і форм. Центри різноманіття культурних рослин є водночас і районами їхнього походження з найбільшим генетичним різноманіттям. Вчення про центри походження культурних рослин розвивається й доповнюється. Так, тропічну Індію та Індокитай з Індонезією розглядають як два самостійні центри, а Південно-Західноазійський центр поділений на Середньоазійський та Передньоазійський. Виокремлено нові центри: Австралійський, Північноамериканський (звідки походить соняшник, два види гарбузів, ячмінь тощо), Європейсько-Сибірський.
Значення для селекції закону гомологічних рядів спадкової мінливості{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Досліджуючи спадкову мінливість ознак різних сортів культурних рослин і близьких до них диких видів, М. І. Вавилов виявив багато спільних спадкових змін. Це дало змогу сформулювати у 1920 р. закон гомологічних рядів у спадковій мінливості (закон Вавилова): Генетично близькі види та роди характеризуються подібними рядами спадкової мінливості з такою правильністю, що вивчивши ряд форм у межах одного виду або роду, можна передбачити наявність форм з подібними поєднаннями ознак у межах близьких видів або родів
Значення для селекції закону гомологічних рядів спадкової мінливості{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}М. І. Вавилов указував, що гомологічні ряди часто виходять за межі родів і навіть родин. Основою гомологічних рядів є подібність, що виникає як результат дії генів, що зумовлюють подібні ланцюги біохімічних реакцій у організмі. Теоретичною основою гомології рядів спадкової мінливості у близьких таксономічних груп є уявлення про єдність їх походження шляхом дивергенції під дією природного добору.пшениця{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Прикладами, що ілюструють цю закономірність є: у пшениці, ячменю і вівса трапляються білий, червоний і чорний кольори колосу; у злакових відомі форми з довгими і короткими остюками та ін.
Значення для селекції закону гомологічних рядів спадкової мінливості{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Для селекції закон гомологічних рядів уможливлює передбачення мутацій, що можна використовувати для створення нових форм. Так, було передбачено ознаки озимої форми твердої пшениці, безостість у м'якої, твердої пшениці та ячменю, голі зерна у пшениці, ячменю, вівса (іл. 96). Окрім того, закон сприяє розробленню наукових основ інтродукції сортів у нові для них райони. Ряди спадкової мінливості колоскових злаків: м'яка пшениця (1 - 4), тверда пшениця (5 - 8) і ячмінь (9 - 12). Серед них є форми з довгими остюками (1, 5, 9), короткими остюками (2, 6, 10) та без остюків (4, 8, 12)
Висновок. Культурні рослини мають або мали в природі осередки, в яких виникли і звідки поширилися по всій ЗемліЦентри походження рослин і тварин надають науковцям інформацію про вихідну різноманітність рослин і тварин, що є однією з умов успішного створення сортів і порід. Закон гомологічних рядів спадкової мінливості є біологічною основою методів селекції для цілеспрямованого отримання необхідних спадкових змін
Біологія + Нумізматика. Сорти пшениці й селекція«Василь Ремесло» - ювілейна монета номіналом 2 гривні випущена Національним банком України у 2017 р. Присвячена талановитому селекціонеру, академіку, «творцю» пшеничного колоса - Василеві Миколайовичу Ремеслу (1907-1983). Він закріпив за Україною статус «житниці Європи», селекціонував 40 сортів зернових культур, найвідомішими з яких є Миронівська-264, Миронівська-808. Обґрунтуйте значення вчення про центри походження культурних рослин для створення сортів пшениці.
Біологія + Цивілізації. Грецька цивілізація й культурні рослини. Перша цивілізація в Європі виникла на території Греції. Великою мірою формування грецької цивілізації було пов'язано з тріадою культурних рослин. Назвіть ці культури, визначте центр походження та схарактеризуйте основні кліматичні умови цього центру. Наведіть інші приклади та обґрунтуйте твердження про те, що центри походження культурних рослин пов'язані з найдавнішими цивілізаціями.