Імунна система людини, особливості її функціонування

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку з теми: "Імунна система людини, особливості її функціонування". Мета : поглибити знання учнів про імунітет, імунну систему, види імунітету; сформувати знання про біологічну роль імунної системи в збереженні гомеостазу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Імунна система людини, особливості її функціонування

Номер слайду 2

Біологічна задача. У ХХ столітті на одному з островів Атлантичного океану спалахнула епідемія кору, яку завезла людина з Європи. З 7 тисяч населення залишилися здоровими лише 98 людей похилого віку, які перехворіли на кір 65років тому. Чому???

Номер слайду 3

Проблемне запитання. Бабуся, онук якої став часто хворіти коли почав відвідувати дитячий садок, вимагає від доньки забрати хлопчика з садочку. Донька не погоджується, мотивуючи це тим, що в дитинстві ми повинні перехворіти “дитячими” хворобами, щоб мати міцний імунітет. Хто правий???

Номер слайду 4

ПОМІРКУЙТЕ!!!Що таке імунітет???

Номер слайду 5

Імунітет – це здатність організму протидіяти збудникам інфекційних захворювань.

Номер слайду 6

Антигеничужорідні для організму хімічні речовини, сполуки, що входять до складу бактерій, вірусів, паразитичних еукаріотів, здатні спрчинити захисну реакцію

Номер слайду 7

Імунна система - сукупність молекул, клітин, тканин й органів, які захищають організм від генетично чужорідних клітин або речовин, що надходять ізсередовища або утворюються в організмі.

Номер слайду 8

Чинники які послаблюють імунну систему:недостатня рухова активність;шкідливі звички;нераціональне харчування;забруднення навколишнього середовища;стресори;комп'ютерні ігри; переохолодження;конфлікти.

Номер слайду 9

Які органи входять до імунної системи?.

Номер слайду 10

Органи імунної системи

Номер слайду 11

Центральні органи: Залоза внутрішньої секреції. В ній відбувається дозрівання і «навчання» Т-лімфоцитів, які після цього набувають здатності розпізнавати певні антигени. Дуже активно працює у людей у молодому віці, а потім знижує свою активність. Вилочкова залоза. У ньому відбувається дозрівання В-лімфоцитів, які набувають здатності розпізнавати певні антигени. Червоний кістковий мозок

Номер слайду 12

Периферичні органи: Формуються в місцях злиття кількох лімфатичних судин і є бар'єром для поширення інфекцій в організміЛімфатичні вузли. Розпізнають мікроорганізми, які потрапляють в організм людини через рот і ніс, та розпочинають боротьбу з ними. Мигдалини

Номер слайду 13

це найбільший орган імунної системи. Виконує функцію фільтру, очищаючи і захищаючи кров від бактерій і регулює її згортання. Селезінка. Апендикс. Апендикс слугує для захисту кишечника від шкідливих бактерій

Номер слайду 14

Види імунітету

Номер слайду 15

Імунітет. Клітинний Гуморальний. Забезпечується Т-лімфоцитами, які мають на поверхні своїх мембран рецептори, здатні розпізнавати певний антиген. Забезпечується В-лімфоцитами, які мають на поверхні своїх мембран рецептори, здатні розпізнавати певний антиген. Спрямований на знищення чужорідних клітин і тканин, обумовлений дією Т-лімфоцитів. Типовий приклад: реакція відторгнення чужорідних органів і тканин, зокрема шкіри, пересадженої від людини людині.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Види лейкоцитів

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Наш  організм оточують невидимі вороги – інфекційні агенти: бактерії, віруси, патогенні грибки, і при потраплянні до нашого організму вони намагаються розмножуватися і харчуватися за наш рахунок, викликаючи так звані інфекційні захворювання. І якби людина не мала особливої ​​”армії захисту”, вона була б безсильна в боротьбі з “чужинцями”. Оборона людини проти інфекцій організована за всіма правилами військової науки, в кілька ліній на випадок прориву:

Номер слайду 20

Шкіра,  слиз та війки епітелію, сльози, слина та симбіотичні бактерії витісняють хвороботворних мікроорганізмів. Фагоцити;Т-лімфоцити (кілери, хелпери);В-лімфоцити;Антитіла

Номер слайду 21

Імунна реакція (імунна відповідь) – це сукупність процесів в організмі, які виникають у відповідь на появу чужорідних біологічних молекул – антигенів.

Номер слайду 22

Імунологічна пам’ять– це здатність імунної системи організму після першого взаємодії з антигеном специфічно відповідати на його повторне введення.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рагуліна Наталія Григоріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2019
Переглядів
26530
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку